Przeminęło z wiatrem/Gone with the Wind (1939) reż Victor Fleming/Sam Cukor
Jacy to byli krytycy i co dokładnie mówili?
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Pytałem o to już dużo wcześniej ale ponowię: w jakiś to negatywny sposób są w filmie przedstawiania czarni ze trzeba pisać "odkłamująca" laurkę?
I co w filmie mija się z faktami historycznymi?

Odpowiedz
(30-04-2023, 17:35)Mefisto napisał(a): Jacy to byli krytycy i co dokładnie mówili?

Nie wiem, bo bardziej interesował mnie film sam w sobie :P

Poza tym te odkłamywanie itp. to bardziej polegało na tym. że zobaczcie to owoc sentymentalizmu lost cause i niewolnikom było bardzo źle itp. Niemniej film jest o zupełnie czymś innym, a jak ktoś chce chce czego bardziej prawdziwego to zawsze pozostaje "Mandingo" z 1975 r., no ale tego raczej w kinach już nie będą grali, a "Przeminęło z wiatrem" i owszem.

Odpowiedz
Coś "bardziej prawdziwego" to ta melodramatyczna fantazja o czarnej kutandze ze złymi plantatorami gwałcącymi na lewo i prawo i gotującymi niewolników żywcem? Toż tam w niektórych scenach brakuje tylko Wielkiego Jima Slade'a wpierdalającego się przez ścianę w takt Hevenu Szalom Alehem.

Odpowiedz
Ba wiem, niemniej warto poznać i taki punkt widzenia. A co do "Przeminęło z wiatrem" to film ponadczasowy, gdy "Mandingo" to ciekawastka z pogranicza expliotation.

Odpowiedz
(30-04-2023, 19:30)Scheckley napisał(a): Nie wiem, bo bardziej interesował mnie film sam w sobie :P

To byłeś tam czy nie? :P Chyba ogólnie możesz napisać co gadali.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
A czego się spodziewasz? Na pewno, że film zakłamuje rzeczywistość, bo romantyzuje Południe i los niewolników, którzy tak naprawdę byli ciągle smagani przez Fassbendera z "Zniewolonego", ale powinno zrozumieć że takie były czasy w kinematografii i współcześni widzowie muszą to przeboleć. A i pewnie jeden z tych historyków jest czarny na zasadzie perspektywy Afroamerykanów.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon