06-10-2012, 12:02 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-10-2012, 13:49 przez Predator895.)
|
Prometheus (2012) reż. Ridley Scott
|
|
Te głąby z Ridleyem na czele przez całą pre-produkcje chlali wino i na podstawie niekończących się artów i z dupy wziętych sekwencji, tworzyli scenariusz. Nie mając tak naprawdę pojęcia o czym w końcu będzie ten film. Nic dziwnego że ta historia w końcowym rezultacie w ogóle nie trzyma się kupy. Dokument masakrycznie to uwidacznia.
Porażające, ale chyba tak musiał powstawać nowy Resident Evil. Też jest taką zlepką durnych scen, które pewnie podobały się Andersonowi.
06-10-2012, 13:18
Obejrzałem na razie 11 minut dokumentu, i choć sam w sobie jest ciekawy (lepszy niż film...), to widać, że do Prometeusza podchodzili od dupy strony. W przypadku Aliena był pomysł na opowieść, który później doszlifowywano ze wszystkich stron - i wyszło arcydzieło. W przypadku Prometeusza był pomysł, żeby jeszcze raz ruszyć ten temat - ale nikt nie wiedział jak, wszyscy rzucali luźne pomysły, w końcu coś tam się ulepiło.
Czyli w sumie te same wrażenia, co przedmówcy. Nie zazdroszczę Spaithsowi - facet musiał klecić historię pod pomysły na pojedyncze sceny czy ujęcia, które podrzucał Scott. WTF, Scott? Przecież to jest metoda robienia filmów Michaela Baya. W sumie Prometeusz to takie Transformery 2 - ani to składne, ani potrzebne, ale jest bo jest - bo trzeba było nakręcić. I na dodatek to takie wyjaśnianie tajemnicy na siłę. Tajemnicy, która nie powinna być wyjaśniona - bo nawet Scott przyznaje, że nie był pewny, co to za istota była we wraku. I zaczęło się rzucanie pomysłów i myślenie, który się sprawdzi. To z kolei jest sposób działania scenarzysty, który zapędził się w kozi róg i np. nie wie, jak wyciągnąć bohaterów z trudnej sytuacji. A przecież mówimy nie o jakiejś scenie w końcówce filmu, tylko o samym pomyśle na film! Jeśli ktoś miał prawo pisać prequel do Aliena, to był to Dan O'Bannon. Ale facet przed śmiercią nawet o tym nie pomyślał - bo dobrze wiedział, że space jockey powinien pozostać nierozwiązaną tajemnicą. 06-10-2012, 21:38 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-10-2012, 21:41 przez military.) (06-10-2012, 21:38)military napisał(a): I na dodatek to takie wyjaśnianie tajemnicy na siłę. Tajemnicy, która nie powinna być wyjaśniona - bo nawet Scott przyznaje, że nie był pewny, co to za istota była we wraku.To nie tyle wyjaśnienie tajemnicy, co sztuczne jej dorobienie do Aliena. W komentarzu do Aliena Scott mówi, że według niego statek przewoził broń i to jest najoczywistsze, a jednocześnie najsensowniejsze wyjaśnienie. W jakiś sposób pilot został zapłodniony, może celowo, a może nie wylądował na LV-426 i tyle. Czy naprawdę potrzebowaliśmy łopatologicznego wyjaśnienia kim konkretnie był ten obcy? Co to za rasa? Skąd pochodzą? Oczywiście, że nie. Nie twierdzę tym samym, że zupełnie złym pomysłem było uczynienie z nich twórców życia na Ziemi czy też w ogóle zrobienie filmu o nich (choć bardziej na miejscu jest "z nimi"). Przywrócić im oryginalny wygląd, uczynić faktycznymi Inżynierami, którzy niemal dosłownie projektują życie, są bogami, którzy decydują o jego być albo nie być we wszechświecie, a głównym bohaterem zrobić Davida i z odpowiednio utalentowanym scenarzystą mielibyśmy coś na miarę Aliena i 2001. - Nie wiem czy było o tym na forum, ale czy tylko ja zauważyłem w filmie chyba jedną z najbardziej durnych gaf w historii? Chodzi o scenę z toczącym się statkiem: ![]() ![]() Na drugim screenie statek jest w odwrotnej pozycji, niż powinien. I nie byłoby to tak kompromitujące gdyby nie to, że w teaserze tej wpadki nie było: ![]() WTF? 06-10-2012, 23:21 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-10-2012, 23:22 przez Mierzwiak.)
Ridley Cinematic Universe?
Cóż, Łowca i Obcy jak dla mnie spokojnie mogły by mieć miejsce w tym samym świecie więc nie mam z tym problemu, ale wolałbym żeby w planowanym sequelu Łowcy jednak nie pojawiali się łysi albinosi. 07-10-2012, 11:13 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-10-2012, 11:16 przez Gieferg.)
Przecież te uniwersa kompletnie do siebie nie pasują, oby na tym temat się skończył.
07-10-2012, 12:48
Z making ofa wynika, że to połączenie uniwersów jest na zasadzie ciekawostki. Nic więcej.
07-10-2012, 13:58
Ciekawostka czy nie, nie chcę żyć w świecie, w którym David jest prototypem czy nowym Nexusem.
Ciągle wierzę w czerwone światło dla "Blade Runner 2". To już wolę trylogię "Prometeusza". 07-10-2012, 14:54 (07-10-2012, 13:58)Albertino napisał(a): Z making ofa wynika, że to połączenie uniwersów jest na zasadzie ciekawostki. Nic więcej. Może i nic więcej, ale Scottowi wyraźnie na starość zaczyna odpierdalać.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 07-10-2012, 20:27
Połączenie tych światów jak dla mnie byłoby interesującym pomysłem, ale gdyby Scott się za to wziął w latach 80-tych. Po zapoznaniu się z Prometeuszem (i Robin Hoodem) mam spore wątpliwości czy zabieranie się przez Scotta za cokolwiek będzie teraz dobrym pomysłem.
07-10-2012, 20:34
To nieskończenie fascynujące, ile pracy, ile artyzmu, ile wysiłku umysłowego włożono w stworzenie pojazdów, które pojawiły się w filmie. Wszystko obmyślano od podstaw pod kątem użyteczności. Tylko szkoda, że:
1. Scott olał te wszystkie rzeczy - w Prometeuszu nie ma ani jednej sceny przypominającej lądowanie w Alienie, czyli długiej celebracji tej świetnej s-f techniki. Poza tym... 2. do tych fantastycznych, pięknych, doskonale przygotowanych pojazdów wsadzono najgłupszych bohaterów w historii kina. Nie mogę się nadziwić, że film, w którym poświęcono MIESIĄCE i wydano MILIONY na przygotowanie pojedynczego skutera, jest jednocześnie tak bezdennie głupi. Oni nawet wykoncypowali przydatność rozmaitych pierdółek, których nie widać w kamerze - a potem wsadzili na ten skuter geologa/mapera z GPS-em, który się gubi na statku, który sam zmapował. Po prostu chce się wyć. 07-10-2012, 22:10 (07-10-2012, 20:34)Gieferg napisał(a): Połączenie tych światów jak dla mnie byłoby interesującym pomysłem, ale gdyby Scott się za to wziął w latach 80-tych. Po zapoznaniu się z Prometeuszem (i Robin Hoodem) mam spore wątpliwości czy zabieranie się przez Scotta za cokolwiek będzie teraz dobrym pomysłem.Nie nie jest interesującym pomysłem, bo niby dlaczego? Scottowi na starość po prostu odpierdala. Prometeusz ewidentnie mu nie wyszedł i teraz próbuje na siłę robić rzeczy które mają według jego mniemania zamaskować poziom dna tego filmu:) Tak mi się przynajmniej wydaje.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron 07-10-2012, 22:18 (07-10-2012, 22:10)military napisał(a): To nieskończenie fascynujące, ile pracy, ile artyzmu, ile wysiłku umysłowego włożono w stworzenie pojazdów, które pojawiły się w filmie. Wszystko obmyślano od podstaw pod kątem użyteczności. Przypomina mi to trochę pracę Lucasa - faster, more intensive and more digital. Cały sztab utalentowanych ludzi pracuje nad warstwą techniczną, a reżyser zupełnie nie potrafi tego sensownie użyć i wtedy leci debilizm za debilizmem. Prometeusz jakkolwiek ładnie wygląda tak ma tragicznie osadzoną historię i fatalnie rozpisanych bohaterów. Zajarany geolog, który gubi się na statku to faworyt do nagrody Galaktycznej Ameby 2012.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
07-10-2012, 22:36 Cytat:Zajarany geolog, który gubi się na statku to faworyt do nagrody Galaktycznej Ameby 2012.Nie zapominaj o konkurencji - biolog który sra ze strachu na widok trupa obcego, ale na widok żywego obcego cieszy się jak dziecko oraz Noomi biegającego i skacząca po cesarskim cięciu i zszyciu rany zszywaczem. 07-10-2012, 23:00
Fanedity już w drodze, poniżej pierwsze 12 minut jednego z nich:
CODEBASE="http://www.apple.com/qtactivex/qtplugin.cab" height="640" width="425"> Nie wiem jak wkleić link żeby automatycznie nie zamieniał się w filmik, a u mnie nie działa jeśli się nie przejdzie na stronę z nim. 08-10-2012, 01:11 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-10-2012, 01:14 przez Gieferg.) |
|
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Alien (1979) reż. Ridley Scott | Anonymous | 362 | 64,368 |
16-05-2026, 20:15 Ostatni post: Westcoast |
|
| Alien: Covenant (2017) reż. Ridley Scott | military | 1,201 | 255,229 |
07-03-2024, 14:24 Ostatni post: shamar |
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |

![[Obrazek: snapshot20121006230333.jpg]](http://imageshack.us/a/img337/5546/snapshot20121006230333.jpg)
![[Obrazek: snapshot20121006230448.jpg]](http://imageshack.us/a/img402/9322/snapshot20121006230448.jpg)
![[Obrazek: snapshot20121006230153.jpg]](http://imageshack.us/a/img41/6117/snapshot20121006230153.jpg)