Mechanik (reż. Brad Anderson)
Na początek krótki opis fabuły:
Trevor Reznik, prosty mechanik, od roku nie przespał ani minuty. Totalne zmęczenie doprowadziło do wstrząsającego pogorszenia się jego stanu zdrowia. Niepewny niczego, a nawet nieświadomy popełnionego przestępstwa popada w obsesję, oczekując w napięciu czegoś złego.
Teraz krótka notka ode mnie.
Po pierwsze co przykuwa to cholernie ciężki klimat. Ten aż się z ekranu wylewa. Wszystko jest ponure i ciężkie. Reznik poprzez swoją bezsenność doprowadził swoje ciało do tragicznego stanu. Że jest wychudzony to mało powiedziane. Jeśli ktoś już Balea widział w Mechaniku wie o czym mówię. A najlepsze jest to że nie użyto do tego kompa. Bale naprawdę tak schudł do tej roli. Uznanie i szacuneczek dla niego.
Fabuła co tu dużo mówić nie jest może mocno zaskakująca bo szybko możemy się domyśleć o co chodzi, ale nie szkodzi to twórcom filmu by nas wgnieść w glebę tym co się dzieje na ekranie. Reznik ma psychodeliczne fazy, nie spał od roku czym też skutkuje OLBRZYMI SPOILERstworzenie sobie fikcyjnego kolegi o którego podejrzewa się wszystkie zła tego świata, a okazuje się, że to on samKONIEC OLBRZYMIEGO SPOILERA
Już wspomniany Bale gra wyśmienicie, reszta obsady też niczego sobie. Z technicznych aspektów obraz trzyma wysoki poziom, zdjęcia genialne moim zdaniem które idealnie pokazują świat w jakim żyje teraz Reznik. Mroczny, brutalny świat na granicy snu to coś co mnie urzekło w tym filmie.

Bartholomew napisał(a):mechanik - nuda. przez pierwsza polowe interesuje, przez druga nuży. chyba na końcu był jakis super fajowy twist ale ledwo zrozumiałem o co w nim chodzi. nie polecam, chyba ze chcecie zobaczyć bale'a-kościotrupa. 5/10
NIe rozumiesz o co w nim chodzi? Kurcze to powinno być dla Ciebie wiadome już po godzinie seansu. A może film jest dla Ciebie za trudny :wink: Tak samo nie mogę się zgodzić z tym że nudzi. Nie nudzi tylko hipnotyzuje i wprowadza widza w świat na granicy jawy i snu byś lepiej mógł doświadczyć to co czuje Reznik.
Polecam gorąco.

Odpowiedz
scena kiedy reznik przegląda się w lustrze i za nim siedzi uśmiechnięty iwan - miazga

film ma naprawdę niezły klimat, potwierdzają to sceny takie jak np. przejażdżka autostradą strachu lub wypadek w fabryce. jedynym mankamentem mogą być drobne naciągnięcia tu i ówdzie.

Odpowiedz
wanna_cut napisał(a):scena kiedy reznik przegląda się w lustrze i za nim siedzi uśmiechnięty iwan - miazga
Cholera, popieram, miazga.
Świetnym motywem jest też kalectwo Iwana. W któraś dłoń miał przeszczepiony wielki palec nogi.
Klimat to główny atut tego filmidła. I przysypiający Reznik-zawsze jak już zasypiał ktoś go musiał sprowadzić z powrotem do swojego koszmaru.

Odpowiedz
Danus napisał(a):NIe rozumiesz o co w nim chodzi? Kurcze to powinno być dla Ciebie wiadome już po godzinie seansu. A może film jest dla Ciebie za trudny :wink: Tak samo nie mogę się zgodzić z tym że nudzi. Nie nudzi tylko hipnotyzuje i wprowadza widza w świat na granicy jawy i snu byś lepiej mógł doświadczyć to co czuje Reznik.
Polecam gorąco.

nie chodzi o to ze jest za trudny. poprostu niedawno ogladalem fight club i temat wyimaginowanego kumpla mnie troche znudzil; w rezultacie nie zrobil na mnie jakiegos wiekszego wrazenia i zapomnialem o nim juz po paru minutach. powtorze sobie seans za jakis czas moze tym razem bardziej do mnie trafi.
Youniverse

Odpowiedz
Ale ten wyimaginowany kumpel został stworzony na innych motywach niż ten z Fight Clubu. Dla mnie moty iwana jest dużo bardziej przekonywujący niż Tyler D.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon