Metropolis (1927)
Patrzę tu i tam, a nie widzę tematu o pierwszym widowisku SF. Więc zakładam temat, gdyż obejrzałem najnowszą wersję tego filmu z odnalezionymi scenami(swoja drogą przydałby się update na F/X dot. Metropolis). Jak minął drugi seans?

W przyszłości Freder, syn władcy miasta - Joha Fredersena, poznaje warunki roboli harujacych przy maszynach i mówi "dość!". Zakochuje się w Marii, duchowym przewodniku robotników zwiastującym przybycie Rozjemcy (nie zna jej i widzi ja kilka razy, ale Freder wie, że to będzie miłość jego życia). Fredersen dowiedziawszy o tym zleca szalonemu Rotwangowi nadania robotowi twarz Marii w celu skłócenia ludzi. Jednak ten ma inne plany.

Fabuła się mocno zestarzała. Nie polepszają sytuacji odzyskane sceny. Czarno-biały obraz miasta, ciągłe powtarzanie o "Rozjemcą umysłu i siły musi być serce", "moi bracia i siostry cierpią bla bla bla... ". I ten naiwny finał (że nikt nie rzucił się na Fredersena...).

Właśnie... odzyskane sceny. Pokazują wiele znaczących rzeczy (statua Hel), niektóre z nich to brakujące fragmenty innych scen, bez których mogłyby się obyć. Obraz w nich wygląda jak efekt czarnego deszczu, i irytuje to czarne obramowanie.

Aktorstwo też nie pomaga. Abel ma cały czas minę typu "smutny pies proszący o jedzenie", większości aktorów ma przesadzoną grę aktorską, jedynie Klein-Rogge i Rasp grają w miarę znośnie.

Zaraz pomyślą co niektórzy: "Łooo... nie zrozumiał, uważa pewnie, że stare filmy to szit". Co to nie! Metropolis od strony fabularnej to się zestarzało niemiłosiernie, niekiedy trudno jest to oglądać na poważnie i wychodzą niektóre kretynizmy (np. nikt nie zatrzymał Marii z dziećmi, gdy wchodziła do Wiecznych Ogrodów). Jedynie symbolika religijna jeszcze jakoś się broni. Langowi na tym polu lepiej wyszła "Zmęczona Śmierć".

To co do dziś olśniewa to strona wizualna. O mój boże. Efekty na bardzo wysokim poziomie (lata 20.!), ta praca kamery, niektóre kadry proszą o bycie tapetą na Windowsie:
[Obrazek: 2gvm34l.jpg]
[Obrazek: i3zczb.jpg]
[Obrazek: 25grthl.jpg]
[Obrazek: 4h8485.jpg]
[Obrazek: 1r2c13.jpg]
[Obrazek: 9icnix.jpg]
[Obrazek: 23ktc47.jpg]
[Obrazek: 1zx30wh.jpg]

Tego jest więcej, ale co będę - obejrzyjcie mimo tych 2 i pół godzin.

Teraz mam zamiar obejrzeć wersję Morodera. Będzie ciekawie...

Odpowiedz
Ja niestety widziałem tylko jakiś czas temu wersje skróconą.
Jednak film absolutne arcydzieło. Jeden z najlepszych filmów jakie widziałem w życiu .
"Y es que eso es y, creo, será siempre el cine: una manera maravillosa de soñar" J. Potau

Odpowiedz

:o
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
Boszeee jak ja nienawidzę pokolorowanych zdjęć i filmów, wszystkie mają ten sam niesmaczny odcień kojarzący mi się z parówkam XD

Odpowiedz
Co to za wykład na początku rujnujący czołówkę? Na plus scena tańcu fałszywej Marii.

Odpowiedz
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Wygląda nieziemsko, tylko ta muzyka...

Odpowiedz
Przez tyle lat nikt nie wpadł na to, żeby pokolorowania ten film?
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Wygląda to w pytę lepiej, niż te eksperymenty, które swego czasu stosowała amerykańska telewizja na niektórych czarno-białych klasykach (Casablanca, W samo południe itd.)

Odpowiedz
(23-09-2022, 13:05)shamar napisał(a): Przez tyle lat nikt nie wpadł na to, żeby pokolorowania ten film?
Częściowo zrobił to Giorgio Moroder:

Poza tym znając generalną niechęć do kolorowania czarno-białych klasyków to nie ma co się dziwić (zwłaszcza, że Metropolis historycznie było mocno pokastrowane)

Odpowiedz
Nawet nie wiedziałem, że był szykowany jakiś remake (nie żebym się martwił):
https://filmozercy.com/wpis/wielki-projekt-apple-tv-padl-ofiara-strajku-scenarzystow-remake-niemego-klasyka-nie-powstanie

Odpowiedz
W takim razie w porę wyskoczyli ze strajkiem :)

Odpowiedz
Jaki sens ma remake takiego filmu? Wiem, że lekko przesadzę, ale idąc tym tropem, to niedługo ktoś może zrobi nową wersję Roundhay Garden Scene
.

Odpowiedz
Właściwie Japończycy zrobili może nie tyle remake co wariację na temat Metropolis w postaci anime. I było to znakomite.
Ale naturalnie produkt Jabłka byłby chujowy, co do tego nie mam wątpliwości.

Odpowiedz
Nie znam tej wariacji Japończyków, ale brzmi to jak coś sensownego. Apple natomiast zapowiadał jakiś serialowy remake. A, szkoda gadać
.

Odpowiedz

Zawsze warto przypomnieć, bo to jednak trochę niedoceniany film, a rodowód ma nie byle jaki (manga Tezuki, napisana ponoć po zobaczeniu jednego tylko zdjęcia z filmu Langa, do tego scenariusz Otomo).

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości