Ankieta: Jak oceniasz tego PTAka?
PTA/PTA
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

One Battle After Another (2025) reż. Paul Thomas Anderson
Na HBO jest nawet wersja z językiem migowym, a ten pomimo, że ma zamiar spiracić, to jeszcze narzeka, że nie chce mu się ściągać :p

Odpowiedz
(25-01-2026, 19:29)Spoilerowo napisał(a): przestałem pobierać cokolwiek do oglądania z dobre 6 lat temu, tylko serwisy do oglądania
Jest taki serwis Filman.cc, gdzie można oglądać wszystko co dostępne (do wyboru napisy, lektor czy dubbing) i zabierać bogatym.

Ale wersja z AI lektorem... Miejże godność, to już lepiej zarzucić ten dubbing.

Odpowiedz
(25-01-2026, 20:08)OGPUEE napisał(a): Ale wersja z AI lektorem... Miejta godność, już lepiej zarzucić ten dubbing.
Klikałem sobie dziś po kanałach i na jakimś chyba Paramount Channel leciał "Catch me if you can". Z dubbingiem.
Nie wiem jak bardzo trzeba się upodlić, żeby oglądać normalne filmy, a nie jakieś bajki dla dzieci z dubbingiem.
Po prostu zgroza...
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
Bo trafiłeś na chujowe dubbingi i masz skrzywioną opinię Uśmiech.

Odpowiedz
Jesteś w tym wariactwie na szczęście osamotniony. I dobrze Duży uśmiech
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
Przebaczam wam, gdyż nie wiecie co czynicie Uśmiech.

Odpowiedz
Nawet moja córa od lat wie, że oglądanie z dubbingiem czegokolwiek co nie jest animacją, to zbrodnia. Musieliby mi za to dobrze płacić, żebym się zdecydował.

Odpowiedz
(25-01-2026, 20:13)OGPUEE napisał(a): Bo trafiłeś na chujowe dubbingi i masz skrzywioną opinię Uśmiech.

Nie, Doktor ma rację. to ty masz skrzywioną opinie
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
(25-01-2026, 20:08)OGPUEE napisał(a): Ale wersja z AI lektorem... Miejże godność, to już lepiej zarzucić ten dubbing.

Nie znasz się. Lektorzy AI potrafią być bdb.

Jak w dubbingu tlumaczyli "spociuchów"?
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
(25-01-2026, 21:29)Gieferg napisał(a): Nawet moja córa od lat wie, że oglądanie z dubbingiem czegokolwiek co nie jest animacją, to zbrodnia. Musieliby mi za to dobrze płacić, żebym się zdecydował.

Wyjątek to Misja Kleopatra z Bellucci (i podobno serial Ja Klaudiusz). Nie widziałem nigdy wersji oryginalnej tylko z dubbingiem, ktory do dziś nie wiem czy wyszedł tak bo imprezowali w czasie tlumaczenia (miało być improwizowali oczywiście, ale zostawię bo w sumie pasujeDuży uśmiech)  czy wszystkie dialogi były napisane w polskim skrypcie.  Nie wyobrażam sobie oglądać po francusku.

Odpowiedz
Dubbing Ja Klaudiusz jest autentycznie genialny. Widziałem raz, za pośrednictwem [ocenzurowano].
Moi rodzice widzieli na żywo w tv i tatko przez lata tata entuzjazmował się zapamiętanymi kwestiami.
Czy jest to lepsze od oryginału?
Za chuja nie. Oryginał ma Jacobiego, Blesseda, Hurta, Philips.
Wynika z tego chyba jakiś morał.

Odpowiedz
(28-01-2026, 00:41)michax napisał(a): ... Nie wyobrażam sobie oglądać po francusku.

Dubbing potrafi być zjebany, nawet jak jest dobry.

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
(28-01-2026, 01:03)shamar napisał(a): Dubbing potrafi być zjebany, nawet jak jest dobry.

[Obrazek: damn-thats-deep.gif]
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
(28-01-2026, 00:41)michax napisał(a): Nie wyobrażam sobie oglądać po francusku.

Oglądałem całkiem niedawno i jak najbardziej daje radę - część żartów jest nawet zabawniejsza z uwagi na inne zabawy językowe, choć oczywiście rodzimych smaczków tu nie uświadczymy. Casus Shreka, który też przecież obrósł legendą dubbingu lepszego od oryginału, choć i w oryginale film zwyczajnie śmieszy.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Dodatkowo na polskich wydaniach DVD nie ma chyba opcji wlaczenia oryginalu. Bo najwyrazniej jej NIE MA.
Tak jest np. na "Rrrrrr".

Co do francuskich wersji i zjebanych polskich:
we francuskiej jest postać Canal Plus.

Odpowiedz
Kolejna cegiełka do Oscarów. Film zgarnął PGA. 

Dziś jeszcze SAGi. Też może coś na nich ugra.

@PropJoe może chłodzić powoli szampana. No chyba, że nie chce zapeszać Język

Jestem bardzo ciekawy jaki będzie kolejny projekt Andersona po (ewentualnym) rozbiciu Oscarowego worka. No i czy zrealizuje coś jeszcze dla WB, biorąc pod uwagę przejęcie firmy przez Ellisona.
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz
Ostrzegam ta recenzja/analiza filmu Andersona będzie bardzo trudnym przeżyciem dla Was, szczególnie dla fanów twórczości tego reżysera. Przyznam że nawet ja, ktory lubię filmy tego reżysera, ale nie jestem jakimś tam fanem, to czasami we mnie się burzyło. Amerykanie nie potrafią kręcić czarnych komedii? Nawet przykładów nie chce mi się wymieniać. I jeszcze gość przyznał,że tak w sumie to nie widział większości filmów Andersona, a jak już to Magnolię, która wcale nie była tak super przyjęta, miała mieszane opnie. Pamięć już nie ta, raczej nie było tylko zachwytów, ale żeby Magnolia była słabo oceniana, to nie przypominam sobie. Ale ok, niech będzie tylko jak doktor przyznał, że tak go film męczył ze oglądał na przyśpieszeniu.... no to brakło mi słów. Zaznaczam, że nie śledzę tego kanału, ale akurat youtube sam mi zaproponował tą recenzję/analizę doktora Majewskiego.

Odpowiedz
To ja dokladam cegielke do krytyki tego "rewolucyjnego" Goyslopu:

Nic wyjatkoweg, kilka obserwacji.

When counter-culture becomes culture, it’s destructive performativity. They tear down a society to find belonging amidst the detritus of a world they could never build.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon