Nowy
Liczba postów: 3,416
Liczba wątków: 8
Beowulf napisał(a):To dobrze, że wywoła różne emocje, z pewnością również kilka negatywnych, ale zaczynam się powoli zastanawiać, czy dobrze zrobiłem dając się przekonać do jego publikacji.
Ej no, moja opinia przecież nie jest negatywna :) Szczerze mówiąc, myślałem, że wiesz, co mam na myśli :) Tekst jest sympatyczny, osobisty, choć jest w nim trochę patosu i właśnie do tych kawałków się odnosiłem.
Btw, Mental, touche :)
11-07-2009, 16:21
Nowy
Liczba postów: 1,743
Liczba wątków: 5
Negrin, wiem, ale osobisty to osobisty, muszę osobiścvie podchodzić :D.
majlo - ten tekst był sprawdzany tyle razy, przez tyle osób, że nie ma prawa mieć błęów :D. A tak na serio, podeślij mi na maila beowulf@film.org.pl wszystko - jutro podmienię jeśli to rzeczywiście błędy :P.
KMF - Follow your dream to fly
-----------------------------
Ostatnio widziane:
Meet John Doe: 8.5/10 | Arsenic and Old Lace: 10/10 | You Can't Take It With You: 8/10 | Frost/Nixon: 8/10 | The Chaser: 7/10 | Transporter 3: 4.5/10
11-07-2009, 17:27
Stały bywalec
Liczba postów: 1,440
Liczba wątków: 4
Aż z ciekawości przeczytałam, w końcu to nie recenzja filmowa, które z reguły omijam, no chyba, że czasem po filmie (jak na przyklad dziś "Blueberry").
Tekst B., owszem, ma jedną wielką zaletę, że jest szczery, pełen miłości, stąd może ten patos, wiadomo, miłość to miłość, to jest jak najbardziej zrozumiałe, trzeba dać jej gdzieś upust, a gdzie to zrobić jak nie w miejscu, wśród ludzi, ktorzy to najlepiej rozumieją. Fajna przy okazji zabawa tytułami, sama kiedyś coś podobnego popełniłam ( choć nie na taką skalę), przyporządkowanymi konkretnym emocjom i wspomnieniom. Mam nadzieję, że autorowi nie przejdzie i zawsze pozostanie tym zachwyconym chłopcem z Kina Paradiso. :)
11-07-2009, 17:38
Nowy
Liczba postów: 3,416
Co prawda z opóźnieniem, ale mam uwagę podobną jak zwykle: przeczytałem relację Beo z FFK, ale... po wcześniejszym wciśnięciu ctrl+A. Inaczej się nie da. Czarne litery na ciemnoniebieskim tle? Miejcież litość nad czytelnikiem... :)
12-07-2009, 16:38
kimber henry
Liczba postów: 6,015
Liczba wątków: 18
Przepraszam, że piszę o tym dopiero teraz, ale tak się złożyło, że formularz przegapiłam - po prostu do niego nie zajrzałam. Teraz czytam i tak sobie myślę...
Cytat: Nie będziemy zanudzać Was i zabierać czasu skomplikowanymi i rozbudowanymi ankietami, po prostu napiszcie w kilku zdaniach od jak dawna nas czytacie, czy robicie to regularnie i dlaczego w ogóle na stronę film.org.pl zaglądacie. Jak do nas trafiliście, co Wam się na naszej stronie podoba najbardziej, co mniej, a co w ogóle? Teksty których autorów lubicie czytać? Jakiego rodzaju tekstów życzylibiście sobie więcej itd. Poświęćcie kilka minut na skomentowanie naszej działalności - będziemy Wam niezmiernie wdzięczni!
...że jednak ankieta z tuzinem prostych pytań byłaby lepsza. Szybsza, konkretniejsza, łatwa w ocenie, wyciągnięciu wniosków. A te byłyby cenne w tak ważnej dla nas chwili:)
DON'T BLINK AND TURN LEFT.
12-07-2009, 17:41
Stały bywalec
Liczba postów: 3,484
Liczba wątków: 39
Apropo fajowego tekstu o polskiej broni w kinie. Dziś na wykopie odkryłem że ktoś postanowił go sobie przywłaszczyć - http://www.opisybroni.republika.pl/Polska%20Bron.html
Bodie: He's a cold motherfucker.
Poot: It's a cold world Bodie.
Bodie: Thought you said it was getting warmer.
Poot: The world goin' one way, people another yo'.
12-07-2009, 23:30
Stały bywalec
Liczba postów: 4,444
I zdaje się, że zrobił to autor tego tekstu :D
12-07-2009, 23:39
Stały bywalec
Liczba postów: 4,277
Liczba wątków: 61
Artemis - dziękuję Ci za cenne uwagi, jednakże chciałbym zapytać się Ciebie, gdzie byłaś, gdy na listserverze ponad MIESIĄC temu zapodałem temat "Opinii" i prosiłem o sugestie / pomysły / propozycje zmian? Podesłałem wówczas cały tekst (który obecnie wisi na stronie Opinii) oraz zaproponowałem taką a nie inną formę przeprowadzenia badania naszych czytelników. Gdzie byłaś wtedy Ty i Twoje rady? Spóżniłaś się o dobry miesiąc. Dziękuję, za późno, nie skorzystam.
Glut - to jest stronka autora tekstu o polskiej broni, z której pozwolił nam skopiować tekst i zamieścić na stronie KMF - rozszerzając ów tekst i dodając do niego porządne fotki. Tak więc nie ma tu żadnej kradziezy.
"It's alive!"
12-07-2009, 23:42
kimber henry
Liczba postów: 6,015
Liczba wątków: 18
Sesja? No przepraszam, przegapiłam, miałam Kanta i Malinowskiego na głowie. A piszę tutaj, bo na listserverze nie ma sensu, teraz przynajmniej czytelnicy mogą się wypowiedzieć.
DON'T BLINK AND TURN LEFT.
12-07-2009, 23:57
Nowy
Liczba postów: 53
Liczba wątków: 0
DUX napisał(a):Recenzja filmu "Gabinet doktora Caligari":
http://www.film.org.pl/prace/dr_caligari.html
Autor: FIDEL
Bardzo przyjemnie się czytało :)
14-07-2009, 11:50
Stały bywalec
Recenzja filmu "Bruno":
http://www.film.org.pl/prace/bruno.html
Autor: AZGAROTH
Recenzja filmu "Trzy królestwa":
http://www.film.org.pl/prace/trzy_krolestwa.html
Autor: DON VITO
Recenzja filmu "Eden Lake":
http://www.film.org.pl/prace/eden_lake.html
Autor: KEDDIE
PS. Dziś zaczyna się 27. zjazd KMF (X-lecie fuck yeah!), tak więc w znakomitej większości znikamy do końca tygodnia z forum ;)
"It's alive!"
15-07-2009, 07:06
VIP
Liczba postów: 7,127
Liczba wątków: 292
bardzo lajtowa recenzja Bruno, choć Azgaroth poczyniał sobie ostro na forum w stosownym temacie 8) trochę szkoda, bo z tematu można wydobyć trochę więcej (ponad połowa tekstu to streszczenie, niepotrzebne przecież)
tekst o Trzech Królestwach:
Od czasów "Gladiatora" nie widziałem filmu, o którym mógłbym z czystym sumieniem powiedzieć, że jest to film epicki.
to niewiele autor widział, bo: "Kingdom of Heaven", "Alexander", "Troja", trylogia LOTRa (!), nawet niedawna "Australia". Każdy z nich wielki, zrealizowany z rozmachem. Epicki.
15-07-2009, 08:02
Mało pisze
Liczba postów: 495
Liczba wątków: 1
Prawda. No i ten fragment:
Don Vito napisał(a):Odnośnie do realizmu - w większości tego typu produkcji bohaterowie obdarzeni są jakimiś nadludzkimi mocami, które pozwalają im między innymi na latanie. U Woo też parę razy wojownicy łamią prawa fizyki, ale nie jest to tak nachalne i irytujące jak na przykład w "Przyczajonym tygrysie, ukrytym smoku".
wskazuje na znikomą wiedzę autora o kinie azjatyckim i jego gatunkach (w tym wypadku wuxia pian). To trochę jak czepianie się nieścisłości historycznych w "Gladiatorze" - to kino po prostu tak ma i już :)
15-07-2009, 10:29
悟
Liczba postów: 11,556
Liczba wątków: 37
Wlasnie. W Wuxia zdolnosci bohaterow sa gleboko zakorzenione w gatunku i chinskich legendach, w dodatku nie sa one nadnaturalne w ramach konwencji, nie powinno sie ich porownywac z konwencjonalnym nurtem filmowym.
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi
15-07-2009, 10:33
Nowy
Liczba postów: 2,172
Liczba wątków: 13
desjudi napisał(a):"Kingdom of Heaven", "Alexander", "Troja", trylogia LOTRa (!), nawet niedawna "Australia"
Faktycznie, pominąłem LOTRa, pozostałe filmy właściwie dla mnie nie istnieją. No może poza Australią, bo jej nie widziałem. Poza tym ta hollywoodzka epickość to żart w porównaniu z azjatycką ;)
Nakf napisał(a):wskazuje na znikomą wiedzę autora o kinie azjatyckim i jego gatunkach (w tym wypadku wuxia pian). To trochę jak czepianie się nieścisłości historycznych w "Gladiatorze" - to kino po prostu tak ma i już
Być może, jednak bieganie po koronach drzew, 10 metrowe skoki i różne tego typu akrobacje zawsze mnie wkurzały w tego typu produkcjach i głównie za to ich nie lubię. Zwróciłem uwagę na to, że w tym filmie jest inaczej.
Pragnę zwrócić uwagę że tekst ten nie jest filmoznawczą analizą, a subiektywną internetową recenzją, do napisania której miałbym prawo, nawet nie wiedząc gdzie leżą Chiny.
15-07-2009, 18:06
Stały bywalec
Liczba postów: 3,030
Liczba wątków: 36
No miałbyś, od tego mamy przecież wolność słowa, ale musiałbyś się liczyć z tym, że w ramach tejże wolności ktoś inny, kto wie gdzie leżą Chiny, mógłby poziom merytoryczny twego tekstu zmieszać z błotem. Nie podoba się? Pisz do szuflady :)
15-07-2009, 18:14
Nowy
Nie umiem pisać do szuflady. Wkurzam się, jeśli napisany przeze mnie tekst zajmuje mi tylko miejsce w szufladzie/na dysku, więc musicie czytać moje wypociny :)
15-07-2009, 18:40
VIP
Liczba postów: 7,127
Liczba wątków: 292
Don Vito, możesz mówić co chcesz, możesz pisać co chcesz, ale to, jak merytorycznie wygląda ta twórczość dla kogoś, kto to czyta, jest najważniejsze.
Don Vito napisał(a):tekst ten nie jest filmoznawczą analizą, a subiektywną internetową recenzją, do napisania której miałbym prawo, nawet nie wiedząc gdzie leżą Chiny.
przykro mi, w ten sposób narażasz się po prostu na śmieszność.
15-07-2009, 18:59
Nowy
Śmiej się, śmiej :)
Zarzuca mi się, że wykazuję się nieznajomością wuxia pian, bo nie wiem, że ich nadnaturalne (w moim odczuciu) zdolności są głęboko zakorzenione w gatunku i chińskich legendach. Faktycznie, nie znam dobrze tego gatunku, bo widziałem ledo 2 może 3 filmy reprezentujące wuxia pian. Jednak w tej recenzji przedstawiam swoje, subiektywne odczucia. A moje odczucia są takie, że irytują mnie latający bohaterowie i podoba mi się w filmie Woo to, że postawił na (względny) realizm.
15-07-2009, 20:14
Stały bywalec
Recenzja filmu "Adrenalina 2: Pod napięciem":
http://www.film.org.pl/prace/adrenalina_2.html
Autor: DUX
Recenzja filmu "Epoka lodowcowa 3":
http://www.film.org.pl/prace/epoka_lodowcowa_3.html
Autor: PEGAZ
Recenzja filmu "Człowiek Widmo":
http://www.film.org.pl/prace/czlowiek_widmo.html