Movie Lover
Liczba postów: 7,227
Liczba wątków: 73
Gieferg też nieźle pocisnął xDDD
Cytat:Ja mam lepszą listę:
Noomi Rapace as Elizabeth Shaw
Michael Fassbender as David
Charlize Theron as Meredith Vickers
Idris Elba as Janek
Guy Pearce as Peter Weyland
Logan Marshall-Green as Charlie Holloway
Sean Harris as Fifield
Katherine Waterston as Daniels
Billy Crudup as Chris Oram
Danny McBride as Tennessee Faris
James Franco as Jacob Branson (szczególnie udana rola)
Callie Hernandez as Upwort
Demián Bichir as Dan Lope
Benjamin Rigby as Ledward,
Nic dodać, nic ująć.
01-05-2020, 17:18
Red Crow
Liczba postów: 12,733
Liczba wątków: 50
Do the crane, Danny-boy!
Liczba postów: 4,996
Liczba wątków: 11
Fajny tekst.
Widzę, że znasz dobrze Verhoevena. Skąd się wziął kultowy status "Showgirls"?
07-06-2020, 14:09
Miszczu AVTAKa 2014/18/22
Liczba postów: 30,569
Liczba wątków: 67
Właśnie się zastanawiałem, skąd znam to nazwisko :) Pisz częściej.
07-06-2020, 14:47
Red Crow
(07-06-2020, 14:09)Doppelganger napisał(a): Fajny tekst.
Widzę, że znasz dobrze Verhoevena. Skąd się wziął kultowy status "Showgirls"?
Dzięki.
Verhoevena wciąż nie znam tak dobrze, jakbym chciał, bo nadal mam spore braki w jego filmografii. A na kultowość "Showgirls" składa się wiele czynników - jest uznawany za jeden z najbardziej popularnych filmów "tak złych, że aż dobrych", stał się ogromnym hitem, kiedy wyszedł na VHS, wielokrotnie był puszczany w ramach "midnight movies", dla wielu stanowi esencję lat 90. U mnie wciąż czeka na powtórkę, bo widziałem kawał czasu temu.
@Mefisto, czasem coś tam naskrobię i wyślę, jak złapię odpowiednią wenę. :)
07-06-2020, 15:39
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-06-2020, 15:40 przez nawrocki.)
Do the crane, Danny-boy!
Ja na Showgirls nie mogę się skupić z powodu Elizabeth Berkley która osiągnęła tam swój Opus Magnum jeśli chodzi o wygląd :)
07-06-2020, 15:42
Red Crow
Berkley i jej prezencja to zapewne jeden z decydujących czynników popularności. ;)
07-06-2020, 15:45
Stały bywalec
Liczba postów: 18,767
Liczba wątków: 150
https://film.org.pl/a/zestawienie/nie-jestem-twoim-murzynem-7-produkcji-ktore-kazdy-rasista-obejrzec-powinien-237438
Nie jestem TWOIM MURZYNEM. 7 produkcji, które każdy RASISTA obejrzeć powinien
Cytat:Trwające od ponad trzech tygodni protesty po śmierci Afroamerykanów George’a Floyda oraz Raysharda Brooksa w wyniku brutalnych policyjnych interwencji odbijają się echem na całym świecie. I chociaż to wydarzenia geograficznie bardzo od nas odległe problem dyskryminacji rożnych grup, czy to ze względu na kolor skóry, orientację seksualną czy płeć, jest problemem niezwykle aktualnym także i w kraju nad Wisłą.
WTF XD
W tekście oczywiście przykłady tylko i wyłącznie jedynego słusznego rasizmu do hejtowania - białego :)
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.
20-06-2020, 14:07
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-06-2020, 14:09 przez Pelivaron.)
TermiGifiernator
Liczba postów: 11,123
Liczba wątków: 57
Przestałem czytac po naglowku. Ja pierdole, KMF ogarnijcie sie.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron
20-06-2020, 14:31
Stały bywalec
Liczba postów: 10,412
O tym całym "When They See Us" chyba powinno się robić lekcje w szkołach. A ten artykuł https://www.hoplofobia.info/bestie-z-central-parku/ powinien być obowiązkowy dla każdego, kto chce w ogóle wypowiadać się na ten temat.
Szkoda, że ten serial jest niezły filmowo. To jest jednak umiejętna propaganda. Sam bym go pewnie docenił, gdybym nie znał kontekstu.
.
20-06-2020, 14:31
Stały bywalec
Właśnie ten "When They See Us" chyba jest przytaczany w każdym możliwym rankingu czy artykule tego typu. Serialu nie oglądałem, ale gdzieś tam docierały do mnie informacje o jakichś zakłamaniach. Dopiero ten artykuł Mentala uświadomił mi, że to istna propaganda. W ogóle jak taką historię można w ogóle - nomen omen - wybielać to ja nie wiem. I jeszcze później sprzedawać jako prawdziwą.
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.
20-06-2020, 14:37
Stały bywalec
Liczba postów: 10,412
No bo właśnie to niezły serial jest chyba. Widziałem tylko część pierwszego odcinka - dłużej nie wytrzymałem, przez znajomość historii - ale wyglądało to solidnie. Dostał on pełno nominacji do różnych nagród, a i samych statuetek trochę wpadło. Poza tym to ogromny sukces. Netflix podawał, że obejrzało to ze 20 milionów ludzi w ciągu miesiąca od premiery.
Na temacie CP5 wywalił się nawet Ken Burns, który wydawał się nieskazitelnym reportażystą.
.
20-06-2020, 14:47
Agent Putina
Liczba postów: 4,414
Liczba wątków: 21
Marudzicie, a ja uważam, że artykuł koleżanki Michaliny stawia jakże ważne i aktualne w naszych czasach pytanie. Zaiste, who needs niggers? Dobrze, że stawia je na obrazku bo jak zobaczyłem polecane dwa filmy DuVernay zaraz odechciało mi się czytać tekst.
20-06-2020, 22:38
Ambasador białej rasy
Liczba postów: 37,533
Liczba wątków: 375
Pomijając zawartość, autorka serio myśli, że jak rasista obejrzy te filmy, to "zmieni zdanie"? Przecież jak ktoś jest świadomym swojego rasizmu rasistą (czytaj: osobą, która zna np. statystyki międzyrasowej przestępczości w USA, statystyki przestepczości generalnie albo prawdziwą historię CP5), to po obejrzeniu tych filmów stanie się tylko jeszcze większym rasistą.
28-06-2020, 12:44
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-06-2020, 12:45 przez Mental.)
Ambasador białej rasy
Liczba postów: 37,533
Liczba wątków: 375
srebrnik napisał(a):Na temacie CP5 wywalił się nawet Ken Burns, który wydawał się nieskazitelnym reportażystą.
Burns się nie wywalił. On się dosłownie skurwił. Pisałem w innym wątku: Burns na potrzeby swojego dokumentu zrobił sześciogodzinny wywiad z Michaelem Armstrongiem, głównym autorem raportu z wewnętrznego śledztwa, które miało odpowiedzieć na pytanie, czy CP5 zostali niesłusznie skazani. W finalnym montażu nie zamieścił ani sekundy z tego wywiadu, bo Armstrong za każdym razem kwestionował jego tezy.
Armstrong o wywiadzie z Burnsem:
I was asked if I would be interviewed on camera. I said, "Sure." And I went down and I was interviewed on camera for a whole half a day at the studio. And there, a few months later, I get a call from Ken Burns, who said, "Well, we’re not going to go into the matters of which you were questioned, so we’re not going to use the footage of your interview," and "Thank you very much for coming down." Well, I said, "O.k., fine." There I went to the movie, and after spending the entire time talking about precisely what I had talked about, they then flashed my name at the end, and there it is. (...) It was like watching a movie about the Holocaust, and have some guy come on at the end in a Nazi uniform, and say it didn’t happen.
29-06-2020, 00:16
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-06-2020, 00:18 przez Mental.)
Pan Drzewo
Liczba postów: 1,855
Liczba wątków: 14
Filmy, które nie są tak DOBRE jak je ZAPAMIĘTALIŚMY autorstwa wiadomo kogo, fragment o Ojcu Chrzestnym:
"Zwykliśmy różnicować mafię włoską od każdej innej działającej na świecie. Nadawać jej górnolotne cechy, zasady, więzy rodzinne i tym podobne banialuki. Mafia to mafia i nic tego nie zmieni. Czas to sobie uświadomić i nie traktować Ojca chrzestnego mitologicznie i idolatrycznie, tak, jak został potraktowany w historii kina. To nie jest wzór do naśladowania, a przedstawiciel środowiska głęboko patologicznego, które tylko wyobraża sobie, że działa moralnie, zasadniczo i czysto. Cieszę się, że nie tylko u mnie po którymś seansie przychodzi wreszcie taka refleksja. W niczym nie ujmuje ona doskonałości dzieła filmowego Coppoli, ale zmienia odbiór, ponieważ odbiera filmowi nimb idealności. Rysuje go jak diament taflę szkła, by łatwiej dało się ją złamać, jeśli będzie trzeba. To więc żadna zaleta w towarzystwie intelektualistów, zachwycać się Ojcem chrzestnym, raczej niezrozumienie ludzkiej etyki."
Zwłaszcza ostatnie zdanie niszczy. Ja rozumiem, że Pan Redaktor Odys funkcjonuje na KaeMeFie tylko w celu przyciągania tanią prowokacją, ale mógłby chociaż być w tym zabawny. Zostaje tylko grafomania, szpanerskie słownictwo, garść durnych wniosków i przekonanie, że jest się mądrzejszym niż w rzeczywistości. Dobrze, że ten cały Jacek Lubiński regularnie go punktuje, wprowadzając jako taki balans w przyrodzie.
02-07-2020, 15:39
Do the crane, Danny-boy!
Może by go tutaj zaprosić?
02-07-2020, 15:51
Movie Lover
Liczba postów: 7,227
Liczba wątków: 73
Oni tego Odysa trzymają jak dla mnie z oczywistych powodów - potrzebują po prostu jakiegoś skandalisty, który nawet jeśli będzie w tym skandalizowaniu żenujący to zawsze zgromadzi rzeszę oburzonych, a wraz z nimi większą liczbę kliknięć. Taki ich Maciuś Stuhr na własność ;)
Aż żal patrzeć na to ile znakomitych tekstów i zestawień z KMF poszło na zmarnowanie (co najwyżej są nieudolnie wklejane w nowe GORSZE ramy strony, ale i tak po jednej kropli z morza na ruski rok), by w zamian oferować czytelnikom kolejne bóle pośladków Odysa i innych wątpliwej jakości "redaktorów" (oczywiście są wśród nich wyjątki).
02-07-2020, 17:38
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-07-2020, 17:59 przez Kryst_007.)
Agent Putina
Liczba postów: 4,414
Liczba wątków: 21
Kurde, nie wiedziałem że głównym wskaźnikiem wybitności filmu jest to, do jakiego stopnia odzwierciedla rzeczywistość. Dobrze, że pan Odbyts Korczyński mi to uświadomił.
Żeby było śmieszniej, Ojciec Chrzestny de facto rzeczywistość kształtował - amerykańscy mafiozi po premierze zaczęli pozować na Don Corleone, tak sugestywna była przedstawiona w filmie wizja.
02-07-2020, 17:54
Stały bywalec
https://film.org.pl/a/zestawienie/filmy-science-fiction-dla-tych-ktorzy-nie-lubia-tego-gatunku-241875/
Pierwsze zdanie:
Cytat:Spośród wszystkich gatunków filmowych, science fiction jest chyba najmniej lubiane przez widzów.
18-09-2020, 15:11
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-09-2020, 15:11 przez Pelivaron.)
|