16-06-2011, 23:21
|
Najgorsze Sequele Wszechczasów...
|
|
Klub Miłośników Filmu kilka tygodni temu zaczął przygotowywać coś w stylu Rankingu "Najgorszych Sequeli Wszechczasów". Postanowiliśmy jednak, że tym razem nie będzie żadnego głosowania, tylko duży, zbiorczy artykuł, w którym każdy z nas będzie mógł popastwić się nad najgorszymi (jego zdaniem) kontynuacjami wielkich hitów. No właśnie, od razu zaznaczyć trzeba, że w rankingu miejsce znajdują tylko te złe sequele, które są kontynuacjami dobrych lub bardzo dobrych pierwszych części. Opisujemy tylko te sequele, które splamiły pamięć oryginału ;). No właśnie, przez kilka tygodni tworzyliśmy listę filmów i sukcesywnie tworzyliśmy obszerne opisy (na chwilę obecną mamy opisanych 20 tytułów), ale... nagle utknęliśmy, bo lista zdaje się nie mieć końca, a okazuje się, że niektórych tytułów nikt z klubowiczów nie widział i nie ma ochoty tracić 1,5 godziny życia na nadrabianie wątpliwej jakości filmów ;). I w tym miejscu prośba / apel do Was drodzy klubowicze - jeżeli ktoś z Was ma ochotę przyłączyć się do nas i zostać współautorem "Rankingu Najgorszych Sequeli Wszechczasów", proszony jest o kontakt pod adresem dux@film.org.pl lub GG 1105461 - wówczas takiej osobie udostępniony zostanie aktualny tekst artykułu (na chwilę obecną prawie 70 tysięcy znaków) oraz lista tytułów, które wciąż czekają na opisanie - a nuż okaże się, że właśnie na dany tytuł ktoś ostatnio wdepnął jak na minę i będzie mógł go w rankingu opisać. Oczywiście jesteśmy też otwarci na propozycje kolejnych marnych, najgorszych sequeli, których nie ma na naszej liście - tak czy inaczej osoby zainteresowane współpracą zapraszamy serdecznie do... współpracy :).
"It's alive!"
A macie tam już "Kruka 4" i "Highlandera 5" ? :)
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man. 16-06-2011, 23:58
Highlander 2 w wersji reżyserskiej jako autonomiczne dzieło nie jest taki zły. Co innego piątka ;]
17-06-2011, 00:31
Masz poparcie:P
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron 17-06-2011, 01:08
Predator 2 to raczej do najlepszych sequeli wszechczasów pasuje :P
Za to z pewnością nie powinno zabraknąć Robocopa 3, Highlandera ale czy 2?, Batmanów Schumachera, Matrixów 2&3, Supermanów 3 i 4, Szczęk 4, Parku Jurajskiego III (choć i dwójka jest marna), czwartego Indiany Jonesa, czwartego Terminatora (tylko nie żartujcie że umieścicie na tej liście T3 bo to byłby naprawdę kiepski żart), obydwu AVP jako kontynuacji dwóch kultowych serii no i ... Transformers 2. Czwartych Piratów z Karaibów też by można uwzględnić. A Kruk 2? Nie wiem, ja tam lubię (nie licząc końcówki). 3 i 4 pasują bardziej. 17-06-2011, 07:30 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-06-2011, 07:43 przez Gieferg.)
S.Darko. Pod tym jakże intrygującym tytułem kryje się sequel Donnie Darko, który jest absolutnie niepotrzebny, wydany straight to dvd i mający tyle wspólnego z pierwszą częścią, że w tytule jest "Darko" i pojawia się maska królika.
17-06-2011, 08:45
Dziękuję za wszystkie proponowane tytuły, ale mnie chodziło o konkretne zgłoszenia osób (na maila lub GG), które chcą na poważnie wziąć udział w rankingu, co oznacza tworzenie opisów, czyli wysiłek nieco większy od rzucenia tytułem sequela na forum ;). Jak na razie zgłosiła się na maila tylko jedna osoba oferująca prawdziwą pomoc...
Jeżeli rzucanie na lewo i prawo tytułami, które w 99% mamy już opisane lub czekają na opis, to wszystko co możecie zaoferować, to serdecznie dziękuję, ale nie o taką pomoc przy współtworzeniu artykułu mi chodziło :(
"It's alive!"
17-06-2011, 08:54
Ja wam pomogę uświadamiając organizatorom że piszemy "wszech czasów" a nie "wszechczasów".:)
17-06-2011, 09:19 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-06-2011, 09:20 przez military.)
Dzięki, masz rację - chociaż kiedyś zdaje się, były dopuszczalne obydwie formy.
W zamian ja również Ci pomogę - przed "że" stawiamy przecinek ;)
"It's alive!"
17-06-2011, 09:42
Grammar nazis.:) A i tak się obaj mylicie. Jeśli już, to:
Ja wam pomogę, uświadamiając organizatorom że piszemy "wszech czasów", a nie "wszechczasów".:) 17-06-2011, 11:35 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-06-2011, 11:42 przez military.) (17-06-2011, 00:09)DUX napisał(a): Mamy Kruka 2 i Highlandera 2 na chwilę obecną ;) Właśnie mnie to zastanawiało. Czy należy się odnieść do bezpośredniej kontynuacji oryginału, czy można przeskoczyć np. cześć drugą i skupić się na 4. Akurat "Crow 2" i "Highlander 2" to nie są najgorsze kontynuacje o czym przekonują te wymienione przeze mnie (odradzam seanse).
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man. 17-06-2011, 12:04
Można przeskoczyć, każdy może opisać co chce, tylko najpierw przydałoby się do nas zgłosić, o co prosiłem w początkowym wpisie, zamiast przerzucać się tytułami tu na forum ;)
"It's alive!"
17-06-2011, 12:27
Piraci z Karaibów 4 chociaż i tak jeszcze gorzej jak dla mnie wyszły:
Die Hard 4, Terminator 3 i 4, X-Men 3 i X-Men Geneza Wolverine, Indiana Jones 4 chociaż IJ: Świątynia zagłady też mi się nie podobała. Całe filmowe serie które mi się nie podobały to Resident Evil Andersona czy Transformersy Baya. 20-02-2012, 12:09
Nie wiem jak z aktualnością tego tematu, to jest czy można się jeszcze wypowiadać, ale skoro jest otwarty to stawiam, że można.
Ja bym tu wrzucił przykład z ostatnich lat, a mianowicie sequel "Świętych z Bostonu". Pierwsza część kultowa i mimo oklepanej tematyki wniosła trochę świeżości, a druga to już czysta chamówa i kopiowanie patentów z poprzedniczki w znacznie gorszym wydaniu. Sam film tylko irytuje. Bardziej wkurzył mnie tylko wspomniany S.Darko - nie znam chyba większego spadku jakości filmu w sensie dwójka-jedynka. Może dlatego, że Donnie Darko jest w moim ścisłym topie. 29-07-2012, 01:52 |
|
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Sequele "Avatara" (2022-2027?), reż. James Cameron | Juby | 1,890 | 170,129 |
09-04-2026, 20:40 Ostatni post: shamar |
|
| Planeta małp (1968) i jej oryginalne sequele | Scheckley | 58 | 12,112 |
05-01-2026, 23:30 Ostatni post: Scheckley |
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |