NOWOŚCI NA STRONIE
Analiza "50 prawd objawionych przez Die Hard 4.0":
http://www.film.org.pl/prace/50_prawd_diehard40.html
Autor: HITCH

Recenzja filmu "Jumper":
http://www.film.org.pl/prace/jumper.html
Autor: FIDEL
"It's alive!"

Odpowiedz
Zawsze zastanawiało mnie to słówko 'matkojebca'. Ja rozumiem, że to ładnie brzmi i jest dosłownym tłumaczeniem, ale to taki dziwny neologizm moim zdaniem (niech mnie poloniści opieprzą jeśli się mylę) - 'motherfucker' ma swój przyjęty w polskim ekwiwalent, który przy okazji ma podobny wydźwięk kulturowy u nas, co 'motherfucker' w kulturze anglosaskiej i amerykańskiej. Dlatego zawsze jak widzę 'matkojebcę', z miejsca się uśmiecham i tak też zareagowałem na ostatni punkt artykułu Hitcha. Takie tam moje głupotki. ;)
Btw. To słówko zaczyna się na's'. 8)

A sam tekst fajny. Co mnie bardziej cieszy to fakt, że strona film.org.pl znalazła (dzięki hOPSowi) kolejny oryginalny i efektowny sposób na pisanie o filmach. Brawa dla wszystkich autorów, oraz wszystkich przyszłych autorów korzystających z tej formy. ;)
KMF - Follow your dream to fly
-----------------------------
Ostatnio widziane:
Meet John Doe: 8.5/10 | Arsenic and Old Lace: 10/10 | You Can't Take It With You: 8/10 | Frost/Nixon: 8/10 | The Chaser: 7/10 | Transporter 3: 4.5/10

Odpowiedz
Dodam od siebie, że "Transformery" już zaklepane (w zasadzie to już napisane), jeśli chodzi o "50 prawd", więc niech się nikt nie porywa ;)
"It's alive!"

Odpowiedz
No zesz cholera, ja sie chcialem sam zareklamowac...:(

Beowolfie, tak wiem, ze w jezyku polskim jest slowko "skurwysyn" ale przekladajac to na scene z filmu wystrzal pistoletu musialby zagluszyc pierwsza czesc wyrazu a nie druga, wiec wolalem dopasowac to do filmu a nie odwrotnie ;)

No i wpadka: W akapicie o DH3 w ostatnich zdaniach az nadto powtarza sie "ponownie". My bad..:(
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Świetny tekst Hitch <ok>

Hitch napisał(a):W efekcie dostaliśmy jeden z najgorszych filmów wszechczasów
To się nazywa przesadzać :wink:

Odpowiedz
Mierzwiak napisał(a):To się nazywa przesadzać ;)
To sie nazywa pobłażliwość dla gniotów :)
--
Laozi

Odpowiedz
Jeszcze jedno:

Hitch napisał(a):Nawet wpadając w jakiś wirnik, nie pozostanie po Tobie nawet kropelka krwi - po prostu znikniesz pomiędzy łopatkami.
To zabawne zważywszy na krew widoczną na screenie 8)

[tak, w tej scenie jest krew, co prawda chyba najmniejsza możliwa ilość, ale jest]

Odpowiedz
To jeszcze zabawniejsze, bo tekst jest z przymrozeniem oka, a ten punkt jest z "przekasem" :)
--
Laozi

Odpowiedz
Wiem, napisałem to tylko dla formalności 8)

Swoją drogą chyba sam w końcu spłodzę taki tekst, jak na razie ta seria analiz rozpoczęła się świetnie i oby rozwijała się dalej.

Odpowiedz
fajny tekst - czekam na więcej :D
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
To i ja się odezwę, jako "głos z zewnątrz". Świetny, rozrywkowy tekst Hitcha i w ogóle najlepszy jak dotąd z tej serii. Nie żeby te poprzednie były do kitu, ale ten jest po prostu najbardziej spójny, wyważony, najlepiej napisany. Widać dużą swobodę autora w posługiwaniu się słowem i w wyrażaniu myśli. Czego przykładem są choćby złośliwości pod adresem filmu – nienatrętne, nienastawione na tani efekt (przynajmniej tak ja to odbieram), za to będące precyzyjnie i z polotem wbijanymi szpilami wszędzie tam, gdzie jest to potrzebne.
Dobra rzecz, jednym słowem. Oby takich więcej. :)

PS. Nie "palacz od tak rzuca papierosy", lecz "ot tak".

Odpowiedz
Ja już czekam na text o robocikach.
Może i o AVP:R ktoś się pokusi, ja mam pomysł na jedną prawdę:

- Najlepszym sposobem na odzyskanie utraconej miłości córki do matki po jej długiej nieobecności jest zjedzenie tatusia przez potwora :twisted:

Odpowiedz
Widmo: Pierwsza Krew

Odpowiedz
Wyniki konkursu "FEMINOstrada":
http://www.film.org.pl/konkursy/feminostrada/feminostrada.html
A L () E E N

Odpowiedz
Chciałbym uroczyście ogłosić, że KMF - czyli niezwykle popularny i lubiany przez (chyba) wszystkich KLUB MIŁOŚNIKÓW FILMU, właśnie zyskał tożsamość prawną:

[Obrazek: stowarzyszenie.jpg]

Alleluja i do przodu :)
"It's alive!"

Odpowiedz
Fuck yeah!
Ostatnio widziane:
Meet John Doe: 8.5/10 | Arsenic and Old Lace: 10/10 | You Can't Take It With You: 8/10 | Frost/Nixon: 8/10 | The Chaser: 7/10 | Transporter 3: 4.5/10

Odpowiedz
Yeah fuck! :)

Odpowiedz
Zamówię sobie odpis KRSu z ciekawości chyba :P
[Obrazek: http://www.sloganizer.net/en/image,Eorath,blue,white.png]
From ghoulies and ghosties
And long-leggedy beasties
And things that go bump in the night,
Good Lord, deliver us!

Odpowiedz
csssssssss.................
no to zdrowie! :twisted:

Odpowiedz
Dux, trzeba będzie kilka szampanów zakupić na Zjazd. 8)
Ostatnio widziane:

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon