NOWOŚCI NA STRONIE
Late reply.

(26-09-2012, 14:25)Mefisto napisał(a): Napiszę tak: zważywszy na to, że gros wydań polskich nadaje się do kibla i niespecjalnie jest co opisywać (choć powoli, bardzo powoli coś się na rynku rusza i od czasu do czasu można trafić na takie same edycje, co na zachodzie), a przy tym z reguły cena odstrasza, to pod każdym względem ciekawiej byłoby się zająć wydaniami zachodnimi - zwłaszcza, że stricte polskiej strony, na której jakieś konkretne info na ich temat można znaleźć póki co nie ma. Co więcej, sam byłbym gotów co jakiś czas skrobnąć takową reckę.
(26-09-2012, 15:09)Semi napisał(a): Jak najbardziej! uprzejmie proszę o takie recki :)

Będziem działać. <ok>

Ja również jestem bardziej zainteresowany opisami wydań zagranicznych, bo o wielu polskich edycjach, trudno jest skleić cokolwiek interesującego. Z drugiej strony recki polskich nowości, miały mieć charakter informacyjny. Tworzone na świeżo, miały polecać i pisać czy wydawać kasę. Bałem się, że recenzje zachodnich wydań (w tym także całkiem unikatowych edycji) starszych filmów, wybieranych z łapanki, bez żadnego schematu, mogłyby wywołać falę komentarzy "po co?", wśród forumowych narzekaczy (przyznaje, Twoje imię gdzieś się tam przewaliło z tyłu głowy ;).

(26-09-2012, 14:25)Mefisto napisał(a): proszę

Mefi, nie widzę nigdzie tych "niemalże bliźniaczo podobnych zdań" o których pisałeś. Może oprócz tej wzmianki o ciemniejszej pierwszej połowie filmu, ale co zrobić - pierwsza połowa filmu jest wyraźnie ciemniejsza :) Zresztą odbiór i ocena tego faktu są inne (facetowi to nieco przeszkadza). Poza tym, gdybym miał już zrzynać, to wgryzł bym się w mięcho i wyciągnął z tekstu soczyste kawałki, a nie podkradał takie pierdoły.

Co do reszty - ostrość obrazu, kontrast, jakość audio. To jest absolutny standard w reckach, a gdy wspominamy o tym samym, to dlatego, że są to najbardziej zauważalne cechy tej płyty. To trochę tak, jakby mieć pretensje o to, że w tekście o Avengers, jest wzmianka o wysokiej jakości dialogów, czyli uwaga powtarzana przez chyba każdego kto ten film widział na oczy.
Fuck the cavalry and the committee that recieves 'em.

Odpowiedz
Szymon Pajdak /Arahan/ o THE SAVAGES Olivera Stone'a

Odpowiedz
(01-10-2012, 05:41)Proteus napisał(a): Z drugiej strony recki polskich nowości, miały mieć charakter informacyjny. Tworzone na świeżo, miały polecać i pisać czy wydawać kasę.

No ok, ale w takim razie recka Avengers jest zbyt długa - zbędny pierwszy akapit :)

Cytat:Bałem się, że recenzje zachodnich wydań (w tym także całkiem unikatowych edycji) starszych filmów, wybieranych z łapanki, bez żadnego schematu, mogłyby wywołać falę komentarzy "po co?", wśród forumowych narzekaczy (przyznaje, Twoje imię gdzieś się tam przewaliło z tyłu głowy ;).

Bo myślę, że takie narzekania mogą się pojawić, dlatego ewentualnie najpierw sugerowałbym skupić się na wydaniach zagranicznych z polską wersją językową (wbrew pozorom jest sporo takowych), a dopiero z czasem rozszerzać to na edycje mające totalnie wyjebane na byłe księstwo polskie.

Cytat:Mefi, nie widzę nigdzie tych "niemalże bliźniaczo podobnych zdań" o których pisałeś.

Zostawmy to już - Ty nie widzisz, większość ludzi też nie pewnie, a mi się rzuciło w oczy akurat :) Nvmd
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Ciuniek wybrał się na FELIXA, NET I NIKĘ i oto co sądzi o współczesnym polskim kinie dla nastolatków.

A Arahan w klimacie lat 80.wspomina KLUB WINOWAJCÓW.

Odpowiedz
(02-10-2012, 15:22)desjudi napisał(a): co sądzi o współczesnym polskim kinie dla nastolatków.
Takowe w ogóle istnieje? :)

Odpowiedz
jak widać :) Szkoda, że nie nawiązuje do polskiej tradycji.

Odpowiedz
A wiadomo...? Nie wiem, jak wy, ale ja "Wow" czy innych tego typu produkcji to nie widziałem lat naście. Poza tym, że kompletnie nie mam ochoty na powtórkę, nie wiem, czy owa nie skończyłaby się podobną (albo gorszą, w końcu to polskie kino) oceną.
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
ale Pan Kleks, Urwisy z Doliny Młynów, Janka. Seriale i filmy były świetne. Wakacje bez polskich produkcji dla dzieciaków nie byłyby tymi samymi wakacjami :)

Odpowiedz
Być może. Ja miałem do dyspozycji już wakacje z "Indianą Jonesem", "Szklaną Pułapką", "Terminatorem" i Seagalem :)

Także chyba już raczej "Pana Kleksa" nie nadrobię. Swoją drogą, dziwacznie się kojarzy :)
--
Laozi

Odpowiedz
nawet nigdy nie myślałem o takich skojarzeniach ;)

A przed Wami nowy dział na stronie. Pożerujemy trochę na sentymencie do lat 80. :) Nie do zdarcia to rzecz traktująca o filmach-klasykach VHS. Baza filmów jest olbrzymia, kupa tytułów, o których nikt już nie pamięta, choć wielu oglądało :) recenzje będą pojawiały się raz w tygodniu (czasem jedna większa, czasem 2-3 krótsze).
Dzisiaj wstęp, jutro recenzja jednego z klasyków.

Odpowiedz
a nie było już czegoś takiego, ta, no.. odkurzalnia czy jak, co nikt w końcu do tego nie pisał? :)
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie.

Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier

Odpowiedz
Było, pisali (między innymi ja). W sumie nie wiem, czemu nieaktywne - forma była spoko.
--
Laozi

Odpowiedz
Odkurzalnia była, ale przypominała przede wszystkim dobre filmy, znane z tv, ale i oczywiście z vhs. Była i nie ma, bo przestała być rozwijana. Jeden tekst na kilka miesięcy to zdecydowanie za mało (tym bardziej, że w moim odczuciu forma była niestrawna).

A ten dział pójdzie w trochę innym kierunku: przede wszystkim kultowce tej ery, niekoniecznie dobre, ale charakterystyczne dla tamtych czasów. Spojrzenie bardziej sentymentalne niż wartościujące.

Odpowiedz
(02-10-2012, 23:08)desjudi napisał(a): Odkurzalnia była, ale przypominała przede wszystkim dobre filmy, znane z tv, ale i oczywiście z vhs. Była i nie ma, bo przestała być rozwijana. Jeden tekst na kilka miesięcy to zdecydowanie za mało

OK, możesz wieszać psy na tym dziale jak chcesz - nie wyszło, to nie wyszło - ale zarzutu o braku tekstów, gdzie czekało ich (a i wciąż jeszcze gdzieś tam są) w kolejce zawsze przynajmniej kilka w miesiącu, nie daruję, gdyż jest zwyczajnie nie fair.
Swoją drogą odkurzalnia przypominała przede wszystkim produkcje w jakiś sposób zapomniane, niekoniecznie dobre czy mocno wartościowe.

Odpowiedz
nie kilka w miesiącu, bez przesady, ja nic o tym nie wiem, oprócz 3 Twoich tekstów. W każdym bądź razie dział z VHS daje trochę większe możliwości, choć będzie zapodany klasycznie, bez wygibasów w postaci dialogów, ocen czy kolegów z podwórka. Czy się sprawdzi? Zobaczymy.

Andrzej Brzeziński ostatnio przypomniał Gorączkę, a teraz sięga do archiwum braci Coen. Mniej znany, choć znakomity, MILLER'S CROSSING zrecenzowany.

Odpowiedz
(03-10-2012, 13:45)desjudi napisał(a): nie kilka w miesiącu, bez przesady, ja nic o tym nie wiem, oprócz 3 Twoich tekstów.

Trzy moje teksty to już pozostałości, co nie zmienia faktu, iż nie przesadzam, bo teksty zawsze czekały w kolejce na update, tylko nie było ludzi i chęci, żeby obrabiać i wrzucać na stronkę częściej, to i aktualizacje były od święta - ale to już nie moja wina. W każdym razie włożonej w to chęci i pracy nie dam sobie zabrać ot tak, bo "nic nie wiesz" :)

Odpowiedz
spoko. właśnie - obróbki. i ten cholerny html. do tego nie ma powrotu :)

Odpowiedz
pierwsza odsłona wspominek o VHS - Radek Buczkowski wspomina STALOWY ŚWIT

Odpowiedz
Bucho, bardzo fajna recka - właściwy człowiek na właściwym miejscu.

Odpowiedz
Jakub Koisz o terrorystach i porwanych na Filipinach, czyli POZDROWIENIA Z RAJU

A ja siebie się głównie pytam NA CO DO KINA?

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon