7/10
15-08-2013, 14:24
|
Krótka piłka, czyli mini-recenzje
|
|
Szczeniackie wojsko - niby schematycznie, ale cholernie fajnie. Prosta historia o grupie łamag z których trzeba zrobić ekipę. Kujon, chuderlak, grubas i zagubiona dusza która jst urodzonym przywódcą, a na dokładkę najzabawniejszy z braci Wayans jako groteskowy major Payne. Sporo dobrego humoru, fajnie zarysowane postacie i lekkość towarzysząca seansowi. Uwielbiam tematykę gier wojennych, a tutaj podano to w wyjątkowo przyjemny sposób.
7/10 15-08-2013, 14:24
Syn Maski (Maska 2)
![]() Kilka lat temu widziałem początek. Później część środka. Dziś kolejną część środka i prawie zakończenie. Brak słów... "Batman i Robin" jednak nie wydaje się taki najgorszy, przy tym. 2/10 bo nie widziałem całości.
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man. 15-08-2013, 17:33 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-08-2013, 17:34 przez shamar.)
A Field in England - irlandzki horror o magu szukającym skarbu gdzieś na polach Anglii. Film dla osób, którym spodobała się Valhalla Rising, reszta może sobie odpuścić. 7/10
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2
16-08-2013, 13:10
Dla Ciebie Valhalla Rising=zajebiste, brutalne pojedynki, pięknie sfotografowana przyroda i niezłe przedstawienie mitycznych czasów, czy pseudoartystyczne dłużyzny?
16-08-2013, 13:39
Co tam "Valhalla" - to film od gościa, który zrobił "KIll List". Lepszej rekomendacji chyba nie ma.:)
16-08-2013, 13:53 (16-08-2013, 13:39)simek napisał(a): Dla Ciebie Valhalla Rising=zajebiste, brutalne pojedynki, pięknie sfotografowana przyroda i niezłe przedstawienie mitycznych czasów, czy pseudoartystyczne dłużyzny? Dla mnie Valhalla to świetna forma, klimat i Mads Mikkelsen robiący sieczkę z przeciwników. Jest też parę pseudoartystycznych scen, ale generalnie film jak najbardziej na plus. PS. Jako, że A Field in England to kino z pogranicza fantasy jest więcej WTF momentów, ale usprawiedliwionych konwencją :)
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2
16-08-2013, 14:06 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-08-2013, 14:08 przez Azgaroth.)
Signs - dobry film, tak po prostu. Żadne arcydzieło (choć potencjał był), ale rzecz solidna w prawie każdym aspekcie. Dialogi, nastrój grozy, umiejętność budowania klimatu minimalistycznymi środkami - to na plus. Kupuję nawet fakt, że kosmici bojący się wody lądują na planecie składającej się w 3/4 z oceanów (czego czepia się dużo ludzi) - mimo wszystko te oceany są zabójcze też dla człowieka, a poza tym ludzkość planuje skolonizować Marsa, na którym zabija nawet powietrze.
Jedyne, co mnie wkurza, to niedorobienie kosmitów. Woda=słabość, ok, ale czemu w takim razie chodzą z gołymi dupami? A co by było, gdyby spadł deszcz? Można było temu poświęcić choć jedno zdanie ("może są tak pewni siebie" itp.). Czemu wbijają się na przyjęcia urodzinowe 5-latków? Czemu grzebią w śmieciach? Ja rozumiem, że nie o to w tej historii chodzi, no ale Shyamalan tak skupił się na postaciach, że zapomniał o reszcie. Nie mogę uwierzyć, że ten człowiek wyreżyserował The Happening. Znaki mają u mnie 7/10. 16-08-2013, 16:01
Another Earth - s-f z rodzaju tych, które lubię, czyli wielka historia wpleciona w trzeci plan i zwykli ludzie na nią reagujący, ale głównie zajmujący się swoimi sprawami. Ale jednak ten film nie do końca mi podszedł. Aktorstwo bardzo dobre (zwłaszcza William Mapother - niedoceniany gość, powinien zrobić jakąś większą karierę), historia interesująca, ale... Raz, że film jest brzydki jak noc, po prostu paskudnie nakręcony aparatem za 200 zł. Dwa, że głównej bohaterki nie da się lubić. Nie da i już. Przez swoją głupotę zabiła kobietę i dziecko, i choć o to właśnie chodzi - film pokazuje, jak się mierzy z takim faktem, to znacznie bardziej podobało mi się przedstawienie tego samego w występie Shyamalana w Znakach. Wprawdzie jego scena trwała dwie minuty, ale pokazywała to wszystko, co Anohter Earth, tylko lepiej. Ogólnie: ciekawa rzecz, która powinna doczekać się remaku z trochę lepszym scenariuszem i z o wiele lepszym wykonaniem. 5+/10
16-08-2013, 18:25
Ano był fajny w Lostach, ale Losty nie były na tyle fajne, bym dotrwał do końca trzeciego sezonu.:)
16-08-2013, 21:15
Król smoków - Jackie Chan w swoim żywiole. Momentami film się nie klei, a podczas kilku walk jest kilka wpadek. Warto zobaczyć dla końcowej walki w młynie.
Smocza lanca: Smoki schyłku jesieni - Animacja trochę słaba, CGI jeszcze słabsze. Ale muzyka jest dobra, pada sporo trupów i zdarzy się krew (zobaczyłem na IMDB. PG13). Od biedy można zobaczyć 18-08-2013, 12:46 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-08-2013, 13:12 przez OGPUEE.)
Przedwczoraj wpadłem na "Atak na Wall Street" Uwe Bolla.
Spokojnie można obejrzeć, ciekawie ukazany mechanizm bankructwa zwykłego bohatera wydymanego przez cwaniaków w czerwonych szelkach i system. No i zemsta :) Poszedłem za ciosem i wczoraj wygrzebałem "Darfur", też Uwe Boll. Przyznam, że nie spodziewałem się takich emocji. Dobrze pokazane! Trafiła się też scena jak dla mnie wprost genialna, kilka sekund. Żeby nie spojlerować - samochód, arab, noworodek, matka... Polecam! Dajcie szanse Uwe! 18-08-2013, 13:14 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-08-2013, 13:15 przez unknown.)
Samoloty- fantastyczna animacja, przepięknie zaanimowana i cudnie opowiedziana. Nowy bohater troszeczkę przypomina Zygzaka z Aut, ale tylko charakterem, bo obaj uczestniczą w wyścigu, ale start maja zupełnie inny.
Polecam tym którym podobały się pierwsze Auta, reszcie odradzam:) Miłość Larsa- zarekomendowano mi ten film jako świetną komedie. Komedia jednak to nie jest, jedna scena pierwszego spotkania w domu brata Larisa z nową przyjaciółką Bianką wywołała uśmiech, reszta to już jednak bardzo smutna i gorzka historia o zmaganiu się z demonami przeszłości, trauma utraty matki, której Lars nawet nie znał i próba poradzenia sobie z tym problemem. Przepiękna historia, z moim zdaniem jednym z najlepszych końcowych dialogów puentujących film. Polecam, świetna rola Goslinga.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron 18-08-2013, 14:48
Hostage (2005) czyli Osaczony
Ale lubię ten film i bohaterów: Bruce nie odbębnił pańszczyzny, Tom jest nie do poznania a i reszta obsady gra na najwyższym poziomie. Fabuła niezbyt skomplikowana, za to trafnie ukazuje, jak zwyczajny napad może się spierdzielić. Są dwa dobre twisty i trzeci wbity na siłę, ale nie przeszkadza mi ta końcówka. 8/10
loading podpis...
19-08-2013, 15:47
Frances Ha- strasznie czesto wracam myslami, i z uporem maniaka wyobrazam sobie dokladnie ta sama bohaterke i jej historie poza Nowym Jorkiem, szczegolnie w rejonach Europy Srodkowo-Wschodniej;) Fran jest kochana i super, ze ktos zrobil o niej taki sympatyczny i DOBRY film.
7/10 23-08-2013, 01:13 (12-08-2013, 10:00)Craven napisał(a): Storage 24 kompletne gówno, w sumie wszystko to zapowiadało totalną gównowatość filmu, więc chyba jestem masochistą... Ja jeszcze większym, poszedłem na to do kina... :) Początkowo wydawało się, że nawet nie jest taki zły. Sprawiał wrażenie, że reżyser był świadom swego miejsca w szeregu twórców b-klasowych horrorów i w ramach tegoż całkiem sprawnie się poruszał. Jest przyzwoita muzyka, nie najgorsza strona techniczna, potwór rodem z wczesnego Cronenberga i brytyjska rzeczywistość, na którą zawsze przyjemnie popatrzeć w kinie, nawet jak się ją ma za oknem. Niestety, im bliżej końca, tym robi się coraz głupiej, bohaterowie są kartonowi, film nie straszy ani przez moment, nawet klasyczne jumpery nie dają rady, sporo jest natomiast śmiechu, czasami nawet zamierzonego przez twórców.
Kinofilia - blog filmowy
PAMIĘĆ ABSOLUTNA, czyli... TOTAL RECALL 2, czyli dlaczego Paul Verhoeven nie nakręcił kontynuacji. 23-08-2013, 20:00
Sok z Żuka - czołówka filmów Tima Burtona, pamiętny motyw Elfmana, zaświaty jako niefajny urząd i zabójczy Michael Keaton - w życiu nie przypuszczałbym, że pierdolnięty Żukoskoczek będzie za rok najlepszym Batmanem :).
23-08-2013, 22:09
Little Women (1994) - mija 20 lat, a film wciąż tak samo uroczy i przyjemny (poza wiadomymi momentami), jak w dniu premiery. Niby duża w tym zasługa materiału wyjściowego, ale ekranizować też trzeba umieć. Plus Winona jest tu tak cudownie zakręcona, a Bale ma tak niesamowicie pokraczny fryz, że nie można tego nie lubić.
8 / 10
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 24-08-2013, 01:02
Killing Season - film trwa 80 minut (kończy się praktycznie w 70., reszta to 10 epilogów), a miałem wrażenie jakby trwał 5 godzin. Tytuł ma adekwatny, bo inspirowała go kreskówka z Bugsem i Daffym, w której kłócą się: "duck season!" "rabbit season!". I w tym filmie de Niro i Travolta łapią się wzajemnie, torturują, uciekają, znowu łapią, torturują, uciekają... i tak przez większość czasu. Ciekawy element to postać de Niro, czyli pierwszy w historii kina klasy C bohater-derwisz. Nie odczuwa bólu, ma chyba zniszczony układ nerwowy. Strzała w kolano? Żaden problem. Przewleczenie liny przez ranę i powieszenie na mięśniu? Nic szczególnego. Wypadek samochodowy? Ble. Uwaga, spojler (ale kogo to obchodzi?): wyrwanie sobie głęboko z nogi odłamka żeby zadźgać przeciwnika? Co to dla 80-latka. Końcówka jest jednak na swój sposób nietypowa i to chyba najlepszy element tego filmidła, które dał nam wizjoner odpowiedzialny za Ghost Ridera i Daredevila.
3/10 - bo jest tak głupio, że aż śmiesznie. 24-08-2013, 11:33 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-08-2013, 11:35 przez military.) |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| ALARM! NADCHODZI KOLEJNY REMAKE! czyli wszystko o remake'ach | Mierzwiak | 1,244 | 242,947 |
14-04-2026, 18:15 Ostatni post: shamar |
|
| Pętla czasowa czyli motyw dnia świstaka w filmach | Craven | 91 | 23,785 |
07-08-2025, 14:13 Ostatni post: shamar |
|
| Prekognicja, czyli oceń film, który zaraz obejrzysz | military | 77 | 28,193 |
04-03-2017, 00:43 Ostatni post: Juby |
|
| Dłuższa piłka, czyli coś dla kino maniaków od kino maniaków | wika | 3 | 4,446 |
02-12-2013, 19:10 Ostatni post: Bucho |
|
| Prawdziwy film, czyli istota kina | Bodzio | 22 | 8,743 |
07-08-2011, 20:23 Ostatni post: MauZ |
|
| Starocie filmowe, czyli trochę klasyki | Eorath | 44 | 17,344 |
20-12-2010, 19:03 Ostatni post: szopman |
|
| Krótka piłka, czyli mini-recenzje | military | 6,447 | 721,663 |
11-04-2009, 16:35 Ostatni post: Negrin |
|
| Parada banału, czyli wpływ formy filmu na odbiór fabuły;) | Mental | 167 | 31,152 |
26-03-2008, 09:55 Ostatni post: D'mooN |
|
| [oddzielony] Krótka piłka, czyli mini-recenzje | 0 | 324 |
Mniej niż 1 minutę temu Ostatni post: |
||
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |