26-02-2008, 21:19
|
NOWOŚCI NA STRONIE
|
|
artykul jest poprawny i mowi o waznym zjawisku, jednak... no wlasnie. do tego co napisali chlopaki dodam absolutny brak komentarza odautorskiego, absolutnie suchy styl bazujacy na wyliczeniach prosto z pressbooka czy okladki dvd. najbardziej zdziwil mnie opis six feet under - kuosu wspomina o jednym z pobocznych i zapomnianych juz w pierwszej serii watkow (konkurencja), a w ogole nie zahacza o szeroki przekroj problemow, z ktorymi mierzy sie serial. generalnie caly tekst jest jakby reklama - niemniej dotyczy czegos istotnego i nie jest recenzja premiery kinowej, wiec super ;)
DON'T BLINK AND TURN LEFT.
Mefisto: W dodatku poza dwoma pierwszymi fotkami pozostałe
nie pasują do swojego miejsca, wprowadzając konsternację. Hm, obrabiajac ten tekst nie mialem zamiaru dopasowywac fotek do okalajacych akapitow. Sa wstawione w tekst zupelnie przypadkowo, a jedynie pochodza z seriali, o ktorych mowa w niniejszym tekscie :)
A L () E E N
26-02-2008, 23:00
hmm, rozumiem jednak Kompania Braci pojawia się obok tekstu o niej, podobnież Soprano, a kiedy mowa o Rzymie dostajemy nagle Carnivale - trochę nie w to mi graj ;)
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 26-02-2008, 23:07
poza tym ŚRÓDTYTUŁY! taki wygląd tekstu odstrasza czytelników. Jasne, ci którzy interesują się bardziej serialami HBO tekst przeczytają tak czy siak, ale co z innymi, którzy nie kojarzą za bardzo tematu? Dlaczego nie ułatwić strawienia?
to nie może tak wyglądać: ![]() musi być jakiś edytorski podział odwołujący się do tego, o czym pisze autor. Jeden akapit - jeden opis, myśl, refleksja. Wystarczy zajrzeć do jakiejkolwiek gazety, żeby zobaczyć jakie panują w tym względzie schematy (nie, KMF nie jest gazetą, ale istnieją pewne standardy, do których powinniśmy dążyć...)[/b] 26-02-2008, 23:09
No właśnie des. Ja czytając takie długie... akapity (?) po prostu się gubię, przy podziale na mniejsze znacznie łatwiej jest się odnaleźć.
Zgadzam się też z Artemis. Co prawda rzuciłem tylko okiem na opis Seksu w wielkim mieście, but come on! takie coś można przeczytać na odwrocie dvd. Chciałbym coś więcej. 26-02-2008, 23:11
Mefisto
> tekst nie posiada przede wszystkim jakiegoś podziału - autor przechodzi od jednego serialu do drugiego tak, że trudno się w tym połapać. Wg mnie podział jest, ale przyznaję że mało widoczny :) > Sporo bardzo złożonych zdań sprawia wrażenie, że nikt tego nie skorektorował. Zapewniam, że korekta była. > a finalny akapit brzmi tak, jakby HBO go dosłownie zasponsorowało i trzeba pochwalić... Fakt, może za bardzo się podnieciłem. > W dodatku poza dwoma pierwszymi fotkami pozostałe nie pasują do swojego miejsca, wprowadzając konsternację. Na to nie miałem żadnego wpływu. Mental > no i nie odnotowałem choćby skromnego akapitu o The Wire - genialnym serialu policyjnym Być może powinienem o nim napisać, ale nie widziałem żadnego odcinka, więc nie chciałem pisać o czymś o czym absolutnie nie wiem nic. Mimo wszystko przyznaję jednak, że coś o nim powinno się znaleźć. Artemis > najbardziej zdziwil mnie opis six feet under - kuosu wspomina o jednym z pobocznych i zapomnianych juz w pierwszej serii watkow (konkurencja), a w ogole nie zahacza o szeroki przekroj problemow, z ktorymi mierzy sie serial. Pisząc ten artykuł byłem po pierwszym sezonie i kilku odcinkach sezonu drugiego, także nie wiedziałem, że temat konkurencji nie jest dalej przedstawiany. Aczkolwiek na pewno nie zakończył się na pierwszym sezonie, w drugim Fischerowie rywalizowali już bezpośrednio z szefową tej konkurencyjnej firmy. Jeżeli chodzi o całościowy przekrój problemów wynikających serialu to potrzebny byłby do tego oddzielny artykuł, bo jest ich sporo. Desjudi > musi być jakiś edytorski podział odwołujący się do tego, o czym pisze autor. Jeden akapit - jeden opis, myśl, refleksja. Heh... No wiem... Może to głupio zabrzmi, ale mi też się nie podoba ten podział, choć jest to tylko i wyłącznie moja wina, mojej nieśmiałości... Alieen przysłał mi tekst do tego aby go podzielić tak jak chce, ale tylko dokonałem małych zmian, bo myślałem... że tak musi być. To znaczy, że musi być w takiej (jeszcze bardziej zlanej) formie w jakiej dostałem po pierwszej obróbce tekstu. Kiedy go pisałem dokładnie każdy nowy opis (np. reżyseria, aktorstwo) zaczynało się od nowego zdania. Mierzwiak > Co prawda rzuciłem tylko okiem na opis Seksu w wielkim mieście, but come on! takie coś można przeczytać na odwrocie dvd. Chciałbym coś więcej. Do czegoś więcej potrzeba oddzielnego artykułu. ----> Podsumowując - wiem, że ten artykuł ma dużo błędów. Pisząc kolejne artykuły postaram się poprawić. 28-02-2008, 15:21 desjudi napisał(a):to nie może tak wyglądać: Ożesz...moje oczy... Des, porównanie z gazetą ma więcej sensu niż może się wydawać. Nie będę się rozwodził nad tym co i jak, bo zostanę olany tak samo jak wcześniej. Jeśli jest jednak w KMF ktokolwiek komu zależy, to na początek podrzucę treściwy i dość pomocny artykuł. 28-02-2008, 16:01 desjudi napisał(a):to nie może tak wyglądać: Ożesz...moje oczy... Des, porównanie z gazetą ma więcej sensu niż może się wydawać. Nie będę się rozwodził nad tym co i jak, bo zostanę olany tak samo jak wcześniej. Jeśli jest jednak w KMF ktokolwiek komu zależy, to na początek podrzucę treściwy i dość pomocny artykuł. 28-02-2008, 16:01
Ja się popłakałam przy lekturze ;) i to bynajmniej ze wzruszenia tylko po całym dniu pracy taki sposób pisania tekstów po prostu boli...
[Obrazek: http://www.sloganizer.net/en/image,Eorath,blue,white.png]
From ghoulies and ghosties And long-leggedy beasties And things that go bump in the night, Good Lord, deliver us! 28-02-2008, 17:00
Recenzja gościnna "Aż poleje się krew"
http://www.film.org.pl/prace/az_poleje_sie_krew_2.html Autor: SIMEK Recenzja filmu "Gdzie jesteś Amando?": http://www.film.org.pl/prace/gdzie_jestes_amando.html Autor: JAKUZZI PS. Postaramy się wziąć do serca Wasze uwagi dotyczące łamania dużych tekstów na stronie KMF i w przyszłości będą połamane na mniejsze kawałeczki ;)
"It's alive!"
29-02-2008, 10:00
Żadna złośliwość. Staram się nie łamać tekstu tam, gdzie wyraźnie nie zaznaczył tego autor. Chyba, że nie mam innego wyjścia.
Zatem sprawa jest taka: chcecie, aby tekst miał podział na akapity? Postarajcie się zatem pisać tak, aby nie było wątpliwości gdzie ma być podział. 29-02-2008, 13:56
Tak myślisz? Zatem oprawiający ma wg własnego uznania trzepnąć nowy akapit bez względu na to, czy dana myśl (temat, ciągłość wywodu) została zakończona czy też nie? Powinien się domyślać, ryzykować, INGEROWAĆ?
29-02-2008, 14:47
Powinien odesłać autorowi z adnotacją: "Ja tego w takiej formie nie opublikuję" :)
Klub OFILMIE | Podcast filmowy Radio Ofilmie
29-02-2008, 14:58
E tam, czepiacie się trochę. O ile w tym tekscie o HBO jest to naprawde irytująca sprawa, to tutaj nie musicie przebrnąć przez gigantyczne lawiny literek. Taki już urok stron internetowych, że są pisane w jednej kolumnie, a nie tak jak we wszystkich gazetach w kliku. W ogóle to jest większy problem, bo coraz więcej monitorów panoramicznych, a mi się wydaje, że strony stają się coraz bardziej podłużne. Jeśli mógłbym zasugerować jakąś zmianę, to zdaje mi się, że możnaby było zrobić linijkę przerwy i zacząć następną od akapitu przy momencie " Do negatywnej oceny...". Niby nic, ale na pewno się będzie lepiej czytać. Można by coś pomyśle o zmianie wyglądu recenzji, bo troche sztywno one wyglądają. Tekst,dwa zdjęcia, tekst, dwa zdjęcia, na końcu plakat i informacje o filmie. Chciałbym, żeby cała strona została zagospodaraowana, a nie tylko środek.
Nie żebym was zapędzał do roboty, bo tak to może wyglądać. Tak sobie tylko pofantazjowałem. Napisalibyście coś o samej recenzji. Jakaś zachęta, albo ewentualne zgnojenie :P 29-02-2008, 19:06 simek napisał(a):Chciałbym, żeby cała strona została zagospodarowana, a nie tylko środek. 1,85:1 Anamorphic Widescreen Review? :) Nie doczekasz się, bo nie ma człowieka, który byłby w stanie wszystkie teksty przerobić na widescreen HTML :).
Jan Himilsbach: Intelektualiści wypierdalać!
Gustaw Holoubek: Nie wiem jak panowie, ale ja wypierdalam. 01-03-2008, 00:39 desjudi napisał(a):autor akurat w tej sprawie powinien mieć najmniej do powiedzenia 8) Des prowokator. 8)
KMF - Follow your dream to fly
----------------------------- Ostatnio widziane: Meet John Doe: 8.5/10 | Arsenic and Old Lace: 10/10 | You Can't Take It With You: 8/10 | Frost/Nixon: 8/10 | The Chaser: 7/10 | Transporter 3: 4.5/10 01-03-2008, 10:32 |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| BŁĘDY, literówki, omsknięcia, potknięcia na stronie KMF | DUX | 1,039 | 200,724 |
03-12-2021, 00:04 Ostatni post: Norton |
|
| Krótka piłka na stronie KMF | desjudi | 52 | 19,406 |
29-08-2012, 15:17 Ostatni post: desjudi |
|
| RELACJE Z FESTIWALI NA STRONIE KMF - WĄTEK DO WYŻYWANIA SIĘ | Beowulf | 26 | 10,187 |
20-07-2008, 13:53 Ostatni post: simek |
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |

![[Obrazek: beztytuuvg1.th.jpg]](http://img259.imageshack.us/img259/2373/beztytuuvg1.th.jpg)
![[Obrazek: beztytuuwg6.th.jpg]](http://img521.imageshack.us/img521/158/beztytuuwg6.th.jpg)