06-08-2022, 10:49
|
Prey, reż Dan Trachtenberg, 2022
|
|
Trochę tak, ale ogarnęli Predatora, co robi, założyli na niego nie najgorszą pułapką (przynajmniej jak na tego zjeba), także byli bardziej ogarnięci niż indiańce, którym po pokazaniu oskórowanego węża i śladów które za chuja pana nie wyglądały na niedźwiedzia postanowili to zignorować.
W ogóle gdybym ja należał do plemienia Komanczów i zobaczył, jak zostałem pokazany w tym filmie, to był pozwał całego Disneya.
- wojownicy (historycznie najbardziej bezwzględni i budzący grozę spośród wszystkich plemion amerykańskich) wyglądają jak banda miekkim dydem robionych leszczy (porównajcie ich do wojowników z Apocalypto); - wszyscy mają max 18 lat; - dają się oklepywać lasce; - jak Craven pisał, ignorują oczywiste ślady nowego drapieżnika na dzielnicy, bo coś tam coś tam To PeWnIe jAkIŚ nIeDźWieĆ; 06-08-2022, 11:03 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-08-2022, 11:05 przez Mental.) (06-08-2022, 10:35)OGPUEE napisał(a): Akurat Pocahontas od Disneya ukazała Europejczyków normalnie, gdzie jedynym złym był spasły szlachcic. Nie muszę mówić, że z dzisiejszej perspektywy to był grzech i wiadomo co położą w aktorskim rimejku. Akurat animowana Pocahontas przypada na okres, kiedy Disney potrafił jeszcze dowalić mrokiem i tam z Indian naprawdę potrafią wyjść Indianie (końcówka jest świetna). Z całego plemienia to w sumie właściwie główna bohaterka jest naprawdę pozytywną postacią. Poza tym Pocahontas to dość dobrze udokumentowana historia, która zresztą miała już kilka aktorskich wersji i większość z nich jest przyzwoita.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 06-08-2022, 13:26
Ja chromolę, co za lipna disnejowska feministyczna bajeczka. I teraz na serio myślę, że "The Predator" Blacka to jednak niezłe filmidło - oto jak może się zmienić perspektywa po obejrzeniu tego najnowszego szajsu. Takie 2/10. Plusy to ładne widoczki i parę niezłych zabawek Preda, cała reszta filmu to śmiech na sali.
Najgorszy film z Predatorem? Nie, to chyba dla mnie nadal "Alien vs Predator" Requiem". Ale do całej reszty nie ma startu. Obraza dla widza. 06-08-2022, 13:28 (06-08-2022, 10:40)Mental napisał(a): Tu już nawet nie chodzi o to, żeby pokazywać większość białych jako dobrych czy coś. Po prostu nie robić z nich kreskówkowych debili i prymitywów. No właśnie. Tak się zastanawiam czy Ci do których skierowane są te kreskówkowe filmy, gdzie Dindu, Komancze, Siuksy czy inni Aztekowie są przedstawieni jako szlachetne i inteligentne jednostki rodzaju ludzkiego, a biali jako pijane debile z kreskówek, czy tych ludzi nie korci pytanie - Hej czemu to nie Dindu/Aztekowie popłynęli podbić Europę i nie sprzedali białasów w niewolę na przykład Chińczykom? Przecież tak powinno być - jedni to przecież tytani intelektu a drudzy debile :)
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...
06-08-2022, 13:40 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-08-2022, 14:17 przez Dr Strangelove.)
Cóż, reptilianie dążą do tego, żeby tak właśnie się stało :)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi 06-08-2022, 14:07
Myślę, że za bardzo osobiście to odbieracie, co mają powiedzieć murzyni którzy przez większość lat 80 i 90 oglądali praktycznie parodie siebie samych w stylu RDJ w Tropic Thunder?
06-08-2022, 14:14 (06-08-2022, 14:14)marsgrey21 napisał(a): Myślę, że za bardzo osobiście to odbieracie, co mają powiedzieć murzyni którzy przez większość lat 80 i 90 oglądali praktycznie parodie siebie samych w stylu RDJ w Tropic Thunder? No ale przecież nie o to chodzi. Czy filmy takie jak "Misja" czy "Ostatni Mohikanin" to jakaś apoteoza białego człowieka? No wprost przeciwnie. Biali są tam pokazani w jak najgorszy sposób. Czy te filmy ja jako biały odbieram jako policzek? Skąd, to genialne filmy, 10/10 jak w mordę strzelił. No tylko to są filmy, które widza traktują jak dorosłego i z szacunkiem. Czy "strong female character" Ripley kogoś uwiera? Albo Thelma i Luise?
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...
06-08-2022, 14:20
Carl Weathers i Bill Duke nie byli parodiami murzynów w oryginalnym Predatorze.
-- Laozi 06-08-2022, 14:26
A ja pisałem o Predatorze? Czy ogólnie o latach 80 i 90?
Z resztą nie ważne, jak chcecie to przeżywajcie średni film. 06-08-2022, 14:29
Film się komuś nie podoba, jego prawo. Czytając trochę opinii mam wrażenie dość nieodparte, że ubita franczyza jest jechana już dla zasady, a jak ktoś ma trigger na SFC, to akurat po preju jechanie jest uzasadnione. Jestem pewien, że gdyby to był kanoniczny obraz powstały 35 lat temu, teraz byłaby masturbacja o jego geniuszu i jakim nie jest dobrym akcyjniakiem, zaś suchoklatesy z długimi włosami byliby stereotypowymi indiańcami.
Trze rzeczy zrobiłyby z tego całkiem niezły film: wyciąć wszystkie dialogi, które triggerują "woke", zrobić imprezę u francuzów z popijawą, żeby dziewczyna mogła ich normalnie wyrżnąć, bez tych fiksów, nie staje w szranki na gołe łapy z predkiem, tylko wciąga go do bagna, predek robi bul-bul-bul i byłoby dość bekowo w trzy kurwy, ale całkiem logicznie i nawet zaskakująco.
“A man holds sacred only 3 things. His home, his children, and his mother. He who dares to harm any of these, whomever god he serve, pray to them for mercy. You will receive none from the man.”
06-08-2022, 14:31
Cztery rzeczy zrobiłyby ten film lepszym:
- zmieniony scenariusz, w którym 2 plemiona toczyłyby ze sobą krwawą wojnę na równinach, a do akcji wkroczyłby Pred będący trzecią stroną konfliktu i szukający "godnego przeciwnika". Trochę Apocalypto, trochę "mgły wojny" (copyright jacek Bartosiak), na zakończenie pozostałe przy życiu jednostki muszą walczyć nie tylko ze sobą, ale też z łowcą z kosmosu. - minimalistyczny lub zerowy wkład kobiet biorąc pod uwagę realia historyczne. To nie czas i miejsce na takie ekwilibrystyki - mała liczba dialogów - lepszy Pred Budżet szacuję na takim samym poziomie, po prostu nie inwestowałbym w ujowe VFXy zwierząt.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
06-08-2022, 14:39 (06-08-2022, 14:31)Debryk napisał(a): Film się komuś nie podoba, jego prawo. Czytając trochę opinii mam wrażenie dość nieodparte, że ubita franczyza jest jechana już dla zasady, a jak ktoś ma trigger na SFC, to akurat po preju jechanie jest uzasadnione. Jestem pewien, że gdyby to był kanoniczny obraz powstały 35 lat temu, teraz byłaby masturbacja o jego geniuszu i jakim nie jest dobrym akcyjniakiem, zaś suchoklatesy z długimi włosami byliby stereotypowymi indiańcami. Chyba sobie kpisz. Jedynka to ponadczasowe dzieło, bo operuje uniwersalnymi wartościami docenianymi zawsze i bardzo wysublimowanymi środkami artystycznego przekazu docierającego do szerokiego spektrum widzów. Tego gówna nikt nie będzie pamiętał za tydzień, a lewaki jak znowu zmienią sobie wartości będą nim gardzić bardziej ode mnie.
-- Laozi 06-08-2022, 14:48 (06-08-2022, 14:14)marsgrey21 napisał(a): co mają powiedzieć murzyni którzy przez większość lat 80 i 90 oglądali praktycznie parodie siebie samych w stylu RDJ w Tropic Thunder? Co ty znowu pierdolisz?
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 06-08-2022, 14:52 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-08-2022, 14:52 przez Mefisto.)
Pospolitej?
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 06-08-2022, 15:44
https://film.wp.pl/widzowie-sa-zachwyceni-na-taki-film-czekali-35-lat-6798466030918624a
Ładnie tam ćpają w tym wp 06-08-2022, 16:56 Dr Strangelove napisał(a):Tak się zastanawiam czy Ci do których skierowane są te kreskówkowe filmy, gdzie Dindu, Komancze, Siuksy czy inni Aztekowie są przedstawieni jako szlachetne i inteligentne jednostki rodzaju ludzkiego, a biali jako pijane debile z kreskówek, czy tych ludzi nie korci pytanie - Hej czemu to nie Dindu/Aztekowie popłynęli podbić Europę i nie sprzedali białasów w niewolę na przykład Chińczykom? Bo ONI już się dawno pokapowali, że ukazywanie białych jako złych, ale z IQ>110 nie wystarczy. Teraz więc wjeżdża karykatura i parodia i robienia z białych debili. Z okrutnego, ale inteligentnego białasa, który znajduje się w fazie podbijania świata, nie będziesz się śmiał. Z debila tak. 06-08-2022, 17:46 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-08-2022, 17:47 przez Mental.)
Ten film jest nie tylko typowym dla holly ideologicznym manifestem feminizmu spierdolonej fali, ale jest także, a może przede wszystkim...nudną bułą.
Paradoksalnie im dalej w las (czyli im więcej akcji) tym nudniej i - rzecz jasna - coraz bardziej groteskowo, o czym wspominano w poprzednich postach. Na etapie world buildingu, pomimo wciskanego na chama żenującego już dziś "społecznego komentarza", walki z patriarchatem i całego tego gówna o którym mówili przedmówcy, da się to jeszcze oglądać. Niestety wraz z biegiem czasu człowiek traci nadzieje na to, że obejrzy coś godnego powtórki lub przynajmniej nie odczuje, że zmarnował czas. Wiadomo, CGI zwierzęta byly kiepskie, ale to jest pikuś bo w zasadzie nic w tym filmie nie zagrało. Gówniany, irytujący w swoim ideologicznym zacietrzewieniu scenariusz, kiepska reżyseria, zdjęcia poza kilkoma kadrami przedstawiającymi krajobrazy - słabe. Muzyki zupełnie w tym filmie nie słychać (w ogóle mam wrażenie, że jej tutaj po prostu nie było), aktorstwo - obyło się bez cringe'u, ale odznaczających się pozytywnie ról nie sposób wskazać. Film do zapomnienia, a owe pozytywne oceny "krytyków" zupełnie dla mnie niezrozumiałe - poza rzecz jasna, politpoprawnym kontekstem który zapewne winduje postrzeganie tego kiepskiego pod każdym względem filmu w oczach analogicznie politpoprawnych krytyków. 06-08-2022, 19:58 |
|
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Predator: Badlands (2025) reż. Dan Trachtenberg | Spoilerowo | 311 | 15,291 |
04-12-2025, 12:12 Ostatni post: raven.second |
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 2 gości |