NOWOŚCI NA STRONIE
(09-10-2012, 20:13)DUX napisał(a): Crov - poproszę przykłady filmów o "twardzielu zamkniętym w budynku z bandytami", skoro to nie taki oryginalny pomysł ;). Tylko proszę, nie podaj mi przykładu Batmana zamkniętego w celi przesłuchań z Jokerem, tylko filmy opierające się na jednym miejscu akcji, w którym bohater zamknięty zostaje ze zgrają uzbrojonych badguyów ;)

Mogę podać za Crova? "Die Hard" np.? :)
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Jasne, "Szklana pułapka", tylko że McClane znalazł się w zamknięciu z bandytami przez przypadek, a tu mamy dwa filmy w których gliniarze zostają zamknięci z premedytacją w celu ich zlikwidowania. Kolejny raz słyszę, że bezpodstawnie zarzucam "Dreddowi" kopiowanie z "The Raid", i słucham linii obrony mówiącej, że "takich filmów jest mnóstwo". Nie widzicie kurcze, że "Dredd" dosłownie kalkuje całą masę rozwiązań fabularnych z "The Raid" (albo odwrotnie, skoro zdjęcia powstawaly wcześniej niż do azjatyckiego filmu)? Być może mamy do czynienia z cholernie nieprawdopodobnym zbiegiem okoliczności, ze Azjaci i Brytyjczycy wymyślili dokładnie tę samą fabułę, ale nie można twierdzić, że nie są mega-podobne. W obydwu przypadkach stróże prawa są zamykani w budynku przez bandziorów, w obydwu przypadkach następuje pospolite ruszenie w celu ich zabicia (są nagrody!), policjanci zostają pozbawieni łączności z komendą, w obydwu filmach policjanci chowają się na chwilę w pokoju do którego zostają wpuszczeni bo znali personalia osoby go zamieszkującej, w obydwu filmach bandyta ma założone za plecami plastikowe kajdanki zaciskowe i w obydwu filmach pod nieuwagę policjantów uwalnia się z nich przekładając ręce do przodu, w obydwu filmach ważną rolę odgrywa monitoring budynku, w obydwu filmach miejsce ma naprawdę ostra nawałnica z broni maszynowej w sporej klatce schodowej (w The Raid strzela na raz z karabinów cały tłum badguyów, w Dredd nawałnica kul leci z dwóch stacjonarnych działek). Moje pytanie nie brzmi "Czy ktoś tu z kogoś zrzynał" tylko "Kto z kogo zrzynał" :)
"It's alive!"

Odpowiedz
(09-10-2012, 21:06)DUX napisał(a): Być może mamy do czynienia z cholernie nieprawdopodobnym zbiegiem okoliczności, ze Azjaci i Brytyjczycy wymyślili dokładnie tę samą fabułę

To jest zbieg okoliczności - gdy kręcono Dredda nikt nie miał pojęcia o istnieniu The Raid (notabene jednego z najbardziej przereklamowanych filmów 10-lecia)

Cytat:ale nie można twierdzić, że nie są mega-podobne.

Bo nie są. Poza wątkiem: gliniarze zamknięci w budynku niewiele tu podobieństw.

Cytat:w obydwu filmach bandyta ma założone za plecami plastikowe kajdanki zaciskowe i w obydwu filmach pod nieuwagę policjantów uwalnia się z nich przekładając ręce do przodu

I am speachless. To już mega czepialstwo byle tylko wykazać jakiekolwiek podobieństwa. W 90% współczesnych filmów akcji jakiś gość ma kajdanki zaciskowe i się z nich w taki sam sposób uwalnia (może dlatego, że w drugą stronę się ni chuja nie da :D )

A gwoli ścisłości taka mała różnica pomiędzy filmami: w Rajd na mole banda gliniarzy wparowuje do budynku w konkretnym celu obalenia totalitarnych rządów jakiegoś tam żółtka - super zaplanowana tajna operacja, rozwalona od środka przez zdradę i głupotę skryptu. A w Dredd dwójka sędziów znajduje się w budynku przez przypadek i przez przypadek decydują się zaresztować MaMę. Taki drobny szczegół :) Reszty rozbieżności wymieniać nie będę, bo bez kitu - sam każdy może sobie porównać i znaleźć 10000 różnic, a nie wiecznie wskazywać tylko na fakt zamknięcia stróżów prawa w budynku.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
(09-10-2012, 20:13)DUX napisał(a): Crov - poproszę przykłady filmów o "twardzielu zamkniętym w budynku z bandytami", skoro to nie taki oryginalny pomysł ;)
Die Hard i jego naśladowcy, którzy powstali po nim. Wszelkie filmy, gdzie mamy bohatera zamkniętego gdzieś (np. Unders Siege) i muszącego wywalczyć sobie drogę do bossa. Zupelnie nie przekonuje mnie mowienie, ze któreś kopiuje drugie, bo np złoczyńca zamyka cały budynek, zeby zabić bohatera. Wiesz o czym jedynie może to świadczyć? Że twórcy obu filmów wychowali się na takim samym kinie.

Ale przede wszystkim nie jest to tak oryginalny pomysł, by musiał być kopiowany. Sam parę lat temu, myśląc o pisaniu scenariusza filmu akcji, wykombinowałem historię policjanta muszącego przeżyć, dorwać bandziora i wydostać się z owładniętego przez przestępców więzienia. Nic oryginalnego, i nie czułbym, że jakiś twórca jest telepatą, gdyby napisał taki film, bo to tylko Die Hard z nieco zmienionym konceptem.

Odpowiedz
(09-10-2012, 17:45)MauZ napisał(a): The Raid jest absolutnie zajebisty.
Absolutnie to jest kałowaty:) I tyle w temacie:) Ten film nadawałby się jako tło do teledysków na Eska TV:)
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
nie będę wyciągać brudów Danusowi jakimi filmami się jara, bo kilka można podpiąć pod to co napisał ;)

p.s. ale już kończymy te pogaduchy nie na temat ;)

p.s. 2. nie chcę wiedzieć skąd Danus wie jakie kawałki lecą na Eska TV ;)

Odpowiedz
(09-10-2012, 22:32)MauZ napisał(a): nie będę wyciągać brudów Danusowi jakimi filmami się jara, bo kilka można podpiąć pod to co napisał ;)
Filmy, które mnie teraz jarają mają przynajmniej cząstkę fabuły. The Raid nie ma takiego elementu.

(09-10-2012, 22:32)MauZ napisał(a): p.s. 2. nie chcę wiedzieć skąd Danus wie jakie kawałki lecą na Eska TV ;)
Nie muszę wiedzieć:) Ale wydaje mi się, że The Raid idealnie się do tego nadaje:)

Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Danus, przeprowadź proszę wykład na temat wyższości fabuły Battleship nad The Raid ;]
"to że gej sobie nie może wziąć ślubu to jest sprawa kościoła" - vast

Odpowiedz
Dux, nie chodzi o to, że Dredd kopiuje The Raid ze względu na scenariusz. Dredda zaczęli kręcić przed rozpoczęciem produkcji The Raid.

Odpowiedz
Nieistotne kto kiedy zaczął kręcić, nie wnikam w to, jeno wykazuję masę uderzających podobieństw między tymi dwoma filmami, które to podobieństwa koledzy negują. Można zrozumieć jedno-dwa podobieństwa między filmami, ale 8-10 podobnych, bardzo charakterystycznych motywów śmierdzi "kopiowaniem". No i koledzy, którzy twierdzą, że podobnych fabuł jest mnóstwo, nie potrafią wskazać choćby jednego tytułu, w którym bohater pozytywny wchodzi do jakiegoś pomieszczenia, źli ludzie zamykają za nim drzwi i rzucają hasło: "żywy stąd nie wyjdziesz", gdy tymczasem obok siebie powstały dwa takie filmy: "The Raid" i "Dredd", według kolegów z forum, zupełnie do siebie niepodobne :)
"It's alive!"

Odpowiedz
Oczywiście, że są podobne - nawet scenarzysta Dredda przyznał w wywiadzie, że to bardzo podobne filmy.:)

Odpowiedz
Podobieństwo wynika z dwóch faktów - oba filmy łożyły małą kasą, ale chciały wycisnąć z konwencji, ile się da. Zresztą, ostatnio coś "Die Hardowy" myk znowu w modzie, licząc "Lockout" oczywiście.
Dyskretny urok burżuazji, Ran, Terminator 2, Big Lebowski, Fanatyk, Cries and whispers, Annie Hall, Eraserhead, Mroczny przedmiot pożądania, Noc na Ziemi, Lot nad kukułczym gniazdem, Capote, Boogie Nights, Zed i dwa zera, Żywot Briana.

Odpowiedz
(10-10-2012, 09:23)DUX napisał(a): według kolegów z forum, zupełnie do siebie niepodobne :)
Według których kolegów z forum? Bo my rozmawiamy o czymś innym. To, że coś jest podobne, a to, że coś jest / musi być skopiowane od kogoś to dwie różne rzeczy. Bo widze, że nie rozumiesz. Gdyby obok The Fountain powstał podobny film moznaby mówić o zrzynce, bo tam fabuła i konstrukcja, jest dośc oryginalna. Ani w Dreddzie, ani w The Raid nie ma nic tak oryginalnego, co kazaloby dopatrywać się zrzynki. Dlatego to tak śmieszne, gdy ludzie nazywają jedno kopią drugiego.

Cytat:No i koledzy, którzy twierdzą, że podobnych fabuł jest mnóstwo, nie potrafią wskazać choćby jednego tytułu, w którym bohater pozytywny wchodzi do jakiegoś pomieszczenia, źli ludzie zamykają za nim drzwi i rzucają hasło: "żywy stąd nie wyjdziesz"
Masz racje, to przede wszystkim świadczy o tym, że te filmy to praktycznie rimejki jeden drugiego :)

Odpowiedz
oj tam, oj tam :)
Jak kiedyś dorwiemy Dredda na kinie domowym, to porównamy obie wersje co do szczegółu, ok? :)

A tymczasem na stronie analiza PIĄTEGO ELEMENTU, który nie jest tak prosty, jakby mógł się wydawać, ale nie jest też tak złożony, żeby nawet 5-latek nie miał frajdy.

Odpowiedz
(10-10-2012, 12:47)desjudi napisał(a): oj tam, oj tam :)
Jak kiedyś dorwiemy Dredda na kinie domowym, to porównamy obie wersje co do szczegółu, ok? :)

Dlaczego czekać na kino domowe, skoro jeszcze w kinach grają? ;)

/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Bo Des akceptuje w kinie graficzną przemoc tylko jeśli polega ona na symbolicznym wycinaniu łechtaczki :)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Właśnie przeczytałem recenzje "Gry" autorstwa Filipa Jalowskiego - i nie dziwi mnie, że Amerykanie tego u siebie nie puścili. Tam sytuacja wygląda tak:

Paru białych kolesi w pickupie rzuci w kierunku czarnego wyzwiskiem i wda się w bójkę - mamy sensacje na cały kraj. Setki czarnych atakują ludzi na festiwalu filmowym w Atlancie - media milczą. -- Colin Flaherty

Cytat:że wśród trójki ofiar prześladowania znajduje się Azjata, że w zdecydowanie pozytywny (choć nieco ekscentryczny) sposób przedstawiona jest mniejszość indiańska

Azjaci nie są agresywną rasą. Bywają ekstremalnie okrutni, ale nie są agresywni. Podobnie Indianie - nie ma powodu pokazywać ich w negatywny sposób, bo to nie jest dzicz tak jak czarni. wiem, co gadam, zajmuje się tematem od kilku miechów. Stany Zjednoczone Ameryki są najlepszym miejscem na kuli ziemskiej do tego, by obserwować, jak w przyrodzie zachowują się poszczególne grupy etniczne - jedynie bowiem w Stanach można znaleźć obszary, gdzie obok siebie na tym samym terenie żyje rasowy miks złożony z 25% białych, 25% czarnych, 25% Latynosów i 25% Azjatów.

Odpowiedz
Mental, Ty mieszkasz w Stanach, czy tylko mocno się interesujesz tym państwem?
"Byłem królem traktorzystów przy wyrębie lasu na cały Oregon i sąsiednie stany, a królem szulerów od powrotu z Korei i nawet królem opielaczy groszku na farmie w Pendleton - więc pomyślałem sobie, że skoro już mam być wariatem, to też muszę być pierwszym i najlepszym." Randle McMurphy

Odpowiedz
Nie, Mental po prostu lubi statystyki.

Odpowiedz

a na stronie TRYLOGIA APARTAMENTOWA ROMANA POLAŃSKIEGO, czyli Wstręt + Dziecko Rosemary + Lokator w analizie.

No i przedweekendowe NA CO DO KINA? #3

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon