Potęga atomu - temat agregacyjny
Od kilku lat dłubię sobie przy fizyce kwantowej, czytam coś tam i oglądam różniste materiały.  Pomyślałem, aby założyć kilka tematów, ale chyba wyjdzie wciskać wsio w jeden:

/ Seriale /

Chernobyl, HBO, rok 2019
Mini-serial przedstawia perspektywę na wydarzenia w Czarnobylskiej Elektrowni Atomowej z kwietnia 1986 roku oraz rozkłada się na kolejne dwa lata akcji. W piątym odcinku narracja jest poprowadzona jako paradokument, gdzie wyjaśnia się przyczyny katastrofy w prosty, aczkolwiek naukowy sposób.

/ Dokumenty /

Białe Światło, Czarny Deszcz HBO, rok 2007. 
Nakręcony w 2005-2007 roku dokument skupia się na osobach, które przeżyły wybuchy w Hiroszimie i Nagasaki. Dokument, poza ukazaniem losów ofiar po wojnie, mocno skupia się na aspektach medycznych. Graficznie jest przemocny i bardzo nie polecam oglądać to w trakcie obiadu albo po. Co zaskakuje, to te ofiary, mimo ogromnych ubytków ciała czy deformacji, przeżyły tak długo! Mocna rzecz, dobrze zrealizowana pełna nieznanych materiałów w tamtym czasie.

---

w Czarnobylskiej Elektrowni Atomowej, rok 2024, Youtube, by Hissino
Naukowiec oraz pasjonat w serii filmów wyjaśnia graficznie, jak przebiegła dokładnie reakcja w reaktorze Nr4 i ukazuje symulację komputerową bazującą na danych bazowych. 

---

- Kanał na Youtube, seria filmów dokumentalnych stworzonych przez pasjonata, który ładnie zebrał istotne informacje oraz ciekawostki związane z tematem, a przy tym w przystępny sposób próbuje wytłumaczyć pewne zjawiska. 

---

- dziennikarski projekt, dokument, analizujący informację na temat wypadku z 1999 w Japońskiej elektrowni atomowej Tokaimura. Autor rozwiewa kilka mitów, a przy tym zbiera dość dobrze materiały związane z Oichim  i jego degradacją.

---

- nakręcony w 2006 roku dokument dla telewizji był pierwszym, który kompleksowo ukazywał skutki wybuchu oraz historię walki o dekontaminację. 

/ Atom w filmach fabularnych /

Peacemaker - 1997 rok, reż. Mimi Leder
Film akcji, fikcja.
Eksplozja następuje w pociągu, gdzieś na Wschodzie Europy. 

Terminator 2 - 1991, rez. James Cameron, 
Film Sci-Fi, fikcja.
Eksplozja następuje w centrum Los Angeles

Suma Wszystkich Strachów , 2002, w reż. Phila Aldena Robinsona
Film akcji, fikcja.
Eksplozja następuje w stadionie, w centrum miasta.

Oppenhaimer, 2023, w rez. Christophera Nolana.
Biografia.
Eksplozja podczas próby Trynity.

Fat Man and The Little boy, 1998, w reż. Rolanda Joffe
Biografia.
Eksplozja podczas próby Trynity

K-19: Widowmaker z roku, 2002, w rez. Kathryn Bigelow
Inspirowany prawdziwymi wydarzeniami.
Efekty wycieku nuklearnego i groźba eksplozji.

to be continued...
“A man holds sacred only 3 things. His home, his children, and his mother. He who dares to harm any of these, whomever god he serve, pray to them for mercy. You will receive none from the man.”

Odpowiedz
Fajny temat, dzięki za polecajki.

(03-01-2025, 09:08)Debryk napisał(a): Białe Światło, Czarny Deszcz HBO, rok 2007.

Popraw linka

Cytat:Eksplozja następuje w stadionie, w centrum miasta.

Na stadionie, i nie buduje się ich w centrum miasta :)

Cytat:Efekty wycieku nuklearnego i groźba eksplozji.

No ale samej eksplozji nie ma, więc chyba jednak się nie nadaje :)

Eksplozję mamy też w filmach o Godzilli, ale teraz nie pomnę na ile tam jest materiałów archiwalnych, a na ile samoróbki.
Poza tym Prawdziwe kłamstwa, Indiana Jones 4, Terminator: Genisys, Twin Peaks z 2017, Dark Knight Rises, Aliens, Watchmen, ID4, Armageddon, Hulk, Southland Tales, Miracle Mile...
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Debryk, masz tu liste od WM:

A tutaj prawdziwie amerykanska kult-klasyka do obejrzenia:

Naprawde solidna produkcja, polecam.

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Day_After

This TV movie from the 1980s helped change the course of the Cold War. Here’s how ‘The Day After’ got made

https://edition.cnn.com/2024/06/09/entertainment/the-day-after-abc-movie-cec/index.html

Robiony na budzecie, ale pomyslowy w swej prostoscie segment zwiazany z samymi wybuchami musial tym kanapowym widzom naprawde mocno poryc banie:

Wiecie, "film telewizyjny" od ABC, a tu nuklearny holokaust.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
W amerykańskiej wersji Rodana, ptaka śmierci  masz wklejony prolog dot. testów nuklearnych. Takowe prologi znajdzie się też w kilku analogicznych amerykańskich monster movie z lat 50. (choć teraz nie przychodzi mi żaden konkretny tytuł).

Odpowiedz
co prawda finał serialu jest skopany to pierwszy sezon spoko, trochę wątków fikcyjnych ale mamy temat konstrukcji bomby, wybudowane miasteczko, naukowców

https://www.filmweb.pl/serial/Projekt+Manhattan-2014-713317

Odpowiedz
Mefi, poprawiłem link.

Co do eksplozji Sci-Fi poza atmosfera, nie będę dodawać ich, ze względu że najczęściej jest to radosna twórczość nie mająca wiele wspólnego z nauką. Jak się uzbiera materiałów także od Was, to rozbuduje wątek i dodam opisy jeśli temat chwyci :)
“A man holds sacred only 3 things. His home, his children, and his mother. He who dares to harm any of these, whomever god he serve, pray to them for mercy. You will receive none from the man.”

Odpowiedz
When the Wind Blows (1986)

Animacja opowiadając o parze odrobinę zdziwaczałych staruszków, którzy najpierw szykują się na wojnę nuklearną, przeżywają atak a potem zmagają się z jego skutkami.  

Bosonogi Gen (1983)

Anime oparte na mandze Keiji Nakazawy pod tym samym tytułem, opowiada o ataku na Hiroszimę w 1945 roku i o późniejszym życiu w zniszczonym mieście z perspektywy dziecka.
Scena zniszczenia Hiroszimy

"Brat Zeno. Bezgraniczna miłość".

Anime o polskim franciszkaninie Zenonie Żebrowskim, który był świadkiem ataku atomowego na Nagasaki, niósł pomoc ofiarom ataku a następnie zajmował się opieką nad japońskimi sierotami.
Scena zniszczenia Nagasaki od 5:11. Ponieważ to budżetowa produkcja "family friendly" to scena ataku atomowego nie jest tak mocna jak ta z "Bosonogiego Gena".

Odpowiedz

Wg mnie ścisła czołówka w tematyce. Jak ktoś nie widział to ostrzegam, że strasznie ponure gówno :)

Cytat:Miracle Mile...

Kurde, muszę sobie odświeżyć, bo pamiętam że to świetny film był

Odpowiedz
Potwierdzam, Threads to kawal ciezkiego filmu, dostepny na CDA i tubie, jezeli ktos chce sobie na lapku obejrzec. W sumie kompletnie mi ten film umknal, gdy polecalem The Day After, choc z tylu glowy mialem, ze jest przeciez brytyjski klasyk w podobnych klimatach. Bardzo dobra wrzutka.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Threads to jeden z najcięższych filmów jeśli chodzi o atmosferę i przemyślenia po seansie. Ostatnio widziałem go z 10 lat temu i szczerze pisząc nie wiem czy mam ochotę na taką dawkę deprechy. To również film z gatunku "nie do zrimejkowania". Po prostu nie da się odtworzyć tego klimatu tamtych czasów.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Mnie też sponiewierał i też nie mam zamiaru powtarzać. Wystarczą mi lekko mgliste flashbacki.

Odpowiedz
Nowy film dokumentalny o Fukushimie od HBO.

Odpowiedz
Z filmów to dorzucę jeszcze Day One z 1989.

Enviado desde mi RMX3363 mediante Tapatalk
"Rząd nie jest dla nas rozwiązaniem, jest dla nas problemem." Ronald Reagan

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
2 gości