Mythbusters
Skoro jest dział o dokumentach, ten cykl musiał się w nim znaleźć. Dlaczego? Bo obecnie to - moim zdaniem - najlepszy, bezkonkurencyjny, najbardziej oryginalny, najzabawniejszy i najbardziej charakterystyczny cykl popularno-naukowy w telewizji. Nie tylko w Discovery.

Byłem fanem Pogromców mitów w zasadzie od pierwszych odcinków, ale obawiałem się, że szybko skończą im się pomysły albo zaczną wymyślać jakieś kuriozalne tematy. Nie mogłem bardziej się mylić - okazało się, że pod definicję "mitu" można podpiąć zadziwiająco wiele ciekawych zagadek. Mity motoryzacyjne, zdumiewające opowieści z wojska, fake'i z youtube, różne rzeczy z filmów czy historii - sprawdzanie tego wszystkiego przynosi mi wiele radości. :)

Co najdziwniejsze, Mythbustersom w zasadzie nie zdarzają się słabe odcinki. Jedyną wadą programu są przerwy reklamowe - częste i długie. Nie dziwię się im, bo oglądalność pewnie wystrzeliwuje w kosmos, przynajmniej w porównaniu z innymi programami Discovery, ale i tak mnie wpieniają.

Jakby kogoś ciekawiła kwestia z czołówki, mówiąca że prowadzący mają łącznie 30 lat doświadczenia w branżu FX, to informuję, w jakich filmach można zobaczyć ich prace. Są to m.in.

- Star Wars 1 i 2
- A.I.
- Matrix 2 i 3
- Terminator 3

czyli filmy o cholernie dobrych efektach specjalnych. :)

A program polecam każdemu.

Odpowiedz
F***ing AYE! Jeden z moich ulubionych programów. Zdumiewające, w jakich warunkach sprawdzają wiarygodność mitów. Osobiście zniszczył mnie odcinek o rozbijaniu szyby w drzwiach samochodu pod wodą. Od tamtej pory systematycznie obserwuję wszystkie takowe przypadki w filmach :twisted:

Do tego widać, że prowadząca dwójka to prawdziwi pasjonaci. Ekipa zastępcza znacznie słabsza, ale wciąż symaptyczna.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
To oni odkryli menthosy w pepsi? :)

Odpowiedz
menthosy w pepsi to ze 20 lat mają, więc raczej nie oni
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Mentosy to jeden z solidniej zbadanych "mitów", bo trzeba przyznać, że czasami bardzo mocno idą w stronę rozrywki a nie rzetelności

Odpowiedz
Co jak co, Craven, ale zawsze są rzetelni, nawet jeśli sprawdzają najbzdurniejsze mity. Wykonują mnóstwo obliczeń i zawsze starają się osiągnąć taki efekt, jaki podaje mit.

Osobiście uwielbiam "Pogrocmów...". Adam i Jamie, oczywiście, są najlepsi, ale pozostali członkowie ekipy też mają swoje chwile. Czasem wyniki eksperymentów są powalające. Pamiętam, jak podnieśli zatopioną łódź, napełniając ją piłeczkami ping-pongowymi... Kto przewidywał, że im się uda? Człowiek uczy się przez całe życie.

Odpowiedz
Nie podam zbyt wielu przykładów, ale bywa różnie - na pewno pamiętam, że głupawo sprawdzali czy wielki wir w wodzie mógłby zassać człowieka lub statek, oczywiście postarali się robiąc miniaturki i maszynkę do wirów, ale kto się zna na fizyce, wie, że to zupełnie nie oddaje pełnej skali.

Oczywiście - z reguły są dość solidni. Przynajmniej w pierwszej fazie, zanim postanowią wszystko wysadzić w powietrze :D

Odpowiedz
Ja najlepiej pamiętam odcinek, w którym sprawdzali historię - kobieta miała zajść w ciążę od pocisku, który przebił mężczyznę i przeniósł spermę przez jej gorset i liczne halki ;) zdaje się, że używali galarety :D
[Obrazek: http://www.sloganizer.net/en/image,Eorath,blue,white.png]
From ghoulies and ghosties
And long-leggedy beasties
And things that go bump in the night,
Good Lord, deliver us!

Odpowiedz
Żelu balistycznego :D dobry odcinek.

- nie wiem czy znacie.

Odpowiedz
Hehe, oglądało się, oglądało.
Pamiętam, ze zrobili specjalny odcinek (albo dwa) poświęcony szczękom :cool:

Odpowiedz
Bondowski był sympatyczny i chyba m.in. w nim bawili się minigunem... Aczkolwiek ścinanie drzewa i strzelanie do ryby w beczce (też minigunem) było w innym odcinku...

Odpowiedz
[Obrazek: w105mythblasters.jpg]
:-D
Why are you firing wallnuts at me?

Odpowiedz
Zobaczcie na kogo się natknąłem w dodatkach do Matrix Rewolucje:

[Obrazek: pdvd000p.jpg]

Odpowiedz
Kto to?

Odpowiedz
military napisał(a):- Matrix 2 i 3

Mierzwiak napisał(a):Zobaczcie na kogo się natknąłem w dodatkach do Matrix Rewolucje:

Obrazek

Pełne zaskoczenie <ok>

Rodia napisał(a):Kto to?
:roll:
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie.

Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier

Odpowiedz
wujo444 napisał(a):Pełne zaskoczenie <ok>
Czy ja gdzieś napisałem pod tym zdjęciem "Patrzcie! O Boże!!! Adam pracował przy Matriksie!!!!!!!!11111"? Nie, wkleiłem tylko zdjęcie by pokazać, że można go zobaczyć w dodatkach, o czym pewnie nie wszyscy wiedzą. Tyle.

Odpowiedz
Craven napisał(a):Nie podam zbyt wielu przykładów, ale bywa różnie - na pewno pamiętam, że głupawo sprawdzali czy wielki wir w wodzie mógłby zassać człowieka lub statek, oczywiście postarali się robiąc miniaturki i maszynkę do wirów, ale kto się zna na fizyce, wie, że to zupełnie nie oddaje pełnej skali.
Przecież o to właśnie chodziło, że zassanie statku przez spotykane w naturze wiry jest niemożliwe, stąd manipulowanie przy skali, żeby jednak odtworzyć scenkę znaną z mitów. Pogromcy w każdym micie, nawet najdurniejszym, starają się uzyskać jak najbardziej zbliżony do tego z mitu efekt. Zassanie statku zostało ostatecznie uznane jako "busted".

Odpowiedz
Niedawno obejrzałem odcinek, w którym powtarzali testy, które widzowie uznali za nierzetelne. Tylko w jednym przypadku wynik się zmienił - jednak snajper mógł przestrzelić przez lunetę drugiego snajpera i trafić go w oko.

Odpowiedz
ja tam średnio za matrixem- za dużo fikcji ale pogromcy mitów...
to jest to najlepszy program tv!

Odpowiedz
I wszystko było by cacy, gdyby DC nie nadawał tych samych odcinków 4-5 raz / wszystko powtarzają ...

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości