NOWOŚCI NA STRONIE
Z tekstu Indromana wynika pare wnioskow:

1. w recenzjach powinna byc obiektywna prawda, a nie czyjes przemyslenia! (a powazniej - tylko suche opisy, zero ubarwiania tekstu, zero oryginalnosci - a fe, ten postmodernizm..)

2. teksty powinny byc pisane tak, zeby sie czasem nie spodobaly, tzn. zeby nie zaskoczyly, nie rozbawily, bron boze nie byly kontrowersyjne

3. mozna ustalic pewien schemat pisania recenzji, np. pierwszy akapit o fabule, drugi o zdjeciach, trzeci o efektach - i nalezy sie tego trzymac. Odstepstwo od reguly bedzie nioslo konsekwencje. A najlepiej zamiast recenzji wprowadzic ramke:

fabula: x\10
zdjecia: x\10
montaz: x\10

itd

4. Dygresje powinny zostac zakazane jako cos odciagajacego uwage od powyzszych ramek.

Ja pieknie dziekuje za taki KMF.

Odpowiedz
Ergo: nie masz prawa krytykować.
Howgh!

Odpowiedz
Indroman napisał(a):PS. Mam nadzieję, że faktycznie nikt się nie obrazi :)

Absolutnie nikt sie nie obrazi. Tylko co poniektórzy posądzą Cie o malkontenctwo i [uwaga - standardowy tekst który zarzuca sie komukolwiek kto ośmieli się skrytykować tekst/recenzje] sugerowanie rzekomego braku obiektywizmu.
Take the best orgasm you ever had, multiply it by a thousand and you're still nowhere near it.

Odpowiedz
freak_outXP napisał(a):Recenzję przeczytałem i bardzo mi się podobała, chociaż Mental poszedł na łatwiznę pisząc ją długo po premierze i korzystając w międzyczasie z intelektualnego zaplecza forum (i być może listservera) KMFu.

skoro ja poszedłem na łatwiznę, to co powiedzieć o ludziach, którzy piszą recki filmów z lat 30-tych:) ci to dopiero maja przemyślenia i zaplecze:)

chodzi ci zapewne o aluzje do Siedem, które i ty poczyniłeś w topicu NCFOM. otóż żeby wszystko było jasne - aluzje do Seven w kontekście NCFOM to ja robiłem dużo wcześniej (gdzieś w okolicach 4 strony)

Cytat:Może dlatego tekst jest tak dobry.

a moze Mental jest wypasiony?:)

Indorman napisał(a):tekst został napisany dla filmu, czy dla autora, który w ten sposób wykłada ważne dla swej wewnętrznej dyskusji argumenty?

tekst został napisany dla Baya, żeby sie opamiętał i zaczął kręcić lepsze filmy. równocześnie z publikacja na stronie poszedł mail z wersja angielska na jego skrzynkę. facet jeszcze nie odpisał.

Odpowiedz
Green_Eyes napisał(a):Tylko co poniektórzy posądzą Cie o malkontenctwo i [uwaga - standardowy tekst który zarzuca sie komukolwiek kto ośmieli się skrytykować tekst/recenzje] sugerowanie rzekomego braku obiektywizmu.
Innymi słowy chcesz powiedzieć że Indroman, któremu przeszkadza subiektywizm, zostanie posądzony o brak obiektywizmu. Woohoo!

Odpowiedz
Nie, innymi slowy nie widze ani jednego zdania w poscie Indromana ktore mowi o tym że przeszkadza mu subiektywizm. No dobra można pod to podczepić zdanie: Celem nie jest tekst i jego funkcja sama w sobie, a emocje jakie wyzwala u autora podczas pisania - "a walnę sobie jechankę, bo coś ostatnio nastrój mi nie dopisuje"., aczkolwiek ja bym je interpretowala troszeczkę inaczej...
Aha, 'sugerowanie braku obiektywizmu' to nie to samo co 'brak obiektywzmu'.
Take the best orgasm you ever had, multiply it by a thousand and you're still nowhere near it.

Odpowiedz
ej no, tyko bez szydzenia z opinii wypowiedzianej szczerze i bardzo kulturalnie. Nie wydaje mi się, że Indroman uprawia malkontectwo- to jest bardzo wartościowa wypowiedź odnosząca się do oczekiwań względem tekstów pojawiających się na KMF i z racji tego bardzo ważna, nie do zignorowania, przynajmniej dla takiej osoby jak ja, która stara się od czasu do czasu coś pisać (tak D', zawsze możesz krytykować, zawsze, przynajmniej ja słucham, nie wiem jak inni 8)
Ale nie zgadzam się, że KMF osłabł z powodu tekstów "50 prawd o..." czy quasi-forumowych recenzji. Bo przecież to są dobre teksty, nowa forma wypowiedzi, nowych autorów, więc po co się złościć skoro pojawiają się (i pojawiać będą) także teksty, powiedzmy, klasyczne - a tych jest zdecydowana większość i zdecydowana większość jest, wg mnie, znakomita pod względem tego, czego można by oczekiwać od rzetelnie napisanej recenzji/artykułu.

Odpowiedz
Te kilka tekstów które wymienił Indorman rzeczywiście są takie sobie, no ale ja nawet od najlepszych gazet czy serwisów nie oczekuję że będą zamieszczać same świetne i ciekawe dla mnie teksty. Po prostu w tych lepszych takie dobre trafiają się cześćiej i taki jest KMF. Ta recenzja(tak w ogóle to dla mnie to raczej ten tekst bardziej podpada pod analizę) NCFOM by Mental jest wg mnie najlepszą(jak ktoś czytał coś lepszego to śmiało) wypowiedzią o tym filmie jaką widziałem we wszystkich polskich gazetach czy serwisach internetowych. Że niby posiłkował się troche wspólnym wysiłkiem forowiczów? Co tam, każdy sobie może w wyobraźni się podpisać pod tym tekstem jeśli uważa że na to zasługuje :) Pozatym jeśli komuś to przeszkadza to nie jest to w żadnym wypadku wada samego tekstu, tylko Mentala jeśli tak to można ująć.

Odpowiedz
Uwagi Indormana są zdecydowanie ciekawe i nawet dość uzasadnione, choć oczywiście można z nimi polemizować. I niestety "obrona" KMF-u, za którą się wzięli na spółkę Mierzwiak, military i freak_xp jest taka trochę jakby nie na miejscu. Nie mówiąc już o sugerowaniu, żeby Indorman sam sobie założył lepszą stronę. Żałość, przykro mi bardzo.
Klub OFILMIE | Podcast filmowy Radio Ofilmie

Odpowiedz
Nie wiem co jest nie na miejscu w tym co napisałem, Negrin, wyjaśnisz mi?

Odpowiedz
zamierzam bronic recki Twierdzy, ponieważ Indorman - zahaczając o nią - wygaduje bzdury.

Cytat:Może dałbym się nabrać, że chodzi o recenzję tego filmu gdyby nie wszechobecne postulaty autora na forum o głupocie Baya i jego talencie do partolenia wszystkiego czego się dotknie.

po pierwsze, nie czytaj zakładanych przeze mnie topicow i unikaj moich postów - może wtedy będzie ci sie lepiej czytało. po drugie, Twierdzy nie spartolił. jak sobie z tym poradzisz? jak to komponuje sie z reszta twojej teorii?

Cytat:W efekcie w tekście o samym filmie jest może kilka zdań, natomiast resztę zajmują dowody na głupotę reżysera

nawet ślepy niedorozwój zauważy, ze na temat filmu jest 80% recki.

Cytat:czasem podawane - jakże sprytnie - na opak, czyli "w Twierdzy wyjątkowo Bay tego czy tamtego nie zepsuł, bo [...], ale przecież to i tak idiota".

CYTAT poproszę.

Cytat:Ile w tym recenzji filmu, a ile recenzji Baya? Daję 20:80.

a ja daje dokładnie odwrotnie.

Hej, nie przesadziłeś z tym "niedorozwojem"? Po co tak ostro?

Odpowiedz
Mierzwiak napisał(a):Nie wiem co jest nie na miejscu w tym co napisałem, Negrin, wyjaśnisz mi?
Niechętnie. Poprzestańmy na tym, że Twoja i nie tylko Twoja krytyka ma znikomy związek ze słowami Indormana, natomiast zarzut braku dystansu w sytuacji, gdy spora grupka forumowiczów postanowiła pokazać, kto jest większą fanką strony KMF, to żart. Tyle mojego w tej kwestii. Ten wątek, jak widzę z posta tuż nad moim, zaraz pewnie będzie wymagał ostrej moderacji, a histeria na pewno nie zachęci innych komentatorów, którzy może w przyszłości mieliby ochotę podzielić się swoimi uwagami na temat tekstów na tej stronie. Ale to już nie mój problem. Over and out.

Odpowiedz
Negrin napisał(a):Poprzestańmy na tym, że Twoja i nie tylko Twoja krytyka ma znikomy związek ze słowami Indormana
Dlaczego mam na tym poprzestać? "A bo tak". Dzięki, wiedziałem że mogę liczyć na merytoryczną odpowiedź.

PS. Z "fankami KMF" to lekkie przegięcie i litościwie nie skomentuję co o nim sądzę, tym bardziej że większość tych "fanek" stanęła w obronie stylu pisania/zawartości tekstów w ogóle, a nie samego KMFu.

Odpowiedz
rozumiem podniecenie - po raz pierwszy od niepamiętnych czasów ktoś odważył się skrytykować nie tyle pojedynczą recke, co merytoryczny poziom tekstów z ostatnich kilku miesięcy. to może robić wrażenie na ludności cywilnej, bo w końcu ile można słuchać pochwał pod swoim adresem? tutaj Indorman jest fajny i fajnie się go czyta. ale kiedy zaczyna krytykować reckę Twierdzy przestaje być fajny - nie mogąc wskazać ewidentnych wad, zarzuca mi, że napisałem dokładnie to, co napisałem na forum. innymi słowy, zarzuca mi, że zarówno na forum, jak i w recce wyrażam identyczne zdanie na temat twórczości Baya. wniosek z tego taki, że gdybym sobie zaprzeczył, wtedy byłoby ok. na przykład gdybym napisał: "Bay jest świetnym reżyserem, kręci super filmy" - wtedy Indorman wychwalałby mój obiektywizm.

reasumując: nie podoba mi sie, ze użył tekstu The Rock celem udowodnienia, ze "KMF schodzi na psy". przypie... przyczepił się do mnie z byle powodu i to mnie wkurza.

Odpowiedz
I tak to jedni i drudzy, popychani dobrymi intencjami, za chwilę sobie skoczą do gardeł. Zajefajnie.

Odpowiedz
jestem egoistą - chodzi mi wyłącznie o moją reckę Twierdzy. chce, żeby Indorman wytłumaczył, o co mu biega. tzn. generalnie wiem, o co mu biega, ale z trudem pojmuje, czemu posłużył się akurat Twierdzą. nawet jeśli postawiłem na starcie tezę, że Bay kręci głupie filmy, to paradoksalnie reszta tekstu tej tezie przeczy, co dowodzi niezbicie, iż nieprawdopodobnie obiektywny ze mnie recenzent:)

EDIT

swoja droga, można by te dyskusje wydzielić. da rade?

Odpowiedz
romeck napisał(a):I tak to jedni i drudzy, popychani dobrymi intencjami, za chwilę sobie skoczą do gardeł. Zajefajnie.
Czyżby "NOWOŚCI NA STRONIE" miały zostać zamknięte do czasu oczyszczenia atmosfery? ;)

Odpowiedz
Ech, że ja nigdy nie umiem dotrzymać słowa. Ta cała dyskusja nie powinna w ogóle mieć miejsca w tej postaci. Ale skoro nalegasz...

Mierzwiak napisał(a):
Negrin napisał(a):Poprzestańmy na tym, że Twoja i nie tylko Twoja krytyka ma znikomy związek ze słowami Indormana
Dlaczego mam na tym poprzestać? "A bo tak".
Co mam Ci powiedzieć? Że zamiast rzeczowo polemizować z treścią wypowiedzi kolesia, od czapy mu zarzucasz, że mu się "krytyka nie podoba"? A na koniec walisz o "braku dystansu", chociaż gość po prostu wyraził swoją krytykę? Do czego ma być zdystansowany? I po co ja to tłumaczę? To powinno być jasne. I dlatego miałem zamiar poprzestać na prostym stwierdzeniu.

Mierzwiak napisał(a):PS. Z "fankami KMF" to lekkie przegięcie i litościwie nie skomentuję co o nim sądzę, tym bardziej że większość tych "fanek" stanęła w obronie stylu pisania/zawartości tekstów w ogóle, a nie samego KMFu.
Zauważ, że napisałem: "strony KMF". A nie: "KMF". Przytyk był niestety tyle bezczelny (a jakże), co trafny.

Cóż, nie tak powinna wyglądać taka dyskusja, ale to już w zasadzie problem wizerunkowy KMF. Mnie tylko szkoda samego autora krytyki, bo niezależnie od tego, w czym miał rację, a w czym nie, przypuściliście na niego taki atak, że ojej.

Odpowiedz
ojej, ale nie wszyscy, mi sie wypowiedź Indromana podobała 8)

Odpowiedz
Des, ja wiem, że nie wszyscy, i naprawdę byłoby fajnie, gdyby wszyscy potrafili reagować tak jak Ty. No ale nie potrafią.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon