NOWOŚCI NA STRONIE
piXi napisał(a):Naszła mnie teraz taka refleksja odnośnie Oceanarium... Świetną sprawą byłoby aby można było "ignorować" oceny niektórych klubowiczów i tylko z tych zaznaczonych liczyło by średnią...
Można by wtedy sobie zostawić oceny tych osób, które mają podobny gust co czytelnik...
Średnia ocen z filmu, który dostaje od kogoś 9-10, a od innej osoby 4-5 trochę mało reprezentatywna jest...
Dawno cię nie było, widzę że długo zbierałeś siły by napisać coś głupiego. Udało się!

W tego typu zestawieniach chodzi przecież właśnie o zbiór RÓŻNYCH opinii. No ale ja to rozumiem, ty nie.

Odpowiedz
piXi napisał(a):Naszła mnie teraz taka refleksja odnośnie Oceanarium... Świetną sprawą byłoby aby można było "ignorować" oceny niektórych klubowiczów i tylko z tych zaznaczonych liczyło by średnią...
Można by wtedy sobie zostawić oceny tych osób, które mają podobny gust co czytelnik...
Średnia ocen z filmu, który dostaje od kogoś 9-10, a od innej osoby 4-5 trochę mało reprezentatywna jest...

przeczytałem to 2 razy - ni chuj nie wiem co masz na myśli
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Mierzwiak napisał(a):W tego typu zestawieniach chodzi przecież właśnie o zbiór RÓŻNYCH opinii. No ale ja to rozumiem, ty nie.
"Opinii"? Raczej ocen, bo opinii czemu akurat takie oceny a nie inne to tam nie widzę... ;-)

A tak przy okazji wydawało mi się, że to zestawienie jest po to, żeby można było szybko spojrzeć na nowości kinowe jak są oceniane przez klubowiczów i aby była to jakaś wskazówka dla czytelników na co warto a na co nie warto pójść do kina... W takim wypadku oceny kogoś kto wstawia filmom-gniotom (oczywiście moim zdaniem) 9 czy 10 są dla mnie całkowicie bezwartościowe i tylko sztucznie nabijają średnią... Tak samo w drugą stronę...
Personalizacja byłaby zdecydowanie lepszym wyborem...

Ale może się mylę i to ma być tylko średnia ocen klubowiczów nie mówiąca w zupełności nic o wartości danego filmu i w sumie nie potrzebna nikomu...

Odpowiedz
Mefisto, chodzi o to że jak piXiemu film X się podobał, to on nie chce tam widzieć żadnych negatywnych ocen dla niego, bo to jest niereprezentatywne :lol:

Odpowiedz
Chodziło mu pewnie o to, żeby sobie wybierać oceny konkretnych klubowiczów i z ich ocen obliczać w oceanarium średnią filmu. Przyznam, że to trochę passe czy ja to tam się pisze. :roll:
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
piXi napisał(a):wydawało mi się, że to zestawienie jest po to, żeby można było szybko spojrzeć na nowości kinowe jak są oceniane przez klubowiczów i aby była to jakaś wskazówka dla czytelników na co warto a na co nie warto pójść do kina...

i tak jest?

Cytat:W takim wypadku oceny kogoś kto wstawia filmom-gniotom (oczywiście moim zdaniem) 9 czy 10 są dla mnie całkowicie bezwartościowe i tylko sztucznie nabijają średnią... Tak samo w drugą stronę...

jak pisałem wcześniej - zupełnie nie rozumiem o co Ci chodzi. Chcesz, żeby wystawiali oceny, takie jakie TY akurat chcesz? To ma być wyznacznik?

Odpowiedz
Mefisto napisał(a):jak pisałem wcześniej - zupełnie nie rozumiem o co Ci chodzi. Chcesz, żeby wystawiali oceny, takie jakie TY akurat chcesz? To ma być wyznacznik?
Nie rozumiesz mnie całkiem...

Wytłumaczę Ci to tak (przejaskrawiony przykład):

Powiedzmy, że filmy A i B mają średnią 5 - czyli ani słabo ani dobrze

Na film A 20 osób dało ocenę 5, na film B 10 osób dało ocenę 1, a 10 osób ocenę 9.

Wynika z tego, że oba filmy są tak samo dobre.

Powiedzmy teraz, że film B to jest jakiś japoński horror. Osoby nie trawiące japońskich horrorów dały mu ocenę 1, osoby lubiący takie kino dały 9.

Ty lubisz japońskie horrory i po obejrzeniu (po pół roku) stwierdzasz, że film rzeczywiście jest świetny i zasługuje na te 9. Ale nie obejrzałeś go wcześniej bo miał tutaj tylko ocenę średnią 5.

Dla Ciebie film B zasługuje na 9, film A na 5. Gdybyś zobaczył oceny osób o podobnym guście ocena filmu byłaby bliższa Twojej...

Mam nadzieję, że rozumiesz mnie teraz... ;-)

Cytat:Mefisto, chodzi o to że jak piXiemu film X się podobał, to on nie chce tam widzieć żadnych negatywnych ocen dla niego, bo to jest niereprezentatywne :lol:
Powiedz mi Mierzwiak... Jeśli film od jednej osoby dostaje 10 a od innej 5 to jest to arcydzieło kina, film genialny, pewniak do Oscara, itp. czy zwykły przeciętniak?
Którą oceną się kierujesz? Czy po prostu liczysz, że to średnia z tego 7.5 więc to ani arcydzieło, ani przeciętniak... A dobry z plusem film?

Odpowiedz
piXi napisał(a):Mam nadzieję, że rozumiesz mnie teraz... ;-)

no tak, ale to się mija z założeniem całości - głosuje określona grupa ludzi i średnia jest, jaka jest; jeśli nagle zlejesz te parę osób, które dały wg Ciebie za wysoką ocenę, to równie dobrze można zlać cały dział. No a poza tym poszczególne oceny klubowiczów są widoczne jak na dłoni, a nie tajne, więc można oblukać i albo zaufać większości ocen (które są dajmy na to złe), ale średniej (która po dodaniu tych lepszych wychodzi całkiem zjadliwa) ;)

Odpowiedz
Adi już reklamował w dziale FX, ale jako że zagląda tam mniej osób, polecę tekst tutaj.

Analiza OBCY KONTRA PREDATOR 2
http://www.kmf.org.pl/fx/avp2menu.html
autor: ja :)

[ Dodano: Pią Cze 05, 2009 09:09 ]
Jeszcze jedno - czy można informację o tym tekście umieścić na stronie głównej KMF?

Odpowiedz
piXi napisał(a):Naszła mnie teraz taka refleksja odnośnie Oceanarium
Chyba Ocenarium. :p
22.04.2011

Odpowiedz
Zbiór recenzji "Terminatora: Ocalenie":
http://www.film.org.pl/prace/terminator_ocalenie_wybor.html
Autorzy: Jan Sałajczyk - Coldseed, Dawid Karpiński - Dr_Bakier,
Przemysław Dobrzyński - Home-ER, Piotr Gauza - Pegaz
oraz Tomasz Szałapata - Speed Demon.

I tak w ramach przypomnienia mój stary artykuł, który przy okazji wywlekłem na główną stronę: http://www.film.org.pl/prace/john_connor.html ;)
"It's alive!"

Odpowiedz
Wszystkie recenzje tak nudne, sztampowe i pozbawione krztyny oryginalności, że od połowy drugiej tylko je "kartkowałem". Najlepszy tekst wysmażył Bakier. W ogóle niech ktoś mi powie, po co w recenzjach na stronie KMF-owej, w KAŻDEJ recenzji tego filmu, przytaczać w kobylastym akapicie podstawy terminatorowej historii (pierwsze części, bla bla, Cameron, bla bla, słaba trójka, bla bla). Taki tekst może trafić do Tele Tygodnia albo Twojego Kocura, które z kinem mają niewiele wspólnego i siłą rzeczy muszą traktować widzów jak debili. Ale kiedy w Klubie MIŁOŚNIKÓW Filmu pięć razy tłumaczy mi się ze szczegółami historię jednej z najsłynniejszych serii w historii wszechświata, mam ochotę wytarmosić autorów za uszy.

Odpowiedz
Strasznie lajtowe te recenzje, że akcyjka i w ogóle cool. Przydałby się jakiś krytyczny głos dla równowagi : )

Odpowiedz
Jaki film, takie recenzje :twisted:
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
No i przede wszystkim po co tego tyle? :|
Klub OFILMIE | Podcast filmowy Radio Ofilmie

Odpowiedz
No właśnie, rozumiem, że 5 recenzji na stronie w dzień po premierze wygląda ładnie, ale byłoby fajniej gdyby ilość przeszła w jakość. Spodziewając się, że wszystko będzie na jedno kopyto przeczytałem tylko podsumowujące akapity wszystkich recenzji licząc, że chociaż jeden zachęci mnie do przeczytania całej recenzji, no i udało się. W ostatnim zdaniu, ostatniego akapitu recenzji niejakiego Speed Demona można przeczytać: To nie jest film nawiązujący do poprzednich a już na pewno nie do trzeciej części i właściwie sam mógłby nią być choć tak naprawdę powinien być pierwszą częścią drugiego końca kija opowieści o Terminatorze.
Licząc na więcej tego typu perełek zabrałem się za lekturę całości. Koszmar. Doprawdy nie rozumiem takiego zaniżania na własną prośbę poziomu strony. Gdyby to jeszcze był jakiś klubowicz, któremu głupio odmówić publikacji(co w sumie też nie powinno być praktykowane, ale to już wasza sprawa) ale recenzje gościnne radziłbym z większą selektywnością wrzucać na stronę, a przynajmniej je czytać przed podjęciem takiej decyzji.

Odpowiedz
Po takiej rekomendacji Tylera nie mogłem dłużej zwlekać z lekturą tekstu Speed Demona. Wow. Po prostu wow. Ostatnio zacząłem wreszcie czytać "Wojnę polsko-ruską pod flagą biało-czerwoną". Mam wrażenie, że autor recenzji również jest wytworem wyobraźni Doroty Masłowskiej. W każdym razie posługuje się podobną stylistyką. Wstyd, mój drogi KMF-ie, wstyd.
Klub OFILMIE | Podcast filmowy Radio Ofilmie

Odpowiedz
Cytat: Pomimo, iż "Terminator" oraz "Terminator 2: Judgement Day" przez krytyków nie są cenione wysoko, jako dzieła artystyczne, gdyż w/g nich nie posiadają tzw. głębi, to jednak pomimo, iż po części mają rację, każdy kto widział obydwa te filmy potrafi sam przeczytać ich przesłanie.
Cytat:Poza widowiskowymi scenami akcji oraz, mimo wszystko, wcale nie lepszymi efektami specjalnymi w porównaniu do drugiej części, jest to film, który nie powinien, według mnie, tytułować się tym słynnym słowem "Terminator".
Cytat:Cała fabuła budowana jest przemyślanie i sensownie przez reżysera o ciekawym nazwisku MCG.
Cytat:również poważniejsze wyjaśnienia niektórych pre-wątków. Zadziwiające jest to, że scenariusz praktycznie nie zawiera błędów
kulnąłem się :D a ja się czepiałem Home-Era.
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie.

Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier

Odpowiedz
Przyznaję bez bicia, że to wszystko moja wina ;)
Od poniedziałku do piątku miałem remont poddasza, komputer spakowany, działałem
przy KMF na pół gwizdka - z laptopa w pracy. W sobotę zaczęło się wielkie sprzątanie
po remoncie + wyjazd doW W-wy. Przed wyjazdem forwardnałem Ciuńkowi do obróbki
3 recenzje Terminatora 4 - nie czytając ich (korektę miałem zrobić dopiero na obrobionych
recenzjach). Po powrocie z W-wy na mojej skrzynce znalazłem kolejne dwie recenzje, w
tym tę gościnną Speed Demona - ufając, że trzymają jakiś tam poziom, forwardnąłem
wszystko do Ciuńka i wziałem się za porządki poremontowe. Dziś rano usiadłem do laptopa
i szybko zrobiłem korekte 4 recenzji, tę piątą zostawiając sobie na później (dzisiejszy wieczór), więc nawet jej nie czytałem. I tak oto kaszan dostał się na stronę ;). Już skasowałem to coś z serwera, może ktoś podeśle w to miejsce jakąs porządną reckę? :)
"It's alive!"

Odpowiedz
Kurde, w ten oto sposób wydało się, że obrabiając recki też ich wcale nie czytam ;p
"That is not dead, which can eternal lie,
And with strange aeons even death may die."

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon