Mi jest żal zwłaszcza działu VFX który był biblią o historii efektów specjalnych.
05-11-2022, 10:36 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-11-2022, 10:36 przez Snappik.)
|
NOWOŚCI NA STRONIE
|
|
Trzeba by przebić się przez webarchive i zajrzeć na KMF gdzieś w okres 2005-2015 aby wyłowić najlepsze materiały.
Mi jest żal zwłaszcza działu VFX który był biblią o historii efektów specjalnych.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
05-11-2022, 10:36 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-11-2022, 10:36 przez Snappik.)
Jest tak jak pisze Bibliomisiek. Niektórzy by mi się dziwili czemu ja wciąż tkwię na tym zlocie rasistów, antysemitów, prawaków, seksistów, foliarzy i innych najgorszych typów ludzi. A czemu? Bo wciąż mimo różnic czuję, że obcuję ze spoko gośćmi, którzy kochają kino i nadal czerpią przyjemność z tego co na srebrnym ekranie, a właśnie takich ludzi preferuję czytać. Na pewno nie mogę tego powiedzieć o Filipie, o którym nawet jako jego kolega z pewnej FB grupy nie mogę udawać, że nie produkuje z klawiatury kosmicznych bzdur, ani tym bardziej o Odysie, który pomylił zawody i ze swymi fanaberiami nadawałby się do "opiniotwórczego" Newsweeka, gdzie mógłby przybić piątkę z samym Tomaszem Lisem (podobny poziom skurwysyństwa przede wszystkim).
Stara gwardia KMF już prawie wykruszona do zera. Zastępują ich kolejni wojownicy o lepsze jutro, którzy większą wiedzę mają o godzinie i miejscu rozpoczęcia kolejnego marszu równości, niż o kinie. Brakuje mi jakichś wartościowych tekstów, z których mógłbym tylko doskonalić swą wiedzę. Nie śledziłem film.org.pl dla kolejnych bieda manifestów, tylko np. by poznać jakieś nigdy niesłyszane przeze mnie tytuły odległych kinematografii i określonego gatunku, a jeszcze 2 lata temu na 10 wysrywów Odysa trafiało się takie zestawienie. Bogu dziękować za istnienie WebArchive, dzięki czemu mogę znowu wracać do tamtych w pytę analiz kina sci-fi czy zabawnych mini-tekstów o najgorszych sequelach, choć szkoda że wielu grafik nie odpala. Żałuję, że tak późno się urodziłem i nie śledziłem tego miejsca, gdy płynęło szwajcarską czekoladą, a nie szambem tak jak teraz. Nawet Grzegorz Fortuna, którego znam osobiście jest zawiedziony jaką drogą to wszystko poszło. 05-11-2022, 10:36 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-11-2022, 10:47 przez Kryst_007.) (05-11-2022, 10:36)Kryst_007 napisał(a): ani tym bardziej o Odysie, który pomylił zawody i ze swymi fanaberiami nadawałby się do "opiniotwórczego" Newsweeka Żeby było śmieszniej, to pierwsze teksty Odysa - choćby te pisane do cykli - są naprawdę spoko, pełne ciekawych przemyśleń, nawet jeśli tu i ówdzie startujące już za bardzo w kosmos. Cytat:Stara gwardia KMF już prawie wykruszona do zera. Ze starej gwardii to już tylko Dux pisze, a i to od wielkiego dzwonu. Cytat:Nawet Grzegorz Fortuna, którego znam osobiście jest zawiedziony jaką drogą to wszystko poszło. A to ciekawe, bo ja słyszałem info z pierwszej ręki, że Fortuna (i parę innych osób ze starej gwardii) też zradykalizował się na lewo i narzeka na to, że filmorg jest tak mało lewacki :) (05-11-2022, 04:17)Bibliomisiek napisał(a): miałem tam parę autorytetów (Mefi, to tez do ciebie) Wzruszenie odbiera mi klawiaturę. Cytat:Zdarzają sie teksty ciekawe Ja od siebie mogę napisać, że tak kompletnie, mimo wszystko nie warto jeszcze filmorgu skreślać, bo wciąż bywają tam solidne treści i dobre pióra. Katarzyna Kebernik, jak nie odpierdala pańszczyzny w postaci głupich zestawień o niczym, to potrafi dowalić do pieca tak, że zimę idzie przetrwać (zresztą dostała zdaje się jakieś nagrody za kilka tekstów, które wiszą na stronie). Czernic to wiadomo, choć pisze coraz rzadziej i, o zgrozo, czasem też widzę u niego zbędne wtręty polityczne. Krzysztof Dylak bawi się praktycznie tylko zestawieniami, ale trzeba mu oddać, że widać poświęcony im czas, nie są na odpierdol. Janek Brzozowski też jest dobry - zwłaszcza jak pisze o starym kinie. No i Piwon - chyba ostatnia nadzieja białych na portalu (szkoda, że jego drugie dno upadło). Jest jeszcze parę innych, neutralnych osób, które można bez nerwów poczytać, ale problem polega na tym, że albo piszą z doskoku, albo dostają zadania "o niczym" albo po prostu ich treści giną w morzu bzdura newsów i lewackiego pierdololo; i jak się wejdzie na główną to ma się wrażenie, że w redakcji tak naprawdę piszą trzy osoby na krzyż i wszystkie tym samym językiem operują. Smutne.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 05-11-2022, 16:28 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-11-2022, 16:29 przez Mefisto.) (05-11-2022, 16:28)Mefisto napisał(a): A to ciekawe, bo ja słyszałem info z pierwszej ręki, że Fortuna (i parę innych osób ze starej gwardii) też zradykalizował się na lewo i narzeka na to, że filmorg jest tak mało lewacki :) Doktor akurat nie wspominał mi wprost, że za mało lewacki. Bardziej mu chodziło o to, że jakość tekstów leci łeb na szyję, liczy się głównie komercja i mało ciekawej treści można tam zastać w porównaniu z erą KMF. Mogłem trochę nadinterpretować opinię wykładowcy. Dodam za to, że nie jest już fanem tego forum ;) 05-11-2022, 16:46 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-11-2022, 16:50 przez Kryst_007.)
Ja sie zawsze przyznaje i promuje.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron 05-11-2022, 17:56 (05-11-2022, 16:46)Kryst_007 napisał(a): Dodam za to, że nie jest już fanem tego forum ;) Moto mial zawsze przechyl na lewo, mowie o takim wzglednie normalnym, nowoczesnie-liberalnym podejsciu z ktorym dalo sie debatowac i dyskutowac, dzielnie tez walczyl z wiekszoscia z nas w dziale swiatopogladowym, pamietam zwlaszcza wymianki w czasie pierwszych tygodni/miesiecy Kaczyzmu. Obecnie, gdyby tak wejsc na forum z kopyta i zobaczyc posty Mentala i moje to pierwsze wrazenie, urobione przez lata inzynierii spolecznej to, ze forum to siedlisko rasistow i antysemitow. I to zrozumiale, bo wiekszosc ludzi nie rozroznia problematyki i jej nie rozumie jej zlozonosci. Juz samo napisanie slowa Zyd potrafi z automatu spiac ludziom dupki, tak zostalismy intelektualnie zastraszeni. Nie sadze, ze kiedykolwiek napisalem nic antysemickiego, nawet jezeli pare razy dowalilem do pieca w tych swoich scianach tekstu. Moja krytyka nie jest rasowa, ale ideologiczna i kulturowa, jezeli juz to mozna mnie nazwac anty-Zydem, bo jestem przeciwny supremacji waskiej, uprzywilejowanej i eliciarskiej grupy, ktora zyje wedlug podwojnej moralnosci, oraz brzydze sie rasizmem, i uwazaniem sie za specjalna, magiczna grupe wybrana przez Boga. Moja krytyka Zydow wychodzi z milosci...i nikt nie mowi, ze jest to latwa milosc, bo kurva nie jest :) Traktuje Zydow (jako grupe), jako takiego rozpieszczongo i oszukiwanego przez bogatych rodzicow bachora, ktorego lepiej za wczasu krytykowac, albo mozna mu pozwalac robic, co mu sie podoba i czekac na nadchodzaca katastrofe. Zydzi powtarzaja pewien cykl od stuleci, jezeli nie od tysiecy lat. Ten cykl konczy sie mordem i przepedzeniami, co jest zazwyczaj (choc nie zawsze) konsekwencja dzialan w ramach ideologii, ktora nimi kieruje. Mam misje od Boga, zeby pomoc im odszukac Logos, porzucic plemienny rasizm i budowac lepszy, oswiecony Swiat bez podzialu na lepszych i gorszych, bez podzialu na rasowe pierdololo, ktore dyktuje ich grupowa swiadomosc - chronie ich przed potencjalna karastrofa. https://media.tenor.com/VqFqkAcIOooAAAAC/god-wills-it.gif :) Na moje to nalezy mi sie pokojowa nagroda Nobla! Trolo lolo :) :)
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
05-11-2022, 18:26 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-11-2022, 21:41 przez Bucho.)
Komentarze do tego tekstu się scrolluje i scrolluje. Wy się dziwicie, że go publikują?Przecież on zarabia na całą redakcję :P
05-11-2022, 22:15
Dam se rękę uciąć, że co najmniej większość w tej redakcji zdaje sobie sprawę z wątpliwego pióra Odysa, ale przecież kury znoszącej złote jajka się nie zażyna. Stety lub niestety, ale Odys ma już tam pewnie stałe biurko. No chyba, że sam dojdzie do wniosku że film.org.pl ogranicza możliwości jego nieocenionego intelektu i odejdzie dobrowolnie.
05-11-2022, 22:55
Słuchajcie, takie strony jak WebArchive czasem na pstrym koniu jeżdżą. Jeśli rzeczonych tekstów nie ma na obecnym Film.org.pl i musicie do nich docierać takimi środkami, proponuję zapisać je by w razie kryzysu nie zniknęły. Kilka stron które przeglądałem kiedyś i miałem frajdę z zasobów tekstów zniknęło (głównie superhero - Avalon, Heroes Movies, Forum DC Multiverse). W dodatku jak tak szukam wielu stron "z dzieciństwa", to są nieczytelne, nie da się ich odtworzyć itd.
(05-11-2022, 17:30)Krismeister napisał(a): Bo nikt normalny publicznie się nie przyzna do uczestnictwa tutaj XD Ja myślę, że na tym forum każdy może się odnaleźć, również jakaś lewicowa Julka. Sam mam swoje negatywne przemyślenia na temat kapitalizmu, i męczy mnie niekończące się jojczenie na murzynizacje postaci fikcyjnych w adaptacjach. Natomiast żadna osoba niezależnie od światopoglądu nie może mieć kija w tyłku i mieć nastawienia bitewnego w dyskusjach. Zawsze wierzyłem że to czy gdzieś się odnajdziesz zależy od charakterów, chemii, a nie poglądów. Obserwując świat zwierząt w freak fightach widzę jak Najman z Murańskim ze sobą śmiertelnie walczą w przestrzeni medialnej, a obaj przecież tacy prawicowcy, patrioci, i katolicy. A nikt w Polsce się tak nie nienawidzi jak Najman ze starym Jacą. Tusk i Kaczyński to przy nich olimpijscy rywale.
Właśnie to, że mówię głupstwa, czyni mnie człowiekiem
06-11-2022, 00:14 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-11-2022, 00:49 przez Ted.)
Czasem się czuje, jakby już dzień moich narodzin był błędem w Matriksie.
Właśnie to, że mówię głupstwa, czyni mnie człowiekiem
06-11-2022, 00:45
https://film.org.pl/r/katastrofa-czy-watson-na-to-zasluzyl-enola-holmes-2
z kronikarskiego obowiązku. Odys strikes back "Co jeszcze może się nie spodobać? Jak to określają niektórzy skostniali umysłowo zwolennicy białego supremacjonizmu (a właściwie współczesnej segregacji rasowej), wymieszanie rasy czarnej z białą – podkreślam – zupełne wymieszanie. Czarnoskórzy aktorzy są obecni w obsadzie na wszystkich szczeblach drabiny społecznej. Idą do fabryki w łachmaniarskich ubraniach oraz tańczą na balu w przebogatych sukniach. Są pogardzani i podziwiani. W świecie Enoli Holmes żadna segregacja się nie wydarzyła ani nie było niewolnictwa. Takie wrażenie można odnieść, ale nie jest to nic złego, bo przecież były to zjawiska obrzydliwe. Film to przecież fikcja, a nie rzeczywistość, jak dla co poniektórych toksycznych fanów. A zakończenie intrygi powinno zadowolić przeciwników mieszania ras albo i jeszcze bardziej rozjuszyć… Bo jak to, Moriarty… Nie mówiąc już o Watsonie, ale żeby dowiedzieć się czegoś o nim, należy poczekać do samego końca, a nawet wytrzymać część napisów. No wszyscy kinowi rasiści powinni natychmiast dostać ataku szału, rzecz jasna wraz z mizoginami, którzy deprecjonują zdolność kobiet do tworzenia równej mężczyznom kultury, także tej w fabrykach, co najważniejsze, bez indolentnych emocjonalnie, brzuchatych mężów, kompulsywnie przeliczających kasę w portfelach."
Youniverse
07-11-2022, 22:45 Cytat:Są pogardzani i podziwiani. W świecie Enoli Holmes żadna segregacja się nie wydarzyła ani nie było niewolnictwa. Takie wrażenie można odnieść, ale nie jest to nic złego, bo przecież były to zjawiska obrzydliwe. Więc zamiećmy je pod dywan i udawajmy, że nie miały miejsca. To jest jakiś wyższy poziom spierdolenia. 07-11-2022, 23:44 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-11-2022, 23:44 przez Gieferg.)
Odys to kretyn - odc. 22981
https://film.org.pl/a/najbardziej-rozczarowujace-zakonczenia-trylogii-filmowych Na liście m.in. "Powrót króla" + tekst o trylogii Chęcińskiego: Cytat:Za Pawlakiem i Kargulem nigdy nie przepadałem, bo są to symbole polskiego zaprzaństwa, wiejskiego prostactwa, zawziętości i zacofania, z których mozolnie ludzka cywilizacja chce się wydobyć począwszy od epoki pańszczyźnianej. 13-11-2022, 16:59
To jest czlowiek, ktory nie kocha kina, ale lubi sie taplac w ideologii. Niech ma. Przeczytalem jego 3-4 teksty, zostawilem komentarze (grzeczne), czesc chyba usunal, nie ma sensu sie z nim meczyc, bo to strata czasu, koles jest turboprogresywnym fundementalista, ktory zreszta celowo szuka reakcji oraz atencji, jako dowodu swojej ideologicznej misji. Poza tym pierdoli po calosci, slepo powtarzajac progresywna narracje sprzedawana przez ideologiczny korpo-mainsteram. Prawdziwy lewicowy neomarkista-intelektualista (czyt. pozyteczny idiota wielkiego kapitalu) na miare naszych czasow.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
13-11-2022, 17:11 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-11-2022, 17:32 przez Bucho.) |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| BŁĘDY, literówki, omsknięcia, potknięcia na stronie KMF | DUX | 1,039 | 200,787 |
03-12-2021, 00:04 Ostatni post: Norton |
|
| Krótka piłka na stronie KMF | desjudi | 52 | 19,421 |
29-08-2012, 15:17 Ostatni post: desjudi |
|
| RELACJE Z FESTIWALI NA STRONIE KMF - WĄTEK DO WYŻYWANIA SIĘ | Beowulf | 26 | 10,193 |
20-07-2008, 13:53 Ostatni post: simek |
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 4 gości |