E? Interpretacje won, to tylko surrealizm?
DON'T BLINK AND TURN LEFT.
01-07-2009, 08:26
|
NOWOŚCI NA STRONIE
|
|
W związku ze zbliżającą się rocznicą założenia KMF (10 lat stuknie w sierpniu),
prosimy Was uprzejmie o podzielenie się z nami Waszymi opiniami na nasz temat: http://film.org.pl/opinie.php Recenzja filmu "Udręczeni": http://www.film.org.pl/prace/udreczeni_2.html Autor: BD-D Recenzja filmu "Transformers: Zemsta Upadłych": http://www.film.org.pl/prace/transformers_zemsta_upadlych_3.html Autor: JACEK
"It's alive!"
01-07-2009, 08:49
Dobrze, teraz wybadam forum...
Czekałam na obronę Transformersów, i dobrze, że takowa się pojawiła. Pytanie: jak dla was - jako czytelników - istotne są szybkie aktualizacje i czy nie uważacie, że ostatnie teksty Kelleya i Desjudiego powinny wybrzmieć? W sensie, że dawno już nie było równocześnie dwóch tak dobrych, poważnych tekstów, z dyskusjami odnoszącymi się do ich treści/problemów, i w ogóle. Kelley pobił rekord wejść w jednym dniu. Czemu więc trzy dni po premierze zostaje sprowadzony do małej ikonki pod ANALIZAMI? I tak jest już szóstym linkiem od góry. Jeśli istotna jest popularność, to czemu te 12 małp nie wisi jako głónwy plakat? Może aktualizować - OK (chociaż moim zdaniem dwa dni Coco nie zbawią - swoją drogą, wolę ten plakat z krawatem, o Jezu, ona tam jest taka sexy, ale to już dygresja:), ale zostawić teksty Desjudiego i Kelleya w plakatach? (W końcu mamy trzy miejsca - na Jacka jak znalazł:). Czy ja znowu marudzę? :roll: Liczy się dla was tempo aktualizacji? Oczywiście, dla mnie też. Ale na ile?
01-07-2009, 09:19 Artemis napisał(a):Czy ja znowu marudzę?Nawet niespecjalnie :) Jak najbardziej jest sens w tym co mówisz. Możliwe, że warto pomyśleć nad redesignem strony, tak żeby umożliwiała zarówno pokazywanie rzeczy nowych, jak i ważnych. Jak myślisz, po co na stronie Ofilmie ten duży przewijak...? :)
Klub OFILMIE | Podcast filmowy Radio Ofilmie
01-07-2009, 09:52
Który? Ja się u was gubię, tu główna lista, tu najważniejszy tekst, tu tylko w kinach... Za dużo powtórzeń. U nas byłoby OK, gdyby te dwa teksty, o których piszę, zostały na stronie głównej, na plakatach.
01-07-2009, 09:57
Klara, za miłe słowa dziękuję i zgadzam się co do sugestii dot "12 małp" (o swoim tekście z powodu skromności nie wspominam). Jednak, ze względu na kłopotliwą strukturę strony, trudno zadowolić każdego. Tekst o Coco być musi, o Udręczonych również (niezły! BD-D naprawdę daje radę!), więc pozostaje miejsce na Transformery (które będą dzisiaj miały już menu wyboru, a nie link do konkretnego tekstu) albo analizę Kelleya. Co wybrać?
01-07-2009, 10:13 Artemis napisał(a):Który?Yy... Wielkie graficzne bydle na pół strony? :) Nie mówię, że macie sobie zrobić coś takiego, bo przy obecnym designie oczywiście by nie pasowało, ale chodzi o to, że to część strony, która skupia uwagę na tym, na czym my chcemy (bo jest niezależna od nowo dodawanych materiałów, więc można by tam umieścić nawet tekst sprzed lat). A chronologiczna lista jest pod spodem. W wersji mini wystarczyłoby do Waszego obecnego designu dodać, np. nad plakatami, pasek typu "polecamy".
01-07-2009, 10:15 Artemis napisał(a):E? Interpretacje won, to tylko surrealizm? Interpretacja filmu surrealistycznego owszem, ale próba dowiedzenia słuszności jednego sposobu odczytania (a takie filmy są zazwyczaj w treści bogate), jest już zabiegiem karkołomnym. Nie widzę przeszkód, aby "12 małp" odczytywać jako zapis rojeń paranoika i jako film s-f jednocześnie. Jedno nie wyklucza drugiego. Poza tym Kelley nie pokusił się o wyjaśnianie znaczenia/przesłania filmu, tylko go dokładnie przeanalizował wskazując na to, co może przemawiać na korzyść określonego odczytania fabuły (bo chyba w tym, że wszystko to się działo w umyśle paranoika, nie zawiera się jego przesłanie, prawda?). I bardzo prawdopodobnym jest, że reżyser zawarł kilka takich elementów, które odszukał i opisał w swojej analizie Kelley. Abstrahujac jednak zupełnie od kwestii czy wystarczająco zostało dowiedzione, w jakim gatunku film jest nakręcony - czy jest to s-f czy surrealistyczny psychothriller - film posiada jeszcze jakieś przesłanie skierowane do widza jako takiego, niekoniecznie wielbiciela s-f, paranoika, wzglednie domorosłego psychiatry. Żeby zostać dobrze zrozumianym, posłużę się innym przykładem (bardzo zrestzą podobnym). W "Dziecku Rosemary" spisek satanistów był i zarazem go nie było, a sam Polański na kartach swojej autobiografii nie krył zadowolenia, że udało mu się wyprowadzić widza w pole. Ponadto, scena która rozgrywa się w gabinecie doktora Hilla, a w której Rosemary wyraźnie wygląda na osobę niespełna rozumu, została celowo wprowadzona przez Polańskiego do scenariusza (nie ma jej w książce i podobno nie było jej też w pierwotnej wersji scenariusza), po to aby - jak to sam określił - "w filmie przewijała się nić dwuznaczności". "DR", o którym nie do końca można powiedzieć czy jest filmem psychologicznym czy satanistycznym horrorem, jest również filmem mieszczańskim poruszającym między innymi (podobnie zresztą jak "Lokator") problem społecznego funkcjonowania osób nadwrażliwych, a nawet dotykającym kwestii tradycyjnego podziału ról kobiet i mężczyzn. Dla każdego może się bardziej liczyć inny sposób odczytania, a - ponad odczytaniem - interpretacji i przyswojenia. I chyba należy się tylko cieszyć, że wciąż powstają filmy tak wieloznaczne i podatne na różne interpretacje, jak "DR" i "12 małp". Przepraszam za ten krótki wybieg o "DR", ale łatwiej mi było wytłumaczyć to na tym przykładzie, a jest to przykład bardzo podobny, można rzec nawet, że analogiczny. 01-07-2009, 11:14 desjudi napisał(a):Tekst o Coco być musi, o Udręczonych również (niezły! BD-D naprawdę daje radę!), więc pozostaje miejsce na Transformery (które będą dzisiaj miały już menu wyboru, a nie link do konkretnego tekstu) albo analizę Kelleya. Co wybrać?Jakie musi? Nic nie musi:). Mógłby bez szkody ukazać się np. w piątek. A rekordowy tekst Kelleya - powisiałby sobie do piątku. Czasami między jedną aktualizacją a drugą mija tydzień. Ostatnio tekstów jest mnóstwo - i dobrze. Pytanie, czy tekstowi, który zwrócił na siebie tak wielką uwagę (a pamiętajmy, że nie ma go jeszcze w guglach - Nasza klasa wypłynęła dzięki wyszukiwarce), nie powinniśmy poświęcić trochę miejsca... trochę dłużej. John Berebere, tobie odpiszę w wątku o 12 małpach za jakiś czas, OK? Żeby było jasne: zgadzam się z twoją interpretacją, nie zgadzam się z kategorycznym, kelleyowym: to rojenia schizofrenika. Natomiast nie zgadzam się z uciekaniem od interpretacji - czy to racjonalizujących, czy wprowadzających chaos.
01-07-2009, 13:13 Negrin napisał(a):Wielkie graficzne bydle na pół strony? :) swoją drogą to wielkie graficzne bydle chyba się popsuło, bo dziś za nic nie mogę nic wcisnąć na głównej :) a co do rozkładu głównej - w tej chwili wygląda to u mnie tak: ![]() Jak widać sporo miejsce po bokach, przy standardowej rozdziałce, więc może da się rozszerzyć jakoś wszerz o jeden "plakat", tudzież jakiś dodatkowy "button"?
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 01-07-2009, 15:36
Nowe (siódme) notowanie OCENARIUM:
http://www.film.org.pl/ocenarium.html Recenzja filmu "La Libertad": http://www.film.org.pl/prace/libertad.html Autor: FIDEL Relacja z "10. Festiwalu Filmów Latynoamerykańskich": http://www.film.org.pl/prace/10ffla.html Autor: Marek Gutowski (gościnnie)
"It's alive!"
03-07-2009, 08:48 Mefisto napisał(a):Jak widać sporo miejsce po bokach, przy standardowej rozdziałce, więc może da się rozszerzyć jakoś wszerz o jeden "plakat", tudzież jakiś dodatkowy "button"? Mef, weź pod uwagę to, że nie każdy widzi te boki. Ja jeszcze do niedawna widziałem wszelkie graficzne boki w wersji obciętej, bo miałem starego kompa.
KMF - Follow your dream to fly
----------------------------- Ostatnio widziane: Meet John Doe: 8.5/10 | Arsenic and Old Lace: 10/10 | You Can't Take It With You: 8/10 | Frost/Nixon: 8/10 | The Chaser: 7/10 | Transporter 3: 4.5/10 03-07-2009, 12:07
Beo, ale nawet to 1024x768 powoli wychodzi z użycia, a przeciez przy takiej rozdzielczoścvi pozostaje sporo wolnego miejsca.. warto byłoby nad tym popracować.
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie. Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier 03-07-2009, 12:26
Warto, ale bierzmy pod uwagę wszystkich czytelników, nie tylko to, że wszyscy powinni iść z duchem czasu. Ja np. znam osoby, które siedzą jeszcze na 800x600...
----------------------------- Ostatnio widziane: Meet John Doe: 8.5/10 | Arsenic and Old Lace: 10/10 | You Can't Take It With You: 8/10 | Frost/Nixon: 8/10 | The Chaser: 7/10 | Transporter 3: 4.5/10 03-07-2009, 12:33
Szczerze? Nie wiem, jak to wygląda w Waszym przypadku (choć oczywiście możecie to sprawdzić), ale wśród odwiedzających stronę Ofilmie od października 2008 r. aż do dziś użytkowników rozdzielczości 800x600 (o mniejszych nie wspominam, bo są to liczby kompletnie śladowa) stanowi 1,27%. Absolutnie jest odsetek, który można (i należy) zignorować.
03-07-2009, 12:49
No dobrze, poddaję się ;).
----------------------------- Ostatnio widziane: Meet John Doe: 8.5/10 | Arsenic and Old Lace: 10/10 | You Can't Take It With You: 8/10 | Frost/Nixon: 8/10 | The Chaser: 7/10 | Transporter 3: 4.5/10 03-07-2009, 13:13
W zwiazku z szerokim odzewem na analize "12 Malp" Kelleya powstal SUPLEMENT.
Zainteresowanych zapraszamy do przeczytania - tekst juz na stronie: http://www.film.org.pl/prace/12_malp_suplement.html Autor: KELLEY rzecz jasna :)
A L () E E N
04-07-2009, 15:37
Kelley, miażdżysz mnie skrupulatnością i dyscypliną mózgową opracowań, ale mam jeden mały, tyci, wredny teges - pisząc tytuł, po liczbie 12 stawiasz kropkę. Moim zdaniem nieprawidłowo, bo 12. = dwunastej małpy, a 12 = dwanaście, dwunastu. Mam rację czy nie mam racji? :)
Jan Himilsbach: Intelektualiści wypierdalać!
Gustaw Holoubek: Nie wiem jak panowie, ale ja wypierdalam. 05-07-2009, 23:38 |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| BŁĘDY, literówki, omsknięcia, potknięcia na stronie KMF | DUX | 1,039 | 200,811 |
03-12-2021, 00:04 Ostatni post: Norton |
|
| Krótka piłka na stronie KMF | desjudi | 52 | 19,424 |
29-08-2012, 15:17 Ostatni post: desjudi |
|
| RELACJE Z FESTIWALI NA STRONIE KMF - WĄTEK DO WYŻYWANIA SIĘ | Beowulf | 26 | 10,193 |
20-07-2008, 13:53 Ostatni post: simek |
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 2 gości |