NOWOŚCI NA STRONIE
popieram zdanie desjudiego, jakoś ta forma mi nie odpowiada. Na razie są komedie, ale trafią się filmy poważne i będzie lipa. Legenda zapomnienia też sobie taka. Robicie do tego ankiety? Bo wydaje mi się, ze brana jest z sufitu.

Od siebie proponuje opisać "Andromeda Strain" (1971) ;)

Odpowiedz
Człowiek wybył na tydzień i po powrocie czeka go oczywiście lektura kilku forumowych stron ;).

Sorry Mef, że nie pomagałem w obronie działu, ale po prostu nie miałem dostępu do neta. I dokładał w sumie nic nie będę - moja opinia pokrywa się z opinią Mefisto, choć oczywiście nad kilkoma pomniejszymi poprawkami można ewentualnie pomyśleć. Ja w ten dział wierzę, dlatego obiecałem Mefowi pomagać pisać do niego kolejne teksty. Wg. mnie forma jest bardzo dobra, bo nawiązująca do RT i innych anglojęzycznych serwisów filmowych. Nie trzeba siermiężnych opisów recenzenckich, żeby zachęcić do filmu (wiem, że sam w tym często celuje w moich tekstach, mea culpa ;) ), tym bardziej jeśli to nie nowość tylko film lekko zapomniany. Bo kto powiedział, że w Polsce wszystko musi być na poważnie i wg. ustalonych zasad? Nie robimy z siebie żadnej awangardy przecież, a próbujemy jedynie podejść do tematu z przymróżeniem oka. Także styl się raczej nie zmieni ;).

I tak, da się opisać stricte poważny film w takiej konwencji, co z radością postaram się przełożyć na jakiś kolejny tekst ;).

Artemis - brak mi słów... Ty, osoba, która postulowała tworzenie naszych własnych pomysłów, tworzonych od siebie, w jakiś sposób wyróżniających się w polskim necie. Straciłaś swoje ideały, wstydź się :P.

EDIT: Ankiet nie robimy i nie będziemy robić, o czym już Mef pisał - to subiektywna ocena piszącego. A filmy, które będą opisywane, są w jakiś sposób zapomniane lub niedoceniane i nie trudno to udowodnić - nawet taki "Animal House", który nie jest aż tak popularny jakby się ktoś się mógł spodziewać, niestety.

Ktoś jeszcze pisał o Bowfingerze (wybaczcie, nie pamiętam kto) - ten film jest zapomniany, nawet jeśli leci tak często w telewizji (jakiej? Mam nadzieję, że nie piszesz o HBO czy innym Canale +?); to moje wrażenie, które jest wypadkową rozmów ze znajomymi i ogólnego siedzenia w polskim necie.
KMF - Follow your dream to fly
-----------------------------
Ostatnio widziane:
Meet John Doe: 8.5/10 | Arsenic and Old Lace: 10/10 | You Can't Take It With You: 8/10 | Frost/Nixon: 8/10 | The Chaser: 7/10 | Transporter 3: 4.5/10

Odpowiedz
Military napisał(a):Artemis, a po co te teksty miałyby być jeszcze bardziej niestandardowe? Przecież tym, co je wyróżnia, jest przede wszystkim TEMATYKA. A "stare, zapomniane, ale dobre filmy" to znakomity pomysł na dział. Choćby miały się tam nawet znaleźć standardowe recenzje.
"Stare, zapomniane filmy" to znakomity pomysł na dział? Jakoś w recenzjach, analizach, artykułach, sequelach, remake'ach... też mamy "stare, zapomniane filmy". Jeszcze raz powtórzę: dział, jako PODSTAWOWA JEDNOSTKA portalu, musi się wyróżniać bardziej. To musi być absolutnie podstawowy podział - recenzji z omówieniem dir cuta nie da się pomyć, podobnie jak plebiscytu z analizą FX. To są rzeczy absolutnie odrębne. Tymczasem przy naprawdę drobnej korekcie teksty chłopaków mogłyby funkcjonować w artykułach tudzież recenzjach. Ja tylko o tym mówię. Kino Europejskie nie jest dlatego osobnym działem, bo jest o Europie, tylko dlatego, że ma zupełnie inną formę. (Z takiego właśnie powodu nie widzę sensu w osobnym dziale Anime, ale może już w to nie wchodźmy:).

Beowulf napisał(a):Artemis - brak mi słów... Ty, osoba, która postulowała tworzenie naszych własnych pomysłów, tworzonych od siebie, w jakiś sposób wyróżniających się w polskim necie. Straciłaś swoje ideały, wstydź się :P
Mi też brak słów - może najpierw przeczytałbyś, o czym ja piszę? Ja piszę o zwyczanej brzytwie Ockhama, o prostocie (czytajcie Marka Aureliusza!:), o samym pojęciu działu - moim zdaniem utworzenie Odkurzalni to przekombinowanie, bo teksty mogłyby funkcjonować na takich samych zasadach co recenzje. I już.
I jeszcze jedno: czego ja mam się wstydzić? :)

Mefisto napisał(a):a gdzie te teksty składować potem hmm? tym bardziej skoro są powiązane, choćby formą
W recenzjach? Jest tam mnósto tekstów, które nie są stricte recenzjami i jakoś nie ma problemu - ja w ogóle wolę pojęcie "tekstu o filmie" od "recenzji", ale to już inna bajka

Cytat:kino nieme nie byłoby głupim pomysłem - to tak a propos
Popieram - przecież nie sposób napisać o filmie niemym analizy tudzież artykułu. Aha.

Cytat:te teksty nie miałyby wg mnie prawa bytu, gdyby zrobić te parę kliknięć w Wordzie, nawet gdyby napisać je takim strumieniem jak to robi(ł) Adi
Czemu??

[quote]nie zaglądaj, jak nie masz ochoty.[/quote[
Bardzo lubię ten argument
DON'T BLINK AND TURN LEFT.

Odpowiedz
Artemis - jeśli nie widzisz różnicy w formie całości, to nie mamy o czym rozmawiać...
Ostatnio widziane:
Meet John Doe: 8.5/10 | Arsenic and Old Lace: 10/10 | You Can't Take It With You: 8/10 | Frost/Nixon: 8/10 | The Chaser: 7/10 | Transporter 3: 4.5/10

Odpowiedz
Nie widzę. Kwestia kilku kliknięć. Tematyka i forma nie odbiegają od tego, co czytamy w analizach czy recenzjach. Tyle ode mnie. Skoro nie mamy o czym rozmawiać...

Odpowiedz
desjudi napisał(a):kompletnie nieczytelne są:
- sposób oceniania
- stopień zapomnienia (bardzo enigmatyczna skala, do której trudno intuicyjnie trafić)

stopień zapomnienia zostanie zmieniony, bo widzę, że nikt tego nie łapie (tzn zmieni sie pewnie opis konkretnych obrazków, a następnie ustawimy go tak, żeby przeciętny amerykański nastolatek mógł to zrozumieć) - nie rozumiem natomiast co jest nieczytelne w ocenach? skala 1-5 gwiazdek, 1 oznacza dno, 5 arcydzieło, tak jak dotychczas choćby w dziale muzyki. Co w tym nieczytelnego?

Cytat:co jest niepotrzebne wg mnie? stracony czas życia + coolowata forma, ta "łocena" w szczególności, też "fajne fakty".

SCŻ w sensie nazwy Ci nie pasi, czy w ogóle nie masz ochoty wiedzieć ile trwa dany film? Łocena to już kwestia odjęcia "ł" - będziecie mieli po bożemu i wszyscy będą mogli sypiać bez problemu :) Nie wiem natomiast czemu drażni przedrostek "Fajne", bo - jak już pisałem - to z zasady mają być jakieś fajne, interesujące adnotacje odnośnie filmu. Ale ok, zmienimy na Drętwe albo Totalnie badziewne fakty, to może poczujecie się lepiej ;) A słówko "fajne" w ogóle ze słownika języka polskiego proponuję wykreślić, bo jest przeciez takie cool młodzieżowe, co nie?

Cytat:żeby uatrakcyjnić tekst ozdobiłbym go jutubopodobnymi zwiastunami lub scenami np. z Trailer Addict [zazwyczaj lepsza jakość]. bo dlaczego nie?

aha, nie pasuje Wam słówko "fajne" ale cool zwiastun, zrobienie ze strony błyszczącego bloga, najlepiej jeszcze z odpowiednią tapetą w tle, to byłoby super, co nie? :roll: na deser proponuję zapodać linki do filmu na rapidshare, żeby czytelnicy nie musieli się dodatkowo męczyć szukając danej pozycji ;)
sorry Des za tą ironię, ale dowaliłeś teraz ostro

Cytat:rozumiem, że to projekt autorski, więc jakiego typu kina możemy spodziewać się w odkurzalni?

Cellophane. Mr. Cellophane shoulda been my name, Mr. Cellophane, 'cause you can look right through me, walk right by me and never know I'm there. - to tak odnośnie tego, że chyba nikt nie przeczytał ani wstępu do działu, ani moich powyższych postów, bo i po co, prawda?

po pierwsze: zdefiniuj projekt autorski - jak pisałem każdy może napisać tekst do tego działu, przyjmiemy
po drugie: for the last time - filmów, które zostały w jakiś sposób zapomniane przez ogół, a więc praktycznie każdy gatunek filmu może się tu znaleźć

wujo444 napisał(a):popieram zdanie desjudiego, jakoś ta forma mi nie odpowiada. Na razie są komedie, ale trafią się filmy poważne i będzie lipa.

no popatrz, już opisałem parę filmów nie-komediowych (poza tym Big Chill to nie komedia) - jakoś, czytając gotowy tekst, nie widziałem dysproporcji pomiędzy formą, a powagą filmu

Cytat:Robicie do tego ankiety? Bo wydaje mi się, ze brana jest z sufitu.

jakie ankiety?? autorem co prawda legendy nie jestem, ale może zaproponujesz coś, co wg Ciebie nie jest wzięte z sufitu?

Cytat:Od siebie proponuje opisać "Andromeda Strain" (1971) ;)

wątpię - biorąc pod uwagę, że powstał remake i film ten cieszy się wciąż z powodzeniem, ale nie martw się...przeprowadzimy ankietę wśród mieszkańców Warszawy, Krakowa i Suwałek.

Artemis napisał(a):W recenzjach? Jest tam mnósto tekstów, które nie są stricte recenzjami i jakoś nie ma problemu - ja w ogóle wolę pojęcie "tekstu o filmie" od "recenzji", ale to już inna bajka

a potem łaź i szukaj tego w recenzjach - może w ogóle wszystko w tych recenzjach składować?

Cytat:Czemu??

bo nie ma dżemu :P
bo są inne od reszty? bo nawet jakby kliknąć parę razy w Wordzie, jak proponujesz, to i tak nie przypominałyby ani standardowej, względnie niestandardowej recki, ani analizy, ani czegoś w ten deseń...nie wiem co Ci jeszcze powiedzieć w tej kwestii

Cytat:Bardzo lubię ten argument

ja bardzo lubię Wasze powyższe, jakoś poza pierwszymi postami military'ego, bucho i Negrina, cała reszta przypomina raczej zbieraninę oburzonej, wiejskiej rady, która zobaczyła, że ktoś im nagle kościół przemalował i to się nie godzi!, aniżeli konkretną krytykę, bo przecież to za wysoko, to za nisko, a tego nie rozumiem...dżizas faking krajst
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
1. po co się tak pieklić? oburzona wiejska rada? he?
2. nie wiem jaki jest system oceniania, nie znam skali. może liczyłeś do 6, może do 5, może do 4. nie wiem tego. i nie chce mi się szukać, bo nie powinienem. to nie zarzut, a jedynie uwaga.

z resztą Twoich uwag do moich uwag/sugestii nie chce mi sie dyskutować, bo ironiczno-szyderczy ton mnie zirytował. nie będę usprawiedliwiał tego, co miałem na myśli.

Odpowiedz
desjudi napisał(a):1. po co się tak pieklić? oburzona wiejska rada? he?

mam się może cieszyć?

Cytat:2. nie wiem jaki jest system oceniania, nie znam skali. może liczyłeś do 6, może do 5, może do 4. nie wiem tego. i nie chce mi się szukać, bo nie powinienem. to nie zarzut, a jedynie uwaga.

jest odnośnik do legendy na stronie głównej - w muzyce filmowej też jest odnośnik do legendy ocen, jak zresztą na właściwie każdej stronie, która ma jakieś swoje oceny. XXI wiek do główek uderzył i się nawet szukać nie chce? Jak bierzesz do ręki mapę i nie wiesz co oznacza jakiś znaczek, to też nie szukasz legendy, bo nie powinieneś? Co to za argument w ogóle? I to jeszcze od Ciebie?

Cytat:z resztą Twoich uwag do moich uwag/sugestii nie chce mi sie dyskutować, bo ironiczno-szyderczy ton mnie zirytował. nie będę usprawiedliwiał tego, co miałem na myśli.

no jasne, łatwiej focha strzelić, bo mnie zirytował ironiczny ton - bo przecież Wasze, jakże trafne i celne uwagi odnośnie każdego przecinka nie irytują nas, autorów w ogóle; innymi słowy nam wolno, a wam nie, tak? brawo!
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
z mojej strony eot.

Odpowiedz
Z mojej również. Podajesz przykłady, zadajesz pytania - ale nie, to konkretna krytyka nie jest. Mefisto odpowiada Desjudiemu, że ma się może cieszyć? Aha. No to ja składam broń.

Odpowiedz
Drugie widmo Artemis i Konstruktywnej Krytyki

Odpowiedz
Mef trochę przesadził, ale z całym szacunkiem Artemis - Ty nie zapodajesz konstruktywnej krytyki ;).

Niemniej lepiej ten temat obecnie zamknijmy, dajcie nam kilka tygodni na rozwinięcie skrzydeł <ok> :).
Ostatnio widziane:

Odpowiedz
Beowulf napisał(a):Mef trochę przesadził, ale z całym szacunkiem Artemis - Ty nie zapodajesz konstruktywnej krytyki ;).
Zdefiniuj Konstruktywną Krytykę więc - ale nie jej widmo!

Odpowiedz
nosz kurwa.klasyka forumowa. nowy dzial - nowy dym. ja wysiadam. :roll:

Odpowiedz
przeraszam, ze przeszkodze Wam w dyskusji i walne offtopa ale czy moze ktos mi wytlumaczyc o co chodzi z tymi postami widmo???
bo juz sadze ku**y jak tylko je widze a od paru dni mysle o co w tym chodzi
Youniverse

Odpowiedz
W kodzie forum jest błąd przez co ostatni post na przykładowo 4 stronie powoduje że aktywuje się strona 5, mimo że jej nie ma, dlatego dodajemy "posty widmo".

Jeszcze jedna osoba się o to spyta i sam zacznę sadzić ku*wy.

Odpowiedz
Więc łapiemy widma. Kto złapie widmo, jest fajny.

Odpowiedz
Ja nie potrzebuję widma, żeby wiedzieć, że jestem fajny :D
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2

Odpowiedz
Bo jesteś pełnym pychy białym heteroseksualnym mężczyzną :D

Odpowiedz
Mierzwiak napisał(a):W kodzie forum jest błąd przez co ostatni post na przykładowo 4 stronie powoduje że aktywuje się strona 5, mimo że jej nie ma, dlatego dodajemy "posty widmo".

Niemniej - skoro juz o widmach gadamy - zawsze zastanawialo mnie, dlaczego zamiast zapodawac widmo, nikt po prostu nie napisze pelnoprawnego posta. ;)

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon