NOWOŚCI NA STRONIE
Moim zdaniem słowa "Hallelujah" świetnie współgrają z tą sceną. Inną sprawą jest wizualizacja samej sceny, ale przecież nie o to chodzi w tej kategorii :).
KMF - Follow your dream to fly
-----------------------------
Ostatnio widziane:
Meet John Doe: 8.5/10 | Arsenic and Old Lace: 10/10 | You Can't Take It With You: 8/10 | Frost/Nixon: 8/10 | The Chaser: 7/10 | Transporter 3: 4.5/10

Odpowiedz
Beo trafił w sedno: mówimy tu o składance jako-takiej, nie patrząc na film, lecz jakość filmowych utworów. No a te, trzeba przyznać, są naprawdę kapitalne (co innego ich obecność w filmie).

A i tak powinny wygrać "Bękarty" albo "Jagodowa miłość" :D.

Odpowiedz
Adi napisał(a):Prawdziwa twarz Pitta gra od momentu opuszczenia domu przez Buttona.

ej no, był przecież filmik, gdzie pokazują nie tylko to - nie twierdzę, że w ogóle nie było tam charakteryzacji, ale że była jednak kryta komputerowym przetworzeniem

Tyler Durden napisał(a):"Watchmen" to przykład nietrafionego doboru zacnych utworów do zacnego filmu, co w większości przypadków skończyło się na koślawym efekcie finalnym (z czego najboleśniejszym dla widza przykładem jest scena seksu w chmurach, która wygląda jak niezamierzona parodia).

AMEN

Phil napisał(a):Mój ulubiony moment w filmie: Dan odprowadza Laurie do samochodu, prowadzą dialog, który kończy się słowami Dana "Komediant nie żyje" i mamy przejście w "Sound of Silence". Dla mnie - geniusz.

Dla mnie - pretensjonalność i brak wyczycia. Jak oglądałem ten film, to cały czas miałem przed oczami Jay & Silent Bob strikes back i moment w którym Jay krzyczy Justice, a chór w tle śpiewa po łacinie, że Justice żyje, ale Jay o tym nie wie. To mniej więcej ten sam poziom subtelności, ale o ile u Smitha to było zamierzone i świetnie się sprawdza w tym komediowym-pastiszu, tak w Watchmen zwyczajnie żenuje.

Dla porównania polecam sobie zapuścić jakikolwiek film Scorsese, Tarantino czy Curtisa - tam to dopiero piosenki tworzą klimat, wpisują się w opowiadaną historię i tylko podnoszą emocje. Nie to, co u tego beztalencia Snydera.

Karol napisał(a):Beo trafił w sedno: mówimy tu o składance jako-takiej, nie patrząc na film, lecz jakość filmowych utworów. No a te, trzeba przyznać, są naprawdę kapitalne (co innego ich obecność w filmie).

Beo nie trafił w sedno, bo składanka poza filmem to - jak zresztą pisałem - pierwsza lepsza składanka jakich na rynku krocie. Sorry.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Mefisto napisał(a):Beo nie trafił w sedno, bo składanka poza filmem to - jak zresztą pisałem - pierwsza lepsza składanka jakich na rynku krocie. Sorry.

Taki argument odnosi się właściwie do każdej filmowej składanki. Sorry :P.

Odpowiedz
Karol napisał(a):Taki argument odnosi się właściwie do każdej filmowej składanki. Sorry :P.

sorry, ale nie - weź takie Juno albo 500 dni z tegorocznych nominacji. Świetne, nietuzinkowe składanki, z mało znanymi z reguły wykonawcami lub piosenkami. A Watchmen to tak wytarte szlagiery, że bardziej się nie da. Zabrakło jedynie Dmuchawce, latawce, wiatr, które pewnie też by było, gdyby Snyder pochodził z Chrzanowa :P

Odpowiedz
Bo Snyder najwyraźniej myślał, że jeżeli powrzuca trochę swoich ulubionych kultowców z różnych uznanych klasycznych filmów, plus weselne przeboje (99 Luft Balloons) to będzie jak drugi Tarantino i film w oczach (uszach) widowni od razu zyska 10 punktów szacunku. Końcowy efekt takiego podejścia jest jednak pretensjonalny, sztampowy, koślawy a miejscami zabawny. Ten film wiele by zyskał gdyby otrzymał zwykły, klasyczny score, a przynajmniej gdyby zrezygnowano z repertuaru MTV Classic na rzecz piosenek mniej znanych.

Odpowiedz
Phil, bo ty się jarasz, że słyszysz piosenki, które znasz i lubisz, ale co z tego, skoro one w większości przypadków pasują do tego filmu jak pięść do nosa.

Odpowiedz
Nie jest :twisted: (Avatar zajebisty)

Ja akurat uważam muzykę w Watchmenach za jeden z największych plusów filmu (sukcesem Snydera nie było umiejętne przeniesienie komiksu Moore'a na ekran, tylko nie spieprzenie tego przenoszenia), ale ani jej nie nominowałam, ani jej nie kibicowałam - wprost przeciwnie, wychodziłam z siebie, aby jak najwięcej ludzi przypomniało sobie np. Bękarty.

W ogóle to w dobieraniu muzy z księżyca QT jest niezastąpiony i to, jak zilustrował muzycznie swój ostatni film, to po prostu geniusz. Oglądałam parę dni temu IB poraz kolejny i znowu wymiękłam. Skojarzenia i wrażliwość Quentina wywołują trwały opad żuchwy.
DON'T BLINK AND TURN LEFT.

Odpowiedz
Karol napisał(a):Beo trafił w sedno: mówimy tu o składance jako-takiej, nie patrząc na film, lecz jakość filmowych utworów. No a te, trzeba przyznać, są naprawdę kapitalne (co innego ich obecność w filmie).

Nie do końca mi o to chodziło. Uważam, iż utwory pod względem treściowo-klimatycznym (z braku innego określenia) zostały idealnie dopasowane do wydźwięku filmu. Uznaję więc czepianie się tego, że scena erotyczna była wizualnie z dupy, ale piosenka pasuje do niej idealnie.
Ostatnio widziane:
Meet John Doe: 8.5/10 | Arsenic and Old Lace: 10/10 | You Can't Take It With You: 8/10 | Frost/Nixon: 8/10 | The Chaser: 7/10 | Transporter 3: 4.5/10

Odpowiedz
Ok,
ja też zdążyłem zapoznać się z wynikami. Żeby nie drażnić Jakuza, polemizował nie będę, bo z większością typów się zgadzam. <ok>

Mam za to 2 pytania
-Wański - czy ja o czymś nie wiem :wink:
- BM; dawałeś Moon 10/10, a w top5 nie ma...
Regulamin zabrania głosować na filmy, które nie miały u nas dystrybucji?

Odpowiedz
Buczek - wszystko OK, ale teraz porównaj to z przewrotnością Tarantino, który pakuje klasycznego Ennio do jakiejś mega-zabawnej sceny ze skalpowaniem nazistów. Lub przygotowania do podpalenia kina ilustruje Putting out fire. Niebo a ziemia.

Phlog napisał(a):-Wański - czy ja o czymś nie wiem
Aby nie tracić nerwów i miejsca na serwerze, nowi kandydaci na klubowiczów przechodzą coś w rodzaju nowicjatu:). Zbyt wielu ludzi pojawiało się na stronie, a potem znikało.

Cytat:- BM; dawałeś Moon 10/10, a w top5 nie ma...
To chyba logiczne, prawda?

Odpowiedz
Jakby ta scena nie wyglądała, to wrzucenie do niej "Hallelujah" jako muzycznego tła dla łajdaczącej się parki mimowolnie i tak wywołałoby u mnie uśmiech politowania. W połączeniu z puentującą to sceną włączenia miotacza ognia w chwili szczytowania, kończy się facepalmem w moim przypadku. Nie wiem czy jest to bardziej pretensjonalne czy infantylne.

Odpowiedz
Ja nie mogę powiedzieć, że pretensjonalne, bo Buczek mi zrobi krzywdę. Więc stwierdzam, że infantylne. Choć w sumie ja lubię taki kicz. Jest w tym coś miluśkiego. Takie coś, że się chce zawołać: "ojoj!". Dla mnie składanka Watchmenów jest urocza po prostu i już.

Odpowiedz
Tyler Durden napisał(a):Jakby ta scena nie wyglądała, to wrzucenie do niej "Hallelujah" jako muzycznego tła dla łajdaczącej się parki mimowolnie i tak wywołałoby u mnie uśmiech politowania.

No, widzisz, a u mnie budzi uśmiech szacunku, jeśli coś takiego istnieje. Widocznie jestem pretensjonalny :D.

Tyler Durden napisał(a):W połączeniu z puentującą to sceną włączenia miotacza ognia w chwili szczytowania, kończy się facepalmem w moim przypadku. Nie wiem czy jest to bardziej pretensjonalne czy infantylne.

W tej chwili czepiasz się koncepcji sceny, nie piosenki.
Ostatnio widziane:

Odpowiedz
Beowulf napisał(a):W tej chwili czepiasz się koncepcji sceny, nie piosenki.
DUH! :)

Dobra, to w sumie tyle w tym temacie, każdy co miał do powiedzenia, już chyba to zrobił, kończmy zanim wpadnie Dux i jak zwykle opieprzy towarzystwo, że gada nie na temat ;)

Odpowiedz
Phil napisał(a):No tak, ale to kawałki zajebiste, right?

Co z tego, że zajebiste, skoro ograne do granic możliwości, nie mówiąc już o tym, że powstawiane do filmu na zasadzie skojarzeń 5-latka. O, ta piosenka mówi o pustce i ciszy, to wstawimy ją do sceny pogrzebu, to publika będzie lać po gaciach, nie?

Wrong!
Zresztą co ja się będę rozpisywał - takie Hallelujah 150 razy lepiej brzmiało w Shreku czy Lord of War, co mówi samo za siebie.

Artemis napisał(a):Buczek - wszystko OK, ale teraz porównaj to z przewrotnością Tarantino, który pakuje klasycznego Ennio do jakiejś mega-zabawnej sceny ze skalpowaniem nazistów.

Ja tylko przypominam, że to właśnie Ennio miał pisać do tego nową muzykę, więc koniec końców QT nie miał wielkiego wyjścia :)

Odpowiedz
Phlogiston2 napisał(a):- BM; dawałeś Moon 10/10, a w top5 nie ma...
Niestety zabrania. Próbowałem coś powalczyć ale Artemis była bezlitosna i ostatecznie wbiła mi nóż w serce stawiając sprawę jasno. :(

Odpowiedz
U mnie też Moon znalazłby się w Top 5 prawdopodobnie - mimo wszystko to moje top 5 nie jest idealne, w minionym roku było tyle dobrych filmów że aby uhonorować wszystko co mi się wybitie podobało z tych czy innych względów (często równoważnie) musiałbym zrobić top 10. To był naprawdę niezły rok filmowy.

Odpowiedz
Ja mam to samo, do teraz płaczę za Białą wstążką i Gran Torino

BM napisał(a):Niestety zabrania. Próbowałem coś powalczyć ale Artemis była bezlitosna i ostatecznie wbiła mi nóż w serce stawiając sprawę jasno. :(
BM, ja też bym sobie chętnie Moon to top 5 wrzuciła, podobnie Synecdoche New York, może Mary i Maxa, może... i tu lista fantastycznych filmów festiwalowych, które nigdy nie zagoszczą w polskich kinach, i prawdopodobnie ominą dvd, stając się na Ale kino! jednorazową atrakcją wieczoru. No ale gdzie tu logika?:)

Odpowiedz
Lutowe notowanie OCENARIUM KMF:
http://www.film.org.pl/ocenarium.html
Oceniliśmy dla Was następujące filmy: "Wrota do piekieł", "Raj dla par", "Świt: Daybreakers", "Parnassus", "Ciacho", "Hunger", "Sherlock Holmes", "Księżniczka i żaba", "Będzie głośno", "Harry Brown", "Nine: Dziewięć", "Limits of Control" oraz "Księga ocalenia"
"It's alive!"

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon