Stały bywalec
Liczba postów: 12,521
Liczba wątków: 29
Z pozycji oglądanych na CN Europe to przypomniałem sobie o Gobotach, czyli Transformersach dla ubogich. Tak jak wszyscy swoje przygody z transformującymi się robotami zaczęli z Transformersami, tak ja zacząłem z Gobotami:
Pamiętam tego czerwonego robomłodzika i że wśród złych była kobieta. Dzisiaj pewnie zajeżdża serem :].
(02-02-2021, 21:54)Bucho napisał(a): Jeszcze jeden serial, ktory myslalem, ze byl robiony przez HB, Groovie Goolies, czyli nasze swojskie "Starchy na lachy"
Jak mówimy o hanna-barberowych klonach, to jeszcze sporo rzeczy zrobiło Ruby-Spears, studio założone przez zmarłych w zeszłym roku Joego Ruby'ego i Kena Spearsa, którzy stworzyli dla HB Scooby'ego Doo.
Ich produkcje w sumie mogą pojawić w tym wątku, bo to właściwie to samo HB. A i też było emitowane na CN.
Na CN to oglądałem Thundarr the Barbarian - Conan w wersji post-apo:
Wśród pozycji RS były klony Scooby-Doo, animowana wersja Richiego Richa co leciała na Polsacie chyba, Mr. T i Chuck Norris i jego karatecy, którego polecam obejrzeć w ramach piwnego seansu z kumplami, koniecznie z polskim dubbingiem (raz, że jest lepszy od oryginału, dwa te wszystkie durne teksty są jeszcze bardziej bekowe):
03-02-2021, 17:34
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-03-2021, 21:00 przez OGPUEE.)
Agent Mossadu
Liczba postów: 32,109
Liczba wątków: 4
Kompletnie nie mialem pojecia. ze HB wspoltworzylo Lucky Lucka, ktory zreszta jest kolejna kreskowka mojego dziecinstwa i pasowalby do wiadomego dzialu:
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
08-02-2021, 20:05
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-02-2021, 20:07 przez Bucho.)
Movie Lover
Liczba postów: 7,227
Liczba wątków: 73
Nie wiedziałem gdzie to dać, więc zamieszczam tutaj.
Aktorski "Tom i Jerry" to podobno straszne G (co już było widać po zwiastunie), ale do internetu trafiła fajna animacja testowa sierściuchów. Tak jak kiedyś Jerry tańczył z Gene'm Kelly'm, tak teraz obydwoje tańczą z Emmą Stone :)
[twitter]https://twitter.com/DiscussingFilm/status/1365717686131580935?s=19[/twitter]
Dużo lepiej się oni prezentują w tej testówce, niż w samym zwiastunie
27-02-2021, 22:20
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-02-2021, 22:51 przez Kryst_007.)
Krzyżowiec
Liczba postów: 7,252
Liczba wątków: 19
Matko, miałem to na kasetach VHS, teraz raczej nie do pomyślenia żeby jakiś duży gracz zrobił taką serię, prędzej o Sodomie, albo coś o Hamitach ;)
Polski już nie ma.
10-06-2021, 20:39
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-06-2021, 20:47 przez Kluski.)
Agent Mossadu
Ha, niedawno tego szukalem! Mialem (pozyczona na dlugi termin) jedna kasete z serii, bankowo tam byla przypowiesc o Samsonie. Swietna rzecz.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
10-06-2021, 20:47
Movie Lover
Ha! Pamiętam jak wychowawczyni na lekcjach religii nam puściła nam odcinek o Adamie i Ewie. Zapomniałem nawet, że to była produkcja Hanna-Barbery.
10-06-2021, 21:19
Stały bywalec
Kluski swym postem odkodował część wspomnień związanym z tym serialem. Też oglądałem za młodu, na anglojęzycznym CN Europe, a potem w 4-6. podstawówce na religii w wersji z dubbingiem. Najbardziej utkwiła mi w pamięci czołówka ze stanowiskiem archeologicznym, gdzie bohaterowie otwierają komnatę.
(10-06-2021, 20:39)Kluski napisał(a): teraz raczej nie do pomyślenia żeby jakiś duży gracz zrobił taką serię, prędzej o Sodomie, albo coś o Hamitach ;)
Jak czytałem na wiki Joe Barbera już w latach 70. chciał zrobić ten serial, ale miał problem z pozyskaniem producenta i dopiero Ted Turner sypnął groszem.
EDIT: Pamiętam, że fotosy / kadry Opowieści biblijnych widniały w którymś numerze Promyku jutrzenki rozdawanym przy kościele mojej parafii i jednym z nich był jak Samson siłował się z lwem.
10-06-2021, 21:35
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-06-2021, 21:58 przez OGPUEE.)
Netrunner Junkie
Liczba postów: 2,998
Liczba wątków: 1
Już za szczyla mierziła mnie ta biblijna buła katowana właśnie z kaset na religii, chociaż nie wiedziałem, że stało za tym HB. Fun fact - checked.
W pamięci najbardziej właśnie ta czołówka mi utknęła, która zwiastowała jakąś wariację Indiana Jones, a nie chrześcijańską propagandę...meh... ;)
10-06-2021, 22:44
Stały bywalec
Wywiad z Duane'em Poolem, który dla HB stworzył m.in. Godzillę, Scooby-Doo czy Smerfy:
https://kaijutransmissions.podbean.com/e/hanna-barbera-s-godzilla-interview-with-writerdeveloper-duane-poole/
Głównie mówi o Godzilli, gdzie wspominał, że tworzenie go wraz Jana the Jungle do wspólnego bloku było pasjonujące, bo seriale dla odmiany były bardziej przygodowe i nie było nacisku na aspekt komediowy (jak przy Scoobym i innych HB). I tak jak Toho, mające opinię trudnego partnera, tym razem nie nastręczało się i więcej problemów robili amerykańscy cenzorzy. I wspomina, że BS&P miała wtedy gigantyczną władzę i każdy skrypt musiał iść do nich (aż skojarzyło się mi z cenzurą prewencyjną w PRL-u).
Ale mówi też o innych rzeczach. Jak np. o Tajemnicy zaginionej skarbonki (ten specjał, gdzie wszystkie najpopularniejsze animowane franczyzy się sprzedały i nachalnie promowały jakie te narkotyki są złe), która była możliwa do zrealizowania dzięki wpływom Roya E. Disneya. I Poole określa Tajemnicę... jako surrealistyczną (zgadzam się :)).
02-10-2021, 00:00
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-10-2021, 00:03 przez OGPUEE.)
Stały bywalec
W sumie to chyba dobry temat.
W Brazylii powstała kreskówka Morte e Vida Sem Ver Água inspirowana mocno starym Tomem i Jerrym. I nie muszę mówić, że to chyba lepszy Tom i Jerry niż ostatnie produkcje z udziałem tego duetu:
26-03-2022, 13:40
Stały bywalec
Laboratorium Dextera: Wyprawa w przyszłość - w końcu znalazłem czas, by zobaczyć pełnometrażowy film z Dexterem. No, średniometrażowy, bo całość trwa ledwie 50 minut i to dłuższy odcinek zwykłego Laboratorium, lub mógłby to być kilku-parter, bo animacja ma ten sam budżet. Jednakże jest kilka cichych momentów i akcji już w stylu Samuraja Jacka, a miasto przyszłości wygląda jak z Wojen klonów.
W sumie utrzymuje poziom serialu. Jest nadal zabawny. No niby powinienem współczuć Dexterowi z przyszłości, jak go karnie chłoszczą, ale bardziej pękałem ze śmiechu (świetna animacja mimiki postaci). Zakończenie było genialne - nie mogłem przestać się śmiać.
W przeciwieństwie do kinowych Atomówek Wyprawa w przyszłość dostała polski dubbing (zachodzę w głowę, czemu nie zlecono dubbingu kinowym Atomówkom. Chyba, że czegoś nie wiem), obsada ta sama. Nie wiem jak oryginale, ale z całym szacunkiem dla Wizmur mogli dać męskiego aktora dorosłemu Dexterowi, chyba że Mandark go wykastrował :) (acz przyznam, że dorosły Dexter z tym jeszcze bardziej piskliwym głosem jest bardziej bekowy). I Wizmur też słabo wypadła jako stary Dexter. I Odija w mojej opinii jako Dexter-paker to raczej miscast. Ale tak to wszystko w porządku.
8/10
29-03-2022, 21:48
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-03-2022, 11:57 przez OGPUEE.)
Movie Lover
Dzieciaki/aktorki dubbingujące także swoje postaci w wieku dorosłym idealnie jak dla mnie nadaje się do wątku "Rzeczy wkurzajace nas w filmach". Pamiętam jak oglądałem jeden odcinek Simpsonów dziejący się w przyszłości i tam dorośli Bart, Lisa i Milhouse nadal mówili swymi dziecięcymi głosami. Mam wtedy wrażenie, że skąpią pieniędzy na kolejnych dubbingerów. Głos tak gryzie się z ich wyglądem, nawet jak biorę pod uwagę, że to "tylko" kreskówka.
30-03-2022, 06:27
Stały bywalec
Ostatnio na jutubie wysypały się filmiki pokazujące jak w animacjach nie przykładają się do autentyczności dźwięków wydawanych przez nich instrumentów muzycznych. A tu przychodzi The Cat Concerto, gdzie Tom nie bez powodu zyskał sławę jako wybitny pianista (pewnie nie tylko ja się dowiedziałem, jak wygląda w środku fortepian):
21-04-2022, 20:18
PapaBoomer
Liczba postów: 12,983
Spin-off o Velmie na HBO Max:
18-05-2022, 21:00
Stały bywalec
Reklama Dove z kobiecymi postaciami z Hanny Barbery:
13-07-2022, 22:59
PapaBoomer
Liczba postów: 12,983
https://variety.com/2022/tv/news/powerpuff-girls-fosters-home-for-imaginary-friends-reboots-1235318832/
Cytat:Craig McCracken is taking another crack at “The Powerpuff Girls” and “Foster’s Home for Imaginary Friends.”
The original creator of the two animated classics is developing reboots of the series for Hanna-Barbera Studios Europe.
Super, te wszystkie ostatnie serie to był szlam, nawet stworzyli czwartą atomówkę...
Wychowałem się na oryginalnej serii, niech wróci magia...
19-07-2022, 12:12
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-07-2022, 12:13 przez marsgrey21.)
Stały bywalec
Liczba postów: 18,523
Liczba wątków: 148
Dzisiaj rodzi się George Jetson! ;)
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.
31-07-2022, 14:44
Stały bywalec
Chrissie Watkins' arm
Liczba postów: 6,245
Liczba wątków: 72
Szok i niedowierzanie.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
15-01-2023, 04:02
Agent Mossadu
Ja pierdole, co za zenada.
Zmienic to na czarnych, albo jeszcze lepiej, Zydow i bedzie wiadomo, czy to juz rasizm, szowinizm i nietolerancja.
15-01-2023, 09:14
|