16-06-2015, 22:18
|
Mad Max (1979-2024)
|
|
Trzeba bardzo dużo złej woli, żeby nie widzieć rewelacyjnego character arcu Nuxa czy zmieniajacego się nastawienia / motywacji / realcji Maxa i Furiosy.
To nie jest zła wola. Po prostu archetypy/klisze (z naciskiem na to drugie) na których oparto bohaterów tego filmu (z których Nux jako jedyny przechodzi jakąś przemianę, która też oryginalnością nie grzeszy) wykluczają z mojej strony jakiekolwiek pozytywne ich oceny. Negatywne z kolei też, żeby nie było, ot pod względem postaci moim zdaniem w tym filmie nie ma czego tak naprawdę komentować i o ile z zachwytami nad akcją się zgadzam, tak te nad bohaterami MM:FR czytam wyłącznie z uniesionymi wysoko brwiami.
Jak budżet pozwoli to kupię ten film na Blu w dniu premiery, ale na liście powodów do zakupu ani fabuły, ani bohaterów tego filmu nie ma ;) Zaznaczam jednak, jakby ktoś miał wątpliwości - fabularna prostota tego filmu działa wyłącznie na jego plus, a i postaci spełniają to niezbędne, wymagane przeze minimum, przy czym upieram się, że aktorzy odwalili tu większą robotę, niż autorzy skryptu. 16-06-2015, 22:23 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-06-2015, 22:47 przez Mierzwiak.)
Akurat character arc Nuxa wygląda jakby gdzieś jakaś jedna scena łacząca jego przemianę wyleciała przy montazu.
16-06-2015, 23:12 ![]() Może ktoś chce zakupić T-Shirt taki jak na foto, wygralem go w konkursie, ale przyslali mi rozmiar S (lolz). Oczywiscie koszulka nie przymierzana ani nic chodzona :) Jak cos to priv. 17-06-2015, 18:36
Rozmiar S to bym sobie mogl na noge zalozyc conajwyzej. :)
Ale ten zestaw LEGO jakby ktos wygrał i chciał oddac to chetnie przygarne. :) 17-06-2015, 18:57
Wojskowy, ale tu nie chodzi o flaki aka. tanie gore, po prostu full eRka bylaby lepsza niz silowanie sie (nieudane), zeby wcisnac sie na PG13. W MM sa sceny, ktore az prosza sie o odrobine posoki i kosci przebijajacych skore.
Co do Mela, to pelna zgoda (ok) Od ponad tygodnia oram filmografie Gibsona, koles nie ma slabej roli tj. trafia sie slabsze filmy, ale Mel niezmiennie zajebisty. Wczoraj zaliczylem Edge of Darkness, film moglby byc lepszy (sama intryga slabuje), ale motyw sledztwa/zemsty oraz rola Mela...fak, klekajcie narody. Tyle dobra, ze az sie cieplo na kusce robi :)
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
17-06-2015, 19:10
Bucho, mnie (poza sceną załatwienia Joego) nie brakowało tu niczego, nie czułem żadnego ograniczania się. Po prostu nie wiem, kiedy niby mieliby wcisnąć to gore, skoro tutaj ludzie giną głównie w wypadkach i eksplozjach. Nie ma walk jak w Thunderdome, nie ma po prostu okazji żeby pokazać gore. Przypominam zresztą, że w pierwszym Maksie (czyli najlepszym... do niedawna) też było sporo okrucieństwa, ale tylko sugerowanego. Mój brat przysięgał, że widział wersję z pokazanym spalonym Goose'em i było to obrzydliwe.:) Tak samo urwanie ręki jednemu z gości jest praktycznie niewidoczne, bo ma miejsce podczas pościgu. I tutaj wszystko tak pędzi, że nie ma jak, nie ma gdzie, nie ma po co wciskać flaków. To, co jest, jest adekwatne.
17-06-2015, 19:17
No ja pisalem juz, ze Mel bylby tutaj wisienka na torcie, bo cala akcja musialaby być dostosowana do 50-60cio latka, co dodawaloby temu filmowi jeszcze ciekawszego rysu, a calosc bylaby jeszcze bardziej charakterystyczna. Nie mowiac juz o tym, ze sto lat nie bylo takiego duzego kina z Melem (a moze w ogole nawet?).
17-06-2015, 19:19
Mnie by nie przeszkadzalo troche wytarmosic zwloki o piach, polamac kilka konczyn, albo pokazac rozbite cialo modelki w ciazy (lepiej pokazac jej potracenie) itd. Dramatu nie ma, ale spokojnie mogliby takie cos pokazac.
Przyklad AVP:R nietrafiony, bo tam byla parciana robota i silowanie sie na gore/obrzydliwosc - wystarczy porownac AVP do trzech pierwszych Alienow.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
17-06-2015, 19:22
Przyklad z AVP:R nietrafiony, bo przeciez chyba nikt nie twierdzi, ze jak film ma krwistą brutalność to ma z miejsca 10/10, a jak nie to ma 1/10.
17-06-2015, 19:24
W pierwszym Alienie oprócz półsekundowego ujęcia przebicia czachy Bretta nie ma NICZEGO co zahaczałoby o gore.:) To podobnie masz w Fury Road: pół sekundy Joego.
A załatwiona modelka była pokracznie przekrzywiona, i do tego trzymana w dość absurdalnej pozie, że naprawdę, więcej gore mogłoby popsuć absurdalny wydźwięk sceny. No i na pewno nie chcialbym zobaczyć "porodu" na full zbliżeniu. 17-06-2015, 19:25
Alien wyskakujacy z klaty, Alien lupiacy czaszke. Przeciez nigdzie nie pisalem, ze chce gore (w ogole nikt w temacie o tym nie pisal), po prostu malo krwi jak na takie napierdalanie ludzkim cialem o rozpedzona stal. Alien gore nie stal, ale tam gdzie miala byc krew, to byla, podobnie w Aliens, troche wiecej w Alien 3, ale nie nazwalbym tego gore. W AvP natomiast silono sie na szokowanie i mega tandetnie to wyszlo. Mowie, ja tu nie chcialbym widziec sieczki, ale MM wyglada jak film, ktory siluje sie na PG13, ale mu nie wyszlo.
17-06-2015, 19:49 Cytat:W pierwszym Alienie oprócz półsekundowego ujęcia przebicia czachy Bretta nie ma NICZEGO co zahaczałoby o goreNie zapomniałeś aby o czymś? 17-06-2015, 20:03 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-06-2015, 20:05 przez Gieferg.) Bucho napisał(a):Wczoraj zaliczylem Edge of Darkness, film moglby byc lepszy (sama intryga slabuje), ale motyw sledztwa/zemsty oraz rola Mela...fak, klekajcie narody. Tyle dobra, ze az sie cieplo na kusce robi :) heh, no proszę, ja to dzisiaj oglądam. Do poduszki sobie puszczę. 17-06-2015, 22:44 Cytat:Od ponad tygodnia oram filmografie Gibsona, koles nie ma slabej roli tj. trafia sie slabsze filmy, ale Mel niezmiennie zajebisty.No, Attack Force Z to kiszka, The River to też poniżej przeciętnej, Mel sprawia, że da się to z ciekawości obejrzeć, cała reszta zajebista. 18-06-2015, 11:18
A gdyby tak do "The General" z Busterem Keatonem podłożyć muzykę z "Mad Max: Fury Road":
20-06-2015, 15:32 |
|
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Szczęki (Jaws 1975, 1979,1983,1987) | Goro Gondo | 91 | 38,081 |
16-06-2026, 17:46 Ostatni post: slepy51 |
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 2 gości |

![[Obrazek: mad-max-fury-road-t-shirt.jpg]](http://www.blogbusters.ch/wp-content/uploads/2015/05/mad-max-fury-road-t-shirt.jpg)
Spoiler![[Obrazek: ChestBurster.gif]](http://www.slate.com/content/dam/slate/blogs/browbeat/2012/06/08/ChestBurster.gif)