Chrissie Watkins' arm
Liczba postów: 6,231
Liczba wątków: 72
Swoje 90-te urodziny obchodzi dziś Joe Alves, gość, bez którego potężnego artystycznego wkładu nie powstałby mój zdecydowanie najukochańszy film wszech czasów. Albo inaczej - być może jakaś jego inna wersja ujrzałaby światło dzienne ale na pewno nie ta, w której swego czasu zakochałem się ja a także miliony widzów na całym świecie.
Ten urodzony w kalifornijskim San Leandro w USA projektant artystyczny i filmowy scenograf chyba najbardziej zasłynął właśnie ze współpracy ze Stevenem Spielbergiem, z którym miał okazję pracować nie tylko przy "Szczękach" (1975) ale choćby też "Sugarland Express" (1974) czy "Bliskich spotkaniach trzeciego stopnia" (1977). To również on zaprojektował i stworzył dla Jonha Carpentera filmowy Nowy Jork po apokalipsie w kultowej "Ucieczce z Nowego Jorku" (1981) a także był konsultantem wizualnym przy innym jego filmie, mianowicie nakręconym w 1984 roku "Gwiezdnym przybyszu". Jednak to seria "Szczęki" wyniosła go na szczyty hollywoodzkiego przemysłu filmowego i to przy niej pracował nieprzerwanie aż do swojego reżyserskiego debiutu w 1983 roku, kiedy to jedyny raz w swojej karierze stanął samodzielnie za kamerą tworząc "Szczęki 3-D" (wcześniej był także asystentem reżysera, a raczej reżyserów, przy okazji powstałych w wielkich bólach i wydanych w 1977 "Szczękach 2"). Alves to przebogata kariera filmowa ale też telewizyjna, podczas której mógł nie raz i nie dwa błysnąć swoim niewątpliwym artystycznym zmysłem i niesamowitym talentem, ukoronowana przyznaną mu przez Art Directors Guild w 2020 roku za niesamowity wkład w rozwój wizualnego opowiadania historii niezwykle prestiżową Lifetime Achievememt Award.
Jeśli ktoś miałby ochotę bardziej zagłębić się w jego pracę przy oryginalnych "Szczękach" polecam udostępniony przeze mnie w filmiku poniżej a napisany z błogosławieństwem samego Alvesa przez Dennisa L. Prince'a, przepięknie wydany w 2019 roku nakładem Titan Books znakomity i bogato ilustrowany album zatytułowany "Joe Alves: Designing Jaws". Ta posiadająca blisko 200 stron książka to prawdziwa skarbnica wiedzy, wszelkiego rodzaju oryginalnych szkiców, concept-artów czy też storyboardów autorstwa Alvesa pokazująca jak wielki i niezaprzeczalny miał on wkład w samo powstanie ale również i wizualny język jednego z najwybitniejszych filmów w historii kina.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
Wczoraj, 17:35
(Ten post był ostatnio modyfikowany: Wczoraj, 17:43 przez slepy51.)