NOWOŚCI NA STRONIE
UWAGA: kilka nowości i zmian na stronie głównej KMF:
- link do FORUM przeniesiony został na górny pasek wyboru
- KONTAKT został przeniesiony na górny pasek wyboru
- ZAPROSILI NAS i W PRASIE zostały przeniesione do pionowego paska wyboru (na sam dół)
- Wystartowały dwa nowe działy: 50 PRAWD OBJAWIONYCH oraz CZARNO NA BIAŁYM
- obydwa dostępne w pionowym pasku wyboru, z tym, że napis Czarno na białym nijak nie chciał
się nam tam zmieścić i został zastąpiony słowem RYSUNKI :)
http://www.film.org.pl/50_prawd_objawionych.html
http://www.film.org.pl/czarno_na_bialym.html
- W dziale O KLUBIE dodane zostały informacje o Stowarzyszeniu FILM.ORG.PL
http://www.film.org.pl/klub.html

A teraz standardowa aktualizacja:
Opracowanie "50 prawd objawionych przez Indiana Jones i Królestwo Kryształowej Czaszki":
http://www.film.org.pl/prace/50_prawd_indiana_jones.html
Autor: HITCH

Dziewiąta odsłona cyklu "Czarno na Białym":
http://www.film.org.pl/prace/czarno_na_bialym_9.html
Rysuje: MARCIN CHUDZIK
"It's alive!"

Odpowiedz
hehe... wchodzę na główna i się tak zastanawiam.. gdzie ten #%@##$ link do forum... no cóż, teraz będzie trzeba celowac gdzie indziej ;)

CnB - aż smutne.. ile ekranizacji miał już Hulk? a wszystko się nadaje do wyrzucenia.

O Indianie przeczytam później - chociaz tam konwencja zapewne aż sie prosi o masę "prawd objawionych" :D

Odpowiedz
Mała uwaga. Czy w tekście o Indianie w punkcie 17 nie powinno być ,,bohaterowie'' zamiast ,,bohaterzy''?

Czarno na białym słabsze niż ostatnio ale daje rade

Odpowiedz
odnosnie prawd o Jonesie, bo ledwo zaczalem czytac a juz padam ze smiechu:)

"Jeśli chcesz podkreślić kultowość postaci, a także dodać jej nieco coolowości współczesnych czasów, pokaż najpierw jej kapelusz, potem but, potem cień, potem rękę, aż ujawnij w końcu z pompą, że to Indiana Jones! W razie jakby, nikt się tego nie domyślił. "

Rozumiem, ze wystarczylo pokazac kapelusz, a potem juz nie pokazywac Jonesa w ogole w calym filmie, bo kazdy domyslilby sie ze to o niego chodzi? Rozumiem ze musicie sie powyzlosliwiac, ale troche logiki w tym procederze nie zaszkodzi. :) Wiem o co chodzilo autorowi, ale zdanie skonstruowal bardzo niefortunnie.

EDIT:

Po 10 prawdach wylaczylem. FOrmula tego dzialu wyczerpala sie po drugim-trzecim tekscie. Teraz przypomina wystep komika, ktory powtarza ten sam dowcip co dwie minuty, bo za pierwszym razem spodobal sie publicznosci. Poza tym z tego akurat tekstu wrecz wyziera chec dojebania filmowi, przez co ton jest agresywny i przesmiewczy, a nie humorystyczny. Autor chyba nie zauwazyl, ze najzgrabniej w "prawdach" wychodzi nabijanie sie z danej produkcji przez osobe, ktora nie ma do niej zlego nastawienia - ot, po prostu widzi nielogicznosci i je punktuje, ale nie chce przy tym zjesc rezysera.

Odpowiedz
a ja uważam, że formuła działu się nie wyczerpała, tylko ilość Prawd Objawionych jest dość dużym wyzwaniem przerastającym niejedną głowę 8) Ale można się zgrabnie wybronić zdrową ironią i cynizmem, no nie? Prawdy o Jonesie są, delikatnie mówiąc, mocno naciągane i złośliwe, punktujące nie nielogiczności lub ewidentne wpadki fabularno-zjawiskowe, ale... fakt istnienia czwartego filmu o Jonesie? Podczas czytania miałem niejednokrotnie wrażenie, że autor wyzłośliwia się na "czwórce", choć podobnymi złośliwościami mógłby obdzielić i poprzednie części - co wyszłoby na zdrowie temu cyklowi, bo byłoby i jajcarsko, i kontrowersyjnie. A tak powstał jednak niezdrowy paszkwil.
Ale się dobrze czyta i mimo wszystko - zawsze czekam na kolejną odsłonę 50 8)

Odpowiedz
Fakt, teraz jak czytam tekst wydaje sie nieco zbyt gryzacy. Przepraszam, chlopaki, ale musicie zrozumiec jak WSCIEKLY bylem po seansie. Myslalem, ze dam komus w morde :)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Ok, to trochę pomalkontencę... Mogę? :)

Do tego, co powiedzieli military i des (zwłaszcza military -- z uwagą o komiku trafił w dziesiątkę), dodajm jeszcze fakt, że autor wyraźnie nie kuma samej formuły "prawd objawionych". I tak punkty 4, 5, 13, 21, 23, 24, 25 i 47 to luźne uwagi na temat filmu, punkty 1 i 12 to komentarze na temat kulis powstawania filmu, punkty 11, 15, 17, 26, 35, 48 i 50 to opinie autora na temat fabuły, punkt 36 to informacja na temat elementu fabuły, pozbawiona nawet komentarza i wreszcie punkt 40 to... naprawdę nie wiem co. Szczerze, brak słów. W ten sposób -- licząc z rozpędu -- 2/5 całej listy nie powinno się na niej znaleźć z założenia. Abstrahuję już od warstwy merytorycznej reszty i od faktu, że z wyjątkiem kilku ciekawych uwag, z pozostałych punktów bije jedynie przykry dla oczu jad, przypieczętowany tylko przez przykry dla oczu styl, a wisienką są ci nieszczęsni "bohaterzy".

Czy mogę sobie pozwolić na pewną generalizację? Nikt się nie obrazi za określenie, którego mam zamiar użyć? To dobrze. Otóż jeśli się nie mylę, na stronie KMF jeszcze równie -- jeszcze raz przepraszam za określenie -- gówniarskiego tekstu nie było. Niemniej jest to pewne ukoronowanie kierunku, w jakim zdaje się podążać Wasza strona. Teksty merytoryczne, ciekawe i ładnie napisane pojawiają się coraz rzadziej. Teksty złośliwe, czepliwe, mało rzeczowe, napisane mniej lub bardziej forumowym językiem są z kolei coraz częstsze. Chyba nie jestem jedyną osobą, która wolałaby odwrócenie tej proporcji, szczególnie że w Waszym klubie są osoby, które naprawdę POTRAFIĄ. Tyle mojego. Przepraszam za jojczenie, to tylko takie moje luźne uwagi czytelnika.
Klub OFILMIE | Podcast filmowy Radio Ofilmie

Odpowiedz
oj Negrin, nie malkonteńć już tak 8)
czyich tekstów chciałbyś więcej poczytać? Czyich mniej (bądź inaczej). I o czym? A o czym nie? Pytam szczerze, bom zainteresowany bardzo konkretami, nawet jeśli one zabolą. Siedząc "wewnątrz" być może nie zauważam pewnych trendów [uciążliwego czepialstwa, braku tekstów ciekawych], bo nie chce mówić, że ich nie ma. Skoro ktoś coś mówi, to musi być coś na rzeczy, nawet jeśli jest to (teraz wykonuję ruch obronny) wyolbrzymione. 8)

Odpowiedz
Coś czuję, że jak pojawi się moje 50 prawd o Johnie Rambo oraz Azgarotha opracowanie serialu "Kapitan Bomba", niektórzy przestaną nas w ogóle odwiedzać. Może lepiej nie będę zamieszczał tych tekstów na stronie KMF. I zdejmę jemiołę.
"It's alive!"

Odpowiedz
DUX napisał(a):Coś czuję, że jak pojawi się moje 50 prawd o Johnie Rambo oraz Azgarotha opracowanie serialu "Kapitan Bomba", niektórzy przestaną nas w ogóle odwiedzać. Może lepiej nie będę zamieszczał tych tekstów na stronie KMF. I zdejmę jemiołę.

To byłoby jak przyznanie się do porażki :) A może zamiast rezygnacji dogłębna analiza tego działu? Niech lądują tam rzeczy konkretne, które po przeczytaniu za pięćdziesiątym razem śmieszyłyby autora tak samo jak za pierwszym. Niektóre punkty z opracowania Jones'a są za przeproszeniem nieporozumieniem. Może za tekst powinna brac się osoba nie mająca objekcji wobec tytułu? Dział jest fajny, ale musi być robiony z głową. A Kapitan Bomba to byłaby zakrawa na skandal, wszak ta bajka absurdalna ma być :)
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
może po prostu zamiast atakować jeden film, brać na celownik całą serie? Bo jednak w tych 2h rzadko można wyciągnąć 50 prawd objawionych bez konkretnego czepiactwa. Za to jakby przewałkować tetralogie Jonesa, to byłoby wręcz z czego wybierać.

no, ale o Rambo to by musiało być ze 150 prawd :D

Odpowiedz
rambo i kapitan bomba? dawac ich tu! 8) :twisted:

Odpowiedz
a co Wy z tymi bohaterami? Obie formy są poprawne. dużo gorzej z przecinkami, rozsianymi jak gwiazdy na niebie w noc pogodną;)
It has been said that time heals all wounds. I do not agree. The wounds remain. In time, the mind, protecting its sanity, covers them with scar tissue, and the pain lessens, but it is never gone.

Odpowiedz
desjudi napisał(a):oj Negrin, nie malkonteńć już tak 8)
Ja?! Kazazałbyś że słońcu nie świecić, wiatrowi nie wiać, ptaszynie napowietrznej osiąść na ziemi?!

desjudi napisał(a):czyich tekstów chciałbyś więcej poczytać? Czyich mniej (bądź inaczej). I o czym? A o czym nie?
W zasadzie nie chcę rzucać nickami, bo nie o to chodzi. Przy czym Ty się na pewno znajdujesz wśród tych porządanych ;) Anyway. O czym tak, o czym nie? Lubię teksty rzeczowe, wnikliwe, a jeśli krytyczne, to starannie umotywowane... Generalnie: teksty o czymś, a nie przeciw czemuś. Dam przykład i proszę się niczego nie doszukiwać w fakcie, że będzie dotyczył akurat military'ego. Przykład fajnego tekstu w jego wykonaniu to niedawne opracowanie o zombiakach. Zdecydowanie "o czymś". Z kolei przykładem przeciwnym mógłby być (no surprises) sławny tekst o "Ojcu chrzestnym" i "Lśnieniu". Tamten z kolei był zdecydowanie "przeciwko czemuś". Z kolei w miarę niedawnym przykładem krytyki, którą naprawdę dobrze się czytało, może być tekst Mentala o "Mrocznym rycerzu". Ale taka krytyka nie jest ani łatwa, ani częsta, zresztą sam autor też miewał w tym względzie podtknięcia, takie jak -- notabene -- recenzja "Indiany Jonesa i królestwa kryształowej czaszki", w której przede wszystkim popisywał się własną złośliwością. I chyba to jest właśnie to, czego nie lubię: popisywanie się własną złośliwością. Widać to było w dwóch wspomnianych wyżej tekstach, widać to w omawianych "50 prawdach" (w poprzednich zresztą też, o czym już tutaj była mowa). A to, poza bardzo rzadkimi przypadkami autentycznej maestrii ironii, zabija tekst. Dlatego też ja wolę, że tak ogólnie powiem, prace "starej gwardii", tak recenzje, jak i na przykład opracowania, których zawsze Wam zazdrościłem :)

desjudi napisał(a):Skoro ktoś coś mówi, to musi być coś na rzeczy, nawet jeśli jest to (teraz wykonuję ruch obronny) wyolbrzymione. 8)
Przyznam, że masz rację z tym wyolbrzymieniem. Spojrzałem sobie już po napisaniu posta na główną stronę KMF i faktycznie, są tam także teksty takie, o jakich myślę. Jednak najwyraźniej te mniej fajne (jak to, niestety, często w życiu bywa) ściągają na siebie więcej uwagi :)

Mam nadzieję, że nikt nie poczuł się urażony tym, co napisałem, bo to bynajmniej nie był cel moich postów. Po prostu mam wrażenie, że teksty takie jak te "50 prawd" o KKC -- wybaczcie, autorze i władzo serwisu -- zaniżają poziom strony. Zresztą już po wysłaniu mojego poprzedniego posta zobaczyłem, że sam autor poniekąd przyznał, że tekst nie jest taki, jaki być powinien. Myślę, że gdybym ja dostał podobny materiał na stronę Ofilmie, to odesłałbym go do autora z listą uwag i prośbą o dopracowanie.

Zresztą jeśli chodzi o sam cykl "50 prawd", to powiem Wam, w jaki sposób wpadliście w pułapkę. Otóż zaczęło się od serialu. Czyli od kilkunastogodzinnego materiału. Z kilkunastu godzin można w miarę łatwo dobrać 50 dowcipnych uwag. Z dwugodzinnego -- daleko trudniej. Stąd degradacja jakości cyklu. Na Waszym miejscu wziąłbym sobie to do serca i zmniejszył liczbę do, nie wiem, dwudziestu. Wystarczy. Choć oczywiście domyślam się, jak mi na tę sugestię odpowie szefostwo :)

W każdym razie: peace, brovvaz and stistaz.

EDIT:
deina napisał(a):a co Wy z tymi bohaterami? Obie formy są poprawne.
Tak? Hm, no cóż, rzeczywiście. No to przepraszam autora. Choć na moje to strasznie brzmi :) Ale to na moje.
Klub OFILMIE | Podcast filmowy Radio Ofilmie

Odpowiedz
Na moje też – ani sam tego nie używam, ani nie widuję w tekstach, ani nie polecałbym innym. Ale cóż, obie formy są dopuszczalne, więc tym razem Hitch wygrywa. :-)

Odpowiedz
DUX napisał(a):Coś czuję, że jak pojawi się moje 50 prawd o Johnie Rambo oraz Azgarotha opracowanie serialu "Kapitan Bomba", niektórzy przestaną nas w ogóle odwiedzać. Może lepiej nie będę zamieszczał tych tekstów na stronie KMF. I zdejmę jemiołę.
mlodziezowosc wporzo, ale - PROPORCJE! :)
DON'T BLINK AND TURN LEFT.

Odpowiedz
Snappik napisał(a):A Kapitan Bomba to byłaby zakrawa na skandal, wszak ta bajka absurdalna ma być :)

Mój tekst o Kapitanie Bombie nie jest z cyklu 50 prawd, jest to zwykłe opracowanie serialu 8)
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2

Odpowiedz
PROPORCJE SROPORCJE ;)
Chcecie proporcji: młodzieżowo / poważnie - piszcie teksty na stronę. To, że Des czy Ty Artemis, czy Mental czy Military, piszecie mniej lub rzadziej, nie spowoduje, że inni także przestaną pisać albo będą pisać mniej, i stąd bierze się brak proporcji ;). Jeżeli ktoś woli teksty np. Desa, od "mlodzieżowych" opracowań pisanych "forumowym" językiem, niech ciśnie Desa, żeby pisał, zamiast wywoływać u osób często piszących poczucie winy, że za dużo i za młodzieżowo piszą ;).
"It's alive!"

Odpowiedz
Czuję się stłamszony całą waszą gadką na temat poziomu tekstów ;d (młodzieżowo!)

Nie podoba się coś?
Powiedzieć co i dlaczego!
Życie to nauka, milczenie publiki utwierdza autora w błędzie.

Pozdrawiam, młodzieżowy Fidel ;]]

Odpowiedz
Recenzja książki "Filmy mojego życia":
http://www.film.org.pl/ksiazki/filmy_mojego_zycia/ksiazka.html
Autor: BEOWULF
"It's alive!"

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon