Ankieta: Lubisz filmy Michaela B. ?
Zdecydowanie tak
Raczej tak
50/50
Raczej nie
Zdecydowanie nie
[Wyniki ankiety]

Michael Bay
Coś gdzieś ostatnio była tu jakaś dyskusja o Pearl Harbor, więc naszło mnie na pierwszą powtórkę od czasów kina, z którego wyszedłem rozczarowany. No i cóż, pora się z filmem przeprosić. Wygląda bowiem jak milion dolarów, co w dużej mierze odbija się pozytywnie na seansie (w 4K by ten film miażdżył), który zlatuje całkiem szybko i przyjemnie - dopiero ostatnie pół godziny było nudnawe i zwyczajnie przebajerzone fabularnie, no i chyba ogólnie niepotrzebnie. Z wcześniejszymi dwoma godzinami, zwieńczonymi kapitalną sceną ataku, nie mam żadnego problemu. Jasne, jest to trochę kalka z Armageddonu, ale cały ten wątek romansowy jest po prostu uroczy i dobrze sfilmowany. Gorzej, gdy przychodzi do realacji Afflecka z Hartnettem - ten nie istnieje, przez co brakuje finałowi dramaturgii i staje się niezamierzoną parodią. Niemniej do momentu ataku jest to naprawdę solidne patrzydło z mega obsadą (nawet zapomniałem, że gra tu Shannon - fajna rola w sumie). Jasne, że można narzekać na to, że Bay postawił na fikcję zamiast na dokumentalne odwzorowanie historii ze zbiorowym bohaterem, ale biorąc pod uwagę, że takie filmy zrobiono już wcześniej, to można to zbyć naprawdę lekką ręką. Oczywiście, że można to było lepiej rozpisać, zwłaszcza przy takim metrażu do dyspozycji. Ale też nie jest tak tragicznie jak zapamiętałem. Tak w ogóle to chyba ostatnia tak duża wojenna produkcja Hollywoodu nakręcona "po bożemu" - z pomocą kompa rzecz jasna, ale naprawdę minimalną. Ocena zdecydowanie idzie w górę: 7/10 (gdzie 10/10 dla samego ataku i 5-6 dla reszty).
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
no tego to się w Pearl Harbor nie spodziewałem:

Odpowiedz
Nie do końca. Jakby:
https://www.gamesradar.com/die-hard-pearl-harbor-bruce-willis-michael-bay-cameo/

Odpowiedz

Przyznam szczerze, że wcześniej o tym nie słyszałem i zastanawiam się, na jakiej zasadzie coś takiego się odbywa, że studio filmowe pokroju DreamWorks wykłada ponad 120 baniek na film i jego szefowie nie zdają sobie nawet sprawy z tego, że cały pomysł na niego jest podjebany z jakiegoś zakurzonego niskobudżetowca. No bo w życiu nie kupię tego, że ci zasiadający na samej górze decydenci o tym wiedzieli i nie wyłożyli jakichś śmiesznych pieniędzy, żeby zabezpieczyć prawa do oryginału licząc na to, że nikt się nie zorientuje :)
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Commentary na DVD Armageddonu w tym stylu to musi być niesamowite doznanie :)

Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon