Ankieta: Jak oceniasz film?
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

Prey, reż Dan Trachtenberg, 2022
Gdzie to można obejrzeć?

Enviado desde mi RMX3363 mediante Tapatalk
"Rząd nie jest dla nas rozwiązaniem, jest dla nas problemem." Ronald Reagan

Odpowiedz
[Obrazek: jack-sparrow.gif]

Odpowiedz
(05-08-2022, 10:43)Nemo napisał(a): Gdzie to można obejrzeć?

Enviado desde mi RMX3363 mediante Tapatalk

Choćby na Disney+, właśnie widzę że dodali.

Odpowiedz
Zastanawiało mnie zawsze po co robić sequel filmu, który w niczym nie przypomina oryginału i wysrywa się na wszystko, co składało się na jego wyjątkowość oraz jakość, która przyciągnęła do kin widzów? To już który raz, kiedy rzekomo fani jedynki wypiardują z siebie knota pokazującego jak bardzo jej nie zrozumieli? A mi pozostaje tylko zachodzić w głowę, co w takim razie im się mogło podobać w pierwszym Predatorze…?

+ pies

- brak jakiegokolwiek suspensu
- scenariusz jest marnie i łopatologicznie napisany przez jakiegoś dekla, dla którego Predator to taki tam żądny krwi potwór z kosmosu
- największe koksy z plemienia to banda suchoklatesów, którzy wpadają w głupie pułapki jak naiwne dzieci
- potwór z kosmosu potworem z kosmosu, ale prawdziwym złem są biali zabijający bizony
- Predator to w sumie slasherowy bad guy, który nie poluje tylko wpada i morduje ludzi hurtowo i na oślep
- film dzieje się 250 lat ponad przed jedynką, ale Predek ma zestaw sto razy bardziej zaawansowanych technologicznie gadżetów…
- …które nie mają żadnego praktycznego zastosowania poza byciem deus ex machinami w poszczególnych scenach
- doskonały dizajn mordy Preda z jedynki ponownie został przerobiony na jakieś śmieszne CGI gówno
- wspaniała, kultowa kwestia Arnoldzika o krwawieniu i zabijaniu oczywiście została zacytowania, szkoda że ze scenariuszowego punktu widzenia bez żadnego sensu, bo w scenie, której nie poprzedzało odkrycie, że Predator krwawi; ba! 40-kilogramowa Indianka sekundę wcześniej stwierdza, że chyba nie da się go zabić
- 40-kilogramowa Indianka napierdala się z 200-kilowym Predatorem lepiej niż Arnoldzik, a potem jeszcze o własnych siłach wciąga Predatora w pułapkę sznurkiem, który uplotła w dwie minuty
- mega nijaka i mdła muzyka; przez cały film nie mogłem przeboleć, że wystarczyłoby genialne motywy Silvestriego przearanżować na plemienną modłę i byłoby gites; ale nie, dostajemy kolejny wygenerowany randomowo OST do filmu akcji z XXI wieku
- plenerki fajne, ale nie ukryją jak chujowe są zdjęcia
- sceny akcji kompletnie bez polotu, ale oczywiście z piruetami na linkach i ze skokami z dwudziestu metrów
- bardzo słabe efekty specjalne, kamuflaż Preda nie tylko wygląda gorzej niż ten zrobiony na fotokopiarce w 1987 roku, ale działa też zupełnie inaczej
- w tej części termoizolujące błotko zostaje zastąpione magicznymi dragami obniżającymi temperaturę ciała; bez hipotermii oraz utraty zdolności kognitywno-motorycznych!
- 40-kilowa Indianka jest prawie najmłodsza z plemenia, ale i tak wszystko wie i umie najlepiej, tylko te chujki nie dają jej się wykazać; nie wiem tylko czym się objawia to niedawanie się wykazać, bo chodzi i robi co chce, a jak jej zwracają uwagę to pyskuje i dalej robi co chce - tak ją strasznie ciemięży toksyczny maczo szowinizm plemiennego patriarchatu
- Predator marnuje czas i zasoby na węże i wilki jakieś
- ogólna bieda realizacyjna
- film całkowicie zbędny i daremny w swoich próbach dodania czegoś nowego do postaci Predatora

-18/10
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
No i można się rozejść :)
Youniverse

Odpowiedz
Trudno traktować taką recenzję poważnie skoro brzmi tak melodramatycznie i wszystko jest źle!

Odpowiedz
Niemożliwe, krytycy przeca chwalili ;)

Odpowiedz
(05-08-2022, 12:06)marsgrey21 napisał(a): Trudno traktować taką recenzję poważnie skoro brzmi tak melodramatycznie i wszystko jest źle!

Nie wiem, w którym momencie mój śmieszkizm jest melodramatyczny, ale OK. Z resztą, tobie ten film się bardzo spodoba. Chyba nawet go uznasz za lepszy niż oryginał :)
--
Laozi

Odpowiedz
Cytat:po co robić sequel filmu, który w niczym nie przypomina oryginału i wysrywa się na wszystko, co składało się na jego wyjątkowość

Cała twoja opinia brzmi melodramatycznie, po ostatnim filmie Blacka stwierdzenie "wysrywa się na wszystko... oni nie rozumiejo oryginału" brzmi śmiesznie, bo to nie jest tak, że Prey to pierwszy film po oryginalne tylko któraś już próba zrobienia filmu z Predatorem, to raz, dwa, każde twoje stwierdzenie to hiperbola, tak jak to, że jeśi mi się spodoba ten film, to będę chwalił wszystko, bo jak tobie się nie spodobał, to znaczy, że wszystko było złe.

Trzy, są sequele które podchodzą zupełnie inaczej do oryginału by nie próbować odtwarzać tego samego jak Predator 2, Aliens, T2, Rocky 3 i dzięki temu są świeże i oryginalne. Ja nienawidzę z pasją The Last Jedi, ale nawet ktoś taki jak ja, potrafi znaleźć wiele fajnych rzeczy w tym filmie i nie popadać w przesadę z krytyką.

Odpowiedz
Ale badźmy szczerzy - od tej produkcji wiało klęską od momentu ujawnienia fabuły. A nadchodzi jeszcze serial z uniwersum Aliena...

Odpowiedz
Prawda jest taka, że większość nie podejdzie do tego filmu otwarcie, tylko z miejsca go skreśi i będzie go oglądać z takim nastawieniem.

Odpowiedz
Ale próba zrobienia czegoś inaczej nie jest wartością samą w sobie, kiedy efekt finalny jest do dupy. Z filmów, które wymieniłeś tylko T2 się broni, bo jest wybitnym filmem akcji. Reszta jest akcyjniakami lepszymi i gorszymi, ale leżącymi bardzo daleko od swoich gatunkowych pierwowzorów.

No i w mojej opinii nie ma ani grama hiperboli. To wszystko dzieje się dokładnie tak jak napisałem i dlatego ten film ssie po całości.
--
Laozi

Odpowiedz
(05-08-2022, 12:15)marsgrey21 napisał(a): Trzy, są sequele które podchodzą zupełnie inaczej do oryginału by nie próbować odtwarzać tego samego jak Predator 2, Aliens, T2, Rocky 3 i dzięki temu są świeże i oryginalne.

W tym momencie wchodzi Gieferg cały na biało i mówi, że T2 to kopia jedynki.

Odpowiedz
Gieferg nie musi wchodzić. Zrobię to ja - T2 to wysokobudżetowy remake jedynki. Nigdy mi to nie przeszkadzało, ale nie ma co zakłamywać rzeczywistości.

A co do "Prey", to kopia z komancze dubbingiem już zassana i pod wieczór seansik. Ja tam jestem bezwstydnym apologetom Aliena i Predka, więc zamierzam się na tym dobrze bawić, nie ważne co ;)

Odpowiedz
Heh, w 100% zgadzam się z tym co napisał Hitch, autentycznie męczyłem się oglądając ten film - ani nie jest to dobry horror, ani sci-fi, ba, to nawet nie jest dobry survival, bo nie ma tutaj za grosz suspensu czy choćby śladowych ilości napięcia. Muza Silvestriego, która w oryginale robiła 50% dżunglowego klimatu zastąpiona została jakimś bezjajecznym brzdękoleniem bez jakiejkolwiek tożsamości; realizacyjnie jest na maksa przeciętne, z efektami wizualnymi walącymi biedą co i raz gdy widzimy na ekranie te wszystkie kiepsko animowane zwierzaczki. Niby jest krwawo ale pozbawione jest to wszystko zupełnie polotu, komicznie za to robi się gdy na scenę wkraczają
Nie wiem kto to zatwierdził i pomyślał, że w niby poważnym filmie będzie to działało.

Co do tych wszystkich opinii, że to najlepszy Predator ever - nie no, kur.wa, bądźmy poważni :)

Grievous napisał(a):kopia z komancze dubbingiem już zassana

Gdzie niby taka kopia jest? Na Disney+ takiej ścieżki dialogowej nie stwierdziłem, bo w filmie raz gadają po indiańsku a raz po angielsku kiedy im wygodnie.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
(05-08-2022, 12:44)Grievous napisał(a): T2 to wysokobudżetowy remake jedynki. Nigdy mi to nie przeszkadzało, ale nie ma co zakłamywać rzeczywistości.

Racja, też pamiętam jak w jedynce wyciągali Sarę z psychiatryka, a potem próbowała zabić twórcę Skynetu, a potem bohaterowie próbowali powstrzymać dzień sądu... a nie, zaraz...

Odpowiedz
(05-08-2022, 11:51)Hitch napisał(a): -18/10

Czyli negatywna recka była prawdą. Jeszcze nie czytam zarzutów. Obejrzę i wtedy zobaczę czy się nałożą.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
(05-08-2022, 12:49)al_jarid napisał(a): Racja, też pamiętam jak w jedynce wyciągali Sarę z psychiatryka, a potem próbowała zabić twórcę Skynetu, a potem bohaterowie próbowali powstrzymać dzień sądu... a nie, zaraz...
Ale mamy wyciąganie Reese'a z posterunku policji. I pierwotnie w pierwszym filmie miała być scena jak Reese chce rozwalić Cyberdyne, ale potem zrezygnował (i nawet została nakręcona). Więc wciąż Gieferg i Grievous wychodzą na swoje ;).

(05-08-2022, 12:45)slepy51 napisał(a):
Nie wiem kto to zatwierdził i pomyślał, że w niby poważnym filmie będzie to działało.

Odpowiedz
Po co to jest to wiem, tylko mówię, że kompletnie nie działa w tym filmie bo zachowanie tych ludzi wygląda jak wyjęte z jakiejś mało śmiesznej parodii. To jest poziom przerysowania złola z wąsem dosłownie jak z animacji Disneya.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
(05-08-2022, 12:45)slepy51 napisał(a): Gdzie niby taka kopia jest? Na Disney+ takiej ścieżki dialogowej nie stwierdziłem, bo w filmie raz gadają po indiańsku a raz po angielsku kiedy im wygodnie.

Jest w dodatkach, ale nie ma napisów pl, są tylko angielskie w tej wersji.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon