Ankieta: Jak oceniasz "Prometheus"?
10/10
9/10
8/10
7/10
6/10
5/10
4/10
3/10
2/10
1/10
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

Prometheus (2012) reż. Ridley Scott
(11-08-2012, 14:45)paj napisał(a): W tym kontekście zrozumiałe jest zarażenie Charliego Hollowaya - cel badawczy, eksperyment, bo przecież nie chęć zemsty za jego niemiłe komentarze?

I skąd wniosek, że David sprowadził zagładę na całą misję? A co tak naprawdę było misją?
Na pewno nie cel badawczy, ani eksperyment. Przecież od momentu wybudzenia się Weylanda, wiadomo po co tak naprawdę załoga Prometeusza poleciała na planetę. Oglądałeś ten film? :)
A zarażenie Hollowaya to nic innego jak własne widzimisię Davida, nikt chyba nawet o tym nie wiedział co zrobił David włącznie z Weylandem.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Cytat:cel badawczy, eksperyment

No tak, bo właśnie tak się w tym debilnym filmie przeprowadza naukowe eksperymenty - bez kontrolowanych warunków, bez środków bezpieczeństwa, bez porozumienia z innymi, na czuja i od niechcenia, ryzykując życie wszystkich zaangażowanych w NAJDROŻSZĄ I NAJWAŻNIEJSZĄ WYPRAWĘ NAUKOWĄ W HISTORII LUDZKOŚCI. Rany, jakiż ten film jest kretyński... Bronienie go to przejaw sam nie wiem czego - tego, że ktoś ma na oczach klapki? Jest totalnym ignorantem? Bo rozumiem, że ktoś może widzieć wady, ale mimo wszystko lubić film, ale wyjaśnianie kretynizmów Prometeusza to już jest jakaś schizofrenia. To jak pokazywanie palcem na gołębia i wmawianie wszystkim, że to pies.

Odpowiedz
(11-08-2012, 14:45)paj napisał(a): Można założyć, że to nie oni są ważni w tej misji, ale właśnie ta czarna maź i inżynierowie, a ludzka załoga była tam tylko w charakterze pomocy więc od początku była przeznaczona na stracenie.

Tak było w przypadku Asha z pierwszej części obcego. W przypadku Prometeusza po prostu scenarzysta nie miał ani talentu, ani delikatnej kreski by właściwie zasugerować o co chodziło tak naprawdę androidowi i dlaczego skrycie nienawidził załogi. Zakreślił to grubą krechą. I nie rozumiem jak można się tego nie domyśleć. David szukał duszy. Już tłumaczę o co chodzi. Podczas pierwszych minut filmu gdy hologram Welyanda opowiada załodze "o co kaman" i przedstawia im Davida. Daje im jasno do zrozumienia, że to jest twór doskonały, doskonalszy niż człowiek, ale posiada jedną istotną wadę. Zero emocji, empatii i brak duszy. Tymi słowami poniża Davida przy całej załodze. Wystarczy przyjrzeć się grymasowi twarzy androida gdy padają słowa o jego niedoskonałości. A sam David uważa się za lepszego od człowieka , jest pedantem (pokazują to pierwsze sceny na statku przed wybudzeniem załogi) ogląda stare filmy starając się poczuć jak człowiek. David słowami swojego stwórcy czuje się zdradzony, poniżony. Poniżony jak biblijne anioły, które czuły się lepsze od człowieka ale równocześnie zazdrosne o to, że Stwórca obdarował człowieka duszą a ich nie. Wtedy się właśnie buntuje. Tak samo jak zbuntowały się anioły przeciwko Bogu. Wydaje mu się, że jeżeli to on dotrze do tajemnicy stworzenia uzyska odpowiedź skąd pochodzą jego stwórcy i dokąd zmierzają. Pozbawiając równocześnie tym samym odpowiedzi na to pytanie załogi to on zyska dusze. Paradoksalnie bunt i wrogość do załogi rodzi w nim własną dusze. Mroczną ale jednak. W tej postaci drzemał ogromny, przeogromny potencjał. Niestety spieprzono to wszystko. :(

Odpowiedz
http://www.movie-censorship.com/news_en.php?ID=3878
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Moje zainteresowanie ewentualnym zakupem spadło z 1% do 0.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Pewnie poczekam w takim razie, nie pali się, a lista zakupów na blu-ray na tyle długa, że mogę spokojnie to odłożyć nawet na parę lat.

Odpowiedz
Wersja rozszerzona będzie później.

Na chwilę obecną Prometeusz - przy 130 mln budżecie - zarobił 126 mln w USA i 184 na świecie. Z wpływów na rynku zewnętrznym do producentów idzie mniej pieniędzy niż z USA (tam 50-55%) ale nawet zakładając wariant optymistyczny w postaci 55% z całości, okaże się, że póki co producentom zwróciło się marne 40 mln. I to nie biorąc pod uwagę kosztów marketingu, które na pewno były ogromne.

Fox musi mieć świetnych księgowych skoro uznali, że opłaca im się robić sequel.

Odpowiedz
Jeszcze nie wiesz, jakie będą zyski z DVD (pewnie ogromne) - niekiedy niektóre filmy dostają szansę w postaci sequela, bo DVD sprzedało się świetnie (tak było bodajże z AVP i AVPR).

Odpowiedz
Wiem, mimo wszystko dziwi mnie, że producentom nie przeszkadza, że ich film okazał się w kinach finansową klęską.

Odpowiedz
No, klęską bym tego nie nazwał. Może zobaczyli potencjał (40 baniek zysku piechotą nie chodzi) i już wiedzą, co zrobić, żeby sequel sprzedał się lepiej. Na przykład doszli do wniosku, że głównym problemem była R-ka zamiast PG-13.:)

Odpowiedz
Ok, klęska to przesada. Ale sukcesem tego też nazwać nie można.

Twój trop jest dobry, wydaje mi się oczywiste, że sequel będzie kinem dla dużych i małych :)

Odpowiedz
(11-08-2012, 14:55)Danus napisał(a): Na pewno nie cel badawczy, ani eksperyment. Przecież od momentu wybudzenia się Weylanda, wiadomo po co tak naprawdę załoga Prometeusza poleciała na planetę. Oglądałeś ten film? :)
A zarażenie Hollowaya to nic innego jak własne widzimisię Davida, nikt chyba nawet o tym nie wiedział co zrobił David włącznie z Weylandem.

Ponawiam pytanie: co było celem misji? Weyland chciał uzyskać nieśmiertelność?

I drugie pytanie: jak robot może mieć własne widzimisię? Z fabuły nie wynika jakoby ludzkość dysponowała androidami czującymi i przeżywającymi ludzkie emocje?

Odpowiedz
(13-08-2012, 14:47)paj napisał(a): Ponawiam pytanie: co było celem misji? Weyland chciał uzyskać nieśmiertelność?

I drugie pytanie: jak robot może mieć własne widzimisię? Z fabuły nie wynika jakoby ludzkość dysponowała androidami czującymi i przeżywającymi ludzkie emocje?
Pierwsze pytanie: Tak, to był cel misji.
Drugie pytanie, Tak to było widzimisię Davida, bo David to syntetyk z własnym "ja". Bardzo ładnie opisała to Monika.

Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
(12-08-2012, 20:19)Mierzwiak napisał(a): Fox musi mieć świetnych księgowych skoro uznali, że opłaca im się robić sequel.

Na jednym ComicConie Scott mówił, że ma bardzo dobre kontakty w z FOXem, czy coś w tym stylu. Najwidoczniej tak jest. :)

/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
(13-08-2012, 14:47)paj napisał(a): I drugie pytanie: jak robot może mieć własne widzimisię? Z fabuły nie wynika jakoby ludzkość dysponowała androidami czującymi i przeżywającymi ludzkie emocje?

Czytałeś Ty w ogóle co ja napisałam? Kuźwa, po co ja się produkuję.

Odpowiedz
Wcale nie tak mało jest tych usuniętych scen:

http://www.avpgalaxy.net/2012/08/15/prometheus-deleted-scenes-listed/
koronex1989

Odpowiedz
JANEK FILLS VICKERS IN [3:27]

:)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
O ile tylko te sceny są w pełni ukończone, będzie z tego ciekawy extended fanedit :)

Odpowiedz
Do tego 120 minutowy making of... Dlaczego jak zwykle gówniane filmy mają zajebiste dodatki?

Odpowiedz
(13-08-2012, 17:21)Monika napisał(a): Czytałeś Ty w ogóle co ja napisałam? Kuźwa, po co ja się produkuję.

Przeczytaj moje pytanie jeszcze raz i jeszcze raz. Moim skromnym zdaniem to są twoje nadinterpretacje, które nie wynikają z fabuły filmu. Dorabianie sobie dodatkowej treści, tylko nie wiem po co? Bo się film nie podobał? Bez sensu. To może napiszmy całkiem nowy scenariusz i sobie wyimaginujmy, że to Prometeusz. To na pewno polepszy wam odbiór tego filmu.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon