NOWOŚCI NA STRONIE
Generalnie dziwi mnie używanie angielskich odpowiedników polskich słów (jak np. 'gun' zamiast chociażby 'giwery', 'gnata', strzelby itd.) bez wyraźnej potrzeby.

Odpowiedz
Ja tez nic nie mam do slo-mo. W kazdym razie - wersja z ciamajda jest ok. Czemu sie Mentalowi nie podoba? Bo on jako mezczyzna nie czuje sie dostatecznie dowartosciowany, bo jeszcze czytelnicy pomysla, ze na co dzien wcale nie mowi "cipa" tylko "ciamajda"? Jesli takie okreslenia w tekscie sa ok, to moze napiszmy recke jakiegos slabego filmu, kotry podsumujemy "chujowizna do potegi 'w pizdu', jak na to patrzylem to mnie odbyt bolal. Sorry, dupa, kurwa, pomylilem sie, na co dzien mowie dupa a nie odbyt :))) ".

Podworkowosci w tekstach pisanych mowimy nie. :) A przynajmniej ja.

EDIT: Zobaczylem tekst Mentala, tzn post trzy posty wyzej - zapomnijcie, tego wpisu nie bylo. :)

Odpowiedz
Cytat:Bo on jako mezczyzna nie czuje sie dostatecznie dowartosciowany, bo jeszcze czytelnicy pomysla, ze na co dzien wcale nie mowi "cipa" tylko "ciamajda"?

przestać mi tu wymyślać swoje filozofie. ciamajda jest do dupy, bo Cage wcale nie zachowuje sie jak ciamajda - zachowuje sie jak cipa i to trza wyraźnie zaznaczyć. jak ciamajda zachowuje sie jeden taki niebieski smerf. Cage to nie smerf, a Twierdza to nie Smerfy. ale jak się rzekło - z cipa przesadziłem. nastepny razem dwa razy pomysle, zanim napisze brzydkie słowo.

Odpowiedz
>Dux, proszę Cię... widok płaczącego faceta to coś strasznego.

D'Moon, możesz wyjaśnić mi sens powyższego zdania? Bo nie rozumiem o co Ci chodzi ;)
"It's alive!"

Odpowiedz
Mental napisał(a):wstawek slo-mo - spowalniania czasu

Nie lepiej "w zwolnionym tempie"? ;)

Odpowiedz
no w sumie lepiej... :)

Odpowiedz
Mental,a le nikt cie nie ogranicza do ciamajdy. Masz do wyboru oferme, nieudacznika, lamage, ofiare losu, niedolege, kaleke, lajze, leszcza - czy tylko cipa jest tu odpowiednim slowem?

Odpowiedz
jaka afera - jezusicku! aż normalnie boję się wysyłać moje nadchodzące teksty, w których - TAK! - są przekleństwa :>
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
military napisał(a):Mental,a le nikt cie nie ogranicza do ciamajdy. Masz do wyboru oferme, nieudacznika, lamage, ofiare losu, niedolege, kaleke, lajze, leszcza - czy tylko cipa jest tu odpowiednim slowem?

masz racje, przegrałem. masz 100% racji.

PS: i za te jedną (no dobra - trzy) za te trzy nieszczęsne cipy wystawiłeś mojej mega recce 6/10? ty niewdzięczny niemyty ch*** :)

PS2: Dux, dasz rade zamienić ciamajdę na ofiarę losu? byłoby super. tekst stałby się przez to bardziej "twardzielski":)

Odpowiedz
Nie za cipy, za to ze w recenzji powinna byc prawda obiektywna, a nie twoje przemyslenia. :) Nie no, ogolnie do tekstu o Katyniu to tej recce dalekoooo.

Odpowiedz
bo pisałem na wyraźne polecenie Duxa:) normalnie bym nie napisał:)

Odpowiedz
Indroman. Generalnie bardzo fajnie, ze ktos w koncu naskrobal solidna objetosciowo i wsparta argumentami krytyke wzgledem strony. Niestety, z niektorymi zarzutami ciezko sie zgodzic, bo:

Indroman napisał(a):Na świecie są recenzenci i "recenzenci"... o ile przedstawiciele obu grup mogą często pochwalić się umiejętnością pisania i ocierającej się o artyzm kreacji zdań wielokrotnie złożonych o tyle "recenzenci" pakują z uporem maniaka w domniemane recenzje swoje fobie i skrajne poglądy, które nie pozwalają uznać efektu ich pracy za wiarygodny. To największa zbrodnia w przypadku nie tylko recenzji (a nuż ktoś zarzuci mi, że to nie była recenzja tylko tekst okołotematyczny), ale też wszystkich pozostałych artykułów "pisanych", w których pojawia się element ostatecznej oceny dzieła popełnionego przez jakiegoś autora.

Skrajne poglady najwieksza zbrodnia w pisaniu artykulow? Czy aby nie przesadzamy?

Cytat:Zainteresowanie z miejsca trafia szlag, gdy okazuje się, że o dziele popełnionym nie dowiadujemy się nic, za to zostajemy zasypani stertą własnych przemyśleń piszącego przekonanego, że właśnie objawia prawdę absolutną.

Z istoty recenzji wynika, ze jest to w pierwszym rzedzie "sterta" wlasnych przemyslen piszacego, nie pakiet informacji.

Cytat:Tylko co robi ta nagminna fobia w 30% tekstów? Dlaczego co trzecia recenzja to kolejna próba wyłożenia na stół artylerii argumentów usiłujących potwierdzać klepane do znudzenia teorie i hipotezy na forum kmf?

Przydalyby sie jakies konkrety.

Cytat:Te 30% jest traktowane nie jak filmy lecz jak wewnętrzny biznes mający przynieść określone korzyści piszącemu. To powoduje spadek wiarygodności nie tylko autorów tekstów, ale też całego serwisu. W efekcie coraz częściej nowe teksty wyłączam przy drugim akapicie, gdy tylko stwierdzam, w którą stronę idzie filozofia autora.

Ale czy w powyzszej sytuacji jest cos nienaturalnego? KMF to zbior kilkudziesieciu autorow. Kazdy ma wlasne, samoistne opinie. Strona nie narzuca dyrektyw i jednego slusznego programu, ktorego piszacy musza sie trzymac.

Odpowiedz
w sumie właśnie przeczytałem tekst Mentala (choć już bez cip) i mogę powiedzieć, że jest niezły - mówi wszystko o filmie i mogę mu jedynie przyklasnąć. Naprawdę nie wiem więc o co ta cała dysputa była.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
ja tez nie wiem. ludziska powariowali. przez moment naprawdę uwierzyłem, ze zrobiłem coś karygodnego i będę się smażyć w piekle. zarzucali mi grafomaństwo, prostactwo, imperializm, schodzenie na Transformers, okultyzm, sympatie procastrowskie, sodomie i pedofilie - istna orgia:)

na marginesie, oto przykład, że jednak "zwykły" czytelnik doskonale wyczuwa, co miałem na myśli, pisząc o przeklinaniu i kulach grzęznących w ciele (to a propo kuriozalnego zarzutu military'ego, jakobym cynicznie wykorzystywał stronkę kmf do propagowania wywrotowych teorii filmowych). nie trzeba być stałym bywalcem forum, żeby odcyfrować moje obsesje. fragment maila:

Sir Maciej napisał(a):Witam. Pragnę jedynie zapytać, czy autor recenzji wie, że scenariusz filmu "The Rock" został ostatecznie przerobiony przez Quentina Tarantino? Spójny rozrys scen i "fuckowe gialogi" to właśnie jego zasługa :D

teraz przynajmniej wiadomo, dlaczego Twierdze da sie oglądać:)

Odpowiedz
Mental: tekst poprostu jest zdecydowanie odmienny od standartu przyjetego przez KMF. Nie jest rewelacyjny, ale i nie tak straszny jak Ci zarzucaja. Najwieksza wada jest imho wlasnie ta "coolowosc rodem z forum" - z drugiej strony mowic o Bayu w inny sposob?
A z QT niezla ciekawostka ;)
Ostatnio obejrzane:
TDK - 8/10 jako film, 10/10 jako Batman
Once Upon A Time In America - 11/10
Alien^3 - 9+/10 | 11/10 (se)
Heat - 11/10

Odpowiedz
Cytat:tekst poprostu jest zdecydowanie odmienny od standartu przyjetego przez KMF

zapisałem sie do kmf m. in. dlatego, bo nie dostrzegam "odmiennego standardu" recenzji. odmienny standardy to maja na esensji - tam bym nawet zdania nie potrafił ułożyć:) a całe to halo wniknęło z powodu epatowania cipami i eloziomalstwem, przy czym to drugie idealnie pasuje do filmu Baya. jaki film, taki tekst:)

Odpowiedz
Mental napisał(a):(to a propo kuriozalnego zarzutu military'ego, jakobym cynicznie wykorzystywał stronkę kmf do propagowania wywrotowych teorii filmowych)

Wez mi nie imputuj czegos takiego, bo w tej kwestii akurat cie bronilem, zalosny smiertelniku. :)

Odpowiedz
wcale nie broniłeś. napisałeś, że ty mnie rozumiesz, ale ktoś z zewnątrz ma w dupie, co wypisuje na temat przemocy i zabijania w filmach. jak sie okazało - nie ma:) po prostu ja mowie głośno o rzeczach, o których inni tylko myślą:)

Odpowiedz
Mental napisał(a):zapisałem sie do kmf m. in. dlatego, bo nie dostrzegam "odmiennego standardu" recenzji.

Zapisales sie, zeby nie wylapywac ciagle bana za bluzganie:)

Cytat: odmienny standardy to maja na esensji - tam bym nawet zdania nie potrafił ułożyć:) a całe to halo wniknęło z powodu epatowania cipami i eloziomalstwem, przy czym to drugie idealnie pasuje do filmu Baya. jaki film, taki tekst:)

Tysz prawda :) Ale przyznaj, ze tekst jest odmienny od reszty recenzji. Nie mowie, ze to zle, poprostu inaczej. Zreszta jesli ktos czyta regularnie teksty na stronie, to nawet tym jednym sie nie zrazi, a moze nawet wyprostujesz jakiegos emo-ziomka;)
Ostatnio obejrzane:
TDK - 8/10 jako film, 10/10 jako Batman
Once Upon A Time In America - 11/10
Alien^3 - 9+/10 | 11/10 (se)
Heat - 11/10

Odpowiedz
Cytat:Zapisales sie, zeby nie wylapywac ciagle bana za bluzganie:)

nigdy za nic nie dostałem bana - jestem wzorem towarzyskiej ogłady:)

Cytat:Ale przyznaj, ze tekst jest odmienny od reszty recenzji.

czy ja wiem, czy taki znowu odmienny? nie rożni sie drastycznie od luzackiego stylu NCFOM, w Katyniu znajdziesz po jednej "kurwie" i "kurwie mać" (w odróżnieniu od "trzech cip" użyte w sposób znacznie bardziej wyrafinowany, choć i tak znalazł się ziomuś "nie-wolno-używać-słowa-kurwa-w-kontekście-tragedii-katyńskiej"), a przygotowywany właśnie w pocie czoła mega upgrade tekstu Se7en będzie zawierał 12 "skurwysynów" i 4 "chuje" (żartowałem:)) tak czy inaczej, w przypadku NCFOM ludzie jakoś nie marudzili. bidulka Green Eyes spóźniła się nawet na autobus:) Twierdza to inna parafia - kręcony od linijki, schematyczny actioner, o którym trudno napisać cokolwiek mądrego, prócz tego, że to kręcony od linijki schematyczny actioner.

i żeby była jasność między nami: nie zamierzam bronić recki - Mefisto najtrafniej ją podsumował i na więcej ciepłych słów tekst absolutnie nie zasługuje. jedno jest pewne: gdyby ludziska chcieli wytknąć autorowi profanację języka ojczystego i podwórkowe eloziomalstwo na czepaku, zrobiliby to dawno temu. a tu nagle wybucha bomba, jakbym co najmniej zbezcześcił przenajświętszą relikwie Wielkiego Recenzenta.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon