Ankieta: Jak oceniasz "Prometheus"?
10/10
9/10
8/10
7/10
6/10
5/10
4/10
3/10
2/10
1/10
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

Prometheus (2012) reż. Ridley Scott
Postać Harrisa to też moja ulubiona postać.
Koleś będący specjalistą od jaskiń gubi się w korytarzu :)
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
(15-07-2023, 16:13)Dr Strangelove napisał(a): Postać Harrisa to też moja ulubiona postać.
Koleś będący specjalistą od jaskiń gubi się w korytarzu :)

No wiesz, skoro jest on specjalistą od jaskiń, to można przyjąć za realistyczne, że pozwolił sobie na nutkę szalonej nonszalancji i chwilowo zignorował niebezpieczeństwo korytarza :)

Odpowiedz
A jak Ripley, specjalistka od zabezpieczeń, dała się podejść androidowi? Głupia jakaś czy coś?

Odpowiedz
W "Obcym" to jest taka bieda, że nawet kapitan nie ma normalnego imienia (John albo choćby Janusz) tylko Dallas, jak miasto xd...

Odpowiedz
Derelict Machine napisał(a):ktoś chyba pomylił cocnept arty Gigera od pierwowzoru

Nikt nie pomylił, bo celem Ridleya było właśnie odejście od concept artów Gigera przy projektowaniu mutacji Fifielda.

Dr Strangelove napisał(a):Koleś będący specjalistą od jaskiń gubi się w korytarzu

Ten nieszczęsny biolog go rozpraszał i zagadywał. W ogóle dla mnie największą wpadką scenariuszową jest fakt, że biolog spanikował na widok zwłok Inżyniera i zdecydował się nie wchodzić do komory z megalitycznym posągiem tylko pójść z Fifieldem. Jako biolog powinien być chyba bardziej zainteresowany odkryciem humanoidalnej formy życia na obcej planecie?

Odpowiedz
No i na tym odejściu zaliczył potężnego faila, trzeba się było trzymać stylu gigera. No chyba, że uznał iż film będzie wtedy zbyt mroczny i nie będzie już familijnym kinem s/f :)

Odpowiedz
Ciebie śmieszy dizajn robota w Routine, a mnie przeraża. Hołdujemy po prostu innym kanonom grozy.

Odpowiedz
(15-07-2023, 16:51)Mental napisał(a): Ten nieszczęsny biolog go rozpraszał i zagadywał.
Ja bardzo też lubię tego chłopaka dr Shaw. Koleś szukał śladów ufoludków po całej Ziemi, dostał miejscówkę na wyprawę za bilion dolarów, a jak dolecieli na miejsce to się zrobił smutny, że ufoludki nie żyją i nie witają ich kwiatami.
I po 15 minutach zaczął pić.

Cała ta załoga ma taki oldskulowy posmak żeglarski z XVII czy XVIII wieku, kiedy do knajpy wpadało kilku gości, zbierali tych najbardziej pijanych i zanosili na statek, a jak już się obudzili, to byli na pełnym morzu :)
Hej przygodo...

Odpowiedz
Akurat nim kierowała głębsza motywacja niż tylko odkrycie ufoków. On chciał udowodnić, że wszystkie religie świata to bzdury i bełkot i w tym celu potrzebował "zeznań" od żywych kosmitów. A ponieważ wszyscy byli martwi, to uznał, że cała ta wyprawa jest bezsensu i dopiero wtedy zaczął pić ;)

Patrz od 2:47 --

"Prometeusza" trzeba koniecznie oglądać w wersji rozszerzonej ze wszystkimi wmontowanymi scenami i dodatkami. Bez nich film jest niekompletny.

Odpowiedz
To samo z Przymierzem, niedocenione kino.

[Obrazek: tumblr_oq28a4xVBn1sas7dso1_540.gif]

Odpowiedz
Dwa pedały na flecie grały hehe

Odpowiedz
Tutaj jest głębsze znaczenie, David chce zdominować Waltera, by ten grał na jego flecie, ale Walter się nie daje, co kończy się później konfrontacją i David zabija Waltera który nie chciał grać na jego flecie.

Odpowiedz
Gejowskie romanse są nie na moją głowę.

Odpowiedz
Wyobraź sobie, że są czarni.

Odpowiedz
(15-07-2023, 17:21)Mental napisał(a): Ciebie śmieszy dizajn robota w Routine, a mnie przeraża. Hołdujemy po prostu innym kanonom grozy.

Ten robot to wygląda jak po spotkaniu z Hannibalem Lecterem :)

Odpowiedz
Wydali rozszerzoną wersję z lektorem?

Odpowiedz
Niestety, do Chaos Edition nie ma ani lektora, ani polskich napisów.

Odpowiedz
(15-07-2023, 18:03)Mental napisał(a): Akurat nim kierowała głębsza motywacja niż tylko odkrycie ufoków. On chciał udowodnić, że wszystkie religie świata to bzdury i bełkot i w tym celu potrzebował "zeznań" od żywych kosmitów. A ponieważ wszyscy byli martwi, to uznał, że cała ta wyprawa jest bezsensu i dopiero wtedy zaczął pić ;)

Co jest ciagle mega kurva glupie :) Odkrycie tysiaclecia, ktore nadal wykreca do gory dupa kulturowe, historyczne i biologiczne status quo. Kolo jest smutny, bo kosmici nie czekali na niego z mlekiem oraz caistkami i niczym kosmiczni Swiadkowie Jehowy nie chcieli pogadac o braku Boga. Chu z tym, ze pozostaje jeszcze cala masa rzezcy do zbadania, ktore moglyby dac (i po czesci daly, ale glaba juz nie bylo, zeby to uswiadczyc) odpowiedzi na jego pytania. Doceniam Prompka za te panspermiczne pomysly i design, ale zachowanie zalogi (wobec siebie i w ramach swiata) jest akurat mocno zjebane.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
(16-07-2023, 13:11)Mental napisał(a): Niestety, do Chaos Edition nie ma ani lektora, ani polskich napisów.

Czytam książki po angielsku, słucham podcastów, niestety, przyznaję bez bicia, oglądanie filmów bez napisów ciągle jest dla mnie problematyczne. Chodzi chyba o to, że często aktorzy wypowiadają swoje kwestie mamrocząc, albo dialogi są zagłuszone przez ścieżkę dźwiękową. Odpaliłem z ciekawości ten Twój Chaos Edition, ale wolałbym to obejrzeć z subtitsami.
Polski już nie ma.

Odpowiedz
Bucho napisał(a):Doceniam Prompka za te panspermiczne pomysly i design

Promek to przede wszystkim pierwszy mainstreamowy film w historii, który mega poważnie potraktował hipotezę o na połowy mitycznej Zaginionej Cywilizacji budowniczych megalitów, którzy zaszczepili ludzkości technologiczną wiedzę.

O co zakład, że te jaskinie robili Inżynierowie?

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon