Ankieta: Jak oceniasz film?
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

Prey, reż Dan Trachtenberg, 2022
Dobra, ja już obejrzałem, dla mnie 6/10, bez szału, ale to na pewno nie jest gówno 0/10 jak wielu tutaj pisze, a powody dla których oceniłem tylko na 6/10 w ogóle nie mają nic wspólnego z tym o czym się tutaj pisze bo niektóre rzeczy które są temu filmowi zarzucane brzmią jak pasta z YouTube'owych kanałów używających "woke" jako przecinek.

Odpowiedz
Debryk, kłamstwa. Od pierwszych minut ona się wymądrza niezależnie od tego, czy chodzi o polowanie (scena ze strzelaniem do myszołowa) czy ziołolecznictwo (scena jak matce gada jakich składników ma użyć na lek dla wodza). Non-stop chodzi pod prąd i nie ma z tego powodu żadnych konsekwencji, dopiero w połowie filmu, jak spotyka ekipę, która ją miała znaleźć. Ale to też tylko po to, żeby była scena, że spoko sobie poradzi podczas solówki z doświadczonym wojownikiem.

Cytat:ale to nie jest gówno 0/10 jak wielu tutaj pisze

Ty też weź przestań kłamać. Nikt tak nie napisał, że to gówno na 0/10. To gówno na -18/10.
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
A czy ten doświadczony wojownik próbował ją pokonać?

To siostra jego dowódcy, miał ją wpierdolić w drzewo i wyrwać zęby by pokazać swoją dominację?

Nie robi się filmów o ludziach którzy nie są utalentowani, każdy bohater ma jakieś cechy stawiające go w roli protagonisty, prawda jest taka, że gdyby to był chłopak chcący udowodnić swoją wartość to nikt by się nie czepiał. To nie jest nawet blisko poziomu Rey z The Last Jedi pod względem "strong female character".

Odpowiedz
Nie, napierdalał ją po ryju, bo nie chciał wcale jej pokonać. To tylko takie żarty były :)
--
Laozi

Odpowiedz
ale, ale ona sobie radziła tak średnio, a on jej nie chciał zrobić krzywdy, c'nie? Bo dostała bęcki, jak się wziął na poważnie za nią i pozamiatał nią podłogę :) I tak, wymądrza się, ale to jest takie dzicinne gadania. Co z tego wychodzi, to wiemy: Myszołów jej przepadł, na polowaniu na kota miała nokaut bo spadłą jak pizda, misiek by ją wpierdolił z butami, gdyby nie Predzio :D No, się może wymądrzać :)
“A man holds sacred only 3 things. His home, his children, and his mother. He who dares to harm any of these, whomever god he serve, pray to them for mercy. You will receive none from the man.”

Odpowiedz
Tak, ale zawsze się potem okazuje, że miała rację. Nie pozamiatał nią podłogi, tylko Predator go zabił i całą resztę. Do tego momentu radziła sobie za pomocą scenariuszowych forów i tylko pozornie miała problemy. Myszołów jej nie przepadł, tylko jej brat ustrzelił go pierwszego tylko po to, żeby padł dialog, że ona jest mądrzejsza bo czekała aż ptak zawróci, a tak głupi mężczyzna musi teraz zapierdalać po zdobycz przez rzekę. Nawet tuż przed śmiercią brat jej powiedział, że upolował pumę za pomocą jej planu, i że zawsze była lepsza we wszystkim od niego.
--
Laozi

Odpowiedz
Tak, tu masz rację i całość tego dialogu jest beznadziejna. Li tylko po to, aby pokazać właśnie jaka ona jest mondra. To jest wlepione na siłę. Stąd moje zdanie, że gdyby ją zrobić milczką, film i postać byłby dużo lepszy.

Yo, dawać ankiete!!! :D
“A man holds sacred only 3 things. His home, his children, and his mother. He who dares to harm any of these, whomever god he serve, pray to them for mercy. You will receive none from the man.”

Odpowiedz
Film byłby dużo lepszy, gdyby po tym całym mędrkowaniu w prologu, zgodnie z etykietą Komanczów, dostałaby wpierdol, oskalpowaliby ją, zgwałcili, zabili i zjedli. Niekoniecznie w tej kolejności :)
--
Laozi

Odpowiedz
Taka indiańska wersja "I spit on your grave" z Predatorem ;) Oglądałbym!
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Jeszcze nie widzialem filmu, ale widzialem scene z wilkiem. Nie wiem czy oni ogladali jakikolwiek poprzedni film z predatorem bo ta scena pokazuje jak bardzo nie ogarniaja postaci kosmicznego lowcy.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
(05-08-2022, 13:43)marsgrey21 napisał(a): To nie jest żaden argument, to jest sci fi, myślisz, że przy oryginalne ktokolwiek się zastanawiał czy oddaje realia?

Poza minigunem nie kojarzę w oryginale braku realiów naszego świata - jasne, pewne rzeczy są podkręcone, bo to film z Arnuldem, ale poza tym tylko Predator odstaje od rzeczywistości, czyli patrz wyżej.

Cytat:gdyby to był chłopak chcący udowodnić swoją wartość to nikt by się nie czepiał.

Oczywiście, bo byłoby to bardziej wiarygodne. Indiańska społeczność była o wiele bardziej patriarchalna od obecnej zachodniej, więc gdyby bohaterem został wkraczający na drogę wojownika chłopak-niedorajda, który musiałby udowodnić swoją odwagę, umiejętności oraz, przede wszystkim, wartość dla plemienia i tym samym uniknąć bycia wiecznym pośmiewiskiem (patrz: Apocalypto i ten grubas), to miało by to sens, psychologiczną podbudowę oraz prosty cel. Tymczasem z tego co widzę Pray to kolejna woke padlina, której myślą przewodnią są rojenia młodej pseudo-indianki, która pozwala sobie na wszystko, bo jest wyzwolona, bo tak i chuj. Do pełni szczęścia brakuje tylko, żeby sobie aborcję przeprowadziła, gdyż plemię nie będzie jej dyktować drogi życia (lol w ogóle). I w normalnym świecie dyskusja skończyła by się po jednym takim wyskoku, po którym dostała by po pysku i zamilkła na wieki pod groźbą sprzedania jej białemu diabłu lub zostawienia na pastwę losu. Ale w lewackim świecie laska pokonuje Predatora i zostaje wodzem plemienia xD To jest poziom Maciusia z Klanu.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Ja tego tak nie postrzegam tego tak ostro. W każdym społeczeństwie od dziada pradziada były i będą indywidua, odmieńcy itd. Dziewczyna-chłopczyca akurat mnie nie gryzie i przedstawili jej "bunt" wiarygodnie. Mi to pasi. Natomiast to, że od wizyty w obozie zmienia się w madafaka bad assiorę to już mi przeszkadza. I choć choreografia walki z trzema francuzami jest zajebiaszcza, bardziej by pasowała do Marvela, a nie tutaj.

Odpowiedz
Czy ja wiem czy to taka nagła przemiana? Od dziecka poluje i jest wychowywana w warunkach zabij/daj się zabić, więc to, że gdy jest postawiona pod ścianą to walczy o przetrwanie bez strachu nie jest dla mnie jakieś zajebiście niewiarygodne, to nie jest sytuacja, gdzie struga marchewki całe życie, a później chwyta łuk i jednym strzałem kładzie Predatora.

Odpowiedz
(05-08-2022, 16:38)Debryk napisał(a): W każdym społeczeństwie od dziada pradziada były i będą indywidua, odmieńcy itd.

Zgoda. Ale ich traktowanie oraz akcje powinny być zależne od danego społeczeństwa, które już zgodziliśmy się przedstawić widzom. Przykładowo w 300 też miałeś odmieńca, który nie spełniał norm i za wszelką cenę starał się udowodnić swoją wartość w walce. OK, nie był głównym bohaterem, ale jego historia ma w sobie wszystko na miejscu i dlatego działa. Indianie w Pray to tymczasem pusta bańka - równie dobrze akcję można było osadzić w Mongolii czy też pośród Amazonek.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Co jest nie tak w scenie z wilkiem?

Jak dla mnie fajna sekwencja, Predator sprawdza każdą formę życia która poluje, nie jest dla niego wyzwaniem, ale mimo to stanowi zdobycz która bez lęku atakowała go.

Odpowiedz
no właśnie też Danusa nie rozumiem. Scena z wilkiem zajefajna. Dostał kopa na odczepnego, bo był poza kręgiem zainteresowania predka, a jak się jednak uwziął, to szybka piłka. I realizacyjnie też w pytę.

Odpowiedz
Jak na bidę z jedzą to dyskusja trwa od kilku godzin.
A ja nie mogę tego czytać.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
No wlasnie zawsze Predator polowal na osobniki ktore byly mu godne. W jedynce ekipe Dutcha zaczal mordowac dopiero jak rozwalili wioske rebeliantow, do tego czasu tylko ich obserwowal i badał czy warto na nich polowac. Dla Predatora ofiara zawsze miala byc wyzwaniem, nawet Glovera z dwojki nie ubil na poczatku jak mial okazję. A wilk jakim mial byc wyzwaniem? Tak jakby tworcy mysleli, ze Predator to zabija wszystko jak leci tylko dla czaszek i kręgosłupów? Taki chooj.

Do Debryka, w poprzednich filmach nawet jak Predator byl atakowany a ofiara mimo wszystko nie byla godnym przeciwnikiem to i tak nie zabijal.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Wilk zaimponował mu faktem, że pomimo bycia mniejszym i tak atakował i się nie bał, zabił go i wziął czazkę, przy reszcie ludzi których zabijał/dobijał, nie fatygował się nawet brać pamiątek, bo byli tchórzami.

Odpowiedz
Cytat:W każdym społeczeństwie od dziada pradziada były i będą indywidua, odmieńcy itd.

Ale moment, moment. Nie po to się na każdym kroku w filmie podkreśla, że to są Komancze, żeby potem sobie nic z tego nie robić. To plemię to naprawdę była banda popierdolonych psychopatów, którzy walczyli ze wszystkimi dookoła. Nie tylko z innymi Indianami (rozgromili Apaczów do tego stopnia, że ci w końcu stwierdzili, że jebać to i się zawinęli z sąsiedztwa całkowicie), ale także z białymi, którzy do odpierania ich ataków musieli powołać specjalny oddział Strażników Teksasu i z Meksykanami, którym regularnie palili i łupili miasta, a kobiety i dzieci brali do niewoli. Twórcy nie mogli sobie wybrać gorszego plemienia do wpieprzenia weń swoich feministycznych rojeń. A zrobili to tylko i wyłącznie z marketingowego punktu widzenia, bo nic w filmie poza nazwą nie wskazuje na to, że to są właśnie Komancze, którymi jeszcze na początku XX wieku straszyło się małe dzieci.

Więcej sensu by miało osadzenie akcji właśnie wśród jakiegoś spokojniejszego, bardziej progresywnego szczepu, bo ja prędzej uwierzę w myśliwego z kosmosu niż w 40-kilogramową modelkę z insta robiącą rewolucję seksualną wśród społeczeństwa morderców, rabusiów, łowców niewolników i gwałcicieli.

Cytat:Dziewczyna-chłopczyca akurat mnie nie gryzie i przedstawili jej "bunt" wiarygodnie

Ale ona nie jest chłopczycą. To smarkata modelka o rączkach jak gałązki, nie babiszon w typie Giny Carano. Nic z jej dokonań nie jest ukazane w filmie wiarygodnie, a jej cały bunt to chodzenie z naburmuszonym ryjem i powtarzanie ciągle, że ona swoje wie i umie. Do tego trzeba było dopisać lepszą historię, że np. była córką jakiegoś srogiego pojeba i od maleńkości ten ją szkolił na morderczynię, bo nie miał syna czy coś. Ale nie, w filmie jest jasno powiedziane, że jedyne ostrze jakie posiada to stary kazał jej używać do zapierdalania w polu :)

Dlatego jedynka ma tak genialny scenariusz. Oryginalny film nie ma ani pół zbędnego dialogu (ba! od 3/4 do samego końca w ogóle nic nie mówią!), bo wynosi zasadę "pokaż, nie pierdol" do jakiegoś chorego wręcz ekstremum, o którym studenciaki z filmoznawstwa powinny uczyć się codziennie po dwie godziny. Ekipa Arnolda nie jest zbiorowiskiem przekokszonych komandosów dla beki, tylko żeby podkreślić jak wielkim zagrożeniem jest Predator. I żeby to jak tracą nerwy i kolejnych członków oddziału działało jeszcze mocniej na poziomie napięcia i emocji.

Twórcy Preya mieli okazję do pokazania jeszcze większych skurwieli, ale nie, bo Indianie muszą być honorowi i uduchowieni, a na ich czele musi stać 19-letni kolo z wklęsłą klatką i jego smarkata 14-letnia siostra.
--
Laozi

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon