-- Laozi
19-11-2012, 11:16 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-11-2012, 11:26 przez Hitch.)
|
NOWOŚCI NA STRONIE
|
|
Uzależnienia nie występują naturalnie, bo potrzebują do istnienia zewnętrznych bodźców (w sensie inicjacji świadomych działań; taka grypa to zewnętrzny bodziec, ale inny niż mam na myśli). Nie ma bakterii alkoholizmu, wirusa narkomanii, grzyba obżarstwa czy raka pisania głupot :)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi 19-11-2012, 11:16 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-11-2012, 11:26 przez Hitch.)
Wydawało mi się, że ustaliliśmy, że to nie jedyne choroby jakie można mieć. Wybacz, ja zrozumiałem "naturalnie", jako "występujące w naturze", a nie "biorące się wyłącznie z wnętrza człowieka". Są choroby, które potrzebują zewnętrznych bodźców (np. wirusa).
19-11-2012, 11:27
Naturalne jako rosnące na drzewach, nie pływające w wodzie, nie śmigające w powietrzu itd. Parę innych gatunków zwierząt obcykało jak robić alkohol i polubiło go spożywać, co nie znaczy że występuje on naturalnie. Nie można nazwać chorobą świadomego działania i wynikającego z niego uzależnienia. Toć to absurd. Alkoholik nie jest chory tylko bezdennie głupi. To jak uznać za chorobę zapierdalanie 200 na godzinę przez kogoś, kto ledwo potrafi prowadzić samochód lub motor i kończy sprasowany na drzewie.
-- Laozi 19-11-2012, 11:35 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-11-2012, 12:27 przez Hitch.)
Alkohol to tylko środek. Mówimy o uzależnieniu. To nie jest tak, że uzależnienie pojawiło się "w przyrodzie" dopiero, kiedy pojawił się alkohol.
Cytat:Alkoholik nie jest chory tylko bezdennie głupi.Uzależnienia nie mierzy się miarą mądrości. PS Proponuje wydzielić temat, może ktoś coś mądrego doda. :) 19-11-2012, 11:40 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-11-2012, 11:42 przez Gal Anonim.)
Hitch, olej ten alkoholowy fragment i przeczytaj artykul, bo to kawal dobrego tekstu (ok)
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
19-11-2012, 11:40
Nota bene Gibson ma tu strasznie duże łapy. Czy przypakował do jakiejś roli tak szczególnie? Bo nie pamiętam, żeby były takie i mnie to zaskoczyło.
19-11-2012, 11:45 Cytat:„Waleczne serce" wzbudziło też trochę kontrowersji. Lansowano tezę o rzekomym homofobicznym wydźwięku tegoż dzieła. hahaha, dobre. A film jest oczywiście homofobiczny, każdy to wie - za to ocena idzie w górę :) 19-11-2012, 19:08
Bardzo dobry tekst, Bogusz standardowo w formie. Olanie artykułu tylko i wyłącznie ze względu na odmienną definicję choroby zakrawa na pozersko-przekorną durnotę. ;)
19-11-2012, 20:50 Gościnnie o I'M NOT THERE, czyli Dylan w wielu postaciach. A Koisz zaprasza na numerek pod drzewkiem i FUCK FOR FOREST. 20-11-2012, 10:57 Mamy coś naprawdę specjalnego: Janek Steifer [Crov] pogadał sobie z C. Robertem Cargillem o Sinister, straszeniu, krytyce filmowej, Hollywood i ekranizacji Deus Ex. Bardzo obszerny wywiad i bardzo ciekawy. Wywiad także w wersji oryginalnej. 22-11-2012, 23:25
Dzięki! Masz racje, nie pomyslalem by o to pytac, ale juz po pytaniu o to, w jakim kierunku bedzie szedł gatunkowo (akcja czy bardziej crime-thriller) i zobaczylem, ze jeszcze nie jest zbyt wielu rzeczy pewien to stwierdzilem, ze moze byc za wczesnie na wiecej konkretnych pytan. Bo bylem o krok od wynerdowania. :)
23-11-2012, 00:24
Jeden z lepszych wywiadów, jakie ostatnio czytałem. Pełna profeska. Graty!
"Byłem królem traktorzystów przy wyrębie lasu na cały Oregon i sąsiednie stany, a królem szulerów od powrotu z Korei i nawet królem opielaczy groszku na farmie w Pendleton - więc pomyślałem sobie, że skoro już mam być wariatem, to też muszę być pierwszym i najlepszym." Randle McMurphy
23-11-2012, 02:19
Jak wyżej. Świetny wywiad, chciałoby się częściej takie coś widzieć na stronie.
https://www.filmweb.pl/user/Nawrocki/activity
https://letterboxd.com/nawrocki/list/best-movies-of-2020s/ https://letterboxd.com/nawrocki/list/2024-movies/ 23-11-2012, 11:40
Hitch, to, że ty nie uznajesz alkoholizmu za chorobę, nie oznacza, że nie jest to choroba. Każdy lekarz powie ci, że jest to choroba. Masz swoje dosyć specyficzne poglądy i masz do nich prawo, ale forsowanie ich jako jedynej, obowiązujące prawdy jest delikatnie mówiąc infantylne.
30-11-2012, 16:25
Nie ma czynnika chorobotwórczego, nie ma choroby. Świadome działanie nie jest takim czynnikiem.
-- Laozi 30-11-2012, 22:04
Chcesz sie uparcie bawić w semantykę Hitch? Nadmierne picie alkoholu jest świadomym działaniem. Ale w przypadku alkoholizmu, jest efektem wcześniejszego uzależnienia od alkoholu - negatywnego wpływu czynnika zewnętrznego na organizm, oddziaływującego również na podejmowanie decyzji. Tak więc jak chesz sie w to babrać, to możesz alkohol uznać za czynnik chorobotworczy. Czynnik, który prowadzi do permanentnego, negatywnego wpływu na ciało, po przekroczeniu dawki odpowiedniej dla poszczególnych organizmow. Jisas. :)
Ludzie chorzy psychicznie też (w większości) działają świadomie, a mimo tego ich umysły nie funkcjonują poprawnie czyt. są zdefiniowane jako chore. 30-11-2012, 22:36 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-11-2012, 22:38 przez Proteus.)
Gamart zrecenzował 7 PSYCHOPATÓW.
obczajcie filmografię WESA ANDERSONA i jego najnowszy film MOONRISE KINGDOM. I portret TOMA HARDY'EGO piórem Koisza. 02-12-2012, 17:59
Kuba napisał kolejny kozacki tekst. Graty!
"Byłem królem traktorzystów przy wyrębie lasu na cały Oregon i sąsiednie stany, a królem szulerów od powrotu z Korei i nawet królem opielaczy groszku na farmie w Pendleton - więc pomyślałem sobie, że skoro już mam być wariatem, to też muszę być pierwszym i najlepszym." Randle McMurphy
02-12-2012, 19:25
Dzięki, ostrzyłem sobie ząbki, żeby właśnie wziąć Hardy'ego.
Dyskretny urok burżuazji, Ran, Terminator 2, Big Lebowski, Fanatyk, Cries and whispers, Annie Hall, Eraserhead, Mroczny przedmiot pożądania, Noc na Ziemi, Lot nad kukułczym gniazdem, Capote, Boogie Nights, Zed i dwa zera, Żywot Briana.
03-12-2012, 02:57 |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| BŁĘDY, literówki, omsknięcia, potknięcia na stronie KMF | DUX | 1,039 | 200,825 |
03-12-2021, 00:04 Ostatni post: Norton |
|
| Krótka piłka na stronie KMF | desjudi | 52 | 19,427 |
29-08-2012, 15:17 Ostatni post: desjudi |
|
| RELACJE Z FESTIWALI NA STRONIE KMF - WĄTEK DO WYŻYWANIA SIĘ | Beowulf | 26 | 10,193 |
20-07-2008, 13:53 Ostatni post: simek |
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |