NOWOŚCI NA STRONIE
Recenzja filmu "Free Rainer":
http://www.film.org.pl/prace/free_rainer.html
Autor: SALAD_FINGER

Recenzja filmu "Happy-go-lucky":
http://www.film.org.pl/prace/happy-go-lucky.html
Autor: Karol Barzowski (recenzja gościnna)
"It's alive!"

Odpowiedz
Recka Salad - mam zupełnie inną opinię o filmie, dlatego ciężko mi było przyjąć niektóre argumenty, ale największym błędem tekstu jest to, że zdradza praktycznie cały film. Co z tego, że zakończenia można przewidzieć, powinno to być odpowiednio oznakowane...

No i masa literówek.
KMF - Follow your dream to fly
-----------------------------
Ostatnio widziane:
Meet John Doe: 8.5/10 | Arsenic and Old Lace: 10/10 | You Can't Take It With You: 8/10 | Frost/Nixon: 8/10 | The Chaser: 7/10 | Transporter 3: 4.5/10

Odpowiedz
brak oznakowania spoilerow to zaledwie przeoczenie, a nie blad calego teksu
DON'T BLINK AND TURN LEFT.

Odpowiedz
Może się źle wyraziłem. Chodziło mi o to, że oznakowanie jest w tej chwili niezbędne, ale zdradzanie zakończenia filmu czy ważnych elementów fabuły uważam za błąd. Zdradzać zakończenia można w szerszych tekstach, nie w recenzjach, które również - a przynajmniej w teorii - mają zachęcić tych, którzy filmu nie widzieli.
Ostatnio widziane:
Meet John Doe: 8.5/10 | Arsenic and Old Lace: 10/10 | You Can't Take It With You: 8/10 | Frost/Nixon: 8/10 | The Chaser: 7/10 | Transporter 3: 4.5/10

Odpowiedz
ja zawsze zdradzam wiele szczegolow fabuly (juno, nasza klasa), a jakos mnie chwalisz, wazeliniarzu ;P

Odpowiedz
Wiem, że zdradzasz, i akurat tego nie chwalę :). Może po prostu uderzyło mnie to bardziej przy okazji tego tekstu, ale po prostu tego nie lubię.
Ostatnio widziane:

Odpowiedz
no to tez zalezy, czym jest ow tekst - ja pisze o filmach po prostu, bez z gory narzuconej misji, aby czytelnika do kina wyslac. ja free rainera nie widzialam, tekstu nie przeczytalam, wiec nie wiem, czy salaciana palca nie mogla skonstruowac tego inaczej, ale mowiac ogolnie, nie o tym konkretnym przypadku: spoilerow nie potepiam. tekst majacy cechy glownie analityczne (a nie nastawione na ocene sama w sobie), aby nie operowac abstrakcyjnymi pojeciami ("piekno", "dobro" i "prawda", i w ogole platon-czekoladowy baton), musi zawierac spoilery. zdarza sie, jak mawial mistrzunio. zdarza sie i tak.

Odpowiedz
Recenzja nowości spoilerów nie powinna zawierać. Po prostu. Wszelkiego rodzaju analizy, artykuły, teksty okołofilmowe - jak najbardziej. Recenzja nowości nie, bowiem jest przeznaczona również dla czytelnika, który filmu nie widział. A jeśli już coś, to niech ten spoiler będzie ukryty, tak jak w amerykańskich trailerach, w których często końcówka jest pokazywana, a nie rzucany czytelnikowi między oczy. Takie jest moje zdanie :).
Ostatnio widziane:

Odpowiedz
yyyy, w sumie, to oboje macie racje (- ale ze mnie szehera wazeliniarstwa).

nie mam nic przeciwko oznakowaniu tego tekstu jako spojlerowaty, lub wrzucenia do innego dzialu. Jednoczesnie - nie widze w nim wcale szczegolow zdradzajacych fabule w sposob, ktory unimozliwi widzowi indywidualny odbior filmu oraz ograniczy wszelkie wrazenia zwiazane z elementem zaskoczenia. a moze po prostu nie lubie fabuly tego filmu i mi nie zalezy, zeby ktos go zobaczyl :wink: ?
literowki -o la boga, mnie bardziej przerazily 'gramatowki'. w jaki sposob moge sie dowiedziec, kto robil korekte, to moze zwroce sie od razu to tej osoby?

FIdel, gdzie widziales tego 'liverpoola'? fajnie, ze o nim napisales! mnie sie podobal, ale glownie zdjecia - myslalam, ze jak cos jest w ameryce poludniowej, to juz tylko drinki z palemka i kokaina, a tymaczem - dupa- snieg po horyzont, suwalki w lutym:)
cannibalistic humanoid underground dweller

Odpowiedz
Beowulf napisał(a):Recenzja nowości spoilerów nie powinna zawierać. Po prostu. Wszelkiego rodzaju analizy, artykuły, teksty okołofilmowe - jak najbardziej. Recenzja nowości nie, bowiem jest przeznaczona również dla czytelnika, który filmu nie widział.
tyle ze czasami - imho - sie nie da. bo ogolna refleksja wyplywa z finalu wlasnie. oczywiscie nie opowiadam sie za streszczaniem, co kto kogo z kim gdzie jak. inna sprawa, ze czasami widzimy spoilery, czytajac tekst po zapoznaniu sie z filmem - wyrwane z kontekstu nic dla nas nie znacza, dopiero pozniej odkrywamy, iz zakonczenie zostalo nam juz opowiedziane. ale to tez od formy zalezy...

Odpowiedz
Toteż napisałem, że dobrze przekazane jeszcze przejdą ;).
Ostatnio widziane:

Odpowiedz
salad_finger napisał(a):FIdel, gdzie widziales tego 'liverpoola'? fajnie, ze o nim napisales! mnie sie podobal, ale glownie zdjecia - myslalam, ze jak cos jest w ameryce poludniowej, to juz tylko drinki z palemka i kokaina, a tymaczem - dupa- snieg po horyzont, suwalki w lutym:)

A wybrałem się na pokaz prasowy ;] Akurat wiedziałem o Ziemi Ognistej, więc nie zrobiła na mnie takiego wrażenia, ale fakt - do Ameryki Południowej to ona pasuje jak pięść do oka ;]

Odpowiedz
Recenzja filmu "Lustra":
http://www.film.org.pl/prace/lustra.html
Autor: BURIAL (debiut na stronach KMF)
"It's alive!"

Odpowiedz
Jakbywtymmorzutekstujeszczezlikwidowacspacjetobylobyjeszczebardziejhardkorowo.

Odpowiedz
Życzenia świąteczne od Marcina Chudzika i KMF:
http://www.film.org.pl/prace/czarno_na_bialym_12.html

Artykuł "Filmy pod choinkę":
http://www.film.org.pl/prace/filmy_pod_choinke.html
Autor: Karol Barzowski
Autor rysunku: ARTHRAX (debiut na stronach KMF)

Recenzja filmu "12 lat i koniec":
http://www.film.org.pl/prace/12_lat.html
Autor: KROVE (debiut na stronach KMF)

W tym miejscu chciałbym od siebie życzyć wszystkim Forumowiczom
WESOŁYCH ŚWIĄT i SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU 2009, pod choinką wielu filmów na DVD, telewizorów HD, odtwarzaczy Blu-Ray, a w sylwestrową noc szampańskiej zabawy!
"It's alive!"

Odpowiedz
DUX napisał(a):Artykuł "Filmy pod choinkę"
Autor rysunku: ARTHRAX (debiut na stronach KMF)

oj, zdecydowanie za długi i rozwleczony artykuł i chyba nie wykorzystany w pełni - nie kupuję go; za to rysunek bardzo fajny
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Ale fajne te rysunki! I ten Marcina Chudzika i ten pod artykułem o filmach pod choinke! :) Super!
Jako forumowiczka dziekuję za życzenia i również życzę wszystkim - wielu radosnych chwil w święta, w Sylwestra i w Nowym Roku 2009.

Odpowiedz
Bardzo fajny rysuneczek. Ja ze swojej strony, życzę wszystkim klubowiczom i forumowiczom wesołych świąt i szczęśliwego nowego roku. :wink:
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Artykuł "Filmy pod choinkę" - bardzo dobry, przyjemnie się czyta, zapisałem se kilka pozycji, które były wymieniane, a jeszcze nie widziałem :)

Wesołych Świąt.

Odpowiedz
bardzo przyjemny artykuł o filmach świątecznych. Brakuje mi kilku znaczących tytułów na czele z"It's a wonderful life" Capry, o którym mowa w szerszym kontekście, ale artykuł jest naprawdę fajny, pozytywny, przywołujący ducha świąt, chwilami lekko felietonowy. Małżonka ma nawet z przyjemnością przeczytała po weekendowych seansach "Love actually" i "Kevina" 8) Rysunek Artraxa - świetny.
Recenzja Krove - dobry tekst. Nie wiedziałem, że reżyser jest kolesiem, który wyreżyserował wiele odcinków Six Feet Under 8)

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon