Krótka piłka, czyli mini-recenzje
IP MAN - ale niespodzianka. Spodziewałem się bijatyki kung fu w staroszkolnym stylu, a dostałem trochę ambitniejszy portret swoich czasów (lata 30., Chiny versus Japonia). Oczywiście naiwny, nazbyt sentymentalny, uproszczony i bazujący na niewiedzy, ale co tam - to się dobrze ogląda, aż się żonka zainteresowała i obgryzała paznokcie obserwując losy losy Yip Mana
Kung Fu jest jednak najważniejsze - tak dawno oglądałem coś w tym gatunku, że skojarzenia mimowolnie idą albo w stronę "Pijanego mistrza", albo w "Przyczajonego tygrysa, ukrytego smoka". "Ip Man" jest pod tym względem lepszy na każdym polu - nie jest pocieszną zgrywą jak chińskie klasyki, ale i nie idzie w latanie między drzewami. Widać cały kunszt tej sztuki walki, czuć szybkość - to nie może nie budzić szacunku, tym bardziej, że walki są pomysłowo i niesamowicie zrealizowane, bawiące się względnym realizmem.
Donnie Yen - to się nazywa charyzma. Nie musi kłapać jęzorem, cwaniakować. Wystarczy, że jest, że walczy. Od czasu Bruce'a Lee nie widziałem nikogo z podobną osobowością.
Masakra:

Odpowiedz
(12-09-2013, 23:46)desjudi napisał(a): Widać cały kunszt tej sztuki walki, czuć szybkość - to nie może budzić szacunku...

Rozumiem że miało być "to nie może nie budzić szacunku" ;)
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ   グシャグシャ   バキバキ    ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz
tak :)

Odpowiedz
Donnie'go wypadałoby importować częściej do kina USA. Przecież już się pojawiał: Highlander 4 czy właśnie Blade 2 a potem nic. Może sam nie chce, może nie potrzebuje, kiedy jest gwiazdą na rynku azjatyckim. Choć wydaje mi się to naturalny "następca" Jeta Li w amerykańskich kinie kopanym.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
LOST IN LA MANCHA - film powinien się nazywać PRAWO MURPHY'EGO THE MOVIE. Fascynująca rzecz i przerażający koszmar, dla każdego, kto chciałby się zajmować/zajmuje się filmem. Smutna rzecz, ale inspirujące jest to, ze Gilliam się nie poddaje i od czterech lat wciąż słychać wieści o powstawaniu tego filmu (choć fakt, ze film miał być ponownie kręcony wiosną 2010, a tak się nie stało, wciąż nie wróży tej produkcji dobrze).

Odpowiedz
Drive Angry

Cage jako quasi ghost-rider/spawn, sekta, szatany, piekło, laska, samochody... Ledwo to wymęczyłem.
Byłbym zapomniał- i jeszcze czyDe.

4/10

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Ja tam uwielbiam Drive Angry i jak dla mnie to jeden z najlepszych filmów z Cagem ostatnich lat. To jest film, który ma w sobie więcej grindhouse'owego klimatu niż "Death Proof" i "Machete" razem wzięte. Jeżeli nie uważasz, że Fichtner pozamiatał swoją rolą, to powiem, że klamiesz. :)

Poza tym, scena jak
jest po prostu przepiękna.

Odpowiedz
Ciężarówka z wodorem + strzelanina z dziwką

Odpowiedz
(14-09-2013, 19:40)Strummer napisał(a): Jeżeli nie uważasz, że Fichtner pozamiatał swoją rolą, to powiem, że klamiesz. :)

Typowy drugoplanowy pozorant ;)

Cytat:Poza tym, scena jak
jest po prostu przepiękna.

Jest po prostu wymuszona i tandetna. A wielki udział ma w tym zapowiedź tej sceny jakieś pół filmu wcześniej.

Odpowiedz
Pogorzelisko - o... ja... pier... Dawno żaden film mnie tak nie wgniótł w fotel. Końcówka to twist jakiego dawno nie było w kinie. 9/10 Czekam z niecierpliwością na nowy hollywodzki film Villeneuve "Labirynt" z gwiazdorską obsadą choć nie sądzę by zdołał przebić rewelacyjne "Pogorzelisko".

Odpowiedz
Film widziałem z pół roku temu i nadal nie wiem, czy główny twist to atut, czy jednak słabość Pogorzeliska. Niby rzeczywiście wgniata w fotel, ale po seansie, kiedy już emocje opadły, wydał mi się jednak trochę tandetny, na siłę szokujący i odrobinę przesadzony. Niemniej film bardzo dobry.
A najlepsza jest i tak pierwsza sekwencja z You and Whose Army.

Odpowiedz
Dzięki chłopaki, zapoznam się z tym filmem. Od premiery miałem go na oku, ale jakoś nie potrafiłem zaufać filmowi tak hajpowanemu na mnóstwie festiwali i przez hipsterskich krytyków ;)

Odpowiedz
No, uczciwie ostrzegam, przygotuj się jednak na "kino festiwalowe", bliskowschodnie pustkowia, ludobójstwa itd. Prisoners, wygląda na sporą zmianę w stylistyce i zdecydowanie bardziej mainstreamową produkcję.

Odpowiedz
Nie widzialem filmu, ale zaciekawiony wszedlem na filmweb, zeby obadac co to w ogole za film. Opis dystrybutora:
"Zgodnie z ostatnią wolą matki bliźnięta Simon i Jeanne wyruszają na poszukiwanie swojego ojca i brata, by dostarczyć im zapieczętowane listy"

Hmm, jakiz to moze byc twist... ;)
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Bucho

Odpowiedz
Mental

Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Fuuuuuck, przeczytałem.

Odpowiedz
No i wielkie rzeczy przecież to że
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ   グシャグシャ   バキバキ    ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz
Kurde, to takie oczywiste? Ja pomyslalem, ze bliźnięta okażą się Lukiem i Leią, a ich ojciec Darthem Vaderem. :(

Odpowiedz
Butter - Jennifer Garner i Olivia Wilde ratują to nieporozumienie, dlatego ocena skacze z 3 na 5/10.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon