Stały bywalec
Liczba postów: 3,484
Liczba wątków: 39
Zaraz, ci sami ludzie robili Pitch Black/Dark Fury i Kroniki?
Bodie: He's a cold motherfucker.
Poot: It's a cold world Bodie.
Bodie: Thought you said it was getting warmer.
Poot: The world goin' one way, people another yo'.
07-08-2007, 10:56
Nowy
Liczba postów: 968
Liczba wątków: 13
Scenariusz do wszystkich pisał Twohy (głównie screenplay, bo sam scenariusz pisało też parę innych osób). Pitch Black, Kroniki - reżyseria Twohy. Dark Fury - Peter Chung.
07-08-2007, 11:07
Stały bywalec
Liczba postów: 3,484
Liczba wątków: 39
Więc wychodzi na to że Twohy nie powinien dostawać za dużo kasy. :) Niektórzy tak mają że muszą być ograniczeni bo im wyjdzie coś tak przebajerowanego jak Kroniki.
Bodie: He's a cold motherfucker.
Poot: It's a cold world Bodie.
Bodie: Thought you said it was getting warmer.
Poot: The world goin' one way, people another yo'.
07-08-2007, 11:09
Nowy
Ty nazwyasz to przebajerowaniem, ja nazwę to stylem. Zależy od punktu widzenia, prawda? Oczywiście są w tym filmie elementy które drażnią, ale ja przymykam na to oko, nie wszystko musi być zaraz idealne. A może to po prostu fakt iż uwielbiam kino sci-fi sprawa że mi Kroniki się jednak podobają. Mam w domu wersję reżyserką i co jakiś czas sobie ją oglądam. Póki co w ostatnich bo ja wiem 10 latach, nie było kina akcji sci-fi które można mierzyć z kronikami. No bo po prostu nic nie ma, a szkoda! Najlepszym dowodem jest fakt, że od Kronik minęło już dobrych 5 lat, a my wciąż tutaj o tym filmie rozmawiamy. Każdy go pamięta, każdy wie kto to jest Riddick, i do czego służy Kubek haha
07-08-2007, 11:15
Talking Head
Liczba postów: 16,007
Liczba wątków: 264
Oconnel napisał(a):w ostatnich bo ja wiem 10 latach, nie było kina akcji sci-fi które można mierzyć z kronikami
W sensie wizualnym? Choćby nowe Star Warsy. W sensie treściowym? Przykro mi mówić, ale nawet Atak Klonów bardziej się trzyma kupy niż Kroniki. :) Riddicka lubię jako postać, Pitch Black to świetny film, Ucieczka z Butcher Bay to rewelacyjna gra, ale Kroniki moim zdaniem to wydmuszka, choć ładnie pomalowana.
07-08-2007, 11:17
Nowy
Można tak to odbierać, jako pomalowaną wydmuszkę. Ale można też ten film polubić jeżeli tylko da mu się szansę :) Tak szy siak, film kokosów nie zarobił. Ledwo się zwrócił, DVD sprzedaję się jednak nieźle, więc może jeszcze kiedyś będzie nam dane obejrzeć inną część tego filmu (Chronicles of Riddick: Underverse, a może nawet Return to Furia). Twohy na pewno jest człowiekiem wyciągającym wnioski, i o ile dojdzie do produkcji kolejnych części, to miejmy nadzieję że będzie jeszcze lepiej. A StarWars-a nie prowónywał bym do Riddicka, zupełnia inna para kaloszy.
07-08-2007, 11:39
Talking Head
Tylko wizualnie porównałem - a to, że wszystko się trzyma kupy, dotyczyło spójnego rozwijania wszechświata. Pitch Black jest świetny, bo pokazuje w miarę prawdopodobną przyszłość. Coś jak Alien. W Kronikach nagle zostaje domalowana otoczka godna filmów fantasy, z róznymi cesarstwami, mega-wymiarami, dziwnymi rzeźbami, latającymi agentkami M i tym podobne. Za dużo tego, zbyt nagle to wprowadzone, zburzyło ładną wizję świata PB. Tu jest nowa wizja - i nic poza nią, klasyczne "heros zbawia świat". I masa logicznych dziur.
Aha, Kroniki nawet mi się podobają, mimo swych wad. Oceniam je na... 4\10, powiedzmy, ale mimo tego lubię czasem zapuścić. :)
07-08-2007, 11:42
Nowy
Ja nie twierdzę że jest to film stulecia :) Ale mimo tego też raz na jakiś czas go zapuszczam, bo miło mi to oglądać i zagłebiać się w ten wydmuszkowy świat. Kupuję go z jego kolorową otoczką, chyba ze względu na postacie występujące w tym filmie. Riddick i Toombs są znakomici, Kyra już gorzej (słaby aspekt filmu), Johns z Pitch Blacka czy Holy Men, niezła gromadka. Polubiłem te postacie. Mam nadzieję jeszcze odwiedzić kiedyś ten universe w sequelu.
07-08-2007, 11:51
Nowy
Liczba postów: 2,101
Liczba wątków: 29
military napisał(a):Pitch Black jest świetny, bo pokazuje w miarę prawdopodobną przyszłość. Coś jak Alien. W Kronikach nagle zostaje domalowana otoczka godna filmów fantasy, z róznymi cesarstwami, mega-wymiarami, dziwnymi rzeźbami, latającymi agentkami M i tym podobne. Za dużo tego, zbyt nagle to wprowadzone, zburzyło ładną wizję świata PB.
