NOWOŚCI NA STRONIE
Tam jest gradient pod tekstem, potwierdzam ;)
"That is not dead, which can eternal lie,
And with strange aeons even death may die."

Odpowiedz
DUX napisał(a):Marcowe notowanie OCENARIUM KMF

jest błąd w omijaj i to jest to! :P
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Wiemy, wiemy, czekamy aż Fidel poprawi ;)
"It's alive!"

Odpowiedz
Recenzja filmu "Sala samobójców":
http://www.film.org.pl/prace/sala_samobojcow.html
Autor: DUX
"It's alive!"

Odpowiedz
Recenzja Duxa zostala przyslowiowa kropla, ktora przelala czare ciekawosci. Ide do kina <ok>
najlepsze, co można zrobić z dobrą radą, to podać ją dalej

Odpowiedz
Recenzja DUXa utwierdziła mnie w przekonaniu, że to gniot :wink:

Odpowiedz
Nie no, to są chyba jakieś jaja. Pójdę na to tylko po to, żeby napisać jakąś kontr-recenzję :P

Odpowiedz
niezbyt wyszukany żart, ale aż to obejrzę żeby dać 1/10

spokojnie, oczywiście nie w kinie.

Odpowiedz
Cytat:liczonych na palcach jednej ręki zrywach w postaci czegoś ambitniejszego - "Wojny polsko-ruskiej", "Essential killing" (moim zdaniem mocno przereklamowany, zarówno film, jak i rola męska), "Wszystko co kocham" czy "Czarnego czwartku"

Argumenty proszę za tym, że EK ma przereklamowaną rolę męską - bo sam film faktycznie troszkę zhypowany został aż nadto, niemniej Gallo rządzi i dzieli.
Dwa, Czarny Czwartek jako zryw ambitniejszego kina? Dobre sobie - to podręcznikowy wręcz przykład typowo polskiego kina, a nie jakieś tam pseudokomedie.

Cytat:Film, w którym każdy element robi doskonałe wrażenie

I to stwierdzenie znajduje się centralnie pod mega irytującą fotką emo :D

Cytat:(...) i zagrożenia niesione przez Internet.

Pewnie masz na myśli świńską grypę - ah ten niedobry internet! :lol:

Czemu w ogóle mam wrażenie, że to recka sponsorowana? Litościwym milczeniem pominę już stwierdzenia pokroju "najlepszy polski film" (obejrzyj sobie Dux raz jeszcze choćby Rękopis... czy Pociąg) i "jeden z lepszych jakie widziałem". Dux, naprawdę: WTF? :shock:

Odpowiedz
Nie jestem w stanie zgodzić się w pełni a opinią DUXa, ale jestem w stanie zrozumieć jego zachwyt. Jedyne, co miałem w głowie po wyjściu z kina, to wielkie, neonowe "WOW". Kiedy emocje opadają, zauważa się co prawda słabe strony tej produkcji, ale nie zmienia to faktu, że "Sala samobójców" to cholernie mocny, intensywny i bezkompromisowy film, który chwyta za gardło, a kilka scen (na czele ze sceną końcową) ma tak wielki ładunek dramatyczny, że jestem w stanie wybaczyć Komasie wszelkie błędy.
"to że gej sobie nie może wziąć ślubu to jest sprawa kościoła" - vast

Odpowiedz
Nie uwierzyłem w ani pół zdania tej recenzji. Póki co, to trailer i wszystkie, nawet bardzo pozytywne recenzje przekonują mnie, że ten film to będzie kupa, czekam z niecierpliwością na opinię kogoś z forum.

Odpowiedz
Mefi, Gallo rządzi? Bo biega boso po śniegu, sapie i "nie wypowiada przez cały film ani słowa"? Wow, powinienem paść na kolana przed jego wybitną i nagradzaną rolą, ale jakoś mie nie ruszyła zupełnie. Przepraszam, że nie uzasadniłem mojej opinii w recenzji "Sali samobójców", ale jak pewnie zauważyłeś, tylko wtrąciłem słowo o jego roli w nawiasie i nie było tam miejsca na uzasadnienia.

"Czarny czwartek"? Film wstrząsający, przejmujący, znakomicie zmontowany (zdjęcia archiwalne bezbłędnie przenikają się z filmem), świetne zdjęcia, rewelacyjne udźwiękowienie - sceny "batalistyczne" robią wielkie wrażenie zarówno świetnie zbudowanym dramatyzmem jak i poziomem realizacji.

Co do "mega irytującej fotki emo" - to nie ja ustalałem dobór zdjęć ilustrujących recenzję.
A tak BTW, koleś zrobiony na emo jest częścią opowieści filmowej, uzasadnionej w scenariuszu, więc nie wiem o co ci biega z tą mega irytacją?

Tak, miałem na myśli "świńską grypę".
Tak, to recenzja sponsorowana.

Oglądałem "Rękopis..." czy "Pociąg" i cóż mam poradzić, że "Sala samobójców" zrobiła na mnie znacznie wieksze wrażenie?

Co do trailera "Sali samobójców" - nie widziałem go i nie wiem czy jest irytujący.
Ale na przykład taki trailer "Czarnego czwartku" irytował mnie poteżnie, wkurzał mnie miotający się Kazik Staszewski i wrzucone na łapu capu sceny strzelanin z filmu. Trailer "Czarnego czwartku" zapowiadał typowy źle zrobiony polski film i nie miałem zamiaru wydawać pieniędzy na bilet. Ale przyjechało do Warki objazdowe KINO ORANGE z ceną biletu 11zł i postanowiłem zaryzykować. Film okazał się mega dobry! Nie zawsze należy opierać się na trailerach, by tych nie potrafimy robić jeszcze bardziej niż dobrych filmów ;)
"It's alive!"

Odpowiedz
Niektórzy chyba z góry nastawili się, że skoro polski film o takiej tematyce to musi być padło. Nie ukrywam, że sam bylem wśród nich, ale wszyscy z mojego otoczenia, którzy obraz widzieli wypowiadali tylko pozytywne stwierdzenia, a teraz recka Rafała ... idę do kina!

Odpowiedz
Z całym szacunkiem dla mojego serdecznego kolegi Rafała Donicy, z którym miałem okazję napisać artykuł do gazety, przegadać całe godziny o filmach i zapałać doń miłością bezwarunkową: recenzja "Sali samobójców" przypomina głośny pierd i do tego z kleksem. Wszystko rozumiem, mi się też film podobał, zgadzam się z większością poczynionych uwag, ale kurwa mać, są jakieś granice ekstatycznej radości. Komasa faktycznie jest obiecującym reżyserem, czekam z niecierpliwością na jego kolejny film i kibicuję przyklaskując, ale ludzie, panie, ręce opadają, jak się czyta tę laurkę.

Odpowiedz
Gdzie się podział wpis Albertino wyśmiewający fragment mojej recenzji "Sali samobójców"?
"It's alive!"

Odpowiedz
Cholera wie. A co pisał?

Odpowiedz
Cytat:niezbyt wyszukany żart, ale aż to obejrzę żeby dać 1/10

spokojnie, oczywiście nie w kinie.

Ja tam dalej widzę.

Odpowiedz
Usunąłem posta jakieś pięć sekund po tym jak go wstawiłem. Uznałem, że nie warto zajmować się filmem, którego nawet nie widziałem - jakby 'trochę' bez sensu :) Ale skoro jestem wywoływany na dywanik :)

Podałem ten fragment: "Wszyscy polscy reżyserzy, włącznie z Mistrzem Wajdą powinni przykucnąć grzecznie w kąciku i dopuścić do siebie myśl, że na tle arcydzieła jakim jest "Sala samobójców", ich dokonania wypadają po prostu blado."

I prócz tego napisałem, że wzbudza to mój śmiech. W zasadzie chyba tyle było 'wyśmiewania'. Jak pisał keddie: laurka pochwalna aż do porzygania - bez urazy, ale są pewne granice. Może od razu trzeba było napisać, że to najlepsza rzecz jaka przydarzyła się cywilizacji zaraz po wynalezieniu koła? :roll:

Odpowiedz
Moze nie jest to najlepsza rzecz jaka przydarzyła się cywilizacji, ale z pewnością jest to najlepsza rzecz jaka ostatnimi laty przydarzyła się polskiej kinematografii. Nie będę przepraszał za to, że jestem zachwycony "Salą samobójców" i nie będę się hamował w wychwalaniu tego filmu, bo uważam, że na to zasługuje. Co do Wajdy, moze się lekko zapędziłem i nie sprecyzowalem, że chodzi mi o aktualnego Wajdę, nie o tego z okresu "Ziemi obiecanej" czy "Kanału" - dopisalem w nawiasie kilka słów, żeby nie wyglądało to tak, że nie doceniam starych dokonań Wajdy.

Co się tyczy wpisu Keddiego, takiego buractwa spodziewałbym się na Onecie czy Pudelku,
a nie na film.org.pl - głośne pierdy? kleksy? laurki? kurwy mać? Co to ma być? Z całym szacunkiem dla kolegi Bartosza, ale jeśli kolega Bartosz ma jakiś problem, bo komuś się bardzo spodobał jakiś film i śmiał dać temu wyraz w recenzji, to niech się kolega Bartosz skonsultuje z lekarzem lub farmaceutą, bo ja mu nie pomogę ;). Zrozumiałbym święte oburzenie Keddiego, jakbym napisał w recenzji coś w stylu "Loffciaaaam Gierszałka, kocham ten film, chcę umrzeć podczas kolejnego seansu!!!! ^_^ - pozdrawiam fanuuuuffffff Jastina Biberka <serce><serce>" - sam bym się wtedy zwyzywał, ale jak Keddie napada na napisaną po polsku, logiczną i chyba składną recenzję tylko dlatego, że nie odpowiada mu zachwyt autora nad filmem, i nazywa tekst laurką / pierdem z kleksem, to coś tu jest nie halo. Co ciekawe, na forum i w komentarzach pojawiły się nawet podejrzenia, że Dux wziął od kogoś kasę za tę pochwalną reckę, nędznego według niektórych (przeważnie według tych, któzy widzieli jedynie trailer) filmu.
"It's alive!"

Odpowiedz
DUX napisał(a):Przepraszam, że nie uzasadniłem mojej opinii w recenzji "Sali samobójców", ale jak pewnie zauważyłeś, tylko wtrąciłem słowo o jego roli w nawiasie i nie było tam miejsca na uzasadnienia.

Dlatego też spytałem o to na forum - od tego jest ;)

Cytat:"Czarny czwartek"? Film wstrząsający, przejmujący, znakomicie zmontowany...

Być może, ale tematyka tegoż, to czyste kino polskie z taką martyrologią, że mucha sama odlatuje.

Cytat:Co do "mega irytującej fotki emo" - to nie ja ustalałem dobór zdjęć ilustrujących recenzję.
A tak BTW, koleś zrobiony na emo jest częścią opowieści filmowej, uzasadnionej w scenariuszu, więc nie wiem o co ci biega z tą mega irytacją?

Może i nie Ty, ale wyszło śmiesznie :) A chodzi mi o to, że skoro sama fotka, poza filmem jest mega irytująca, to tym bardziej irytuje ten typ w filmie i trudno tu mówić o "doskonałym wrażeniu".

Cytat:Oglądałem "Rękopis..." czy "Pociąg" i cóż mam poradzić, że "Sala samobójców" zrobiła na mnie znacznie wieksze wrażenie?

Czasem wrażeniom lepiej dać ostygnąć i ocenić film na trzeźwo. W innym wypadku wszystkie moje filmy z dzieciństwa miały by 10/10 i uważałbym Mały dzielny toster za arcydzieło, któremu Godfather może buty czyścić :P

DUX napisał(a):Co ciekawe, na forum i w komentarzach pojawiły się nawet podejrzenia, że Dux wziął od kogoś kasę za tę pochwalną reckę, nędznego według niektórych (przeważnie według tych, któzy widzieli jedynie trailer) filmu.

Dziwisz się?

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon