Dużo pisze
Liczba postów: 723
Liczba wątków: 0
Wiem, że trochę nie w temacie, ale może mi podpowiecie co i jak.
Chciałbym sobie kupić w PS Store DLC do TLoU i tu zaczynają się schody dla laika, nooba czy innej ciemnej masy jaką w tym temacie jestem.
Zarejestrowałem się do PSN tylko przez to, że jakaś gra tego wymagała - nigdy nic stamtąd nie ściągałem i nic nie kupowałem.
Podczas rejestracji podałem zmyślone dane i utworzyłem jakieś fakeowe konto czy w takiej sytuacji mogę kupić to DLC czy muszę edytować dane?
No i jak z metodami płatności? Nie mam żadnej karty kredytowej czy jakiejś wirtualnej karty płatniczej czy w takim przypadku najłatwiejszą opcją jest tzw. doładowanie w pudełku?
16-02-2014, 12:22
Stały bywalec
Liczba postów: 4,900
Liczba wątków: 19
Też mam fejkowe dane, których chyba edytować się nie da (też zjebałem sprawę :P), ale bez problemu można dokonywać zakupów przez PSN:
1. Kartą kredytową lub debetową. W przypadku tej drugiej nie wszystkie są obsługiwane (chociażby ta od PKO), więc tutaj radziłbym się lepiej dowiedzieć.
2. Kod doładowujący wirtualny portfel, sprzedawany między innymi w pudełkach.
Innych form płatności nie ma.
16-02-2014, 13:39
Dużo pisze
Wielkie dzięki, czyli skorzystam z tej drugiej opcji czyli wirtualnego portfela i pudełkowego doładowania.
Mam jeszcze jedno pytanie. Po zakupie jakiejś gry mam kod na 30 dni w PS Plus i pisze tam, że po zakończaniu darmowego okresu subskrypcja zostanie automatycznie przedłużona na 90 dni a kwota 59,00 zł zostanie pobrana z tegoż wirtualnego portfela. Co w przypadku, gdy nie będę miał tam żadnych środków?
I jeszcze jak to się dokładnie odbywa, tzn. na Plusie są co m-ąc udostępniane darmowe gry i jeśli chcę w jakieś zagrać muszę je pobrać? Bo jeśli tak to z moim marnym transferem 2 Mb/s chyba nawet nie warto się za to zabierać ...
16-02-2014, 15:09
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-02-2014, 15:10 przez Gambit.)
Stały bywalec
Liczba postów: 4,900
Liczba wątków: 19
Z automatycznym pobieraniem kwoty z portfela nie wiem jak jest, bo i z PS+ nie korzystam (kod z TLoU czeka na jakąś ciekawą ofertę), ale jeżeli chodzi o gry, to tak, trzeba je ściągnąć na dysk (i są to dosyć spore pliki). I jak się skończy subskrypcja, to nie masz możliwości dalszego ich odpalenia, puki jej nie przedłużysz.
16-02-2014, 15:52
Użytkownik
Liczba postów: 110
automatyczne pobieranie kwoty z portfela mozna wylaczyc w ustawieniach, aczkolwiek jesli na koncie nie bedzie srodkow, to nic sie nie stanie oprocz tego, ze otrzymasz stosowne powiadomienie o braku funduszy droga mailowa.
16-02-2014, 15:56
(16-02-2014, 15:52)Grievous napisał(a): Z automatycznym pobieraniem kwoty z portfela nie wiem jak jest, bo i z PS+ nie korzystam (kod z TLoU czeka na jakąś ciekawą ofertę), ale jeżeli chodzi o gry, to tak, trzeba je ściągnąć na dysk (i są to dosyć spore pliki). I jak się skończy subskrypcja, to nie masz możliwości dalszego ich odpalenia, puki jej nie przedłużysz.
Nie trzeba pobierać całych gier. Wystarczy je przez stronę Sony - link dodać do koszyka i kupić za 0 zł. Dodają się do naszego konta i od teraz zawsze jak będziemy mieli PS+ to gry będziemy mogli pobrać.
16-02-2014, 22:19
Dużo pisze
Ale co to za różnica czy dodam do konta przez www czy w menu PS3 jak i tak trzeba ściągnąć?
Chociaż gry mają przeważnie coś koło 5GB więc nie jest źle, można jednocześnie taką grę pobierać i grać w coś innego?
Czy ja dobrze widzę, nowy Bioshock jest za darmo w tym PS Plus?
https://store.sonyentertainmentnetwork.com/#!/pl-pl/gry/bioshock-infinite/cid=EP1001-NPEB01290_00-BSIPSNEFIGSPSCEE
No i dlaczego TLoU waży tylko 137 MB ???
https://store.sonyentertainmentnetwork.com/#!/pl-pl/gry/the-last-of-us/cid=EP9000-NPEA00435_00-THELASTOFUSDIG01
16-02-2014, 23:04
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-02-2014, 23:12 przez Gambit.)
II Wicemiss Avatara 2010
Liczba postów: 3,195
Liczba wątków: 18
TLoU waży o ile dobrze pamiętam ponad 20GB. Można grać jak się pobierze 70%
16-02-2014, 23:30
(16-02-2014, 23:04)Gambit napisał(a): Ale co to za różnica czy dodam do konta przez www czy w menu PS3 jak i tak trzeba ściągnąć?
Chociaż gry mają przeważnie coś koło 5GB więc nie jest źle, można jednocześnie taką grę pobierać i grać w coś innego?
Czy ja dobrze widzę, nowy Bioshock jest za darmo w tym PS Plus?
https://store.sonyentertainmentnetwork.com/#!/pl-pl/gry/bioshock-infinite/cid=EP1001-NPEB01290_00-BSIPSNEFIGSPSCEE
No i dlaczego TLoU waży tylko 137 MB ???
https://store.sonyentertainmentnetwork.com/#!/pl-pl/gry/the-last-of-us/cid=EP9000-NPEA00435_00-THELASTOFUSDIG01
To ja właśnie tłumacze, że nie musisz nic pobierać. Masz tylko dodać do swojego konta.
19-02-2014, 14:14
Stały bywalec
Liczba postów: 2,026
Liczba wątków: 1
Rozpiska na marzec:
Dead Nation: Apocalypse Edition (PS4)
Tomb Raider (PS3)
Brothers (PS3)
27-02-2014, 21:26
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-02-2014, 21:27 przez Khet.)
Stały bywalec
Liczba postów: 779
Tomb Raider już dawno ograny, ale dead nations sprawdze z ciekaowści. Miałem nosa nie kupując Brothers :) Teraz bede miał za darmo
28-02-2014, 19:46
Stały bywalec
Liczba postów: 2,026
(28-02-2014, 19:46)Turus napisał(a): Tomb Raider już dawno ograny, ale dead nations sprawdze z ciekaowści. Miałem nosa nie kupując Brothers :) Teraz bede miał za darmo
Masz PS3 i PS4? :o
Dead Nation był rozdawany za darmo po aferze z atakiem na PSN. Całkiem przyjemne, ale raczej w coopie (o klasę lepszy jest chociażby Guardian of Light - tak w temacie TR jeszcze). Wersja na PS4 ma zawierać DLC i możliwość streamowania, gdzie widzowie będą mogli wpływać na rozgrywkę (np. podsyłając amunicję, lub więcej zombie).
28-02-2014, 22:08
Dużo pisze
Liczba postów: 549
Liczba wątków: 9
Nie wiem gdzie więc piszę tutaj. Mam oto ciekawy problem z Playstation, PSN, PS Plus, albo cholera wie z czym.
Wchodzę sobie ostatnio na PS Plus by zassać nowe darmówki, a tu strzał w pysk komunikatem "przekroczono limit aktywowanych systemów, który wynosi 2". Pomyślałem, że to jakiś chwilowy error, ale nie. Drugi, trzeci raz i to samo. Innych gier pobrać też nie mogę. Wracam do pulpitu i odpalam, którąkolwiek grę wcześniej pobraną. Komunikat ten sam. Zdurniałem. Mam PS3 i PS Vita podpięte pod to samo konto - co zresztą jest zalecane, bo zasysam z PS Plus też gry na Vitę. Wszystko działało bez problemu. Nie wykonywałem żadnych ewolucji z kontem. Po prostu odpalam jak zazwyczaj i klops.
Dzwonię na COK Playstation. Trafiłem na złośliwą cholerę, która od razy prosto z mostu wali mi tekst, że z pewnością rozdaję dane do konta na prawo i lewo, więc niech się nie dziwię. Mówię więc, że to niemożliwe, bo dostęp do konta mam tylko ja. No to ona do mnie, że w takim razie na pewno kupiłem od kogoś grę na PS Plus z jego kontem, albo sprzedałem swoją, albo, że coś tam zrobiłem przez allegro, albo, że się logowałem u kolegów... I wymienia pięć tysięcy opcji... Generalnie moja wina i chuj. Gdy wykluczyłem wszystkie opcje zapytałem baby co dalej, a ona do mnie, że nic, bo to moja wina i nic się nie da zrobić. Gdy laskę lekko przycisnąłem rzuciła tekstem "ja nie będę z Panem dalej rozmawiać" i się rozłączyła.
Drugi telefon na COK, odbiera koleś i rozmowa staje się bardziej konstruktywna. Facet tłumaczy krok po kroku co zrobić. Każe mi się logować na Sony Entertainment, po czym przejść do swojego konta. Gdy to robię okazuje się, że mam 4 akywowane konsole! Tłumaczę więc chłopu, że to niemożliwe, co ten przyjmuje ze spokojem i mówi, że nie ma problemu, bo możemy je zdezaktywować, a później wystarczy zalogować się na tych, na których potrzebuję. Niestety szlag trafia plan w momencie, gdy odczytuję komunikat na stronie, że "Niedawno dezaktywowano urządzenia i opcja aktualnie nie jest dostępna". Pytam gościa jak to jest możliwe skoro o jakiejś tam "dezaktywacji urządzenia" dowiedziałem się podczas rozmowy z nim. Gość unika odpowiedzi na pytanie sugerując tylko, by przesłać numery seryjne konsol, a on przekaże sprawę administracji. Tak też zrobiłem i czekam już kilka dni na jakieś działania.
Generalnie kaplica. Nikt nic nie wie z naciskiem na "to Pana wina". Czy miał ktoś podobną sytuację, albo słyszał może o czymś takim? Na forum pomocy technicznej playstation jest kilku gości z podobnym problemem, ale gadka administratorów jest jasna - coś ukradłeś, komuś pożyczyłeś, zrobiłeś jakiś przekręt i nic nam do tego. Chuj człowieka strzela, bo ludziska piszą, że żadna opcja nie wchodzi w grę, a ekipa z Sony idzie w zaparte. Jedyna opcja to czekać 6 miesięcy aż się odblokuje opcja dezaktywacji.
PS. Dane do konta są tylko w konsolach i mojej głowie. Nie mam zwyczaju też chwalić się loginem i hasłem po kilku głębszych.
I was always criticized for style and content, but I enjoy trying to tell stories a different way - Tony Scott
14-02-2015, 14:58
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-02-2015, 15:00 przez Indroman.)
Talking Head
Liczba postów: 16,007
Liczba wątków: 264
Było parę gigantycznych wycieków danych od Sony, może ktoś skorzystal z twojego hasła?
14-02-2015, 15:25
Użytkownik
Liczba postów: 110
ktos ci sie ewidentnie wpierdzielil na konto, podpinajac pod nie swoje konsole. jesli nie podawales nikomu swoich danych, a sam masz tylko po jednej sztuce ps3 i vity, to innej opcji nie ma (no chyba ze to jakis blad strony, ale to malo prawdopodobne) .
jak pisze military, ostatnio byly jakies wycieki danych, wiec ktos mogl skorzystac z okazji. psn zawsze byl dziurawy i to nie pierwszy wyciek jaki mial miejsce. ja bym cisnal sony, bo wina lezy po ich stronie, chociazby dlatego, ze maja zbyt slabe zabezpieczenia i w ogole dopuscili do kradziezy danych. z COB wielu ludzi musi sie uzerac, bo zbyt pomocni to oni nie sa i bardzo opieszale, o ile w ogole, rozwiazuja problemy, dlatego trzeba z nimi ostro. dzwon do skutku, jesli trzeba to nawet uzywaj grozb (wspomnij o rzeczniku konsumentow itd), a w koncu powinienes doczekac sie odpowiedniej reakcji.
15-02-2015, 00:59
Dużo pisze
Dzięki Panowie za pomoc. O możliwość włamu na serwer pytałem podczas pierwszej rozmowy, ale laska parsknęła śmiechem. Rozmowa zrobiła się bardzo nerwowa, gdy zapytałem jakim prawem oskarża się mnie o niefrasobliwość albo wręcz oszustwo, a problemu po stronie Sony nie bierze się w ogóle pod uwagę. Za wyciekiem przemawia też zachowanie całej obsługi - wybitnie klepią tę samą regułkę, czy to przez telefon czy na forum pomocy technicznej.
Mamy dziś poniedziałek, zobaczymy czy się w końcu odezwą.
I was always criticized for style and content, but I enjoy trying to tell stories a different way - Tony Scott
16-02-2015, 09:57
.
Liczba postów: 28,084
Liczba wątków: 62
Cytat:O możliwość włamu na serwer pytałem podczas pierwszej rozmowy, ale laska parsknęła śmiechem.
Przecież nie chodzi o możliwość włamu, bo takie włamy miały miejsce, częściej niż raz nawet. Mogłeś poszukać jakiegoś oświadczenia szefostwa Sony w tej sprawie i babce zacytować.
Cytat:Za wyciekiem przemawia też zachowanie całej obsługi - wybitnie klepią tę samą regułkę
Akurat to, że na infolinii powtarzają to samo zdanie nie świadczy o niczym innym niż to, że jak najszybciej chcą się pozbyć natręta :)
16-02-2015, 10:16
Talking Head
Tak czy siak - zmień hasło, zwłaszcza jeśli masz pod konto podpiętą kartę kredytową. Ja rzuciłem się do zmiany jak tylko usłyszałem o wycieku haseł.:)
16-02-2015, 11:22
Dużo pisze
(16-02-2015, 10:16)simek napisał(a): Przecież nie chodzi o możliwość włamu, bo takie włamy miały miejsce, częściej niż raz nawet. Mogłeś poszukać jakiegoś oświadczenia szefostwa Sony w tej sprawie i babce zacytować.
Źle się wyraziłem :) Przed rozmową sprawdziłem nawet daty oświadczeń, ale - jak wspomniałem - laska mnie wyśmiała, że nic takiego nie miało miejsca, a gdy pytałem o to jakim cudem samo Sony potwierdziło to przeszła do ataku, że najpierw rozdaję dane, a teraz próbuję zrzucić winę na nich. :)
(16-02-2015, 10:16)simek napisał(a): Akurat to, że na infolinii powtarzają to samo zdanie nie świadczy o niczym innym niż to, że jak najszybciej chcą się pozbyć natręta :)
Też :)
@military - hasło zmieniłem, ale niestety rychło w czas. Dużo podróżuję i nie zawsze mam możliwość śledzenia świeżych informacji. Info o grudniowym włamie kompletnie mnie ominęło. Dowiedziałem się o nim gdy zwróciłem się do Google'a o pomoc przed rozmową z COK Playstation.
W każdym razie mój wątek na forum PSN pozostaje czwarty dzień bez odpowiedzi. Na kolejne trzy maile też nikt nie raczy odpowiedzieć. Dzwonienie nic nie daje - zakładają kolejną sprawę nr. xxxxx-xxxx, którą przekazują do administratorów i kontakt się urywa.
Myślę o wytoczeniu grubszych dział. Mam kontakt z kilkoma dużymi vlogerami i blogerami w Polsce. Pozbieram dokumentację i zaproszę ich do konstruktywnej dyskusji.
17-02-2015, 11:02
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-02-2015, 11:12 przez Indroman.)
Talking Head
Czy mogę pobierać rzeczy z PS Store na pendrive? Konkretnie to brakuje mi miejsca na dysku na pobranie gry, chcę więc podłączyć pena i pobrać tam plik instalacyjny, a potem zainstalować na dysku konsoli z tegoż pendrajwu. Czy można to tak ustawić, żeby pobierało na pena? Bo obecnie pokazuje mi "za malo pamięci na dysku", więc bierze pod uwagę tylko dysk. Czy można ewentualnie pobrać plik na PC, zgrać na pendrive i wtedy podłączyć do konsoli?
21-03-2015, 16:22
|