Eee tam. Po prostu mamy szerszy horyzont opisywanych zdarzeń.
07-08-2007, 11:53
Nowy
Universe jest lekko przekolorowany to prawda. Może nawet za bardzo, ale można to wytrzymać zaciskając zęby. Dialogi w tym filmie są naprawdę świetne. Np. scena z wersji reżyserskiej gdy Lord Marshall pyta Riddicka czy już się kiedyś nie spotkali zapada w pamięć :D Ale takich drobnych momentów w tym filmie jest mnóstwo co sprawia że ma klimat. Oglądając zapominamy o wszystkim i jesteśmy razem z tymi ludźmi, tam w tam tej rzeczywistości. Nie każdy film to potrafi. Szkoda że film poprzedzała beznadziejna kampania promocyjna. Z początku nie wiedziałem nawet że Kroniki mają coś wspólnego z Pitch Blackiem. Pitch był juz wtedy chwalonym filmem i myślę że nie wykorzystano dostatecznie tego faktu.
07-08-2007, 11:59
Talking Head
D'Moon, a wcale że nie. :) Czy oglądając PB (kiedy jeszcze nikt nie pomyślał o nakręceniu Kronik) przyszło ci na myśl że w tym filmie jest miejsce na:
a) Riddicka stającego się zbawcą wszechświata
b) złego imperatora operującego ultra-vortexami
c) latające, przezroczyste agentki M
d) zołnierzy w zbrojach przypominających średniowiecze
?
Bo mnie nie. :) W dodatku Kroniki wkurzyły mnie wyolbrzymiając skalę wydarzeń. Kiedy obejrzy się je i zaakceptuje jako kontynuację serii, PB tracą znaczenie. Przecież to był nieznaczący epizodzik, a skoro Riddick jest właściwie nie do zdarcia, to i tak od początku nic nie mogło mu się stać. Właściwie to dawał potworom fory, bo spokojnie mógł je wszystkie rozwalić.
07-08-2007, 12:01
Nowy
Military, to nic w porównaniu że StarWarsem i Jar Jarem. To pikuś :)
07-08-2007, 12:09
Talking Head
Jar Jar był głupi, ale nie okazywało się nagle, że gdzieś ponad Imperatorem żyje Unicron który zalewa kosmos musztardą. :)
07-08-2007, 12:14
Nowy
military napisał(a):D'Moon, a wcale że nie. :)
A wcale, że tak:)
Masz rację - to jest skok niespodziewany i (wydawałoby się) nielogiczny. A jednak logiczny jest, tyle, że zmiana skali może irytować. Mi każda z części przypadła do gustu, i nie wkurza fruwająca Dench czy hiper-underversy. Powiem więcej: miłym zabiegiem jest łączenie s-f z elementami magii itp. Gdzie to było? W SW? Diunie? Koniec listy.
07-08-2007, 12:14
Talking Head
A gdzie masz magię w Diunie? To dość ciekawe odkrycie. :)
07-08-2007, 12:15
Nowy
Panny Gesseritki:) Nie, nie dam sobie wmówić, że to super-rozwinięte zdolności (para)psychologiczne:D
07-08-2007, 12:17
Talking Head
Rozwinięcie umiejętności umysłu, telepatia, telekineza itp. - czysta nauka. ;)
07-08-2007, 12:18
Nowy
Wydaję mi się że jednak popadasz w przesadę. Biorąc pod uwagę jedynie Pitch Black-a, jakie możemy wysnąć wnioski. Komercyjny frachtowiec pasażerski musiał być gdzieś zbudowany. Więc mamy zamieszkałe planety, ci pasażerowie przecież lecą do jakiejś innej lokalizacji. Zatem systemy które widzimy w Kronikach to mus. Wiemy że Riddick uciekł z więzienia, w Kronikach nie mamy co prawda Butcher Bay, ale mamy Krematorie. Inne rasy? możliwe, w końcu w Pitch Blacku też je widzimy. Nie ma jednak przesady, są ludzie i nekrosi. Furianie oraz Elementale. To są 4 rasy występujące w kronikach, nie jest to dużo w porównaniu z SW gdzie ras są tysiące. No i sam Lord Marshall, cóż element przybycia z innego wszechświata jest imho fajny. Ja to kupuję :D
07-08-2007, 12:19
Talking Head
No dobra, kupowanie lub nie różnych ras to kwestia gustu, ale obiektywnie spójrz na różnice w kostiumach z PB i Kronik. W PB - realistyczne, wręcz dzisiejsze kostiumy, te u strażników przypominają wyposażenie Swat, tylko że odpowiednio podrasowane. W Kronikach nagle masz zbroje rycerskie i tym podobne dziwaczne wynalazki. Mnie na przykład kłuł po oczach wygląd Riddicka na tej planecie arabskiej zaatakowanej przez Marshalla - widać było, że jego kostium, projekty urządzeń z PB itp., a wygląd wszystkiego innego, to dwie drastycznie różniące się koncepcje.
07-08-2007, 12:22
Nowy
Spójrz na wyposażenie/sprzęt żołnierzy w różnych państwach. Obecnie. Na przestrzeni dziejów.
Słabo?
A to wszystko w obrębie jednej planety.
07-08-2007, 12:24
|