Krótka piłka, czyli mini-recenzje
(07-01-2022, 11:01)Kryst_007 napisał(a): Oglądało się to kiedyś na starym dobrym TCM (jak ja tęsknię za tym w pytę kanałem, którego miejsce zajęła jakaś komercyjna papka)
Rozumiem to, choć przyznam się, że mój "wewnętrzny gówniak" cieszy się ze spadnięcia z rowerka za te wszystkie chamskie przerywanie Cartoon Network ;).

Herkules (1958) - od dawna chciałem to zobaczyłem, choć nie spodziewałem jakiegoś wybitnego tytułu. W zasadzie film powinien się nazywać Herkules spotyka Jazona i Argonautów, bo głównie o tym opowiada (choć Herkules walczy przez moment z bizonem kreteńskim i lwem nemejskim), a w pewnym momencie Herkules staje się drugoplanową postacią. W sumie tak jak się spodziewałem - prosta kiczowata baja służący jako ówczesny odmóżdżacz dla europejskiej gawiedzi, jak np. te wszystkie niemieckie westerny z Winnetou. I gdyby trafił do PRL-owskich kin, byłby tak samo kultowy. Raczej taka sobie ekranizacja Argonautów i widać taniochę. Epizod z Amazonkami to nic nie wnoszący zapychacz stworzony, by Jazon (i męska widownia) miał się kogoś ślinić. Podobnie jak wątek miłosny Herkulesa i Jole, bo takie wątki były obligatoryjne. Aczkolwiek podobała mi się postać Peliasa jako dość niejednoznacznego i żałującego swych złych uczynków
5/10

Herkules i królowa Lidia - tym razem film oparty na micie, gdzie Herkules grał pierwsze skrzypce (choć mitu o niewoli Heraklesa u Omfale nie znałem). Widać, że przy tym filmie nie pracował żaden konsultant, bo w Lidii będącej w Azji Mniejszej są jakieś chińskie bramy oraz posągi Sziwy i egipskich bogów ;]. Jak czytałem, aktorka grająca Omfale umierała na białaczkę i był to jej ostatni film - cóż, dała z siebie wszystko i świetnie odgrywa groźną femme fatale. W zasadzie wątek z Omfale to rozszerzony zapychacz, bo później film przypomniał "a tak, przecież ekranizowaliśmy Sofoklesa i Ajschylosa" i zmienia się w wątek bratobójczych walk o Teby, przez co fabuła nie może zdecydować co tu jest głównym wątkiem. Nie mogę z kolei odmówić końcowej bitwie widowiskowości.
5/10

Odpowiedz
(08-01-2022, 22:53)Kryst_007 napisał(a): Przekaz niby prosty - praca to nie wszystko w życiu i podstawą jest także własne szczęście.

To nie jest przekaz tego filmu.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
To jaki jest jego przekaz?

Odpowiedz
Powielam pytanie - To jaki jest jego przekaz?

Odpowiedz
Powielam powielone pytanie - to jaki jest jego przekaz?

Odpowiedz
Powielam powielenie powielonego pytania - to jaki jest jego przekaz?

Odpowiedz
Przyłączam się do was: jaki jest przekaz tego filmu?

Odpowiedz
Ja bym chcial tylko wiedziec jaki jest przekaz tego filmu.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Ileż można czekać! Te napięcie jest nie do zniesienia :)

"Okruchy dnia" pamiętam jak przez mgłę
“A man holds sacred only 3 things. His home, his children, and his mother. He who dares to harm any of these, whomever god he serve, pray to them for mercy. You will receive none from the man.”

Odpowiedz
Czy chodzi o ten slynny film "Okruchy dnia" ktorego przekazu nikt jeszcze do tej pory w historii filmu nie rozszyfrowal?
A łamał sobie nad tym głowę niejeden Raczek czy inny Kałużyński.

Odpowiedz
Podobno sama Pauline Kael głowiła się nad przekazem filmu, miała nawet jakiś pomysł, ale młody Mefisto ją zjebał, że nie o to chodzi i biedaczka przestała recenzować.

Odpowiedz
Jaki jest przekaz tego filmu? Pamiętam go sprzed lat jak leciał w telewizji, zapamiętałem że mi się podobał, zwłaszcza ten duet Hopkins i Thompson zagrali genialnie. Ta konsekwencja głównego bohatera by spełniać swoją powinność, to było mocne.

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.

Odpowiedz
Nie bedzie latwo o ten przekaz z tego filmu - podobno to wlasnie ten przekaz byl w walizeczce Marcellusa Wallace'a.

[Obrazek: 60l8kb.jpg]

Odpowiedz
Pierdolcie się wszyscy :]

Odpowiedz
To nie jest przekaz tego filmu.

Odpowiedz
To jaki jest przekaz tego filmu? :P

Odpowiedz
Bardzo prosty. Praca to nie wszystko w życiu i podstawą jest także własne szczęście.

https://imgur.com/3POyupA

:)
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
(09-01-2022, 15:51)Mefisto napisał(a): To jaki jest przekaz tego filmu? :P

Sraki
http://www.filmweb.pl/user/tynarus120
Forum światopoglądowe filmowe

Odpowiedz
A przekaz tego filmu nie jest taki że nasze własne wybory są wiecznie atakowane przez naciski społeczne np. że człowiek żeby być szczęśliwym musi mieć żonę i dzieci a później na nich zapierdalać w robocie której się nienawidzi bo tą która była spoko trzeba było rzucić dla tej rodziny. Jak dla mnie Stevens wygrał życie i teraz jego potencjalna żona nie umawia się pokątnie ze starymi znajomymi. ;)
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ   グシャグシャ   バキバキ    ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz
Jaką fajna dyskusja się z tego zrobiła :) Choć przyznam, że faktycznie może niewłaściwe słowo dobrałem, pisząc że przekaz jest niby prosty :P

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon