Kult
Mental napisał(a):
Sana napisał(a):zgadzam się z Militarym w 200% co do Tarantino

ja tez się zgadzam z militarym i zgadzam sie z Sana. może maly trójkącik? :)

i to już można nazwać orgią, przytoczoną przez D'moona (:

edit: cholera, zmarnowany jubileuszowy post :)
najlepsze, co można zrobić z dobrą radą, to podać ją dalej

Odpowiedz
Mush Room napisał(a):ta dyskusja jest bez sensu jak lokata :)
Oczywiście. Matrix i Pulp Fiction są kultowe. Koniec dyskusji. Proszę admina o zamknięcie tematu.:)

Odpowiedz
Trójkąt to jeszcze nie orgia.
To tylko aperitif;)

Odpowiedz
D'mooN, w sam raz na rozruch:)

ps. Matrix nie jest kultowy. nie cierpię go, bo jest naiwny i nie przeklinają w nim, wiec nie jest to film kultowy:)

Odpowiedz
wszyscy pieprzycie głupoty. jedyny kultowy film na tym globie to naga broń :)
Aktualnie rządzi: ja

Odpowiedz
Mental napisał(a):ps. Matrix nie jest kultowy. nie cierpię go, bo jest naiwny i nie przeklinają w nim, wiec nie jest to film kultowy:)
Bana mu. :)

Odpowiedz
Cytat:Matrix nie jest kultowy. nie cierpię go, bo jest naiwny i nie przeklinają w nim, wiec nie jest to film kultowy:)

podpuszczaj ich dalej, to nam siądzie forum : ))))))))
najlepsze, co można zrobić z dobrą radą, to podać ją dalej

Odpowiedz
Strummer napisał(a):Mental, a skąd wiesz, że za parę lat "Shrek" czy "Jurassic Park" nie zostaną zapomniane?

odnośnie Parku Jurajskiego: bo to na poważnie zrobiony film.

Odpowiedz
Matrix też. Nawet nazbyt poważnie.

Odpowiedz
Mental napisał(a):
Strummer napisał(a):Mental, a skąd wiesz, że za parę lat "Shrek" czy "Jurassic Park" nie zostaną zapomniane?

odnośnie Parku Jurajskiego: bo to na poważnie zrobiony film.
Ahaaaaa.... :D Siła twych argumentów wręcz mnie zmiażdżyła i nie mogę podnieść mej szczęki z podłogi.:) Czyli Matrix jest zrobiony nie na poważnie?
Chyba, że to żart-prowokacja, to spoko.

Odpowiedz
grupa docelowa Matrixa to młodzi hakerzy, marzący o wielkiej przygodzie w cyberprzestrzeni i super dziewczynie jak Trinity, czytaj: nastolatki. stąd też Matrix nie jest kultowy. Matrix traci fanów. skąd wiem takie rzeczy? już mówię: każdy bez wyjątku film dla nastolatków posiada kilka niezmiennych cech charakterystycznych:

- jest głupi;
- naiwny;
- główny bohater nie ma zarostu;
- główny bohater wygląda jak Orlando Bloom;
- fabuła składa się w 90% z efektów specjalnych i w 10% z efektów jeszcze bardziej specjalnych;
- po seansie pamiętasz tylko efekty specjalne;
- najbrzydsze słowo, jakie może wypowiedzieć bohater filmu dla nastolatków, to "ty ptasi móżdżku";
- i najważniejsze: gdy dorastasz i zmienia się twój światopogląd, zapominasz o nim (tj. o filmie)

teraz spójrz mi w oczy i powiedz, czy żartuje.

szczerze mówiąc to wali mnie ta cala dyskusja o kultowsci. moim celem jest jedynie dowieść, że Matrix nie jest kultowy :)

Odpowiedz
wszystko powyższe można do JP także odnieść :P
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Mefisto, spierdalaj stad, dobrze ci radze :)

Odpowiedz
no bo taka jest prawda. JP jest:

- jest głupi - jest;
- naiwny - jak cholera;
- główny bohater nie ma zarostu - nie ma, mimo iż dopiero co spędził tydzień na wykopaliskach;
- główny bohater wygląda jak Orlando Bloom - ekhm...no dobra tu nie, ale jest Jeff GoldBLOOM :P;
- fabuła składa się w 90% z efektów specjalnych i w 10% z efektów jeszcze bardziej specjalnych - dokładnie;
- po seansie pamiętasz tylko efekty specjalne - dinozaury rules;
- najbrzydsze słowo, jakie może wypowiedzieć bohater filmu dla nastolatków, to "ty ptasi móżdżku" - nikt w tym filmie nie przeklina, poza jedną sceną praktycznie nie ma krwi (przykład: karmią velociraptory - po podniesieniu "nosidła", w którym był wół nie ma śladów ataku - materiał jest poszarpany, ale poza tym zero jakichkolwiek śladów);
- i najważniejsze: gdy dorastasz i zmienia się twój światopogląd, zapominasz o nim (tj. o filmie) - no własnie nie :D

w następnym odcinku czepnę sie Aliena :P a nie, to nie ten temat :>

Odpowiedz
- film nie jest głupi. gdyby był głupi, to bym go nie oglądał;
- czy jest naiwny? zależy jak lezy. dla mnie nie jest naiwny, wręcz przeciwnie: jest mocno aktualny. grzebanie w genach to teraz dochodowa dziedzina wiedzy;
- na wykopaliskach ma przyczepę, gdzie może się spokojnie ogolić po zakończeniu ciężkiej harówki. poza tym, na Boga, to Sam Neill, a nie jakiś gładki wypomadowany Bloom albo Reeves;
- NIEPRAWDA: pisałem o tym niedawno, zajrzyj do stosownego działu. efekty specjalne w PJ to oczywiście wydarzenie, ale procentowo w fabule stanowią DODATEK;
- dinozaury rules - fakt - nikt nigdy nie stworzył równie bezwzględnych gadów;
- nie ma przekleństw: nie ma ciężkich przekleństw. sukinsyny, cholery, dupki, wszystko na swoim miejscu.
- krwawe sceny. brak krwawych scen to nie efekt cenzury, lecz świadomej decyzji Spielberga. w miejsce krwawych scen Spielberg stosuje metafory. no i nie zapominaj o odgryzionej ręce i scenie rozszarpywania prawnika.

Odpowiedz
Mental napisał(a):brak krwawych scen to nie efekt cenzury, lecz świadomej decyzji Spielberga. w miejsce krwawych scen Spielberg stosuje metafory
W innych filmach jest cenzura, ale w filmie który lubisz nazywasz to metaforą. Zabawny tok myślenia.

Odpowiedz
no bo jebne za chwile. daj przykład, to ci powiem, czy są metafory czy nie ma metafor. takie rzeczy widac golym okiem.

Odpowiedz
Mental napisał(a):- film nie jest głupi. gdyby był głupi, to bym go nie oglądał;

niestety jest :>

Cytat:- czy jest naiwny? zależy jak lezy. dla mnie nie jest naiwny, wręcz przeciwnie: jest mocno aktualny. grzebanie w genach to teraz dochodowa dziedzina wiedzy;

jest cholernie naiwny i widać, że skierowany głównie do nastolatków :>

Cytat:- na wykopaliskach ma przyczepę, gdzie może się spokojnie ogolić po zakończeniu ciężkiej harówki. poza tym, na Boga, to Sam Neill, a nie jakiś gładki wypomadowany Bloom albo Reeves;

ale to nie jest typ faceta, który goli się kiedy jest na wykopaliskach - nawet gdyby tam było 50 przyczep

Cytat:- NIEPRAWDA: pisałem o tym niedawno, zajrzyj do stosownego działu. efekty specjalne w PJ to oczywiście wydarzenie, ale procentowo w fabule stanowią DODATEK;

ale bez dinozaurów film nie miałby prawa bytu - ergo bez efektów także

Cytat:- nie ma przekleństw: nie ma ciężkich przekleństw. sukinsyny, cholery, dupki, wszystko na swoim miejscu.

nie jest - bohaterowie zachowują się jak banda nastolatków, do tego są tam dzieci :P

Cytat:- krwawe sceny. brak krwawych scen to nie efekt cenzury, lecz świadomej decyzji Spielberga. w miejsce krwawych scen Spielberg stosuje metafory. no i nie zapominaj o odgryzionej ręce i scenie rozszarpywania prawnika.

powiedzmy sobie jedno: metafory Spielberga są gówno warte, szczególnie w tym filmie - odgryziona ręka jest już zimna i plastikowa, prawnik znika w ciągu dwóch sekund w gardle T-rexa. Jedyna krew pojawia się w momencie pożarcia kozy :P cały film jest na maksa ugrzeczniony, co widać z odległości 50 mil morskich. SS zrobił film rodzinny - zajebiście fajny i wciąż świetny, ale można się w nim przyczepić dosłownie o wszystko, co wystosowałeś jako zarzut do innych filmów

Odpowiedz
Nie dam ci żadnych przykładów, bo to co wygadujesz to jakieś bzdury.

Już ci kiedyś pisałem że czepiasz się wtedy, kiedy jest ci wygodnie. Tutaj masz dinozaury zjadające ludzi. I nie ma krwi. NIE MA KRWI, FLAKÓW ANI ROZSZARPANYCH CIAŁ. A jednak nazywasz film arcydziełem. Zapytam ostatni raz, bo nudne się to robi: gdzie tu logika?

Tylko błagam, bez żadnej teorii o metaforach, to 100 razy głupsze niż Ripley z Królową u nogi.

Odpowiedz
Cytat:niestety jest :>

nie jest :>

Cytat:jest cholernie naiwny i widać, że skierowany głównie do nastolatków :>

nie jest naiwny i nie jest skierowany do nastolatków :>

Cytat:ale to nie jest typ faceta, który goli się kiedy jest na wykopaliskach - nawet gdyby tam było 50 przyczep

to jest ten tyop faceta. przyczepe dzieliła z nim Laura Dern, a ona nie lubi nieogolonych facetów :>

Cytat:ale bez dinozaurów film nie miałby prawa bytu - ergo bez efektów także

no wiadomo. cały trik polega jednak na tym, ze efekty to PJ raptem 20% fabuły.

Cytat:nie jest - bohaterowie zachowują się jak banda nastolatków, do tego są tam dzieci Razz

nieprawda :> tj. sa dzieci, ale bohaterowie nie zachowuja sie jak banda nastolatkow. kazdy, kto ogladal, moze to potwierdzic :>

Cytat:powiedzmy sobie jedno: metafory Spielberga są gówno warte,

nie, powiedzmy sobie cos innego: metafory Spielberga to jeden ze szczytów, na jakie wspięło się amerykańskie kino.

Cytat:cały film jest na maksa ugrzeczniony, co widać z odległości 50 mil morskich. SS zrobił film rodzinny - zajebiście fajny i wciąż świetny, ale można się w nim przyczepić dosłownie o wszystko, co wystosowałeś jako zarzut do innych filmów

nie można. wiesz dlaczego? bo nikt nie kręci filmów rozrywkowych tak jak Spielberg.

Mierzwiak napisał(a):Tutaj masz dinozaury zjadające ludzi. I nie ma krwi. NIE MA KRWI, FLAKÓW ANI ROZSZARPANYCH CIAŁ.

w PJ jest naprawdę niewiele sytuacji, w których dochodzi do bezpośredniego ataku dinozaurów na ludzi. ale jeśli już dochodzi, ludzie giną i są ciała. Spielberg doskonale wiedział, że nie może pozwolić sobie na gore i flaki, więc jego bohaterowie pokonują inne przeszkody, podejmują się innych zadań. Dinozaury to w gruncie rzeczy tło tej wspaniałej historii.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości