pomazaniec boga VHS-ów
Liczba postów: 2,089
Liczba wątków: 3
Nowy serial Aarona Sorkina, uważanego za jednego z najlepszych scenarzystów w Hollywood, autora skryptów do "The Social Network" i "Moneyball". "Newsroom" opowiada o prezenterze telewizyjnym Willu McAvoyu (Jeff Daniels) i jego podwładnych, którzy starają się zmienić formułę telewizyjnych wiadomości - zastąpić tabloidowość solidną publicystyką "w starym stylu" (w Polsce też by się coś takiego przydało), przekazywać sprawdzone informacje w rzetelny sposób itd.
Nie ukrywam, że zabrałem się za "Newsroom" głównie z powodu Sorkina - uwielbiam sposób, w jaki ten facet prowadzi dialogi i charakteryzuje bohaterów. W "Newsroom" jest mnóstwo sorkinowskiego dobra - dialogi wypełniają jakieś 90% czasu ekranowego i są świetnie napisane, każda postać już w pierwszych dwóch odcinach dostała swoje pięć minut, więc można tych ludzi naprawdę polubić, a całość ma dobre tempo i - jak to zwykle bywa u Sorkina - po prostu wciąga. Jedyne, co mnie jak na razie niepokoi, to wątki miłosne, dość klasyczne i przewidywalne, jak dla mnie niezbyt potrzebne, ale może wychodzę za bardzo do przodu, bo nie wiadomo jeszcze jak je scenarzyści rozwiną.
W obsadzie poza Danielsem między innymi Emily Mortimer, Sam Waterson, Alison Pill (Kim ze "Scotta Pilgrima") i Dev "Slumdog" Patel. Pierwszy odcinek można obejrzeć za darmo na stronie HBO GO. Na zachętę wrzucam świetny, otwierający pierwszy odcinek monolog głównego bohatera, któy Crov wrzucił wcześniej do tematu "Monologi" :)
"to że gej sobie nie może wziąć ślubu to jest sprawa kościoła" - vast
05-07-2012, 16:23
Red Crow
Liczba postów: 12,704
Liczba wątków: 50
Jeszcze nie widziałem i chyba poczekam, aż chociaż kilka odcinków będzie dostępnych z napisami. Póki co, przejrzałem opinie - widzowie są zadowoleni (niektórzy nawet bardzo), a krytycy, przynajmniej na razie, podchodzą do serialu dosyć chłodno.
05-07-2012, 19:47
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-07-2012, 19:47 przez nawrocki.)
VIP
Liczba postów: 7,127
Liczba wątków: 292
oho.
Mam gdzieś opinie dziennikarzy, którzy mówią, że serial nie ma nic wspólnego z prozą życia w redakcji. To samo mogliby pewnie powiedzieć przedsiębiorcy pogrzebowi (SFU), podobną opinię mogli mieć psychoanalitcy (inTreatment), gangsterzy (Soprano), policjanci (The Wire) i kowboje (Deadwood).
Nie zmienia to faktu, że Newsroom jest rewelacyjnym, trzymającym w napięciu, niegłupim, doskonale napisanym (ach te dialogi Sorkina!) serialem od - jakże by inaczej - niezrównanego HBO. Dawno już nie było na małym ekranie tak diabelnie dobrych pojedynków na słowa. I to tylko tyle po 3 odcinkach. Jeff Daniels wreszcie uwalnia się od emploi tego Głupszego, a Emily Mortimer normalnie zachwyca.
Świetny!
30-07-2012, 13:52
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-07-2012, 13:52 przez desjudi.)
Stały bywalec
Liczba postów: 756
Liczba wątków: 9
(30-07-2012, 14:15)Phil napisał(a): Cytat:To samo mogliby pewnie powiedzieć przedsiębiorcy pogrzebowi (SFU), podobną opinię mogli mieć psychoanalitcy (inTreatment), gangsterzy (Soprano), policjanci (The Wire) i kowboje (Deadwood).
Przedsiębiorcy pogrzebowi wypowiadają się w dodatkach do SFU i raczej nie narzekają. Ponoć - według mojej encyklopedii mafii - gangsterka twierdzi, że Sopranos najlepiej oddaje realia tego życia (z tą różnicą, że w Sopranos brakuje wszechobecnego strachu, który normalnie je wypełnia). :)
Mafia amerykańska: encyklopedia - Carl Sifakis ?
Co do "The Wire" to przecież Simon miał info z pierwszej ręki, więc myślę, że obraz policji oraz miasta nie jest w żaden sposób przekłamany.
A co do Newsroom czy serial nie agituje politycznie mocno w lewą stronę ? Bo spotkałem się z takimi opiniami, a nie mam siły na słuchanie drugiego tvn24 :P.
30-07-2012, 14:59
II Wicemiss Avatara 2010
Liczba postów: 3,195
Liczba wątków: 18
Sorry za oftopa, ale skoro zeszliście na temat polityki to sobie pozwolę - ogląda ktoś Political Animals? To nowy serial stacji USA. Obsada robi wrażenie (Sigourney Weaver, Carla Gugino, Ellen Burstyn, Ciarán Hinds, Adrian Pasdar...), a z drugiej strony twórcą jest scenarzysta Green Lantern :) Mam tyle niedokończonych seriali, że nie wiem, czy warto za to się zabierać.
30-07-2012, 18:33
Stały bywalec
Liczba postów: 887
Liczba wątków: 4
Mówicie co chcecie, ale jakże brakowało mi tak pięknie naiwnej szlachetności, moralizatorstwa i "misji edukacyjnej" w telewizji, która po prostu wzrusza. Nie obchodzi mnie, że to nie jest super realistyczny serial, prawdziwy, gorzki i ambitny - kupuje to ideologiczne walczenie z wiatrakami (trochę jak wegetarianie) w świetnej otoczce realizacyjnej (aktorstwo! dialogi!), nawet wątki prywatne są tak słodkie... oj brakowało mi takiego serialu! Aha, i czołówka - jeśli mówić tu odrębnie o tej sekwencji to jest tragiczna, ale znając warsztat HBO i konwencje tego serialu, uważam, że jest po prostu idealna - nie jestem w stanie sobie wyobrazić lepszej ;)
05-08-2012, 22:22
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-08-2012, 22:23 przez picek.)
Ambasador białej rasy
Liczba postów: 37,533
Liczba wątków: 375
Cytat:A co do Newsroom czy serial nie agituje politycznie mocno w lewą stronę ?
Podobno sam Goerge Soros maczał w tym palce. Na necie pojawiły się już prześmiewcze przeróbki logo HBO, jedną znalazłem na lewrockwell.com:
Generalnie jeśli o mnie idzie, to zniechęciłem się już po obejrzeniu podlinkowanego w pierwszym wpisie monologu. Nie lubię takiego, jak to ujął piecek, szlachetnego, naiwnego zatroskania o losy kraju, w życiu nie wygłosiłbym takiej gadki, choć kondycja USA też mnie martwi. W każdym razie zdziwiłem się, że koleżka nie wymienił broni palnej jako jednej z "dyscyplin", w których Ameryka przoduje na świecie, toby fajnie się wpisało w narrację tamtejszych liberalnych, oświeconych elit ;)
05-08-2012, 22:35
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-08-2012, 22:41 przez Mental.)
kimber henry
Liczba postów: 6,015
Liczba wątków: 18
mnie zniechęcił pilot. właśnie idealizmem i, uwaga, dialogami, które są bardziej efekciarskie niż efektowne - telewizja ma dzisiaj lepszych scenarzystów. w ogóle jakiś dziwny ten pilot, zamknięty, deklarujący, oczywisty. nie nie nie, chociaż może kiedyś wrócę.
DON'T BLINK AND TURN LEFT.
05-08-2012, 22:53
Stały bywalec
Liczba postów: 6,860
Liczba wątków: 6
Jestem po 5 odcinkach i rzeczywiście nie wygląda to dobrze. Niby ogląda się dosyć dobrze, momentami bardzo dobrze. Sorkin bez wątpienia świetnie pisze - zdecydowanie najbardziej podobają mi się monologi Willa i generalnie to co mówi do kamery. W ogóle sekwencje live są chyba najlepszym elementem serialu. Z dialogami jest już dużo gorzej. Niby nie odbiegają specjalnie od tego co było w The West Wing, ale w The Newsroom brzmią wyjątkowo, nawet jak na Sorkina, sztucznie i zdecydowanie za często powodują zażenowanie. Może to kwestia tego, że postaci nie wzbudzają za grosz sympatii i to co można było wybaczyć Toby'emu Ziglerowi, nie ujdzie na sucho tak irytującej postaci jak Mackenzie. W ogóle laski to jakaś tragedia w tym serialu - ta blondyna jest nie dużo lepsza. Właściwie poza Willem wszyscy mnie wkurwiają.
Do tego żenujące i wymuszone elementy humorystyczne jak na przykład ten z big foot. Nie przeszkadza mi polityczne zaangażowanie Sorkina i Coldplay na koniec odcinka. Przeszkadzają mi słabe aktorstwo i irytujący bohaterowie. Mimo to będę pewnie oglądał dalej, bo poza Louie nic obecnie nie oglądam a poza tym ogląda się to w miarę bezboleśnie i niektóre teksty całkiem witty jak to u Sorkina.
A i czołówka fajna.;)
06-08-2012, 22:55
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-08-2012, 22:57 przez PropJoe.)
Ambasador białej rasy
Liczba postów: 37,533
Liczba wątków: 375
Cytat:poza Louie nic obecnie nie oglądam
A widziałeś "Bossa"? Jeśli nie, to rzuć to Obama-Sorokin-Soros-gówno w pizdu :) i weź się za oglądanie "Bossa". Boss pokazuje, jak naprawiać Amerykę.
06-08-2012, 23:43
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-08-2012, 23:49 przez Mental.)
Stały bywalec
Liczba postów: 6,860
Liczba wątków: 6
No właśnie, nie będziesz pewnie zachwycony taką postawą;), ale nie przeszkadza mi aż tak, że jest to "Obama-Sorokin-Soros-gówno". Na chwilę obecną byłbym Sorkinowi w stanie wybaczyć nachalność w prezentowaniu swoich poglądów i moralizatorski ton, gdybym otrzymał przy tym dobrą rozrywkę. Bossa widziałem pierwszy odcinek i nie zachwycił. Miałem wrażenie, że będzie to serial oparty prawie wyłącznie na twistach i cliffhangerach - coś w klimacie Damages. Mylę się?
07-08-2012, 00:19
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-08-2012, 13:49 przez PropJoe.)
Rating: Awesome
Liczba postów: 10,313
Liczba wątków: 55
Obejrzałem. Świetna sprawa. Owszem wątki postaci to totalna nuda, ale cała reszta z dialogami na czele świetna. Ot taka bajka o tym jak mogłyby wyglądać media. Przy czym jest to w ciekawym obszarze, gdzieś pomiędzy fikcją a rzeczwistością - fikcyjna stacja telewizyjna i prawdziwe wydarzenia, nazwy prawdziwych firm nie zawsze brzmiące jak product placement.
Ogólnie bardzo na plus. Odcinki 2, 6 i 7 najlepsze.
01-09-2012, 14:05
Stały bywalec
Liczba postów: 887
Liczba wątków: 4
I właśnie z taką postawą, jak Craven, bardzo przyjemnie ogląda się ten serial! Piękna, szlachetna, naiwna bajka, ale w ładnej formie w wykonaniu HBO. Darzę ogromną sympatią sezon pierwszy! Co prawda drugiego takiego serialu nie chciałbym oglądać, ale póki co to miła odmiana od brudnych i prawdziwych Breaking Bad czy Boss.
02-09-2012, 19:58
Dużo pisze
Liczba postów: 742
Jestem po pięciu odcinkach "The Newsroom". Nie wiem, czemu tak późno sięgnąłem po ten serial, w końcu pisze go Aaron Sorkin (scenarzysta "Zodiaku", "Moneyball" oraz "The Social Network"), chyba po prostu nie mogłem ostatnio pozwolić sobie na kolejny pochłaniacz czasu. Regularnie oglądam już tylko "Sons of Anarchy", "Parks and Recreation", "Mad Men" oraz "Community", chciałem wcisnąć gdzieś między te tytuły serial o stacji telewizyjnej oraz grupie dziennikarzy kierowanych przez charyzmatycznego Willa McAvoy'a, ale pretekstem, by w końcu to zrobić, stała się... praca. Obejrzałem pierwszy odcinek ze swoimi uczniami z wieczorowego kursu dziennikarstwa jako spuszczenie pary przed zbliżającymi się egzaminami i nie żałuję, "The Newsroom" bardzo wiarygodnie oddaje pracę redakcji i medialny chaos w czasie wielkich wydarzeń, choć wiadomo, że to jednak marginalne sytuacje wyjątkowe (widz zapoznaje się z bohaterami w pilocie, gdy ci wałkują słynną sprawę BP, czyli ogromnego wycieku ropy naftowej, o którym głośno było również w Polsce).
Niewątpliwie najciekawszy w ekipie jest McAvoy grany przez wracającego do łask Jeffa Danielsa. Bardzo dobrze napisana postać, profesjonalista dziennikarstwa oraz człowiek, który postanowił wrócić do klasycznego, zaangażowanego społecznie oraz wiarygodnego informowania mas. Dobrze napisana, ale figurkowa. Sorkin krytykuje tutaj nowe media, oparte na płatnym kontencie oraz papce serwowanej widzowi. Taka konstrukcja jest jednak również powodem lekkich dołowań serialu - czasami wdziera się nachalnie moralizatorstwo, choć rozumiem, że "The Newsroom" ma pokazać model, do którego należy dążyć. Polecam, i to nie tylko zainteresowanym medioznawstwem oraz amerykańską polityką medialną.
Dyskretny urok burżuazji, Ran, Terminator 2, Big Lebowski, Fanatyk, Cries and whispers, Annie Hall, Eraserhead, Mroczny przedmiot pożądania, Noc na Ziemi, Lot nad kukułczym gniazdem, Capote, Boogie Nights, Zed i dwa zera, Żywot Briana.
22-12-2012, 15:43
Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
Sorkin nie ma nic wspólnego z Zodiakiem, skąd ta informacja?
22-12-2012, 16:36
Dużo pisze
Liczba postów: 742
Ach, przepraszam, błędna analogia - Fincher -> Zodiak -> Social Network.
Prawdę mówiąc do dzisiaj myślałem, że to jego scenariusz.
Dyskretny urok burżuazji, Ran, Terminator 2, Big Lebowski, Fanatyk, Cries and whispers, Annie Hall, Eraserhead, Mroczny przedmiot pożądania, Noc na Ziemi, Lot nad kukułczym gniazdem, Capote, Boogie Nights, Zed i dwa zera, Żywot Briana.
22-12-2012, 16:50
Zacząłem oglądać drugi sezon. Póki co jest dobrze. Motyw zrobienia z głównego bohatera republikanina daje ciekawe opcje.
05-08-2013, 14:53
Red Crow
Liczba postów: 12,704
Liczba wątków: 50
No nie, to drugi sezon miał już premierę, a pierwszy wciąż czeka u mnie na dysku...
05-08-2013, 20:27
Kolejny świetny odcinek. Just sayin'.
26-08-2013, 17:58
Deputy US Marshal
Liczba postów: 7,026
Liczba wątków: 15
Fuck the cavalry and the committee that recieves 'em.
29-08-2013, 13:31
|