Dużo pisze
Liczba postów: 549
Liczba wątków: 9
Jako pieprzony maniak samochodów (szczególnie włoskich i niemieckich) muszę się ustosunkować. Takiej kiły nie widziałem od dawna, a już fakt, że zrobił to rzeźnik kamery, Michael Mann, jest dla mnie totalnie dobijający.
Ferrari: Kompletnie zmanierowanie i zupełnie pozbawione jaj wydarzenie. Jeszcze ze dwa ujęcia znad reflektorów więcej i porzygałbym się na monitor. Kadrowane fatalnie, a przecież mamy do czynienia ze sztuką na kółkach, która powinna bronić się sama. Energii włoskiej maszyny nie czuć za cholerę. W ten sposób powinno się kręcić spot nowego autobusu Neoplana, a nie sportowego auta z Italii w cenie wypasionego domu. Woda na młyn dla tych, którzy uważają, że idei europejskiej motoryzacji za oceanem nikt nie rozumie. To oczywiście moje - dość chamskie - zdanie. Za taki spot podziękowałbym z miejsca, nawet gdybym był prezesem Volkswagena. Tu przypomina mi się kapitalne ujęcie Passata CC jadącego po rondzie w reklamie "czy widziałeś kobietę z lampartem?".
Spot SL500 pominę przez grzeczność. Musiałbym zacząć mocno niecenzuralnie. Kolejny piękny temat spieprzony do kwadratu.
Pewnie się narażę, ale w Hollywood auta pokazywać umieją tylko: Tony Scott i Michael Bay. Bez względu na to jakie filmy robią.
@Bucho: dla mnie klasykiem absolutnym jest F355, ale to już kwestia gustu.
I was always criticized for style and content, but I enjoy trying to tell stories a different way - Tony Scott
05-09-2009, 18:23
Nowy
Liczba postów: 409
Liczba wątków: 0
Pomyślałem, że Mentala i nie tylko rozbawi ten kwiatek z lewackiej łączki. Na zachętę:
O ile wcześniejsze filmy Manna były przejawem różnych typowych dla epoki postmodernizmu mniejszych lub większych Kulturkampfów poruszających się wyłącznie pomiędzy elementami nadbudowy (...) o tyle Wrogowie publiczni wibrują jak najbardziej realnym drżeniem systemu, i w tym sensie mają ideologicznie, społecznie i kulturowo więcej nawet wspólnego z takimi filmami jak Zapowiedź czy Potwory kontra Obcy niż z wcześniejszymi filmami Manna, nawet tymi o gangsterach (jak Gorączka).
[ Dodano: Pią Paź 02, 2009 17:29 ]
Cha, cha, cha, na początku kolejnego wpisu Pietrzaka stoi:
Wobec tego muszę w najbliższym czasie poszukać Miami Vice.
Co przypomina, że powinienem się przypomnieć jednemu gościowi, co pożyczył i nie oddał.
Na razie nie mam podpisu, ale na pewno wymyślę coś błyskotliwego...
02-10-2009, 17:18
Stały bywalec
Liczba postów: 1,858
Liczba wątków: 48
Ja pierdolę.
Jak ja nienawidzę takich artykułów. Jak ja nienawidzę takich ludzi. Kurwa. Samo czytanie tego mnie wykańcza, toteż nie przeczytałem, a jedynie przejrzałem całość. Nie wiem czemu, ale nieposkromioną odrazę i niepohamowane obrzydzenie wywołuje we mnie analizowanie jakiegokolwiek filmu w ten sposób. W jaki sposób? Otaczający go ideologią, której przedstawicielem jest autor i owijaniem sobie wokół palca wszelkich aspektów omawianego obrazu, tak, żeby do tej ideologii pasowały. Ja pierdoleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee. Co to w ogóle ma być? Jak on w ogóle śmie porównywać PE do Zapowiedzi i animacji Dreamworksa? Ocipiał? Te filmy mają ze sobą tyle wspólnego co moja noga z murzyńskim członkiem. W 90% przypadków analizowanie jakiegokolwiek filmu w ten sposób jest niemożliwe, w pozostałych możliwe jest, ale bardzo, bardzo trudne. Chodzi mi o omówienie obrazu w kontekście historycznym, kulturowym, społecznym i jakim jeszcze autor sobie zażyczy. Do tego trzeba mieć od cholery wiedzy i umiejętności. Natomiast to co robi ten idiota to pierdolenie bredni. PE i emancypacja? Michael Mann i Potwory kontra Obcy? Weź się ogarnij człowieku. O tym, że nie wspomniał o tak podstawowych kwestiach jak gra aktorstka, zdjęcia i montaż nawet nie wspomnę... Proszę bardzo panie Pietrzak, żyj pan sobie dalej w swoim świecie ze swoimi zabawkami. Kurwa...
Ostani raz miałem do czynienia z podobnymi cudami przy Star Treku (tym nowym, Abramowskim). Autor utrzymywał, że powstanie tego filmu w aktualnej sytuacji politycznej i ekonomicznej jest zupełnie świadome, a film podprogowo przekazuje nam, że USA są największą potęgą świata.
Nie rozumiem takich ludzi. Nie wiem skąd się wzięli i nie chcę wiedzieć.
02-10-2009, 23:01
Nowy
Cytat:ak ja nienawidzę takich artykułów. Jak ja nienawidzę takich ludzi. Kurwa.
Rozumiem reakcję, choć nienawidzenia ludzi nie pochwalam. Trzeba jednak przyznać, że się gość popisał. Szczerze mówiąc, zrozumiałem z jego tekstu niewiele, ale co się ubawiłem, to moje. Wibrowanie "wrogów publicznych" realnym drżeniem systemu, ideologemy, chwyt diachroniczny i na okrasę Róża Luksemburg, LOL. Kopalnia dobrych cytatów na każdą okazję.
Cytat:Ostani raz miałem do czynienia z podobnymi cudami przy Star Treku
Dawaj linka! (w odpowiednim temacie) Uwielbiam zbierać takie kurioza.
03-10-2009, 01:07
Stały bywalec
Za cholerę nie przypomnę sobie gdzie to było, pamiętam tylko, że to był jakiś znany serwis, z okazji premiery filmu. Chyba onet, ale głowy nie dam.
Co to jest do cholery realne drżenie systemu? :/
03-10-2009, 01:23
Nowy
Nie wiem, ale po małej przeróbce posłuży mi jako opis na gg.
03-10-2009, 01:31
I Wicemiss Avatara 2010
Liczba postów: 992
Liczba wątków: 5
http://www.film.gildia.pl/news/2009/10/mann-capa - to może być interesujące. Ciekawe jak Mann poradzi sobie z takim pseudobiograficznym filmem.
"Więcej socjalizmu - znaczy więcej demokracji." - Michaił Gorbaczow
"Istnieje marksizm dogmatyczny oraz marksizm twórczy. Ja stoję na istocie tego ostatniego." - Józef Stalin
05-10-2009, 20:42
Stały bywalec
http://www.stopklatka.pl/wydarzenia/wydarzenie.asp?wi=59063 tu jest troszkę więcej.
"Reżyser planuje tym razem nakręcić skromny, niskobudżetowy film." - szkoda. Chyba po PE zniechęcił się do wielkich produkcji :)
Trochę mnie niepokoi, że to jest biografia. "Ali" w ogóle do mnie nie trafił, to z pewnością najnudniejszy film jaki Mann kiedykolwiek nakręcił. PE też arcydziełem nie jest, nie jestem pewien czy Mann dobrze się czuje w konwencji biograficznych filmów... no ale zobaczymy.
Patrzyłem na zdjęcia tego Capy. Są niesamowite, koleś fotografował mi.n. amerykańskich żołnierzy podczas lądowania w Normandii na Omaha Beach. PODCZAS, tzn. pod ostrzałem artyleryjskim :D Polecam każdemu, żeby rzucił okiem na jego fotki :)
06-10-2009, 20:18
Ambasador białej rasy
Liczba postów: 37,533
Liczba wątków: 375
dawno nie miałem okazji poczytać równie horrendalnych bzdur jak w podlinkowanym przez Karalucha tekście. tego nawet nie wypada komentować, co najwyżej zostawić do "podziwiania". od razu przypomniał mi się głupio-mądry lewak Sierakowski, którego ostatnio często w mediach słychać, i jego rozmaite głupio-mądre felietony o charakterze kulturalno-polityczno-gospodarczym. ech...
Rodia, wyluzuj - nie warto:)
08-10-2009, 23:46
Nowy
Liczba postów: 268
Karaluch napisał(a):Kopalnia dobrych cytatów na każdą okazję.
Dokładnie, hehe. Całkiem podobne do marksowskiej interpretacji Ostatni dom po lewej. Nieźle się ubawiłem. :mrgreen:
Ten fragment jest niezły:
Dlatego wydaje mi się, że inaczej niż w poprzednich filmach Manna mit męskości jest tu tym razem ściśle podporządkowany zadaniu rozegrania i przyklepania lęków wynikających ze współczesnych tąpnięć systemu ekonomicznego (stąd cyfrowa - a więc jakby anachroniczna w stosunku do tematu i czasu akcji - forma może być nawet interpretowana jako⌠funkcjonalna), tak, żeby lęki te zostały jakoś zagospodarowane, ale żeby nam czasem nie przyszła do głowy ta najbardziej niebezpieczna myśl, że forma uspołecznienia, w której żyjemy, może wcale nie jest bezalternatywna, że może nie jest też ostatecznym horyzontem ludzkości.
Karaluch napisał(a):Dawaj linka! (w odpowiednim temacie) Uwielbiam zbierać takie kurioza.
Mam taki opis Photka z last fm. Nie jest to może nic na tematy filmowe, ani nic tak ideologicznie zaangażowanego, jak tekst powyżej, ale niektóre sformułowania są całkiem ciekawe;)
09-10-2009, 17:14
Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
BEŁKOT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Zastanawialiście się kiedyś jak powstają takie recenzje? Może na mieszance wódki, prozaku i kokainy?
09-10-2009, 17:20
Ambasador białej rasy
JohnBerebere napisał(a):Ten fragment jest niezły:
ten jest lepszy:
Kapitalizm drży dzisiaj w posadach.
tego typu głupoty przewijają się przez wszystkie felietony pisane przez czerwonych. wnioski są oczywiste: ich zdaniem teraz mamy kapitalizm, czyli że "prawdziwy" socjalizm jeszcze nie nadszedł!
09-10-2009, 18:27
Nowy
Mental napisał(a):ten jest lepszy:
Kapitalizm drży dzisiaj w posadach.
Ten nawet nie jest śmieszny. Nie rozumiem o co ci chodzi.
09-10-2009, 18:32
Ambasador białej rasy
chodzi o to, że aby coś mogło "zadrżeć" tudzież "drżeć", najpierw musi istnieć.
i zgadzam się, że to nie jest śmieszne.
09-10-2009, 18:39
Nowy
Mental napisał(a):chodzi o to, że aby coś mogło "zadrżeć" tudzież "drżeć", najpierw musi istnieć. teraz rozumiesz?
Aha no, chodzi o to, że kapitalizm nie istnieje. Żeś mnie zaskoczył przewrotnością swojej myśli, dlatego nie sczaiłem. :D
09-10-2009, 18:43
Ambasador białej rasy
o matko... Wyrocznia o kulach?
09-10-2009, 18:52
Stały bywalec
Liczba postów: 13,496
Liczba wątków: 77
No chyba jakieś kuku w nogę, bo na jednej stopie ma laczka ortopedycznego.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
09-10-2009, 19:21
Rating: Awesome
Liczba postów: 10,313
Liczba wątków: 55
Stały bywalec
Chciałem dać tu tego newsa, ale nie zdążyłem :P
W sumie nie wiem co o tym myśleć...
04-11-2009, 15:32
Rating: Awesome
Liczba postów: 10,313