Directed by James "THE KING" Cameron
14-05-2015, 11:39
|
NOWOŚCI NA STRONIE
|
|
Recki nie ma:)
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron 14-05-2015, 11:39 14-05-2015, 14:51 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-05-2015, 14:51 przez desjudi.)
nie wypada mi nie polecić - świetny wywiad Wojskowego z jankeskim standuperem, McMullenem.
02-06-2015, 21:00
Też polecam, bo to naprawdę ciekawa rzecz: stand up od podstaw, z błędami jakie popełnia początkujący komik, z rozkręcaniem kariery, tym co się czuje przed występem i po nim itp.
02-06-2015, 21:31
Mam rozumieć że nie można komentować recenzji na stronie KMF bez konta na jednym z portali społecznościowych?
Wczoraj zobaczyłem sobie Praktykanta z Robertem i skusiłem się na recenzje na stronie. Po przeczytaniu ,, Jednowymiarowe postaci .... " zrodziła się u mnie chęć skomentowania recenzji..........może i lepiej że nie mam tego konta. Właściwie już mi przeszło :-) 10-01-2016, 12:57
tak, tak. To moja recka :) nie musisz mieć konta. Gieferg dobrze mówi: wystarczy, że zaznaczysz, że piszesz jako gość.
Maciek Niedźwiedzki, proud to be a member of Forum KMF Film.org.pl since Sep 2013.
10-01-2016, 16:04
Wkleję tutaj to, co już jest de facto na stronie, ale wiele osób z forum strony nie odwiedza regularnie, więc wrzucam tutaj.
Jak zapewne zauważyliście, w ostatnich miesiącach mocno się ożywiliśmy - codziennie pojawiają się 2-3 nowe teksty, recenzujemy prawie wszystko to, co wchodzi do kin, nie pomijając przy tym klasyki, o której piszemy z okazji rocznicy wejścia na ekrany lub zupełnie bez okazji. Rozpoczęliśmy kilka cykli tematycznych i mocno rozwijamy autorskie felietony. Po co to wszystko (a jeszcze w zanadrzu wiele pomysłów)? Nieskromnie powiemy, że chcemy stać się pierwszym miejscem, do jakiego zaglądacie, gdy pomyślicie o przeczytaniu czegoś o filmie. Konsekwentnie rośniemy z każdym miesiącem - ostatni rok skończyliśmy z wynikiem 1,7 miliona czytelników i ponad 10 milionami odsłon. Nieźle, co? Nie są to może oszałamiające wyniki w porównaniu z blogerkami modowymi, ale staramy się robić swoje jak najlepiej (bez wpadek się nie obywa) i wciąż się rozwijać. Jeszcze was zaskoczymy :) A oto podsumowanie stycznia - co miesiąc będziemy publikować nasz "spis treści". ![]() Recenzje nowości kinowych THE BOY. Anemiczna lala – Krzysztof Walecki Pitbull. Nowe porządki – Jakub Koisz Zjawa. Różne oblicza przetrwania – Karolina Chymkowska MOJA MIŁOŚĆ. Kobieta po przejściach i mężczyzna z przeszłością – tekst gościnny Alvin i wiewiórki: Wielka wyprawa – Filip Jałowski ANOMALISA. W pułapce prozaiczności – Janek Dąbrowski SPOTLIGHT. Ostatni egzorcyzm – tekst gościnny Dziewczyna z portretu – Karolina Chymkowska SYN SZAWŁA. Trybik w machinie zagłady – Janek Dąbrowski Labirynt kłamstw – Filip Jałowski Excentrycy, czyli po słonecznej stronie ulicy – Dawid Gawałkiewicz UGOTOWANY. Kuchenne rewolucje – tekst gościnny NIENAWISTNA ÓSEMKA. Tarantino zabłądził – Miłosz Drewniak MOJA MIŁOŚĆ. Sztuczny dramatyzm – Filip Jałowski Nienawistna ósemka – Grzegorz Fortuna LUCYFER. Szatan jest wśród nas – Rafał Oświeciński Las samobójców - Grzegorz Fortuna Point Break – na Fali (2015) – Radosław Pisula CREED. Narodziny legendy – Jacek Lubiński MOJE CÓRKI KROWY. Rozsądna i romantyczna – Karol Barzowski Fistaszki. Wersja kinowa – Agnieszka Stasiowska Zupełnie Nowy Testament – Agnieszka Stasiowska Bone Tomahawk – Krzysztof Walecki BIG SHORT. Ziszczony koszmar bankiera – Jan Dąbrowski „Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy”. Gwiezdni asekuranci – tekst gościnny ![]() Klasyka HAROLD I MAUDE. Love Story inaczej – Karolina Nos-Cybelius (gościnnie) BABEL. Trzeci film Inarritu* – Rafał Oświeciński ROCKY IV - VHS nie do zdarcia – Radosław Buczkowski Jeremiah Johnson. 10 powodów, dla których warto obejrzeć ten film* – Michał Czernic Od zmierzchu do świtu – 20 lat od premiery – Anna Niziurska Rocky (1976) – Agnieszka Stasiowska CZŁOWIEK SŁOŃ. Lekcja człowieczeństwa – Filip Jałowski Oko za oko. 20 lat później – Anna Niziurska Point Break. Na fali (1991) – Agnieszka Stasiowska POPIÓŁ I DIAMENT – alfabet filmowy. Ciekawostki, anegdoty i wszelakie fakty – Miłosz Drewniak ROCKY BALBOA. It ain’t over ’til it’s over!* – Darek Kuźma Czarno na białym: POCIĄG – Krzysztof Walecki Czarno na białym: LAURA – Krzysztof Walecki Od szeptu w krzyk: Egzorcysta – Maciek Niedźwiedzki Od szeptu w krzyk: „Koszmary” Wesa Cravena (1984 & 1994) – Krzysztof Walecki ![]() Ludzie filmu Tarantino, jakiego nie znacie. Szkic o tęsknocie za nieobecnym – Miłosz Drewniak EDDIE REDMAYNE. Złote brzydkie kaczątko – Dawid Myśliwiec ENNIO MORRICONE – Maestro della musica – Jacek Lubiński ALICIA VIKANDER. Lwica w ciele gołębicy – Dawid Myśliwiec ALAN RICKMAN (1946 - 2016) – romantyczny szarlatan – Jacek Lubiński David Bowie (1947–2016) – Krzysztof Walecki ![]() Seriale Z Archiwum X: My Struggle. S10E01 – Karolina Chymkowska Z Archiwum X: The Post-Modern Prometheus – Edward Kelley Z Archiwum X: Clyde Bruckman’s Final Repose – Karolina Chymkowska Z Archiwum X - wszystko, co chcielibyście wiedzieć o serialu, ale boicie się zapytać - Karolina Chymkowska American Horror Story. Koszmarne zabawy – Filip Jałowski ASH VS. EVIL DEAD. Lepiej być nie może – Jarosław Kowal Serialowe uniwersum. Wstęp do cyklu – Kornelia Farynowska Upiorna panna młoda. Współczesny Sherlock w wiktoriańskim Londynie – Kornelia Farynowska ![]() Artykuły Co oglądać na polskim YouTubie? – Grzegorz Fortuna Najciekawsze filmy z 2015 roku, które nie weszły do polskich kin – Grzegorz Fortuna OSCARY 2016 – przewidujemy tegoroczne nominacje – Kacper Kowalski Renée Fleming o pracy nad muzyką elfów we Władcy Pierścieni Szanowny Panie Braun – Jerzy Babarowski TWINPEAKSOWSKIE INSPIRACJE W „LAKE MUNGO” – Karolina Nos-Cybelius (gościnnie) 22 najciekawsze premiery filmowe 2016 roku (lista subiektywna) – Rafał Oświeciński Redakcyjne TOP5 – osobiste listy najlepszych filmów 2015 roku Szybka Piątka #30 – Filmy, które zostały nam skutecznie obrzydzone Szybka Piątka #29 – Najlepsze filmowe czołówki ![]() Felietony Felietony Koisza Oglądajmy chociaż wspólnie filmy, rzekła Mój Superman Ivan Drago w piwnicy i mleko w proszku Darek Kuźma ŻÓŁTA CEGLANA DROGA #9 ŻÓŁTA CEGLANA DROGA #8 ŻÓŁTA CEGLANA DROGA #7 ŻÓŁTA CEGLANA DROGA #6 Jakub Piwoński Drugie Dno #10: o konsumpcji w filmie, a właściwie jej braku Drugie Dno #9: czarny rasizm Hollywood Drugie Dno #8: Na ringu życia Drugie Dno #7: Jestem Amerykaninem Szafa z kasetami – Jerzy Babarowski Celuloidowy fetyszysta #11. Polityka i seks – Rafał Oświeciński Zapiski na bilecie #4 – Był sobie raz na zawsze Patrick Swayze - Radosław Pisula ![]() Cykle Janek Dąbrowski i cykl „W ramach obrazu” #2: Fanatycy, najeźdźcy i głuchy malarz #3: wampiry, symboliści i stara kamera Maciek Niedźwiedzki i jego Sztuczne Światy Koralina i tajemnicze drzwi Pocahontas Nutka nostalgii #3: Laurka dla dwojaczków – Jacek Lubiński Seria z automatu #33: najbardziej pamiętne… reklamy – Jacek Lubiński URWANY FILM: Pogadanka o Rockym Filmowy profiler #3. Fox Mulder – Karolina Chymkowska Grzeszne rozkosze #3. Lake Placid – Karolina Chymkowska Kino klasy Z – DYKE HARD - Jarosław Kowal 01-02-2016, 14:33 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-02-2016, 14:34 przez desjudi.)
Niemal nie odzywam się na forum, śladowo w komentarzach, ale całemu Waszemu wysiłkowi należy się jakiś rezonans nawet od takiego odludka jak ja. No więc jestem od lat czytelnikiem KMF, analizy Deiny z zamierzchłych lat o Kar-waiu i filmach Leone, jak się tylko ukazały, drukowałem sobie do tematycznych teczek w obawie że znikną; o OUATIA tak jak ona nie pisał nikt. Wracając do współczesności - po tym ostatnim okresie lekkiej stagnacji (po tuningu silnika www) nieprawdopodobnie cieszy mnie "nowa fala" aktywności Waszego portalu. Macie poziom o lata świetlne niedostępny obecnie innym popularnym portalom, a przy tym zachowujecie dystans od filmoznawczego teoretyzowania. To jest TO - analizowanie kina w oparciu o pasję i refleksję, a nie przepisane z książek akademickich koncepcje. To Was zawsze odróżniało, a teraz przechodzi zajebisty rozkwit. Tak trzymać. Za tym idzie społeczność na forum - cóż, dość hermetyczna, ale takiej bandy zapaleńców jak tutejsza, nie ma w całym polskim internecie, bo przecież nie na skolonizowanym przez downazjum Filmwebie).
Co najlepsze z tych najnowszych rzeczy? Świetna jest twórczość felietonistyczna (ze szczerym wskazaniem na... wszystkich), zadziwiająco świeży - jak na osobę bohatera - był tekst Mefista o Morricone, znakomicie pomyślana i realizowana jest koncepcja "Profilera" Karoliny Chymkowskiej (słowo, najlepsze filmowe pióro po Tomaszu Jopkiewiczu). Teksty o klasyce - rewelacja. Ach, i Jankowy cykl o obrazach - kapitalny, chyba najlepsze co czytałem o filmach od lat. Pozdrowienia, brawa i jeszcze raz - tak trzymać! Sorry że tak podniośle, ale od serca. 01-02-2016, 23:13 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-02-2016, 09:47 przez Bibliomisiek.)
jej, jak miło :) dzięki. staramy się, naprawdę. dlatego takie docenienie jest, no cóż, super.
02-02-2016, 00:13
RECENZJE NOWOŚCI KINOWYCH
![]() Spotlight – Jan Dąbrowski 33. Męcząca biograficzna buła – Grzegorz Fortuna Bogowie Egiptu – Radosław Pisula HOMAR – Tekst gościnny Victor Frankenstein – Rafał Donica Na granicy – Miłosz Drewniak ZWIERZOGRÓD. Z tezą i sercem – Maciej Niedźwiedzki Ave, Cezar! – Krzysztof Walecki BROOKLYN. W sidłach melodramatu – Maciej Niedźwiedzki Ojcowie i córki – Miłosz Drewniak Krwawa łaźnia DEADPOOLA – Jakub Koisz Widzę, widzę – Krzysztof Walecki Czas próby. Dziwny eksperyment Disneya – Dawid Gawałkiewicz Gęsia skórka. Zabawa z dreszczykiem – Tekst gościnny POKÓJ. Ciasno, aż uwiera – Jakub Koisz Ardeny. Zbrodnia nie popłaca – Dawid Gawałkiewicz PLANETA SINGLI. Jak showbiznes poznał szarą myszkę – Dawid Gawałkiewicz BOUND TO VENGEANCE. Droga do piekła – Tekst gościnny Zwyczajność w cenie – Loev – Jakub Koisz RECENZJE KLASYKÓW ![]() FARAON. W cieniu piramid – Filip Jalowski MROCZNE MIASTO. STYLOWY EKSPERYMENT – Jan Dąbrowski Zawód: Dziennikarz – Maciej Niedźwiedzki Dorwać małego – Anna Niziurska GRACZ. Najlepiej obsadzony film w dziejach kina? – Karolina Chymkowska Filmowy zawrót głowy – Anna Niziurska Tajna broń. 20 lat później – Agnieszka Stasiowska Green Lantern – Rafał Donica DELTA FORCE. Chuck Norris i kopniak z półobrotu – Grzegorz Fortuna MAGIA. Anthony Hopkins jako brzuchomówca – Tekst gościnny Taksówkarz – Jakub Piwoński HANNIBAL. 15 LAT PÓŹNIEJ – Jan Dąbrowski Wszyscy ludzie prezydenta – Karolina Chymkowska F/X – 30-lecie filmu – Jacek Lubiński AMORES PERROS. Niepieskie życie – Tekst gościnny SOWIECKA HISTORIA. Propaganda w słusznej sprawie – Rodia Łowca jeleni – Pegaz DZIEŃ ŚWISTAKA. Mądra komedia – Adrian Szczypiński YOUNGBLOOD – 30 lat minęło – Anna Niziurska Kino rosyjskie MOSKWA NIE WIERZY ŁZOM [kino rosyjskie] – Michał Bleja Major / Майор [kino rosyjskie] – Michał Bleja BIKINIARZE / стиляги [kino rosyjskie] – Michał Bleja Kino rosyjskie: Dureń – Michał Bleja BRAT [kino rosyjskie] – Michał Bleja Czarno na białym Czarno na białym – Ćma – Krzysztof Walecki Czarno na białym – Rififi – Jacek Lubiński Od szeptu w krzyk Od szeptu w krzyk – Blady strach (2003) – Krzysztof Walecki Od szeptu w krzyk – AUTOSTOPOWICZ (1986). 30 lat od premiery – Krzysztof Walecki CYKLE AUTORSKIE ![]() W RAMACH OBRAZU #4: TERAPEUTKA, SCHIZOFRENIK I POCIĘTY KOŃ – Jan Dąbrowski Filmowy profiler #5. John Ryder – Karolina Chymkowska Filmowy profiler #4. Dana Scully – Karolina Chymkowska Sztuczne światy – Chłopiec i świat – Maciej Niedźwiedzki SZTUCZNE ŚWIATY – DZIKA PLANETA – Jan Dąbrowski Filmowe Gry Komputerowe #5: The Last of Us – Dawid Gawałkiewicz Filmowe Gry Komputerowe #4: Wiedźmin 3: Dziki Gon – Jakub Piwoński BERLINALE 2016 ![]() BERLINALE 2016 – podsumowanie festiwalu – Dawid Myśliwiec THE COMMUNE – recenzja najnowszego filmu Thomasa Vinterberga (Berlinale 2016) – Dawid Myśliwiec Zjednoczone Stany Miłości – recenzja filmu Tomasza Wasilewskiego (Berlinale 2016) – Dawid Myśliwiec Berlinale 2016 – Michael Moore i Miles Davis – Dawid Myśliwiec BERLINALE 2016 – rapowy musical, latynoscy żołnierze i geniusz – Dawid Myśliwiec BERLINALE 2016 – Uchodźcy, wojna i miłość – Dawid Myśliwiec SERIALE ![]() Serialowe uniwersum. Wybrani / Impersonalni – Kornelia Farynowska Z Archiwum X: Sezon dziesiąty. Recenzja – Karolina Chymkowska Z Archiwum X: Chcę wierzyć – Ciuniek Z Archiwum X: Chcę wierzyć – Kelley Z Archiwum X: Pokonać przyszłość – Karolina Chymkowska Grzeszne rozkosze #4. Pretty Little Liars – Karolina Chymkowska RANKINGI ![]() Ranking – Najlepsze parodie filmowe – Ekipa KMF NAJLEPSZE SOUNDTRACKI 2015, czyli co w muzyce piszczało – Jacek Lubiński Szybka Piątka #31 – Filmy, do których nas skutecznie przekonano – Ekipa KMF Szybka Piątka #32 – Najbardziej zasłużone Oscary w kategorii najlepszy film – Ekipa KMF ARTYKUŁY ![]() Słownik pojęć domorosłego krytyka – Grzegorz Fortuna Science fiction a sprawa polska – Filip Jalowski Nowe uniwersum Universalu – Rafał Donica Bitwa pod polskim filmem, czyli czym właściwie jest kino patriotyczne? – Grzegorz Fortuna Danuta Szaflarska kończy 101 lat! – Ekipa KMF JOHN HUGHES. Filmobiografia – Jacek Lubiński FELIETONY ![]() ŻÓŁTA CEGLANA DROGA #12 – Darek Kuźma ŻÓŁTA CEGLANA DROGA #11 – Darek Kuźma ŻÓŁTA CEGLANA DROGA #10 – Darek Kuźma Drugie Dno #13: klątwa wiedzy – Jakub Piwoński Drugie Dno #12: czwarta ściana nie istnieje – Jakub Piwoński Drugie Dno #11: survival na co dzień – Jakub Piwoński Dziewczyna szamana i szaman we własnej osobie – Jakub Koisz Konglomerat betonu, szkła, metalu i krwi – Jakub Koisz Uzależnienie i bransoletka Toma Hardy’ego – Jakub Koisz Zapiski na bilecie #5 – Pola kukurydzy i filmy, które je kochają – Radosław Pisula Zapiski na bilecie #6 – Umberto, Harper i literackie uniesienia – Radosław Pisula Nutka nostalgii #4: Miłosna podróż lodowa – Jacek Lubiński 01-03-2016, 13:59
Dziś na stronie pojawił się tekst "UCIECZKA Z NOWEGO JORKU – 35 lat od premiery". Ja się pytam - gdzie był tekst o Terminatorze 2 8 dni temu?! A właściwie, czemu takiego nie było? :P
11-07-2016, 10:41
Napisz jakiś, może opublikują ; )
"Y es que eso es y, creo, será siempre el cine: una manera maravillosa de soñar" J. Potau
11-07-2016, 11:11
http://film.org.pl/a/tilda-swinton-w-doktorze-strange-whitewashing-i-rasizm-96012/
Autorce tekstu chyba coś się potentegowało, albo nie bardzo doczytała o co w całej aferze chodziło. Cho nie "opublikowała maili od Swinton". To rzecznik prasowy Tildy opublikował jej korespondencje z Cho, po tym gdy Cho w podcaście opowiedziała o prywatnej wymianie pomiędzy paniami, w której zarzuciła Swinton między innymi protekcjonalny ton, ślepe wykłócanie się z jej argumentami oraz nawiązanie rozmowy tylko po to by oczyścić swoje sumienie. Swinton w obronie sama wypuściła maile by pokazać, że Cho ostro histeryzuje i kompletnie przekręca ton rozmowy.
Fuck the cavalry and the committee that recieves 'em.
19-12-2016, 21:47 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-12-2016, 21:50 przez Proteus.)
tak, autorka właśnie dodaje do wpisu wyjaśnienie.
za to ten wpis Piwona robi dzisiaj z nas ONR-owców:) http://film.org.pl/news/znamy-nowego-szeryfa-z-nottingham-na-szczescie-jest-bialy-96020/ 19-12-2016, 23:13
No z tym tytułem to Piwon pojechał :)
Jako rednacz powinieneś w takich sytuacjach strzelać linijką po palcach, na co autorzy tekstów zareagują okrzykami o zaciskającym się kneblu politycznej poprawności i jeszcze bardziej się zradykalizują w ;) It's the ciiiiiiiiiircle of lifeeeee!
Fuck the cavalry and the committee that recieves 'em.
19-12-2016, 23:16 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-12-2016, 12:12 przez Proteus.) |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| BŁĘDY, literówki, omsknięcia, potknięcia na stronie KMF | DUX | 1,039 | 200,702 |
03-12-2021, 00:04 Ostatni post: Norton |
|
| Krótka piłka na stronie KMF | desjudi | 52 | 19,404 |
29-08-2012, 15:17 Ostatni post: desjudi |
|
| RELACJE Z FESTIWALI NA STRONIE KMF - WĄTEK DO WYŻYWANIA SIĘ | Beowulf | 26 | 10,185 |
20-07-2008, 13:53 Ostatni post: simek |
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 2 gości |