Krótko o polskich filmach
Król dopalaczy - kolejna rola Włosoka, gdzie gra gościa w schemacie "od zera do bohatera do zera", tym razem w historii opartej na legendarnym biznesie z dopalaczami sprzed 15 lat. Nie jest to arcydzieło, ale jest tu kilka naprawdę dobrych scen (najlepsza - gdy Bratko zaprasza senatora na sushi) i samo tempo historii jest niezłe. Zdarzają się mocne skróty fabularne (jak na przykład szybki przeskok z etapu "startupowego" do bycia szefem całej sieci bake shopów) i trochę śmiesznie wypada tu ekipa policyjna Simlata, bo to taki motyw bohatera który pojawia się, gdy trzeba, a jak nie trzeba to może zniknąć. 

Mimo wszystko bawiłem się dobrze, nawet ten mały twist w fabule mnie zaskoczył, choć w teorii nie powinien.

więc z tej perspektywy biznes był z góry skazany na zagładę. Czy to w 100% prawdziwa historia? Zakończenie jasno wskazuje, że scenarzyści tylko się inspirowali prawdziwym królem dopalaczy.

Nie wiem skąd ta zmiana, chyba że to jakiś podświadomy apel do młodych, którzy chcieliby zrobić coś podobnego w przyszłości.

5+/10
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Good Boy aka Heel - Ciekawy film o współczesnej rodzinie, o i tym, czemu nie działa [chyba, może twórca miał jednak coś innego na myśli?]. I jednocześnie kolejny przykład współczesnego kina, które nie potrafi dopiąć wszystkiego składnie w satysfakcjonujący sposób, co wg mnie spowodowane jest odgórną indolencją twórczą, którą ogranicza politpop. Grzeczny chłopiec jest zatem cały czas grzecznym kinem i ani razu nie dociska gazu na maksa. Intrygujący pomysł wyjściowy, choć dobrze zagrany i, powiedzmy, że dobrze, zrealizowany (współczesna kolorystyka to rak dla kina - w całym filmie są dosłownie dwa ujęcia, które określiłbym mianem ładnych, reszta to tradycyjna szaro-bura sraka o smaku pomarańczy i napoju, który pije bohater w jednej ze scen), rozbija się więc o masę niedopowiedzeń i pytań, które pozostają bez odpowiedzi, choć przecież powinny być częścią katharsis. Tego ostatniego zresztą nie uświadczyłem, choć w postaciach niby zachodzą jakieś zmiany. Graham i Riseborough niewykorzystani. Ta druga głównie snuje się po domu, biała jak papier. Stefek z kolei, choć wydaje się w szczycie formy, trafił na okres wspomnianej indolencji X muzy, więc podejrzewam, że nikt pełnego potencjału tego aktora już nie wykorzysta. A szkoda, bo tutaj widać, że są możliwości. Anson Boon niesie zatem całość na swoich barkach, choć mam problem z poprowadzeniem tej postaci - przedstawiony jako prawdziwy madafaka, ostatecznie jest fasadowym buntownikiem ze związanymi rękami, więc strzelba i tutaj nie wybucha [tutaj dygresja: ten projekt w czasach młodego Brando to byłby prawdziwy killer - już abstrahując od zupełnie innej mentalności tamtych lat]. Polski-niepolski wątek pominę, bo z dupy zupełnej i znowuż: donikąd nie prowadzi, nic nie wnosi do historii. Metraż do przycięcia. Oglądało się nieźle, ale niedosyt spory.

5-6?/10

P.S. Tradycyjnie rozpierdoliła mnie lista podmiotów odpowiadających za finanse. Już kij z tym, że całość dzieje się praktycznie w jednym miejscu, więc za czasów młodego Skolimowskiego (który widnieje jako producent) dałoby się to zrealizować za kilka tysi funtów szterlingów. Ale czemu film dziejący się w Anglii dostał hajs od woj. pomorskiego?
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
W ogóle mnie nie ziębi ani grzeje ta zagraniczna kariera Komasy. Nawet wcześniejszej "Rocznicy" nie chciało mi się do tej pory obejrzeć.

Wysłane z mojego CPH2481 przy użyciu Tapatalka
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.

Odpowiedz
No mnie w ogóle Komasa nie emocjonuje specjalnie, ale z całej kariery - pomijając hype na Miasto 44 swego czasu - ten projekt zapowiadał się w sumie najciekawiej.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon