NOWOŚCI NA STRONIE
Co mnie obchodzi że autor nie wystawia filmom ocen? Po co to obwieszcza? Czemu to służy? Po takim wstępie naprawdę odechciewa się czytać dalej.

Odpowiedz
(03-06-2011, 18:30)freak_outXP napisał(a): W takim razie po co w ogóle cokolwiek pisać ? :]

Nie bronię nikomu pisać, ale pod warunkiem, że ma coś do powiedzenia.

Odpowiedz
Recenzja filmu "X-Men: Pierwsza klasa":
http://www.film.org.pl/prace/x_men_pierwsza_klasa.html
Autor: ANIELSKI PYŁ
"It's alive!"

Odpowiedz
Artykuł "Klonowanie na ekranie":
http://www.film.org.pl/prace/klonowanie_na_ekranie.html
Autor: DUX
"It's alive!"

Odpowiedz
Recenzja filmu "Kac Vegas w Bangkoku":
http://www.film.org.pl/prace/kac_vegas_w_bangkoku.html
Autor: PEGAZ
"It's alive!"

Odpowiedz
Świetny artykuł o klonowaniu. Bardzo obszerny z dużą ilością tytułów. Czytało się z zainteresowaniem. Jednak mimo tej obszerności zauważyłem od razu, że autor artykułu zapomniał wspomnieć o dwóch, moim zdaniem, ważnych filmach. Mroczne zwierciadło (1946) z Olivią de Havilland i Więzień Zendy (1952) ze Stewartem Grangerem. Oba filmy bardzo dobre, z dobrym aktorstwem i efektami, a w Więźniu Zendy jest nawet uścisk dłoni Grangera z samym sobą. Nie wspomniałeś też nic o eksperymentach Georgesa Melies, który w filmie Człowiek orkiestra z 1900 roku zagrał siedmioosobową orkiestrę. Można jeszcze wspomnieć, że niejaki Rolf Leslie jest rekordzistą pod tym względem - w filmie Sześćdziesiąt lat królowej (1913) zagrał aż 27 ról. Ale tego filmu chyba nikt nie widział. Natomiast genialny jak zawsze Alec Guinness nie tylko w Szlachectwie... zagrał kilka ról, także w filmach Barnacle Bill (1957, 7 ról) i The Scapegoat (1959, 2 role). A Peter Sellers wystąpił najpierw w trzech rolach w filmie The Mouse That Roared (1959) i to zadecydowało, że Stanley Kubrick chciał powtórzyć ten zabieg w Dr Strangelove.

Co do Mission: Impossible 3 to oglądając tę scenę, o której wspomniał DUX zastanawiałem się, czy zakładając maskę Ph. S. Hoffmana Ethan Hunt także przytył, bo przecież Tom Cruise nie ma takiej postury jak Ph. S. Hoffman :)

Odpowiedz
Dzięki za podrzucenie przykładów, ale już nie będę ich dorzucał do tekstu, bo inaczej nigdy bym go nie skończył. Mimo tego, że wiedziałem jeszcze o kilku filmach, m.in. z Matthew Moddine i Borisem Karloffem itd., w których zagrali podwójne role, nie dodawałem ich już do tekstu, bo... po prostu uznałem, że nie ma sensu robić wyliczanki tytułów i przykładów bez końca, a i tak Adiemu zawracałem głowę z 5 razy, żeby to lub tamto jeszcze dodał. W końcu powiedziałem sobie dość - publikujemy i koniec tematu ;)
"It's alive!"

Odpowiedz
Wiadomo, że tego typu artykuły nigdy nie wyczerpują całego tematu, bo w ponad stuletniej historii kina działo się bardzo wiele. A te przykłady podałem, bo zdziwiło mnie to, że nie ma tytułów, które ja wymieniłbym w pierwszej kolejności, pominąłbym zaś filmy z Van Damme'em. Na pewno jednak w tym tekście jest sporo tytułów, na które warto zwrócić uwagę. Oglądałem kiedyś The Parent Trap z 1961 roku i potwierdzam, że Hayley Mills fenomenalnie zagrała podwójną rolę. I dobrze, że poświęciłeś temu filmowi cały akapit, a nie tylko drobną wzmiankę. Niestety nie oglądałem jeszcze tego filmu z Jackie Chanem, ale domyślam się, że to musi być świetna komedia.

Odpowiedz
OCENARIUM KMF - notowanie czerwcowe:
http://www.film.org.pl/ocenarium.html

Recenzjo-analiza filmu "Essential Killing":
http://www.film.org.pl/prace/essential_killing2.html
Autor: JIMI

Recenzja anime "Hero: Legends":
http://www.film.org.pl/prace/halo_legends.html
Autor: ANIELSKI PYŁ

Recenzja anime "GANKUTSUOU: THE COUNT OF MONTE CRISTO":
http://www.film.org.pl/prace/gankutsuou.html
Autor: Łukasz Grela (gościnnie)

"It's alive!"

Odpowiedz
widmo
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Recenzja filmu "Drzewo życia":
http://www.film.org.pl/prace/drzewo_zycia.html
Autor: FIDEL
"It's alive!"

Odpowiedz
Recenzja filmu "Uwikłanie":
http://www.film.org.pl/prace/uwiklanie.html
Autor: MOTODUF
"It's alive!"

Odpowiedz
Motoduf napisał(a):Rozumiem za to w pełni Adama Michnika, który z seansu filmu Bromskiego wyszedł ponoć zniesmaczony - wszyscy dopatrywali się w jego reakcji względów politycznych, a może facet się najzwyczajniej w świecie zdenerwował

Nie zdenerwował się. Przed napisaniem powyższego warto byłoby jednak sprawdzić, co Adaś powiedział. A reakcja Adasia była wybitnie polityczna. Cała jego wypowiedź po obejrzeniu "Uwikłania": Film Jacka Bromskiego wydał mi się świetnie zrealizowany, doskonale grany przez aktorów i trzymający w napięciu. Za słabość tego filmu uważam typowo pisowską tezę, że nieszczęściem dzisiejszej Polski są ukryte wpływy mafii ubecko-komunistycznej. Pogląd ten uważam za całkowicie nieprawdziwy i mącący ludziom w głowach.

Nadal rozumiesz Szechtera? ;)

A film Bromskiego już widziałem, więcej na ten temat później, ale zgadzam się, że mógł być 10x lepszy, choć ja mu daje 7 oczek w mojej paluszkowej skali :) Gołym okiem widać, że to nie jest początek lat 90, spora zachowawczość reżysera, taktyka możliwego niezrażania sobie kogokolwiek zawsze na pierwszym miejscu (choć Szechter się zniesmaczył). Największe wrażenie zrobiła na mnie postać gościa, który mówi, że nigdy nie znosił filmów Barei, bo te przedstawiały PRL jako groteskowo-komiczny barak, podczas gdy był to (i jest nadal) system morderczy. Ogólnie jednak szkoda niewykorzystanej szansy na kolejne "Psy".

Odpowiedz
(18-06-2011, 10:46)Mental napisał(a): Ogólnie jednak szkoda niewykorzystanej szansy na kolejne "Psy".
Uważasz że jest szansa na powstanie "kolejnych Psów" w Polsce roku 2011?

Odpowiedz
Nie ma takiej szansy. Za późno. Pasikowski jako pierwszy dotknął takich tematów jak rodzenie się mafii i wyraźnie powiązał to zjawisko z dziecięctwem PRLu. Powodów jest wiele - poza oczywistymi są też mniej oczywiste: przesłanie takiego filmu jak "Uwikłanie" wybrzmiałoby 100x mocniej, gdyby nakręcić go w Polsce przed-balcerowiczowej, czyli na początku lat 90. Wtedy kto chciał, ten widział, jak ludzie PRL-owskich służb nie tylko unikają odpowiedzialności, ale i organizują sobie biznes, zakładają mafie i organizują politykę - zwłaszcza medialną (historia przyznawania koncesji w III RP to jest scenariusz na filmowa bombę atomową).

Odpowiedz
@Mental

Masz oczywiście rację, z wypowiedzią o pisowskim przekazie się w żadnym wypadku nie zgadzam.
Moje przeoczenie wzięło się stąd, że szukałem informacji o reakcji Michnika tuż po seansie, w dniu premiery, czyli trzeciego czerwca, a cytowana przez Ciebie wypowiedź została opublikowana cztery dni później, więc siłą rzeczy jej nie znalazłem :). Ale zgadzam się, mogłem tego potem jeszcze poszukać, mój błąd.
"to że gej sobie nie może wziąć ślubu to jest sprawa kościoła" - vast

Odpowiedz
Dobra recka. Nawet nie muszę już tego oglądać (i tak bym tego nie zrobił), tak dobrze wypunktowałeś ten filmik. Zresztą, przy okazji Piratów z Karaibów i Sucker Punch było podobnie. Słowem - dobrze piszesz, nie masz litości dla bzdur - brawo :)

Odpowiedz
Cytat:przez Ciebie wypowiedź została opublikowana cztery dni później, więc siłą rzeczy jej nie znalazłem :). Ale zgadzam się, mogłem tego potem jeszcze poszukać, mój błąd.

To daj jakiś przypis albo coś, że Szechter jednak zareagował adekwatnie do bycia Szechterem, bo jeszcze ktoś odniesie wrażenie, że wspierasz ubecko-komusza mafie i stoisz tam, gdzie stało ZOMO :) :) Warto też wiedzieć, że książkę, na kanwie której powstał film, ostro skrytykował Urban, redaktor zajebiście czerwonego "Nie", wytykając jej "odgrzebywanie demonów" i inne takie. Jebane komuchy. Swoją drogą, książka mocno różni się od filmu, ma też całkowicie inne zakończenie.

Odpowiedz
(18-06-2011, 16:05)Anielski_Pyl napisał(a): Dobra recka. Nawet nie muszę już tego oglądać (i tak bym tego nie zrobił), tak dobrze wypunktowałeś ten filmik. Zresztą, przy okazji Piratów z Karaibów i Sucker Punch było podobnie. Słowem - dobrze piszesz, nie masz litości dla bzdur - brawo :)

Wielkie dzięki za ciepłe słowa, bardzo mnie ucieszyła ta opinia :).

@ Mental

Wtręt o Michniku miał raczej formę żartu, nie napisałem, że utożsamiam się z jakimiś jego konkretnymi poglądami, ale dla jasności postaram się dodać małą adnotację, która to sprostuje :)

A propos zakończenia "Uwikłania" jeszcze":
"to że gej sobie nie może wziąć ślubu to jest sprawa kościoła" - vast

Odpowiedz
bardzo dobry tekst Motodufa o "Uwikłaniu".
bardzo dobry tekst Fidela o filmie Malicka.
i bardzo dobry tekst Jimiego o "Essential Killing", chyba najlepszy jaki do tej pory czytałem jego autorstwa :)

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon