Pinocchio (reż. Guillermo del Toro, 2021)
Jeśli jeszcze ktoś nie widział:

The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Bardzo solidna produkcja. Widać masę serca włożonego w świetną animację. Bo choć fabularnie zaskoczeń tu jest zero - intrygują pojedyncze patenty tj. wątki antyfasztystowskie, obóz dla dzieciaków czy sceny w zaświatach - to oglądało się to przyjemnie, aczkolwiek to wciąż baja dla dzieci. Może tylko delikatnie podrasowana stylem del Toro.

7+/10
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Naprawdę mi się podobało. Miło widzieć jakąś adaptację drewnianego pajaca, która jest wystrugana z sercem i ma wiele nowego do powiedzenia od siebie, a nie głównie odhacza kolejne punkty historii starej jak świat. Del Toro przedstawia ją zupełnie jakby na nowo i to się chwali. Od niego kilka świetnych pomysłów - np. Gepetto rzeźbi Pinokia po pijaku i z rozpaczy po tragicznej śmierci syna, świerszcz zamieszkuje jego serce, bo ma tam mieszkanko, cała ta otoczka faszystowskich włoszech, no i zupełnie nowe spojrzenie na Błękitną Wróżkę.

Animacja jest tu fenomenalna. Mimo, że poklatkowa, to ruchy są absolutnie płynne i do tego stopnia, że można zapomnieć, iż ogląda się wprowadzane w ruch między sekundami kukiełki, a nie żywe istoty. Design bohaterów też daje radę - szcególnie sam Pinokio, który faktycznie wygląda trochę na pijacką fuszerę (wystają mu gwoździe itd.). Podobnie voice acting - absolutnie nie poznałem Cate Blanchett, z kolei Waltz ma tu chyba jedną ze swych lepszych ostatnio ról. :) Drobny minus może za parę piosenek, które często są akurat absolutnie zbędne i niewiele wnoszą do fabuły.

Ucieszę się jeśli Oscar powędruje do rąk poczciwego Guillermo, choć obawiam się, że Akademia wywinie mu numer i ponownie dla zasady da Disneyowi (tym bardziej, że Turning Red to jeden ze słabszych Pixarów). Chyba nawet najlepsze zetknięcie Collodiego z X Muzą i nie pozbawione twórczej pasji. O disnejowo-zemeckisowym syfie z tego samego roku nie można tego powiedzieć.

8/10

Odpowiedz
Kryst_007 napisał(a):Ucieszę się jeśli Oscar powędruje do rąk poczciwego Guillermo, choć obawiam się, że Akademia wywinie mu numer i ponownie dla zasady da Disneyowi (tym bardziej, że Turning Red to jeden ze słabszych Pixarów).

Też się ucieszę i praktycznie jest to pewne, że wygra "Pinokio", chociaż mimo wszystko dla mnie osobiście ciut lepszy był drugi "Kot w butach", który pojawił się kompletnie znikąd i totalnie zaskoczył. No ale co by nie mówić był to rewelacyjny rok dla animacji - bo trzeba przy tych już wymienionych wspomnieć również o drugim, fenomenalnym sezonie "Primal" Tartakovsky'ego.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz

Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
(11-02-2023, 11:35)Kryst_007 napisał(a): świerszcz zamieszkuje jego serce, bo ma tam mieszkanko

Heh, Del Toro widać zaczerpnął z komiksowej adaptacji (choć bardziej parodii) Pinokia od Winshlussa, gdzie Świerszcz będący bumelanckim przegrywem zamieszkuje w głowie Pinokia (będącego niemym robotem) :). Sam komiks bardzo polecam jak co.

Odpowiedz
Kryst_007 napisał(a):Drobny minus może za parę piosenek, które często są akurat absolutnie zbędne i niewiele wnoszą do fabuły.
Ja bym powiedział, że trochę bardziej niż drobny. To nadal dobry film, szanuję go za wiele rzeczy, ale jestem na 90% pewny, że ta piosenka leci 24/7 w Piekle:

Gdyby na tym etapie jeszcze obchodziły mnie Oscary, kibicowałbym z całych sił Kotu w Butach.

Odpowiedz

Odpowiedz
Wreszcie obejrzałem, rok temu nie miałem nastroju, dużo czytałem o tym jaki to mroczny film, a ja widzę go jako bardzo pozytywny film, Pinokio wraca do ojca, ma rodzinę, żyją szczęśliwie tak długo jak mogą, później Pinokio wyrusza w świat i też kiedyś umrze i dołączy do nich, bo jest już prawdziwym chłopcem i ma jedno życie, więc co w tym smutnego?

W sumie nie mam większych zarzutów, mógłbym się jedynie przyczepić do designu niektórych postaci, hrabia Volpe wyglądał bardzo generycznie, jak z jakiejś taniej bajki, małpka trochę też choć mniej, no kuje to w oczy przy tym jak prezentował się Geppetto, Sebastian i w szczególności Pinokio, no i wątek tego syna Podesty tak dziwnie ucięty.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon