30-10-2008, 22:57
|
NOWOŚCI NA STRONIE
|
|
Może panowie strzeliliby sobie następnym razem red bulla czy coś zanim zaczną kręcić? Usnąć można :)
Dwie rzeczy: kupcie sobie mikrofony, a nie walcie prosto do aparatu fotograficznego, oraz wyluzujcie sie i pozwolcie rozmowie plyyyynac. :) Sztywno wyszlo i ogolnie slabo, aczkolwiek pochwalam inicjatywe.
30-10-2008, 23:30
Uwierz mi, że w założeniu rozmowa miała "płynąć", ale okazało się, że wspomniany we wstępie brak otrzaskania z kamerą skutecznie spowodował zmniejszenie współczynnika elokwencji w zespole ;). Świadomość tego, że będą oglądać Cię inni naprawdę powoduje niezły stres (szczerze mówiąc miałem większą tremę niż wtedy, kiedy brałem udział w "Jednym z dziesięciu"). Całe przedsięwzięcie sponsorowały słowa "to", "jest" i "trudne". Myślę, że w końcu się rozkręcimy (a przynajmniej jest na to jakaś szansa).
A co do mikrofonów - trzeba mieć na nie kasę, to jedno. Drugie - zakup takowych był planowany, ale najpierw chcieliśmy sprawdzić, czy format się przyjmie. I na koniec - proszę nie nazywać kamery 111 aparatem fotograficznym ;).
"That is not dead, which can eternal lie,
And with strange aeons even death may die." 30-10-2008, 23:41
Videorecenzja - świetny pomysł !!! Trema to rzecz normalna, może - dla jej zniwelowania - zamiast video nagrywać rozmowy i pod to podkładać trailery itp.?
Czarno na białym - też pochwalam, ale zrobiłbym z niego oddzielny dział, który nie będzie tak mocno eksponowany na stronie głównej, bo jak nie spojrzeć jego forma zbyt mocno odbiega od tej, którą przyjął klub. Polemika - to rzecz potrzebna, ale uważam, że DUX ma trochę racji - polemika powinna odbywać się pomiędzy zainteresowanymi osobami na priv, a dopiero po jej zakończeniu być publikowana. Powody - i problem z htmlowaniem, i bezsens zaśmiecania strony głównej polemikami polemik polemik... Fajnie, że coś się dzieje! Sam chętnie wziąłbym udział w takiej dyskusji multimedialnej ;] 31-10-2008, 01:12
Pomysł ok, na świecie działa, więc i w KMF może.
Jak to zwykle bywa początki są trudne: - Stres => jest sztywno i sztucznie, szczególnie przy śmiechach - Spoilery => panowie to recenzja czy analiza wszystkich scen włącznie z finałem filmu? - Rozmówców powinno być dwóch, osobnik po prawej prawie się nie udzielał. - Zaaaa dłuuuuugooooo.... Ja widzę dwie opcje - lecicie na żywioł (ale staracie się dbać o dykcję - dźwięk/dykcja to chyba największy plus tej recenzji - mówiliście wyraźnie i poprawnie - szacun) gadacie właśnie tak z 10-20 min i potem wycinacie z tego 3-5. Przygotowujecie tekst, potem odczytujecie. To jeśli dizie o audio, bo wizualnie nie mam nic do was, ale skoro was kamera deprymuje, to może lepiej zapętlić trailer albo jakąś featurette puścić - na kilkuminutową recenzję to nawet bez zapętlania wystarczy. 31-10-2008, 01:57
nie podoba mi się, przykro mi - tzn wiem, że na razie to tylko test i będzie lepiej, ale ten test mnie ani trochę nie przekonał. Parę rad, oprócz tego, co powyżej:
- zmiencie otoczenie - skoro opisujecie Maxa Payne'a, to przydałby się jakiś półmrok, ciemne tło, a nie szafka i paprotki ;) - zmieńcie kadrowanie - jesteście za daleko od potencjalnego widza, na cholerę pół stołu i ściany w kadrze? - nie patrzcie w kamerę!! to nie wiadomości, patrzcie sobie w oczy, a nie w obiektyw, będzie bardziej naturalnie - postarajcie się wybrać jakiś film, na temat którego będziecie mieć odmienne zdania - to wprowadzi życie w dyskusję, bo nie będzie takiej sytuacji, że jeden gość coś mówi, a reszta mu przytakuje, tylko bedą argumenty i kontrargumenty i kilka różnych opinii (mam nadzieję) - po cholerę mówić o tym, jak wygląda jakaś scena i jak toczy się konkretnie akcja? większość potencjalnych czytelników zapewne tego nie wie, więc starajcie się unikać takich wpadek - no i starajcie się streszczać, bo jest faktycznie za długo - darujcie więc sobie zdania w stylu "to będzie śmieszne i cool", mówcie raczej to, co naprawdę myślicie i nie próbujcie ubrać to w piękne, staropolskie zdania, bo to bez sensu, o wiele większy sens będzie w dukaniu, o ile będzie ono naturalne - na drugi raz spróbujcie ustawić i włączyć kamerę na kwadrans przed faktyczną rozmową o danym filmie, może przykryjcie ją czymś, tak żeby jak najszybciej o niej zapomnieć i potem zacznijcie gadać pomiędzy sobą o czymkolwiek (jedno piwko albo kieliszek czego innego przed to naprawdę dobry pomysł), może zaproście nawet jakąś koleżankę - będzie to ładnie wyglądać, taki unisex :)
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 31-10-2008, 03:42
brawa za inicjatywe i videorecenzje.
niestety musze przytaknac osobom wyciagajacym baterie na "nie". niestety mankamenty sa i to duze, ale wierze ze sie rozkrecicie. wiem jak to jest. na treme jak juz wspomnial mefisto konieczne piwko lub kielich. belkotac nie bedziecie a zrobi sie luzniej i przyjemniej. co do scenografii: swienty pomysl. to moze was wyrozniac z tlumu recenzentopodobnych. paprotki przy opowiadniau o filmie "max payne". jak byscie sie pojawili w piwnicy czy w innej kamienicznej bramie byloby to oklepane. to moglby byc wasz charakterystyczny element: przy dyskucji o powiedzmy filmie o kosciele, moglibyscie znajdowac sie w .. wiezieniu tudziez basenie. 8) beo: przy okazji boiska bezdomnych: jak zrealizowane byly sceny typowo sportowe (pilkarskie), dobrze sie to ogladalo czy raczej na odpieprz...? jestem mocno zainteresowany:)
http://www.forestbrothers.za.pl --- http://www.film.org.pl --- http://www.kluczevia.pl --- http://www.stallone.pl
31-10-2008, 10:39
Pomysł zacny, ale wykonanie marne (nie przejmowac się - rzadko cokolwiek dobrze wychodzi za pierwszym razem). Kupcie sobie mikrofony, albo lepiej - nie róbcie wstawek tylko gadajcie z offu nagrywajac sekwencje do mikrofonu przy komputerze (koszt 20 zł). I maksymalnie recenzja powinna trwać około 3-4 minuty bo można usnąć. To nie analiza.
Ale z incjatywą jestem na tak :)
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
31-10-2008, 11:18
http://www.allegro.pl/item465257353_profesjonalny_mikrofon_vk_105.html - i udzwiekowienie jest lepsze niz w polskich filmach. :)
31-10-2008, 12:16
gdyby usunąć obrazek ze ściany, byłaby perfekcyjna symetria kadru.
a tak na serio: brakowało mi bluzgania. ;) 31-10-2008, 12:43
Pomysł kapitalny. Powiem nawet, że jeśli zostanie to dopracowane to jak dla mnie może zastąpić tradycyjne recenzje (mówisz o filmie, a na ekranie w tym czasie puszczane są fragmenty zwiastuna, bądź omawianego obrazu).
Co mi się nie podobało: - scenografia, jak ktoś wspomniał wcześniej - jąkanie i słaby dźwięk, ale jak na 1 raz to i tak super. 31-10-2008, 13:12 Arahan napisał(a):Pomysł kapitalny (...) jak dla mnie może zastąpić tradycyjne recenzjeA najfajniej będzie, kiedy już po wrzuceniu na stronę takiej "recenzji" czytelnicy (słuchacze?) będą wyłapywać i domagać się poprawienia błędów. Szanowne grono korektorów KMF-u osiwieje z rozpaczy. :-) 31-10-2008, 13:43
bardzo fajny pomysł, choć kolo po lewej w 3 minucie irytująco macha nogą 8) poza tym dźwięk! scenografia w dechę, choć ja bym wolał chłopaków siedzących przy klasycznej meblościance na turystycznych taboretach 8)
31-10-2008, 15:24
Obejrzalem jeszcze raz i bardziej mi sie podoba, chlopaki gadaja sensownie, sa przygotowani, nie zacianaja sie (za bardzo), nie ma yyyy i oooo. Serio - poprawcie dzwiek i bedzie spoko.
31-10-2008, 15:41
Najpierw przeczytałem komentarze a później obejrzałem... I zaskoczyłem się na plus bo po komentarzach spodziewałem się totalnej amatorki a było naprawdę ok (parę pomyłek, powtórzeń, ale nic wielkiego)... Jedynie te spoilery usuńcie i myślę, że czas skrócić można by bo parę razy to samo powtarzaliście nie wiadomo po co... "Jestem na tak" jak to Kuba W. jest w zwyczaju mawiać... ;-)
31-10-2008, 15:46
To mój pierwszy post na tym forum więc - witam wszystkich.
Dziękuję za pozytywne jak i negatywne głosy na temat videorecenzji. Zapewniam że z wielu negatywów zdajemy sobie sprawę i w przyszłości poprawimy się... a w każdym razie spróbujemy. 31-10-2008, 20:20
Recenzja filmu "Tajne przez poufne":
http://www.film.org.pl/prace/tajne_przez_poufne.html Autor: JIMI Piąta odsłona cyklu Czarno na białym: http://www.film.org.pl/prace/czarno_na_bialym_5.html Rysuje: Marcin Chudzik 111 - Witamy na forum KMF! Który to Ty? W środku czy po prawej? :) DESJUDI - "kolo po lewej" to nasz klubowy kolega Ciuniek, więc trochę nie wypada nazywać go w ten sposób ;) PS. Bardzo się cieszę, że VIDEORECENZJA się podoba! Po dopracowaniu szczegółów będzie tylko lepiej! Już mówiłem Ciuńkowi na GG co myślę eXprymencie jego i kolegów, ale jeszcze tu złożę wielkie gratulacje za pomysł, niemalże profesjonalne wykonanie, odwagę i w ogóle same superlatywy mógłbym tu pisać! WIELKI SZACUN chłopaki!
"It's alive!"
31-10-2008, 22:04 |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| BŁĘDY, literówki, omsknięcia, potknięcia na stronie KMF | DUX | 1,039 | 200,763 |
03-12-2021, 00:04 Ostatni post: Norton |
|
| Krótka piłka na stronie KMF | desjudi | 52 | 19,411 |
29-08-2012, 15:17 Ostatni post: desjudi |
|
| RELACJE Z FESTIWALI NA STRONIE KMF - WĄTEK DO WYŻYWANIA SIĘ | Beowulf | 26 | 10,189 |
20-07-2008, 13:53 Ostatni post: simek |
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |