NOWOŚCI NA STRONIE
To pewnie musieliśmy się gdzieś minąć. he. :)
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Beowulf napisał(a):A sam się próżnie zapowiem:
http://www.film.org.pl/prace/w_obronie_enh.html
Czyli krytykowanie krytyków 8)

Zgadzam się z autorem tego tekstu co do joty. I ja także uczestniczyłam w tej filmowej przygodzie po raz drugi we Wrocłąwiu. Tak, dla mnie ten festiwal to prawdziwa przygoda, taka której człowiek nigdy nie jest pewien, co z sobą przyniesie, jakie niespodzianki i zaskoczenia oraz objawiania (też uważam, że jakby ich w tym roku było nieco mniej w porównaniu z ubiegłym, ale to nic, nie może być zawsze cudownie). Nie znam tradycji cieszyńskich i nie żałuję, bo wrocławskie mnie zupełnie zadowalają. Zakonczenie festiwalu, co prawda, przyjęłam z dużą ulgą, ze względu na spore zmęczenie (przeciętnie 4 filmy dziennie, to niezłe wyzwanie, także ze względu na ich nietuzinkowość), ale już na drugi dzień po powrocie do domu zaczęłam tęsknić za całą tą atmosferą, za tabunami ludzi, jakie się przewalały na trasie Capitol - Helios, za twarzami mniej lub bardziej znanymi, za tymi diabelnymi rozterkami jaki film poświęcić by zobaczyć inny - czasem czułam się jakbym grała w loterię :) itp. I nie wiem na co tu narzekać? Można tylko i wyłacznie chwalić całą ENH-owską ekipę za podjęcie tak duzego wyzwania organizacyjnego. A kolejki? - przynajmniej poziom adrenaliny przyjemnie się podnosił, co po godzinnych nasiadówkach na sali kinowej orzeźwiało, że aż miło. :) Ja, w każdym razie, odliczam już dni do kolejnej edycji. :) I pozdrawiam entuzjastów. :)
"Ludzie biorą mnie za intelektualistę. Chyba dlatego, że noszę okulary" /Woody Allen/

http://www.babkafilmowa.blogspot.com/

Odpowiedz
Powiedzmy sobie szczerze i bez ogródek (wolno nam, bo jesteśmy "u siebie" i możemy nawet założyć nogi na stół), że takie narzekanie jak to filmwebowe to zwykłe, banalne, niepoważne jojczenie (coś ostatnio nadużywam tego słowa, to może być znak), które u ludzi mniej czynnych niż Beo (na przykład u mnei) zasługują głównie na wzruszenie ramion. Ale duża piona dla Beowulfa właśnie, że jednak jest czynny i popełnił sensowny tekst.

Swoją drogą, czy naprawdę można poważnie traktować krytyka (!), filmoznawcę (!!!), który pisze: "Przede wszystkim byłem udręczony kinowym hardcore’em - z połowy filmów miałem ochotę uciec po kwadransie"? Ja nie mam komentarza.
Klub OFILMIE | Podcast filmowy Radio Ofilmie

Odpowiedz
Tekst oczywiście dosyć niszowy, przypuszczam, że z zaciekawieniem przeczytali(albo w ogóle przeczytali w całości ;)) to głównie uczestnicy festiwalu ale i takie rzeczy warto czasem spłodzić, tym bardziej jeżeli są sensowne. A ten niewątpliwie jest, co tu dużo mówić, gdybym miał spłodzić odpowiedź do pana z FW, to niewiele by się różniła pod względem wysuniętych przemyśleń od tych Beowulfowych(co najwyżej nawiązałbym jeszcze do edycji cieszyńskich).

A przykłady podejścia "poważnych" krytyków i ludzi kultury do festiwalu mieliśmy okazję z Negrinem obserwować przed pokazem "Powolnego zwierciadła"(btw naprawdę znielubiłem ten film i miałem perwersyjna przyjemność, że wystawienie przeze mnie najniższej możliwej oceny przyczyniło się do tragicznego końcowego wyniku tegoż w konkursie :)). Oni najwyraźniej wzajemnie się nakręcają w niechęci do tej imprezy i podkreślanie swojego zdystansowania do niej jest w dobrym tonie. Viva nonkonformizm! :)

Odpowiedz
mefisto: (w kwestii kin najstarszych) : moze w koncu po rozum do glowy pojdzie wlasciciel "pioniera". zycze mu tego z calego serca.

Odpowiedz
Dzięki wszystkim za pozytywne opinie! Zastanawiałem się w pewnym momencie, czy nie porywam się na coś, co mnie przerasta. Tak między nami, tekst ten napisałem jedynie dlatego, że cholernie wkurzały mnie malkontenckie, nie poparte żadnymi sensownymi argumentami narzekania na ENH. Myślałem o takim czyś już rok temu, ale dopiero felieton Ł. Maciejewskiego przepełnił czarę goryczy ;) .

P.S. Chciałbym również jakiś odzew od czytelników, którzy nie funkcjonują na forum, ale zdaję sobie sprawę, że jest to dość naiwna mrzonka. Niemniej ciągle wierzę, że dostanę niedługo choćby jakąś zjebkę, że się nie znam 8) .
KMF - Follow your dream to fly
-----------------------------
Ostatnio widziane:
Meet John Doe: 8.5/10 | Arsenic and Old Lace: 10/10 | You Can't Take It With You: 8/10 | Frost/Nixon: 8/10 | The Chaser: 7/10 | Transporter 3: 4.5/10

Odpowiedz
Beo, po prostu wyślij linka do Filmwebu ;)

Odpowiedz
Filmweb chyba nie przyjmuje tekstów, które były wcześniej publikowane, ale zawsze można umieścić linka w komentarzach pod felietonem. Należy jedynie poczekać na oficjalną premierę tekstu na stronie ;).
KMF - Follow your dream to fly
-----------------------------
Ostatnio widziane:
Meet John Doe: 8.5/10 | Arsenic and Old Lace: 10/10 | You Can't Take It With You: 8/10 | Frost/Nixon: 8/10 | The Chaser: 7/10 | Transporter 3: 4.5/10

Odpowiedz
bardzo dobry i trafny tekst. czuć pozytywne wibracje, a nie negatywne skomlenia.

a może niech Filmweb opublikuje pierwszy, a potem KMF?

Odpowiedz
A może w ogóle opublikujmy tylko na FilmWebie.
"It's alive!"

Odpowiedz
Ale ja nie mówiłem, że do publikacji, tylko że do poirytowania winnych ;)

Odpowiedz
http://www.film.org.pl/prace/w_obronie_enh.html
Tekst już oficjalnie na stronie ;)
Autor: BEOWULF
"It's alive!"

Odpowiedz
Przedpremierowo recenzja "Mrocznego rycerza":
http://www.film.org.pl/prace/mroczny_rycerz_v3.html
Autor; MEFISTO
"It's alive!"

Odpowiedz
Jak widać, ostatnio w sieci królują dość niekonwencjonalne recenzje TDK... Nie ma to jak klasycznie fanowskie lub antyfanowskie spojrzenie na film. :)

PS. A spośród 20 wyrazów śmiechonaśladowczych najbardziej podobają mi się mhihihi i mwahahahaha. To drugie brzmi jak imię najpiękniejszej tahitańskiej dziewczyny. ;-)
PS 2. Wziąć, a nie wziąść.

Odpowiedz
Reckę może i bym wziął na poważnie gdyby nie te w co drugim zdaniu:
HIHI, Haha, mohaha czy mihihih albo hoho. Ogólnie znów czepilastwo na wyrost według mnie.

Odpowiedz
Cass napisał(a):To drugie brzmi jak imię najpiękniejszej tahitańskiej dziewczyny. ;-)

sama mi je wyszeptała ;)

Danus napisał(a):Ogólnie znów czepilastwo na wyrost według mnie.

przeczytałem to zdanie 20 razy i nie wiem co masz na myśli - że recka jest czepialska czy o co chodzi? :|
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Mefisto napisał(a):przeczytałem to zdanie 20 razy i za chuja nie wiem co masz na myśli - że recka jest czepialska czy o co chodzi? :|
Recka jest czepialska.

Odpowiedz
aż muszę poprosić byś uzasadnił - czego ja się w niej właściwie czepiam tak bardzo? :roll:
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Czepisz się przesłuchania Jokera przez Batmana, czepiasz się, że Nolan zrobił z Gotham zwykłe i nijakie miasto, mi to miasto odpowiada, czepiasz się scen z barkami mimo iż nie są one aż tak bezsensowne jak opisujesz. Twierdzisz że twórcy dokonali kobiecego błędu obsadowego ja mówię że to bardzo dobry wybór :wink:

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon