Mała Miss
Nierówny film. Miejscami rewelacyjny (w komediowym momentach można paść ze śmiechu), miejscami schematyczny (walące w oczy moralizatorstwo). Ogólnie jednak chciałbym, żeby równie kameralne polskie filmy były choćby w 1\100 tak dobre jak Mała Miss. 9\10 - bo mimo wszystko byłem bardzo usatysfakcjonowany.

Odpowiedz
military napisał(a):\ (walące w oczy moralizatorstwo)

walące w oczy moralizatorstwo?
Morał, tak. Ale na pewno nie wyeksponowany, jak jakaś amerykańska flaga ;)
KMF - Follow your dream to fly
-----------------------------
Ostatnio widziane:
Meet John Doe: 8.5/10 | Arsenic and Old Lace: 10/10 | You Can't Take It With You: 8/10 | Frost/Nixon: 8/10 | The Chaser: 7/10 | Transporter 3: 4.5/10

Odpowiedz
"Dziadku, boję się że przegram i będę nieudacznikiem"
"Nieudacznikiem jest się, kiedy wcale się nie próbuje"

i masa odmian tego dialogu - to wkurzało mnie najbardziej. :)

Ogólnie te krótkie rozmowy o Wartościach były baaardzo irytujące, bo wydawały się wciśnięte na siłę do tego świetnego - w pozostałych przypadkach - filmu.

Miło przekonać się, że istnieją jeszcze twórcy, którzy przykładają dużą wagę do dialogów... Mała Miss ma najlepsze dialogi (ale nie moralizatorskie), jakie słyszałem w filmie od baaaardzo dawna.

Odpowiedz
military napisał(a):Ogólnie te krótkie rozmowy o Wartościach były baaardzo irytujące, bo wydawały się wciśnięte na siłę do tego świetnego - w pozostałych przypadkach - filmu.

Ja nie odniosłem takiego wrażenia, wręcz przeciwnie, uważam, że "krótkie rozmowy o Wartościach" wpleciono z gracją i idealnie pasują do reszty.

Odpowiedz
military napisał(a):"Dziadku, boję się że przegram i będę nieudacznikiem"
"Nieudacznikiem jest się, kiedy wcale się nie próbuje"

i masa odmian tego dialogu - to wkurzało mnie najbardziej. :)

a Ty chciałeś żeby co dziadek powiedział wnuczce...? ;)
Jak dla mnie ten film nie ma minusów dialogowych, a i jakichklolwiek minusów musiałbym długo szukać :D
Ostatnio widziane:
Meet John Doe: 8.5/10 | Arsenic and Old Lace: 10/10 | You Can't Take It With You: 8/10 | Frost/Nixon: 8/10 | The Chaser: 7/10 | Transporter 3: 4.5/10

Odpowiedz
Dopiero teraz obejrzałem - bardzo mi się podobało. Przede wszystkim zespół aktorski, zresztą doceniony przez KMF. Najbardziej z tego podobał mi się Paul Dano. Po There Will Be Blood doceniłem tego aktora, bo raczej nie można powiedzieć żeby w Girl Next Door coś pokazał. Były momenty wzruszające. Poprostu bardzo ciepły i mądry film.
9/10

Odpowiedz
1. To więcej niż ciepły i mądry film. ;)
2. Dano akurat w The Girl Next Door wymiatał - sierota idealna. :P
Ostatnio widziane:

Odpowiedz
Sierotę to akurat nietrudno zagrać, w przeciwieństwie do Dwayne'a :)

Odpowiedz
Oczywiście się mylisz - nie każdy może wiarygodnie zagrać sierotę, do tego trzeba mieć twarz i predyspozycje. Ja bym się nadawał. 8)
Ostatnio widziane:

Odpowiedz
Ej no, sierotę każdy umie zagrać :) Ja np robię minę a la Bambi i się ślicznie uśmiecham i wystarcza ;)
[Obrazek: http://www.sloganizer.net/en/image,Eorath,blue,white.png]
From ghoulies and ghosties
And long-leggedy beasties
And things that go bump in the night,
Good Lord, deliver us!

Odpowiedz
To się nazywa kokietka, a nie sierota. :P
Ostatnio widziane:

Odpowiedz
Sprawdza się jako sierotka ;)
[Obrazek: http://www.sloganizer.net/en/image,Eorath,blue,white.png]
From ghoulies and ghosties
And long-leggedy beasties
And things that go bump in the night,
Good Lord, deliver us!

Odpowiedz
III tam - sierota, "ciota", outsider itp. to najłatwiejsze postacie do zagrania ;)
faktem jest że Dano to bardzo dobrze rozwijający się młody aktor i gra coraz lepsze role.

Odpowiedz
Początek świetny - wymęczona twarz Carella, milczący Dano i wspólny posiłek. Potem podróż, już bardziej standardowa, raczej niespecjalnie zaskakująca, ale sympatyczna, chce się oglądać. No, a potem finał- i tu się zawiodłem. Raz, że sam konkurs z dupy, dwa, że jego rozwiązanie po prostu wydało mi się żenujące (choć z drugiej strony lepsze coś takiego, niż klasyczne od zera do bohatera, chyba) i względem całej reszty płaskie. No i sama końcówka totalnie nijaka, do niczego nie prowadząca, nic tak naprawdę nie rozwiązująca, bez pomysłu (wersje alternatywne ciekawsze zdecydowanie, może poza kolejnym posiłkiem, ale tego nawet nie nakręcono do końca). Słowem urocze filmidło, fajni bohaterowie, niesamowicie nastrajający soundtrack oraz parę scen perełek, ale całość jako taka mogła być zwyczajnie lepsza.

7 / 10
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości