NOWOŚCI NA STRONIE
"Please go faster", nie "Get off bastard" ;)
"That is not dead, which can eternal lie,
And with strange aeons even death may die."

Odpowiedz
A gdzie podziekowania i buziaczki dla Crova za podesłanie kilku? :( A propos Casablanki w tym tekście, to wczoraj sobie odświeżyłem akurat ten film i Sacha jest Rosjaninem, przynajmniej tak twierdzi Rick. Aczkolwiek "na zdrowie, pij do dna" wyraźnie polskie.

No i bania u Cygana może by znalazła w tym swoje miejsce: http://www.youtube.com/watch?v=36WRKfghSDo#t=6m50s

Odpowiedz
Ciekawe czy Japonce sluchaja tez np. Zenka (by Cover Up). :)

Odpowiedz
Cytat:Co w tym takiego niezwykłego? Otóż na końcu filmu w scenach nieudanych i ogólnych gagach z planu, widzimy, jak w jednej z nich Mama Kowolski (Lillian Adams) uczy Bruce'a Carreya polskiego przekleństwa. No cóż... :)

Przy poprzedniej aktualizacji był identyczny błąd. Winno być Jima Carreya. Jestem zbyt leniwy żeby pisać to w potknięciach więc mam nadzieję że ktoś z władzy to przeczyta i poprawi : )

Odpowiedz
Ale mogło chodzić o Bruce'a, w sensie postać graną przez Carreya. Taki skrót myślowy, "... uczy Bruce'a [będącego rolą tego] Carreya" :)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
[quote="DUX"]Zaktualizowany artykuł "Polskie akcenty w kinie":
http://www.film.org.pl/prace/polskie_akcenty.html
Autor: MEFISTO

Heja, zwróćcie uwagę na tekst demona w "Grab Me to Hell" :]

Odpowiedz
A może "Stick Me to Hell"? :P
KMF - Follow your dream to fly
-----------------------------
Ostatnio widziane:
Meet John Doe: 8.5/10 | Arsenic and Old Lace: 10/10 | You Can't Take It With You: 8/10 | Frost/Nixon: 8/10 | The Chaser: 7/10 | Transporter 3: 4.5/10

Odpowiedz
Co do polskich akcentów, wZostawić Las Vegas Nicolas Cage jest światkiem rozmowy jakiś polskich gangsterów (jakoś 20 - 30 minuta filmu)

Odpowiedz
Przecież to było w artykule.
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Brakuje trochę czegoś w stylu 'W jednym z najlepszych seriali ever, czyli The Shield, jeden z czwórki głównych bohaterów ma polskie nazwisko' : ))

Odpowiedz
W mniej wiecej kilku tysiacach amerykanskich filmow jakis bohater ma polskobrzmiace nazwisko. ;)

Odpowiedz
Clint Eastwood oprócz Kowalskiego i Pulowskiego zagrał też Nowaka w "Różowym cadillacu", a z filmów o Bondzie już w "Pozdrowieniach z Rosji" wystąpił Polak Władysław Sheybal, znany wcześniej z roli kompozytora w "Kanale" Wajdy.

Odpowiedz
Uprzejmie zapraszam do założenia gdzieś na forum tematu poświęconego Polskim akcentom w kinie. Tu jest temat NOWOŚCI NA STRONIE KMF :)
"It's alive!"

Odpowiedz
Dux mogę jeszcze ja o polskich nazwiskach? :) Bruce Willis (no ba!) zagrał w "Mortal Thoughts" niejakiego Jamesa Urbańskiego! Yeah! :wink:

Odpowiedz
DUX napisał(a):Uprzejmie zapraszam do założenia gdzieś na forum tematu poświęconego Polskim akcentom w kinie. Tu jest temat NOWOŚCI NA STRONIE KMF :)
Nowością na stronie jest artykuł "Polskie akcenty w kinie", więc w czym problem?!
Jak pojawi się inna nowość to na jej temat będzie dyskusja.

Odpowiedz
Ale tu nie ma dyskusji o artykule Mefisto, tylko zgłaszanie kolejnych propozycji do dodania, co nie ma nic wspólnego z dyskusją / oceną samego artykułu. Propozycje możecie przesyłać bezpośrednio do Mefisto lub - jak już mówiłem - założyć odrębny temat i zgłaszać w nim. Kolejne posty w tym temacie zawierające propozycje polskich akcentów będą kasowane.
"It's alive!"

Odpowiedz
Phlogiston2 napisał(a):Polecam przejrzeć komenty pod tekstem o akcentach

it's old i lata temu była nawet chryja, że to samo info i tam i u mnie, dlatego w pewnym momencie olałem filmweb :D

Cytat:akurat we fragmencie o Aniołach i Demonach mogłeś poszaleć, np. "i nasz bardzo polski Kristof Konrad wygłasza po polsku o lubianym we Wschodniej Europie Krd. Ebnerze(a nie mówiłem, niemiecka telewizja;-). Na szczęście w jednej scenie zostają ukarani:)"

albo
"za chwalenie Niemca ekipa zostaje ukarana- podmuch z eksplozji rozwala wóz transmisyjny w drzazgi. Kara boska:) "

nie znam filmu, info dostałem od Duxa, ale w przyszłej aktualizacji można to rozszerzyć - thx :*

Cytat:A poza tym fajna aktualizacja

tylko fajna? :(

wiking napisał(a):Polski akcent

boskie, dzięki - też dodamy :)

Crov napisał(a):A gdzie podziekowania i buziaczki dla Crova za podesłanie kilku?

pościskamy się prywatnie, bejbe ;)

Cytat:A propos Casablanki w tym tekście, to wczoraj sobie odświeżyłem akurat ten film i Sacha jest Rosjaninem, przynajmniej tak twierdzi Rick.

dzięki, będzie poprawione

Cytat:No i bania u Cygana może by znalazła w tym swoje miejsce: http://www.youtube.com/watch?v=36WRKfghSDo#t=6m50s

o lol - nieziemskie :D
widzę, że przed każdym updatem artykułu trzeba robić info z tygodniowym wyprzedzeniem, to się nazbiera więcej materiału :D

Hitch napisał(a):Ale mogło chodzić o Bruce'a, w sensie postać graną przez Carreya. Taki skrót myślowy, "... uczy Bruce'a [będącego rolą tego] Carreya" :)

dokładnie, ale i tak się to poprawi

Dziadek napisał(a):Heja, zwróćcie uwagę na tekst demona w "Grab Me to Hell" :]

Grab me, czy Drag me? :) a jeśli to drugie to w którym momencie?

Snuffer napisał(a):Brakuje trochę czegoś w stylu 'W jednym z najlepszych seriali ever, czyli The Shield, jeden z czwórki głównych bohaterów ma polskie nazwisko' : ))

patrz wstęp do artykułu ;)

mariusz napisał(a):z filmów o Bondzie już w "Pozdrowieniach z Rosji" wystąpił Polak Władysław Sheybal, znany wcześniej z roli kompozytora w "Kanale" Wajdy.

wystąpił w roli Polaka czy po prostu wystąpił, bo jeśli to drugie, to niestety, ale to nie jest artykuł polscy aktorzy w filmach zagranicznych (choć w sumie coś takiego też można by zrobić ;) )
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Mefisto napisał(a):
mariusz napisał(a):z filmów o Bondzie już w "Pozdrowieniach z Rosji" wystąpił Polak Władysław Sheybal, znany wcześniej z roli kompozytora w "Kanale" Wajdy.

wystąpił w roli Polaka czy po prostu wystąpił, bo jeśli to drugie, to niestety, ale to nie jest artykuł polscy aktorzy w filmach zagranicznych (choć w sumie coś takiego też można by zrobić ;) )

Chyba zagrał Rosjanina, ale skoro wspomniałeś o Izabeli Scorupco, która zagrała Rosjankę w GoldenEye, to i o Sheybalu też można wspomnieć.

Odpowiedz
"Watchmen" DIR CUT:
http://www.kmf.org.pl/dir_cut/watchmen.html
Autor: ROMECK
"It's alive!"

Odpowiedz
Oj, ależ się Romeck zapędził.

Cytat:Doprowadzony do wściekłości po niekorzystnej dla niego debacie telewizyjnej Dr. Manhattan unicestwia wszystkich dziennikarzy i ekipę biorącą w niej udział.
Gdyby tak było, w filmie zapewne byłoby wspomniane że dokonał masowego mordu (!). Ci ludzie zostali gdzieś po prostu teleportowani, tak samo wcześniej Manhattan pozbywa się Rorschacha.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon